Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

10. SINIF 2. ÜNİTE İSLAMDA İBADETLER pedagojiformasyon.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "10. SINIF 2. ÜNİTE İSLAMDA İBADETLER pedagojiformasyon.com."— Sunum transkripti:

1 10. SINIF 2. ÜNİTE İSLAMDA İBADETLER pedagojiformasyon.com

2 ÜNİTE KONULARI 2. BAŞLICA İBADETLER 1. İSLAMDA İBADETLER 3. SALİH AMEL
2.1. NAMAZ 2.2. ORUÇ 2.3. ZEKÂT 2.4. HAC 2.5. KURBAN 3. SALİH AMEL 4. İBADETLER İLE İLGİLİ TEMEL İLKELER 4.1. İSTEKLİLİK 4.2. SAMİMİYET 4.3. GÖSTERİŞTEN UZAK OLMAK 4.4. KOLAYLIK VE GÜÇ YETİREBİLİRLİK

3 2. BAŞLICA İBADETLER İbadetler beden, mal, hem beden hem de mal ile yapılan ibadetler olmak üzere üç şekilde sınıflandırılır.

4 İBADETİN KAPSAMI BEDEN İLE YAPILAN İBADETLER MAL İLE YAPILAN İBADETLER
HEM BEDEN HEM MAL İLE YAPILAN İBADETLER NAMAZ KILMAK ORUÇ TUTMAK VB. ZEKAT VERMEK VB. HAC VB.

5 X İBADETLER ÖZELLİKLERİ NAMAZ ORUÇ HAC ZEKAT KURBAN Zorunludur
İsteğe bağlıdır Belli vakti vardır Belli vakti yoktur Mal ile yapılır Beden ile yapılır Hem mal hem beden ile yapılır Bireyseldir Toplumsaldır

6 2.1. NAMAZ Müslüman bir kişinin yerine getirmekle yükümlü olduğu ibadetlerin başında namaz ibadeti gelir. Kişinin Allah'a karşı olan sevgi, saygı ve bağlılığının bir ifadesi olan namaz, insanın Allah ile iletişiminde önemli rol oynar.

7 Her insan namaz esnasında Allah'a yakınlaşma arzusu içinde olur.
"Namaz dinin direğidir." diyerek namazın önemine işaret eden Peygamberimiz, bir hadisinde şöyle buyurmaktadır;

8 HADİS "Sizden birinizin kapısı önünde bir akarsu bulunsa ve o akarsuda günde beş defa yıkansa o kişide kirden bir şey kalır mı? İşte, beş vakit namaz kılanın durumu da buna benzer. Allah bu beş vakit namazla günahları siler."

9 Ancak namaza en çok insanların ihtiyacı vardır.
Kutsal kitabımız Kuran'da yüze yakın ayette bahsedilen namaz, Allah'a şükür ve kulluk etmek amacıyla kılınır. Ancak namaza en çok insanların ihtiyacı vardır. Zaten Allah insanlara yararı bulunmayan hiçbir yükümlülüğü önermez.

10 2.1. NAMAZ Namaz da kişinin beden ve ruh sağlığının korunması ve güçlendirilmesine çok önemli katkılar sağlar. Namaz sayesinde duygu dünyası zenginleşen ve kalplerine Allah sevgisi yerleşen insanlar barış ve huzuru tehlikeye düşürecek tüm davranışlardan kaçınırlar.

11 2.1. NAMAZ Kuran'da Yüce Allah, şöyle buyurarak namazın insan davranışlarında bilinçli hareket etmeye yönelttiğini vurgular;

12 "...Namaz insanı her türlü kötülük ve çirkin işlerden alıkoyar..."
AYET "...Namaz insanı her türlü kötülük ve çirkin işlerden alıkoyar..."

13 Namaz, insanlara zamanı en verimli şekilde kullanmayı da öğretir.
Toplu olarak kılınan namazlar toplumsal dayanışma ve yardımlaşmaya katkı sağlar. Namaz, insanlara zamanı en verimli şekilde kullanmayı da öğretir. Güneş doğmadan hemen önce sabah namazı ile başlayan hayat, günün sonuna dek geçen süre içinde değişik vakitlerde kılınan namazlar ile daha planlı ve programlı bir hâle gelir.

14 2.1. NAMAZ Dinimizde; beş vakit namaz ile birlikte haftada bir defa toplu olarak cemaatle kılınması zorunlu olan cuma namazı, yılda iki defa kılınan bayram namazları, cenaze namazı ve ramazan ayında kılınan teravih namazı gibi namazlar da vardır.

15 GÜNLÜK HAYATTA NASIL KULLANILIR
MÜKELLEFİN GÖREVLERİ GÜNLÜK HAYATTA NASIL KULLANILIR DİNİ HÜKMÜ NEDİR YAPILMASI ZORUNLU FARZ YAPILMASI GEREKLİ VACİP YAPILSA İYİ OLUR MÜSTEHAP SERBEST MÜBAH YAPILMASA İYİ OLUR TENZİHEN MEKRUH YAPILMAMASI GEREKLİ TAHRİMEN MEKRUH YAPILMAMASI ZORUNLU HARAM

16 Namazın Farz, Vacib ve Nafile çeşitleri vardır.
Farz Namazlar: Beş vakit namaz ve cuma namazıdır. Vacip Namazlar: Vitir ve bayram namazları, adanan namazlar, bozulan nafile namazların kazasıdır. Nafile Namazlar: Farz ve vacip namazlardan başka kılınan diğer namazlardır.

17 GÜNLÜK NAMAZLARIN REKATLERİ
NAMAZIN VAKTİ SÜNNET FARZDAN ÖNCE FARZ SÜNNET FARZDAN SONRA VİTİR TOPLAM SABAH 2 - 4 ÖĞLE 10 İKİNDİ 8 AKŞAM 3 5 YATSI 13 14 17 6 40

18 Namaz kılmak için bazı hazırlıkların yapılması gerekir.
Bunlara namazın farzları denilir. Namazın farzları 12'dir. Namazın sahih olabilmesi için on iki farzın eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekir.

19 Bunlardan altısı namazın dışındadır, bunlara “Namazın Şartları” denir.
Altısı da namazın içindedir. Bunlara da “Namazın Rükünleri” denir.

20 NAMAZIN DIŞINDAKİ FARZLARI (ŞARTLARI) 5- VAKİT
Namazları kendi vakitleri içinde kılmaktır Vakti gelmeden bir namaz kılınmaz. (NOT: Bir sonraki slaytta detaylı bilgi verilecektir.) 6- NİYET Hangi namazı kıldığını bilmek ve kalbinde hatırlamaktır Niyetin dil ile söylenmesi sünnettir. 4- İSTİKBAL-İ KIBLE Namazı kıbleye dönerek kılmaktır Kıble, Mekke şehrindeki kutsal bina olan Kâbe yönüdür. 3- SETR-İ AVRET Namaz kılacak kişinin örtünmesi gereken yerleri örtmesi demektir. Erkeklerin: Göbek ile diz kapağı arasını, Kadınların: Yüz, el ve ayaklardan başka vücudunun her tarafını örtmeleri gerekir. 1- HADESTEN TAHARET Hades denilen manevi kirin giderilmesi için, abdest almak, gerekli hallerde gusül veya teyemmüm yapmaktır. 2- NECASETTEN TAHARET Namaz kılacak kişinin, bedeninde, üzerindeki elbisede ve namaz kılacağı yerde pislik varsa bunları temizlemektir.

21 CİSMİN BOYU = X GÖLGE = X / 2 GÖLGE = 2X NAMAZ VAKİTLERİ
5. İKİNDİ NAMAZI VAKTİ 7. AKŞAM NAMAZI VAKTİ 1. SABAH NAMAZI VAKTİ 8. YATSI NAMAZI VAKTİ 4. ÖĞLE NAMAZI VAKTİ 3. GÜNEŞ TAM TEPEDEYKEN NAMAZ KILMAK MEKRUH 2. GÜNEŞ DOĞARKEN NAMAZ KILMAK MEKRUH 6. GÜNEŞ BATARKEN NAMAZ KILMAK MEKRUH BİR MIZRAK , CİSMİN BOYU = X DOĞU BATI GÖLGE = X / 2 GÖLGE = 2X

22 NAMAZIN İÇİNDEKİ FARZLARI (RUKÜNLERİ) 3- KIRAAT
Namazda ayakta iken biraz Kur'an okumaktır. 2- KIYAM Namazda ayakta durmak demektir. 4- RÜKÛ Namazda eller diz kapağına erişecek kadar eğilmektir. 6- KA'DE-İ AHÎRE Namazın sonunda "Ettehiyyatü" okuyacak kadar oturmak demektir. 1- İFTİTAH TEKBİRİ Namaza başlarken tekbir almak demektir. 5- SÜCÛD Rükû'dan sonra ayaklar, dizler ve ellerle beraber alnı yere koymaktır.

23 Bazı namazlarda fatiha ve sureyi açıktan veya gizli okuması. 9
NAMAZIN VACİPLERİ 8 Bazı namazlarda fatiha ve sureyi açıktan veya gizli okuması. 9 Tadili erkâna uymak. 10 Namazın sonunda sağa ve sola selâm vermek. 11 Namazda yanılma olursa sehiv secdesi yapmak. 7 İmama uyan cemaatin fatiha ve sureyi okumayıp susması. 5 Namazlardaki oturuşlarda ettehiyyatü'yü okumak. 1 Namaza “Allahu Ekber” sözü ile başlamak. 2 Fatiha suresini okumak. 3 Secdede alın ile beraber burnu da yere koymak. 4 Üç ve dört rekatlı namazların ikinci rekatında oturmak. 6 Vitir namazında tekbir almak ve kunut dualarını okumak.

24 Rukü‘ dan doğrulunca “SEMİALLAHU LİMEN HAMİDEH” demek. 9
NAMAZIN SÜNNETLERİ 8 Rukü‘ dan doğrulunca “SEMİALLAHU LİMEN HAMİDEH” demek. 9 Hemen arkasından "RABBENA LEKE'L HAMD" demek. 10 Kıyamda iki ayağın arasını dört parmak kadar açık bulundurmak. 12 Selama sağdan başlamak. 11 Tahiyyatı sessizce okumak. 7 Rüku ve secde tesbihleri. 6 Rükû ve secdeye eğilip kalkarken tekbir almak. 1 Beş vakit namaz ile Cuma Namazı için kamet getirmek. 2 İftitah tekbirini alırken elleri yukarıya kaldırmak. 3 Sübhaneke ve Eûzu-Besmele'yi sessizce okumak. 4 Sağ eli sol el üzerine koymak. 5 Fatiha'dan sonra gizlice 'amin' demek.

25 Dünyaya âit bir şeyden veya bir ağrıdan dolayı ağlamak "ah" demek. 12
NAMAZI BOZAN ŞEYLER 13 Dünyaya âit bir şeyden veya bir ağrıdan dolayı ağlamak "ah" demek. 12 Öksürüğü yok iken öksürmeye çalışmak. 11 Namazda bir iş yapmaya çalışmak. 14 Göğsünü kıbleden çevirmek. 15 Birine selâm vermek veya verilen selâmı almak. 18 Namazda konuşmak. 17 Bir şey yemek veya içmek. 16 Kendi işiteceği kadar gülmek. 10 Bir şeye üflemek. 9 Kuran'ı, manası bozulacak şekilde yanlış okumak. 3 Cemaatle namazda kadınlarla erkeklerin arada bir perde olmadan yan yana bir safta kılması. 2 Namazda örtünmesi gereken yerlerin açılması. 1 Bayılmak, çıldırmak. 4 Sabah namazını kılarken güneşin doğması. 5 Mesh müddetinin namazda bitmesi. 7 Namazda abdesti bozulmak. 6 Teyemmüm eden kimsenin namazda suyu görmesi. 8 Ayeti Mushaf'a bakarak (yüzünden) okumak.

26 2.2. ORUÇ Oruç, niyet ederek tan yerinin ağarmasından itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsi ilişkide bulunmamak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir.

27 Ramazan ayında oruç tutmak İslam'ın beş şartından biridir.
Peygamberimiz oruç tutanlar için şu müjdeyi vermiştir;

28 HADİS “Kim inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.”

29 2.2. ORUÇ Oruç, aynı zamanda müslümanı günah işlemekten ve cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır. Acıma duygusunu geliştirir, sağlığımızın korunmasına yardımcıdır, nimetlerin değerini bildirir, olaylar karşısında sabırlı olmayı öğretir.

30 HADİS "Kim kötü söz ve davranışları bırakmazsa, onun yemesini içmesini terk etmesine Allah'ın ihtiyacı yoktur." "Oruç bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu bir günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona biri sataşır veya kötü söz söylerse, 'Ben oruçluyum.' desin."

31 Oruç,ancak Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için tutulur.
Oruç, iyi bir irade terbiyesidir. İnsanlara iyi huylar ve ahlak güzelliği sağlar, insanı olgunlaştırır.

32 Yüce Allah bir hadisi kutside şöyle buyurur;
2.2. ORUÇ Yüce Allah bir hadisi kutside şöyle buyurur;

33 o'nun mükafatını da ben veririm.”
HADİS “Oruç benim içindir, o'nun mükafatını da ben veririm.”

34 Ramazan orucu müslüman, akıllı ve
ergenlik çağına gelmiş kimselere farzdır. Ramazan orucu, kameri aylardan Ramazan ayının bazen 29, bazen 30 gün sürmesine göre 29 veya 30 gün olarak tutulur.

35 Oruçlarda niyet önemlidir.
Niyet kalp ile olur. Geceleyin imsaktan önce veya imsak vaktinde ertesi gün oruç tutacağını kalbinden geçiren bir müslüman o günün orucuna niyet etmiş olur.

36 2.2. ORUÇ Oruç tutmak düşüncesi ile sahur yemeğine kalkan kimse de oruca , niyet etmiş sayılır. Ancak oruç tutan kimsenin hem içinden niyet etmesi, hem de dili ile "Niyet ettim Ramazan'ın yarınki orucuna" diye söylemesi daha iyi olur.

37 İki türlü mekruh oruç vardır; 3. SÜNNET ORUÇ
ORUCUN ÇEŞİTLERİ a) Muharrem ayının sadece 10. günü, yalnız Cuma veya Cumartesi günleri oruç tutmak, iki orucu iftar etmeksizin birbirine eklemek veya senenin tamamını oruçlu geçirmek HELALE YAKIN MEKRUH’tur. b) Ramazan bayramının birinci günü ile Kurban Bayramının 4 günü oruç tutmak HARAMA YAKIN MEKRUH’tur. 5. MEKRUH ORUÇ İki türlü mekruh oruç vardır; 3. SÜNNET ORUÇ Kamerî aylardan Muharrem ayının 9-10 veya günlerinde oruç tutmak sünnettir. 1- FARZ ORUÇ Ramazan orucunun edası ve kazası farzdır Keffaret oruçlarının tutulması da farzdır. 2. VACİP ORUÇ Adak oruçları ile bozulan nafile orucun kaza edilmesi vaciptir. 4. MÜSTEHAP ORUÇ Kameri ayların günleri ile her haftanın Pazartesi ve Perşembe günleri, Şevval ayında 6 gün oruç tutmak müstehaptır.

38 RAMAZAN'DA ORUÇ TUTAMAYACAK KİŞİLER ŞUNLARDIR;
ORUÇ TUTMAYACAK KADAR HASTA OLANLAR HASTAYA BAKANLAR RAMAZAN AYINDA YOLCULUK YAPANLAR HAMİLE VEYA EMZİKLİ BAYANLAR AŞIRI YAŞLILAR VE DÜŞKÜNLER ÖZEL DURUMU BULUNAN KADINLAR

39 Oruç, imsâk vaktinde başlar.
ORUÇ NASIL TUTULUR Oruç, imsâk vaktinde başlar. Oruca niyet eden kimse bu vakitten itibaren herhangi bir şey yiyemez, içemez ve orucu bozan şeyleri yapamaz. Bu durum akşam güneş batıncaya kadar devam eder.

40 Güneş battıktan sonra yiyip içmek sûretiyle orucunu açar.
ORUÇ NASIL TUTULUR Güneş battıktan sonra yiyip içmek sûretiyle orucunu açar. İşte niyet ederek, imsâk vaktinden akşam güneş batıncaya kadar yememek, içmemek, ve orucu bozan şeylerden sakınmakla bir günlük oruç tutulmuş olur.

41 KAZA VE KEFFARET NE DEMEKTİR?
BOZULAN ORUCUN YERİNE GÜNÜNE GÜN ORUÇ TUTMAKTIR. KEFFARET BOZULAN BİR GÜN ORUCUN YERİNE İKİ AY VEYA ALTMIŞ GÜN PEŞPEŞE ORUÇ TUTMAKTIR.

42 ORUCU BOZUP KAZA VE KEFFARET GEREKTİREN HALLER ŞUNLARDIR;
BİLEREK YEMEK, İÇMEK. SİGARA VB İÇMEK. CİNSİ İLİŞKİDE BULUNMAK.

43 ORUCU BOZUP KAZA VE KEFFARET GEREKTİREN HALLER
Başlanan bir orucu bilerek bozmanın dünyadaki cezası keffarettir. Herhangi bir sebeple keffaret orucuna ara verilir veya eksik tutulursa yeniden başlayıp altmış günü kesintisiz tamamlamak lazımdır.  

44 ORUCU BOZUP YALNIZ KAZAYI GEREKTİREN ŞEYLER
7 Akşam vakti girmediği halde, yanılıp iftar etmek. 8 İmsak vakti geçtiği halde, yemek. 9 İstemeden ağzına kar ve yağmur tanesi kaçan ve bunu yutmak. 6 Ağız dolusu kusmak. 4 Kulağın içine yağ damlatmak. 1 Yenmesi normal olmayan şeyleri yemek. 3 Buruna ilaç çekmek. 5 Abdest esnasında kendi elinde olmadan boğazına su kaçmak. 2 Meşru bir özür sebebiyle; iğne yaptırmak.

45 Kendi isteği olmadan boğazına toz, duman girmek. 9
ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER 8 Kendi isteği olmadan boğazına toz, duman girmek. 9 Ağzındaki tükürüğü yutmak. 10 Yemeksizin herhangi bir maddenin tadını boğazında hissetmek. 11 Nohut tanesinden küçük olan ve dişler arasında bulunan yiyeceği yutmak. 7 İhtilâm olmak. 5 Kendi isteği olmadan kusmak. 1 Oruçlu olduğunu unutarak yemek, içmek. 2 Kulağına su kaçmak. 3 Göze ilaç damlatmak. 4 Gece yıkanması gerekirken sabahleyin yıkanmak. 6 Kan aldırmak.

46 ORUÇLUYA MEKRUH OLAN HUSUSLAR
6 Kan aldırmak. 7 Ağzına su alıp çalkalamak 5 Tükürüğü ağızda biriktirip yutmak. 3 Lüzumsuz yere bir şey çiğnemek. 1 Kendini zayıf düşüreceğini tahmin ettiği yorucu bir işte çalışmak. 2 Sakız çiğnemek. 4 Bir şeyi dilinin ucuyla gereksiz yere tatmak.

47 Zekâtın kelime anlamı "artma, çoğalma, temizlik, bereket" demektir.
Dini terim olarak zekât; dini ölçülere göre zengin sayılan kişilerin mallarından belli bir kısmını yılda bir kez Allah için Kuran'da belirtilen kimselere vermeleridir.

48 Hicret'in ikinci yılında Medine'de farz kılınmış bir ibadettir.
2.3. ZEKÂT Zekât, Hicret'in ikinci yılında Medine'de farz kılınmış bir ibadettir. Kuran' da sıkça vurgulanan bi ibadettir.

49 Toplumda zengin ve fakirlerin bulunması kaçınılmazdır.
2.3. ZEKÂT Toplumda zengin ve fakirlerin bulunması kaçınılmazdır. Zekât, Allah'ın bize vermiş olduğu nimetlere karşılık bir şükür ifadesidir. Malın şükrü ancak zekât ve sadaka vermekle yerine getirilir.

50 2.3. ZEKÂT Zekât veren kimseler hem verdiği nimetler için Allah'a şükretmiş hem de içinde yaşadığı topluma karşı insanlık ve vatandaşlık görevlerini yerine getirmiş olur.

51 Kuran’ da geçen zekat ibadetiyle ilgili birkaç ayet;
2.3. ZEKÂT Kuran’ da geçen zekat ibadetiyle ilgili birkaç ayet;

52 Allah dilediğine kat kat fazlasını verir.
AYET “Allah yolunda mallarını harcayanların örneği, yedi başak bitiren bir dane gibidir ki her başakta yüz dane vardır. Allah dilediğine kat kat fazlasını verir. Allah'ın lütfü geniştir. O her şeyi bilir.”

53 "Fakir iken seni zengin etmedi mi? Yetime gelince sakın onu üzme.
AYET "Fakir iken seni zengin etmedi mi? Yetime gelince sakın onu üzme. Yoksula gelince sakın onu azarlama. Rabbinin nimetine gelince onu minnet ve şükranla an."

54 AYET “Güzel söz ve bağışlama, arkasından incitme gelen sadakadan daha iyidir. Allah zengindir, acelesi de yoktur. Ey iman edenler! Allah'a ve ahiret gününe inanmadığı hâlde malını gösteriş için harcayan kimse gibi, başa kakmak ve incitmek suretiyle, yaptığınız hayırlarınızı boşa çıkarmayın..."

55 AYET "Allah'ın rızasını kazanmak ve ruhlardaki cömertliği kuvvetlendirmek için mallarını hayra sarf edenlerin durumu, bir tepede kurulmuş güzel bir bahçeye benzer ki üzerine bol yağmur yağmış da iki kat ürün vermiştir. Bol yağmur yağmasa bile bir çisinti düşer(de yine ürün verir) Allah, yaptıklarınızı görmektedir."

56 ZEKATIN VEREN AÇISINDAN
YARARLARI ŞUNLARDIR; KİŞİNİN HUZURLU OLMASINI SAĞLAR ŞEFKAT DUYGULARINI GELİŞTİRİR MALI ÇOĞALTIR VE BEREKETLENDİRİR CÖMERTLİK DUYGULARINI GELİŞTİRİR NEFİSLERİ CİMRİLİKTEN ARINDIRIR

57 ZEKATIN ALAN AÇISINDAN
YARARLARI ŞUNLARDIR; KISKANÇLIK DUYGUSUNU KÖRELTİR ÇALIŞMAYA TEŞVİK EDER TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAR VARLIKLI KİMSELERE BAKIŞI DEĞİŞİR

58 ZEKATIN TOPLUMSAL AÇIDAN
YARARLARI ŞUNLARDIR; PAYLAŞIMI VE YARDIMLAŞMAYI ARTTIRIR FERTLERİ BİRBİRİNE BAĞLAR TOPLUMDA SEVGİ VE BİRLİĞİ SAĞLAR SOSYAL ADALET VE DENGEYİ SAĞLAR YOKSULLUĞU AZALTIR TOPLUMSAL HUZURU SAĞLAR

59 Zekat vermek için akıllı ve ergenlik çağına girmiş olmak gerekir.
KİMLER ZEKAT VERİR DİNEN ZENGİN SAYILAN KİMSELER ZEKAT VERİR, BU KİŞİLER; Borcu olmayanlar Geçineceğinden başka 80 gram altın veya bu miktarda parası,ticaret malı olan 40 koyun ve keçisi olan 30 sığırı olan 5 devesi olan v.b. Zekat vermek için akıllı ve ergenlik çağına girmiş olmak gerekir.

60 Parası Olmayan Öğrenciler Kalpleri İslam’a Isındırılmak İstenenler
KİMLERE ZEKAT VERİLİR TEVBE Suresi 60.ayette şunlara verilmesi buyurulur. Fakirler Yoksullar Borçlular Yolcular Parası Olmayan Öğrenciler Kalpleri İslam’a Isındırılmak İstenenler

61 KİMLERE ZEKAT VERİLMEZ
Ana, Baba, Dede, Nine, Oğul, Kız ve Torunlara Eşine Zengine Müslüman olmayana Cami, Çeşme, Okul, Hastane gibi yapı ve onarım işlerine verilmez. NOT: Zekat fakirin hakkıdır, bizzat ona verilmelidir.

62 NELERDEN ZEKAT VERİLİR
Altın, gümüş gibi kıymetli madenler, Koyun, keçi, sığır, deve gibi küçük veya büyük baş hayvanlar, Kazandığımız paralar Alınıp satılan ticaret malları, Buğday, nohut, sebze, meyve gibi toprak ürünleri.

63 NELERDEN ZEKAT VERİLİR
Bu saydığımız malların zekatlarını kendi cinslerinden verilebileceğimiz gibi bunların değerleri para olarak da verebiliriz.

64 ZEKAT VERİLECEK MALLARIN ORANLARI
ZEKAT VERİLEN MALLAR KOYUN-KEÇİ SIĞIR-MANDA DEVE ALTIN, GÜMÜŞ, TİCARET MALLARI TOPRAK ÜRÜNLERİ ORAN 40’ DA 1 30’ DA 1 5 DEVEYE 1 KOYUN 10’ DA 1

65 Kısaca FİTRE denir. VACİPTİR.
FITIR SADAKASI Kısaca FİTRE denir. VACİPTİR. İslam’a göre zengin sayılan her müslüman verir.Yaş sınırı yoktur. En geç Ramazan Bayramından önce verilir. Zekat verilebilecek yerlere verilir. Miktarı ise en az bir günlük yiyecek miktarıdır. Yılda bir kez niyet ederek verilir.

66 2.4. HAC Dini terim olarak hac; belirli zamanda Kabe'yi ve etrafındaki kutsal yerleri usulüne uygun olarak ziyaret etmek ve buralarda yapılması gereken dinî görevleri yerine getirmektir.

67 Hicret'in dokuzuncu yılında farz kılınmıştır.
2.4. HAC Hac, Hicret'in dokuzuncu yılında farz kılınmıştır. Hac Zilhicce ayının günleri yapılır. Bu günlere Kurban Bayramı günleri denilir. Belirli şartları taşıyan Müslümanların ömründe bir defa hacca gitmesi farzdır. Yüce Allah Kuran’da şöyle buyurur;

68 Hacc yollarının güvenli olması Yeterli vaktin bulunması
HAC KİMLERE FARZDIR? Müslüman olan, Akıllı olan, Ergenlik çağına giren, Hür olan, Zengin olan, Sağlıklı olan, Hacc yollarının güvenli olması Yeterli vaktin bulunması Kadının yanında mahremi olması durumlarında kişiye farzdır.

69 Kim inkar ederse bilmelidir ki Allah bütün âlemlerden müstağnidir.
AYET "Orada apaçık nişaneler, İbrahim'in makamı vardır. Oraya giren emniyette olur. Yoluna gücü yetenlerin o evi haccetmesi, Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. Kim inkar ederse bilmelidir ki Allah bütün âlemlerden müstağnidir. Kimseye muhtaç değildir, her şey ona muhtaçtır."

70 KÂBE’Yİ TAVAF ETMEKTİR.
HACCIN FARZLARI İHRAMA GİRMEK, ARAFATTA VAKFE YAPMAK, KÂBE’Yİ TAVAF ETMEKTİR.

71 MÜZDELİFEDE VAKFE YAPMAK, SAFA MERVE ARASINDA SA’Y YAPMAK,
HACCIN VACİPLERİ ŞEYTAN TAŞLAMAK, MÜZDELİFEDE VAKFE YAPMAK, SAFA MERVE ARASINDA SA’Y YAPMAK, KURBAN KESMEKTİR.

72 HACCA GİDECEK KİŞİ NE YAPMALIDIR?
Önce ruhen ve manen kendisini bu ibadete hazırlamaya çalışmalı, Daha önce yaptığı hataları, doğru olmayan davranışları ve eksiklikleri varsa düzeltmelidir. Varsa borçlarını ödemeli, dargın olduğu ve gönlünü kırdığı insanlarla barışıp helalleşmeli, Akraba, eş-dost ve tanıdıklarını ziyaret etmelidir.

73 HACLA İLGİLİ KAVRAMLAR
İHRAM Hac niyeti ile bir kimsenin normal zamanda kendisine helal olan bazı şeyleri (tıraş olmak, yeşillik koparmak, avlanmak, canlı öldürmek, kavga etmek, tırnak kesmek vb. gibi şeyleri) haram kılmasıdır. İhramda beyaz ve dikişsiz elbise giyilir ve telbiye duası okunur.

74 HACLA İLGİLİ KAVRAMLAR
TAVAF Kabenin etrafında 7 defa dönmektir. Kabe sola alınarak yapılır. Farz olan tavaf bayramın 1. gün yapılır. Her bir dönüşe Şavt denir. 7 Şavt 1 tavaf olur.

75 HACLA İLGİLİ KAVRAMLAR
VAKFE Arefe günü öğleden sonra bayramın birinci günü sabahına kadar bu zaman içerisinde belli bir vakit Arafat’ta kalmaktır

76 HACLA İLGİLİ KAVRAMLAR
SA’Y Safa ve Merve tepeleri arasında Safa’ dan başlamak üzere 7 defa gidip gelmektir.

77 HACLA İLGİLİ MEKANLAR

78 KABE Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail (as) tarafından yapılmıştır.
HACLA İLGİLİ MEKANLAR KABE Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail (as) tarafından yapılmıştır. Müslümanların kıblesi yani namaz kılarken yöneldikleri yerdir. Kabeyi kutsal kılan en önemli sebep yeryüzünde ibadet maksadıyla yapılan olan ilk bina olmasıdır. Beytullah, beyti şerif, mescidi haram gibi isimleri de vardır.

79 HACLA İLGİLİ MEKANLAR MİKAT SINIRI Hac için gelen hacı adaylarının ihrama girecekleri Mekke etrafındaki sınırdır.

80 HACLA İLGİLİ MEKANLAR ARAFAT Hz. Adem İle Hz. Havva Validemizin yeryüzünde ilk buluştukları, kavuştukları yerdir. Peygamber Efendimizin Veda Hutbesini söylediği yerdir. Orada Cebeli Rahmet (rahmet tepesi ) isminde bir tepe vardır. Mekke’nin 25 km. güney doğusunda bulunur.

81 HACLA İLGİLİ MEKANLAR SAFA-MERVE Hacer Validemizin oğlu İsmail’e su bulmak maksadıyla koştuğu tepelerdir. Kabenin yanında ve doğu tarafındadır. Mescidi Haramın içinde Kabenin 200 metre doğusundadır. İki tepe arası yaklaşık 350 metredir.

82 Arafat ile Mina arasında bir yerdir. Bayram gecesi burada beklenir.
HACLA İLGİLİ MEKANLAR MÜZDELİFE Arafat ile Mina arasında bir yerdir. Bayram gecesi burada beklenir. (vakfe yapılır) Şeytanlara atılacak taşlar burada toplanır. ( 70 tane )

83 Şeytan taşlama ve kurban kesme yeridir.
HACLA İLGİLİ MEKANLAR MİNA Şeytan taşlama ve kurban kesme yeridir. Büyük, küçük ve orta olmak üzere üç tane şeytan vardır. Bunlara toplam 70 taş atılır. Mekke’nin 8 km. doğusundadır.

84 HACLA İLGİLİ MEKANLAR ZEMZEM SUYU İsmail (as)’ın ayakları yanından çıkan sudur. Mescidi Haramın içindedir.

85 HACERUL ESVED (KARA TAŞ)
HACLA İLGİLİ MEKANLAR HACERUL ESVED (KARA TAŞ) Cennetten geldiği söylenen ve tavafın başlangıç noktası olarak Kâbe’nin köşesinde bulunan mübarek bir taştır.

86 Peygamberimizin Medine’ye hicretinden sonra yapılan mescide denir.
HACLA İLGİLİ MEKANLAR MESCİDİ NEBİ RAVZAİ MUTAHHARA Peygamberimizin Medine’ye hicretinden sonra yapılan mescide denir. Mübarek kabrine ise Ravzai Mutahhara denir.

87 İKİ KIBLELİ MESCİT HİRA MAĞARASI SEVR MAĞARASI KÜBA MESCİDİ
HACLA İLGİLİ MEKANLAR İKİ KIBLELİ MESCİT HİRA MAĞARASI SEVR MAĞARASI KÜBA MESCİDİ

88 CENNETÜL BAKİ MEZARLIĞI
HACLA İLGİLİ MEKANLAR NUR DAĞI HİRA MAĞARASI UHUD CENNETÜL BAKİ MEZARLIĞI RAVZAİ MUTAHHARA

89 Umre sünnet, hac farzdır. Umrede kurban yok, hacda vardır.
Şartlarına uygun olarak senenin herhangi bir gününde Kabe’yi ziyaret etmektir. Umre sünnet, hac farzdır. Umrede kurban yok, hacda vardır. Umre de vakfe yapılmaz, hacda yapılır. Umrede şeytan taşlanmaz, hacda taşlanır. Ramazan ayında yapılan bir umre sevap yönünden hacca bedeldir.

90 HAC İLE UMRE ARASINDAKİ FARKLAR
İBADET TÜRÜ ZAMAN İHRAM TAVAF SAY HAC FARZ VAR VAR VAR VAR UMRE SÜNNET YOK VAR VAR VAR VAKFE MÜZDELİFE VAKFESİ TAŞ TOPLAMA ŞEYTAN TAŞLAMA KURBAN KESME HAC VAR VAR VAR VAR VAR UMRE YOK YOK YOK YOK YOK

91 HACCIN FAYDALARI ŞUNLARDIR;
HAC ZORLUKLARA SABRETME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRIR. İRADEYİ GÜÇLENDİRİR. KIZMAMAK, ÖFKELENMEMEK VE SABIRLI OLMAK GİBİ ALIŞKANLIKLARIN KAZANILMASINA YARDIMCI OLUR. İNSANI FARKLI ANLAYIŞLARKARŞI NASIL BİR DAVRANIŞ İÇERİSİNDE OLMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EĞİTİR. FARKLI IRK, DİL VE KÜLTÜRDEN İNSANLARIN AYNI AMAÇ İÇİN BİR ARAYA GELMİŞ OLMALARI ARALARINDAKİ KARDEŞLİĞİN ARTMASINI SAĞLAR. HAC, MÜMİNİN MANEVİ DÜNYASININ YENİLENMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR.

92 Dini bir terim olarak kurban;
Kurban sözlükte; yaklaşmak, yakın olmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey demektir. Dini bir terim olarak kurban; ibadet maksadıyla belirli bir vakitte, belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce kesmek demektir.

93 2.5. KURBAN Yaklaşma ve yakınlaşma anlamına gelen kurban, kişinin yaratanına yaklaşması, teslim olması ve bu uğurda fedakârlık göstermesidir.

94 2.5. KURBAN Kurban bir baba olarak Hz. İbrahim'in, en sevdiği biricik evladını, Allah adına kurban etmekten çekinmeyerek gösterdiği samimiyeti, oğlu İsmail'in de Allah'ın emri karşısındaki teslimiyetinin ifadesidir.

95 2.5. KURBAN Uzun süre çocuğu olmayan Hz. İbrahim, Yüce Allah'a dua ederek eğer bir oğlu olursa en kıymetli varlığını ona armağan edeceğine dair söz vermişti. Hz. İbrahim ile oğlu İsmail'i konu alan bu olay, Kuran'da şöyle anlatılıyor;

96 AYET "Ey Rabb'im! Bana salihlerden olacak bir çocuk bağışla. Biz de ona uslu bir oğul müjdeledik. Babası ile yürüyüp gezecek yaşa gelince İbrahim ona: "Yavrucuğum, ben rüyamda seni kurban ettiğimi gördüm. Düşün bakalım, ne dersin ?" dedi. O da: Babacığım! Emrolunduğun şeyi yap. İnşallah beni sabredenlerden bulacaksın."dedi.

97 AYET Nihayet her ikisi de (Allah'ın emrine ) boyun eğip İbrahim de onu yüzüstü yere yatırınca ona şöyle seslendik: "Ey İbrahim! Gördüğün rüyanın hükmünü yerine getirdin. Şüphesiz biz iyilik yapanları böyle mükâfatlandırırız. Şüphesiz bu apaçık bir imtihandır." Biz (İbrahim'e) büyük bir kurbanlık vererek (İsmail'i) kurtardık. Sonradan gelenler arasında ona güzel bir ad bıraktık. İbrahim'e selam olsun. İyilik yapanları işte böyle mükâfatlandırırız."

98 KURBAN KESMEK KİMLERE VACİPTİR
Aşağıdaki özellikleri taşıyan kimselere kurban kesmek vaciptir. Müslüman olmak. Akıllı olmak. Ergin olmak Zengin olmak. Hür olmak. Yolcu olmamak.

99 KURBAN ÇEŞİTLERİ VACİP OLAN KURBAN
Kurban Bayramında ve Hacda kesilen kurbanlar. Kurban Bayramının Günleri kesilebilir. ADAK KURBANI Kişinin bir işinin gerçekleşmesine bağlı olarak kesmeyi söz verdiği kurbandır. AKİKA KURBANI Çocuğun doğumunun ilk günlerinde Allah’ a bir şükran ifadesi olarak kesilen kurbandır. NAFİLE KURBAN Allah rızası için her hangi bir zamanda kesilen kurbandır.

100 KURBANLIK HAYVANLAR 1 2 5 7 KURBANLIK HAYVAN YAŞI (EN AZ)
KOYUN-KEÇİ SIĞIR-MANDA DEVE YAŞI (EN AZ) 1 2 5 KAÇ KİŞİ KESEBİLİR 7

101 KURBAN ETİ NE YAPILMALIDIR
Kurban etinin üç parçaya bölünerek; Bir kısmını kurban kesmeyen fakirlere, Bir kısmını akraba ve dostlara,e Diğer kalanın da aile fertleri için ayrılması en güzel olanıdır.

102 Kurban kesmek bir ibadettir.
Mal ile Allah'ın rızasını kazanmak için yapılan fedakârlıktır. Bu fedakârlık Allah'ın insana verdiği her türlü nimetin karşılığıdır.

103 Allah bir ayette şöyle buyurmuştur;
2.5. KURBAN Allah bir ayette şöyle buyurmuştur;

104 (Ey Muhammed) Güzel davrananları müjdele."
AYET "Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır; fakat ona sadece sizin takvanız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız diye o, bu hayvanları böylece sizin istifadenize verdi. (Ey Muhammed) Güzel davrananları müjdele."

105 MÜSLÜMANLAR ARASINDA BİRLİK, BERABERLİK VE YARDIMLAŞMAYI DOĞURUR.
KURBAN İBADETİNİN FAYDALARI ŞUNLARDIR; KURBAN, TOPLUMDA VARLIKLI KİMSELERLE YOKSULLAR ARASINDA YAKINLAŞMA OLUŞMASINI SAĞLAR. KURBAN BİR İBADET OLMASININ YANINDA BİRÇOK AİLENİN GIDA İHTİYACININ KARŞILANMASINA DA KATKI SAĞLAMAKTADIR. MÜSLÜMANLAR ARASINDA BİRLİK, BERABERLİK VE YARDIMLAŞMAYI DOĞURUR.

106 KURBAN KESERKEN NELERE
DİKKAT EDİLMELİDİR KURBAN YOL ORTASINDA, PARK GİBİ YERLERDE DEĞİL; BELEDİYELERCE GÖSTERİLEN YERLERDE KESİLMELİDİR. KURBAN KESERKEN ÇEVRE TEMİZLİĞİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİDİR. BİZİM DİNİMİZ TEMİZLİK DİNİDİR. KURBAN EHİL KİŞİLERCE KESİLMELİ VE KESERKEN DE KURBANA EZİYET VERİLMEMELİDİR.


"10. SINIF 2. ÜNİTE İSLAMDA İBADETLER pedagojiformasyon.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları