Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAŞADIĞIMIZ DÜNYADA BİZDEN BAŞKA CANLILAR DA VAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAŞADIĞIMIZ DÜNYADA BİZDEN BAŞKA CANLILAR DA VAR"— Sunum transkripti:

1 YAŞADIĞIMIZ DÜNYADA BİZDEN BAŞKA CANLILAR DA VAR

2 Birgün oturup şöyle bir düşündüm, bu Dünya’da yalnız bizler mi yaşıyoruz diye?

3 Bizden başka yaşayan canlılarda var.
Nereden mi anladım? Köpeğim Karabaş’ tan, kümesimizdeki hayvanlardan… köpeğimiz Tavuklarımız horozumuz kazımız ördeğimiz

4 Ahırımızdaki hayvanlardan anladım bu Dünya’da başka canlılarında olduğunu…
Koyunlarımız keçimiz ineklerimiz atlarımız

5 Ve düşünmeye devam ettim hayvanların bizlere ne yararı var diye…
Hemen aklıma geldi kahvaltıda yediğimiz yumurta , Babamın mangalda kızarttığı etler, İnsanların gücünden yararlandığı hayvanlar, Gece yatmadan önce içtiğim süt, İşte tüm bu ürünler bizlere dostlarımız hayvanlardan hediye…

6 Örneğin kuzular, Koyunların ve kuzuların bizim için birçok yararı vardır. Bize her gün süt verirler. Sütün içindeki kalsiyum kemiklerimizin ve dişlerimizin gelişimi için çok önemlidir. Sütten yoğurt, peynir gibi temel gıdalar yapılır. Pasta, börek ve diğer yemeklerde de bunlar kullanılır. Kısacası süt en çok kullandığımız ve bize en faydalı olan gıdalardan biridir. Ayrıca yünlerinden elde edilen ipliklerle de giyinmemiz için kumaş üretilir. Birçok kullanım alanı olan iplikler yaşamımızı çok kolaylaştırmıştır.

7 Vefakar arkadaşımız atlar
Köpeklerden sonra en sadık dostlarımızın atlar olduğunu biliyor muydunuz? Evcil atlar, sahiplerini hiçbir zaman terk etmezler. 25 'ten fazla türü olan bu sadık dostlarımız hiç yorulmadan bizi kilometrelerce uzağa taşıyabilirler. Atlar, tarih boyunca insana en çok yardımcı olmuş hayvanlardır.

8 Birde babam köstebekleri anlattı çok ilginç,
KÖSTEBEK, İNSANLARA NASIL YARDIM EDER? Köstebeklerin meralarda ve çimenlik yerlerde meydana getirdikleri toprak tümsekleri her ne kadar köylülerle bahçıvanların canını sıkarsa da, bu hayvanların, toprağın ekilmeye elverişli halde kalmasında büyük rolleri vardır. Su fazlalığının toprağı işe yaramaz hale getireceği alçak ovalarda, köstebek tünelleri fazla suyu akıtır. Kurak meralarda ise ayın tüneller yağmur suyunu yeraltına çekerek, bu suların kavrulmuş toprak yüzeyi üzerinde akıp gidecek yerde, lâzım gelen yerlere dağılmasını sağlarlar. Köstebekler ayrıca alttaki toprağı yüzeye sürerek ve oradaki dökülmüş yapraklarla çürümüş yaprakları ona karıştırarak, araziyi tarıma elverişli hale getirirler. İyi mahsul veren özlü ve kuvvetli topraklar bu şekilde meydana gelir.

9 Afrika'daki fillerin yarısının 10 yılda niçin yok olduğunu biliyor musunuz? A) İhtiyarlayıp öldüler B) Daha sıcak yerlere göç ettiler C) İnsanlar fildişi elde etmek için filleri öldürdüler Bunları Biliyor muydunuz? -Dünya'daki  dükkanlara Afrika ve Güney Amerika gibi yerlerden de mal geliyor. Çünkü insanlar bunları almak istiyor. -Bazen bu olay,hayvanları çok kötü şekilde etkiliyor. Örneğin, insanlar fildişi almak istedikleri için, avcılar yüz binlerce Fil öldürdüler - o kadar çok ki, bilim adanılan bunların türünün yok olmasından korkuyorlar! Bu korkunç olay sadece insanların fildişinden yapılmış eşyalar almak istemesinden kaynaklandı. -Şu anda da yunuslarla ilgili bir sorun var. Yunuslar Dünya yüzündeki en zeki hayvanlardan biridir. Beyinleri büyüktür ve iletişim kurma yetenekleri çok fazladır - hatta insanlarla bile! Harika yaratıklardır. -Niçin olduğu bilinmeyen bir nedenle denizde ton balıklarıyla yanyana yüzmekten hoşlanırlar. Ton balığı avcıları ağlarını attıkları zaman yunuslar da bu ağlara takılır ve ölür. Yakın geçmişte 6.5 milyon yunus bu şekilde yok olmuştur. -Sorun şurada: Balıkçılar yolları üzerindeki herşeyi yakalayan ağlar kullanırlar, Bu ağlara yunuslar takıldığında da ya bunları öldürürler veya ölüme terkederler.

10 Siz Ne Yapabilirsiniz ? -Fildişi, kaplumbağa kabuğu, mercan, sürüngen derileri veya kedi cinsi hayvanların postlarından yapılmış hiçbir şeyi satın almayın. Bütün bunlar soyları tehlikede olan hayvanlardan elde edilmektedir. -Çevrenizdeki soyları tehlikede olan hayvanlar veya bitkiler hakkında bilgi edinin. Bunların neler olduğunu öğrenmeye çalışın. -Ton balığı yemekte bir sakınca yoktur. Fakat bunların avlanış şekli hoş değildir. Canınız ton balığı isteyince yunusları düşünün ve almaktan vazgeçin.

11 O HALDE HAYVANLARIN KORUNMASI İÇİN NELER YAPALIM?
1-     Zor durumda kalmış hayvanları koruyalım. Onların bakımına yardımcı olalım. 2-     Bakımını üstlendiğimiz hayvanların yiyeceklerini, içeceklerini düzenli verelim. Aşılarını zamanında yaptıralım. 3-     Hayvanlara eziyet edilmesi insanlıkla bağdaşmaz. Öte yandan bu davranış yasalarımıza göre suçtur. Bu suçu işleyenleri uyaralım. 4-     Kuşların, karıncaların yuvalarını bozmayalım. Yumurtalarını almayalım. Avlanma mevsimi dışında kesinlikle av hayvanlarını avlamayalım. 5-     Hayvanları korkutmayalım, ürkütmeyelim. Onlara şakadan da olsa eziyet etmeyelim. 6-     Bakamayacağımız hayvanları eve almayalım. Biz almazsak belki bakabilecek biri alır. 7-  Yiyecek artıklarımızı, özellikle ekmeği, çöplüğe atacağımıza yakınımızda bulunan hayvan besleyicilerine verelim. 8-     Sapanla kuş avlamayalım. Avlamak isteyenlere engel olalım.

12 İşte şimdi daha iyi anlıyorum ki hayvanların bizlere birçok faydaları var.
O halde bizlerde onlara iyi bakacağız onları çok seveceğiz En önemlisi ise; bize birçok faydası olan hayvanlarında canlı olduğunu,insanlara faydalı olduğunu ve bu dünyada bizler kadar onlarında yaşamaya hakkı olduğunu unutmamamız ve unutturmamamız gerektiğini bilmeliyiz…


"YAŞADIĞIMIZ DÜNYADA BİZDEN BAŞKA CANLILAR DA VAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları