Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Letchworth Garden City.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Letchworth Garden City."— Sunum transkripti:

1 Letchworth Garden City

2 Ebenezer Howardın yılları arası yazdığı kitabında bahsettiği, bu dönemde sanayileşmeyle kentlerde meydana gelen çevre düzensizlikleri, alt yapı sorunları, insanların düşük yaşam standartlarında yaşamaları üzerine bir alternatif olarak sunduğu kent modelidir.

3 Ebenenezer Howard 19. yüzyılda içinde bulunduğu kır ve kent yerleşimlerini incelemiştir. hem kırda hem şehirde bir çöküntü olduğunu gözlemlemiştir. bu çöküntünün önüne geçilmesi gerektiğini düşünmüştür. oluşturacağı ideal kentinde hem kırın hem şehrin olumlu yönlerini araştırmış ve bunlardan yola çıkarak bahçe kenti yaratmıştır. yani kır ve kenti bir bütün olarak belirtmiştir. modelindeki asıl amaç endüstri kentinin getirdiği yaşam biçimini kırsal yaşamın avantajlarıyla birleştirmektir. sağlıklı yaşam ve sanayinin dengelendiği, tüm sosyal yaşam ihtiyaçlarının kolayca sağlandığı, belli boyutta, yeşil bir bant ile sarılmış tüm arazinin kamulaştırıldığı bir kent modelidir. bahçe kentler sanayisiyle, konutlarıyla, ortak kullanım alanlarıyla, iş olanaklarıyla her konuda kendi kendine yeterli ve maksimum kişilik olarak tasarlanmıştır. kent nüfusu i geçtiğinde yeni bir bahçe kent kurulmalıdır. ancak bu bahçe kentler birbirinden kopuk olmamalıdır. ulaşım akslarıyla birbirlerine bağlanmalıdır. fakat her kent ekonomik anlamda kendine yetmeli, çalışmak için başka kentlere gidilmemelidir. evler tek katlı olmalı ve her ailenin bir evi olmalıdır.

4

5

6 Bahçekent bir proje olup şu şekilde tasarlanmıştır:
4,39 dönüm bir arazi parçasının merkezi bölümünü kaplayacak, çapı m olan bir daireden meydana gelecekti. Merkezdeki bir parktan yayılan ışınsal bulvarlarla daire parçası şeklindeki altı semte bölünecekti. Parkta, kente ait çeşitli genel binalar yer alacaktı. Dış kuşakta fabrikalar, ambarlar, büyük mağazalar bulunacaktı. Tarımsal gıda maddeleri buradan elde edilecekti. Kentin nüfusu olarak düşünülmüştü. Howard kişisel çabasıyla, 1903 yılında, ilk bahçe kenti kurmak üzere bir şirketin Letchworth'ta arazi almasını sağladı. Letchworth'un planını Raymond Unwin hazırladı. Howard Londra'ya 30 mil uzaklıktaki Welwyn'de ikinci bahçe kentin kurulmasında da öncülük etti. Bahçekent’in sektörel tanımı ise şöyledir: Kentlerin sınırında yer alan kırsal, sağlık ve konfor konusunda zengin olan, tasarlanmış şehirdir.

7

8

9 ayrıca kentler herhangi bir ırk ya da sınıfa göre ayrılmamışlardır
ayrıca kentler herhangi bir ırk ya da sınıfa göre ayrılmamışlardır. yaratılan kentlerde sosyal ve ekonomik dengesizlikleri de ortadan kaldırmak hedeflenmiştir.

10

11

12 'Kent ve ülke' yaşam iyi birleştirmek için planlanan, Letchworth Garden City oldukça farklı bir yer, eşsiz mirası bize keşfetmek için bazı ilginç yerler sunuyor.

13 LECTWORTHUN MİRASI SPIRELLA Binası Cloisters, bu mirasların arasında yer alıyor.El sanatları ve art deco mimarisını barındıran spirella binası şehrin merkezinde yer alır

14

15


"Letchworth Garden City." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları