Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOKAKLARIN YENİ TRENDİ: SENTETİK KANNABİNOİDLER VE ESRARDAN FARKLARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOKAKLARIN YENİ TRENDİ: SENTETİK KANNABİNOİDLER VE ESRARDAN FARKLARI"— Sunum transkripti:

1 SOKAKLARIN YENİ TRENDİ: SENTETİK KANNABİNOİDLER VE ESRARDAN FARKLARI
Uzm.Dr. Serdar Nurmedov NPISTANBUL Hastanesi Bağımlılık Birimi

2 Açıklama 2012 - 2013 - 2014 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK
Konuşmacı: YOK

3 BONZAİNİN SOSYAL TOKSİK ETKİSİ ???

4 Kannabinoidler Kannabinoidler: santral sinir sisteminde nörotransmitter salınımını baskılayan, hücre içinde kannabinoid reseptörleri aktive eden çeşitli kimyasal bileşenler sınıfıdır Endokannabinoidler insan vücudunda üretilirler (anandamide gibi) Fitokannabinoidler kannabis bitkisinde bulunurlar (THC gibi) Sentetik kannabinoidler (JWH HU gibi)

5 CB-1 Reseptörlerinin SSS Dağılımı
Korteks Hipokampus Serebellum Bazal gangliyonların S. nigra, pars retikulata, ve globus pallidulus bölgeleri Ventromedial striatum Nükleus akkumbens Şimdiye kadar yapılan çalışmalar, kannabinoidlerin davranışsal ve nöronal etkilerinin hemen hepsinin altında beyin CB-1 reseptör akivasyonunun yattıgını göstermektedir Breivogel CS, Childers S.R. The functional neuroanatomy of brain cannabinoid receptors. Neurobiol Dis 1998; 5:

6 CB-1 Reseptörlerinin Etkileri
Korteks ve hipokampusta bulunan reseptörler öğrenme ve bellek üzerindeki etkileri ile Bazal gangliyonlar ve serebellumdaki reseptörler motor fonksiyonları bozucu etkileri ile Nükleus akkumbens ve ventromedial striatumdakiler ise bağımlılık yapıcı etkiler ile ilişkilendirilmiştir Herkenham M, Lynn AB, Johnson MR et al. Characterization and localization of cannabinoid receptors in rat brain: A quantitative in vitro autoradiographic study. J Neurosci 1991; 11:

7 Tarihçe 1964: Kannabisten THC izole edildi
1967: Sentetik THC sentezlendi 1988: HU 210 sentezlendi 1995: JWH-18 sentezlendi 2004: Sentetik kannabinoidler internetten satışa sunuldu 2008: JWH-18, HU-210, CP-47,497 K2’den izole edildi 2009: Birçok Avrupa ülkesi sentetik kannabisin satışını yasakladı 2010: Türkiye’de sentetik kannabinoid yakalandı 2011: Bakanlar Kurulu kararı ile yasaklandı

8 Tarihçe

9 Tarihçe

10 Tarihçe

11 Tarihçe

12 Tarihçe

13 Sentetik Kannabinoidler

14 ESRAR BİTKİDİR SENTETİK ESRAR TOZDUR

15 Sentetik esrar esrar değildir
JWH-018 JWH-073 HU-210 HU-211 CP47,497 1995’te John W Huffman tarafından keşfedildi Antienflamatuvar 1988’de Hebrew Üniversitesinde geliştirildi Anestezik HU-210: antienflamatuvar, HU-211: anestezik, CP 47,497: analjezik, JWH grubu CB1 Reseptör araştırmalarında aradan keşfedilmiş maddelerdir. 1980’de Pfizer tarafından geliştirildi Analjezik

16 Esrar gibi görünür, LSD gibi etki eder
Taşikardi ( /dk) Arteriyel kan basıncın artması Anksiyete atakları Konvülsiyon Dezoryantasyon Özellikle zaman algısında bozukluk Kısa süreli belleği bozar Hareketlerin kontrolden çıkması (beyin-beden bağlantısı kopmuşçasına) Halüsinasyon ve paranoya İntihar düşüncesi ve eylemine neden olabilir

17 CB1 reseptörlerine affinitesi daha fazla, daha potent
70-80’lerdeki esrarda % 7-10 THC Günümüz esrarda %45-65 THC Sentetikler %100 THC’ye eşdeğer THC’nin CB1’e affinitesi 40 nanomolar JWH-18’in CB1’e affinitesi 9 nanomolar JWH kat daha potent !!!

18 Rutin toksikoloji tarama testlerinde tespit edilemiyor
400’den fazla sentetik kannabinoid çeşidi mevcut, hangi birine bakılacak? Standardize edilen cut-off değeri yok Standardize yöntem yok (LC/MS/MS) Bağımsız kalite kontrol materyali yok Tespit aralığı belli değil Denetimli serbestliği olanların gözdesi !

19 Daha “Cazip” “Bitkisel” olarak lanse edildiği için daha az zarar verdiği imajı uyandırıyor Satılan paketlerin üzerinde dikkat edilmesi gereken herhangi husus hakkında bilgi yok Kendine özgü hoş bir kokusunun olması Renkli cafcaflı ambalajlar, otantik isimler (Jamaica, Redangel, Bonzai v.s.) çok cezp edici ve sofistike Yakın geçmişe kadar “yasal” idi

20 Etki & Yan etkilerini öngörebilmek çok zor
Her bir ürünün etkileri gibi yan etkileri de farklı olabilir Farkı yaratan paketin içeriğindeki maddeler Bir paketin içinde birden fazla farklı madde bulunabilir (kişiye özel üretim) “Her torbacının malı farklı kafa yapıyor”

21 Paketin içeriği çok “zengin”
Pedicularis densiflora ve Leonotis leonurus gibi bitki İçerdiği maddeleri maskeleyen doğal orijinli Yağ asitleri Tokoferol (vit.E) Eugenol Sentetik opioid O-Desmethyltramadol gibi tramadol adındaki opioidin aktif metabolitleri: santral etkili analjezik Oleamide yağ asidi türevi olup, kannabinoid benzeri aktiviteleri ve hipnotik özellikleri var v.s… içerir Oleamide: yağ asidi türevi olup, kannabinoid benzeri aktiviteleri ve hipnotik özellikleri var. Sentetik opioidler:O-Desmethyltramadol gibi tramadol adındaki opioidin aktif metabolitleri santral etkili analjezik maddeler.

22 İştah üzerine etkisi yok

23 İçimi daha acı ve sert

24 Alkolle etkileşimi kötü: “akşamdan kalma”, şiddetli baş ağrılarına neden olur

25 Esrarın antiepileptik, sentetik kannabinoidlerin epileptojenik özelliği mevcut

26 Detoksifikasyon tedavisi çoğu zaman hospitalizasyonu gerektirir

27 DAHA FAZLA PSİKOTİK BELİRTİLER ???
SENTETİK KANNABİNOİD KULLANIMI & EŞLİK EDEN SEMPTOMLAR

28

29 Sonuç olarak Sentetik esrar esrar değildir
Esrar gibi görünür, LSD gibi etki eder CB1 reseptörlerine affinitesi daha fazla, daha potent Rutin toksikoloji tarama testlerinde tespit edilemiyor Daha “Cazip” Etki & Yan etkilerini öngörebilmek çok zor Paketin içeriği çok “zengin” İştah üzerine etkisi yok Alkolle etkileşimi kötü İçimi daha acı ve sert Detoksifikasyon tedavisi çoğu zaman hospitalizasyonu gerektirir Psikotik belirtiler daha çok eşlik eder???

30 teşekkür ederim


"SOKAKLARIN YENİ TRENDİ: SENTETİK KANNABİNOİDLER VE ESRARDAN FARKLARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları