Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NÜKLEER ENERJİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NÜKLEER ENERJİ."— Sunum transkripti:

1 NÜKLEER ENERJİ

2 Nükleer enerji Nükleer enerjinin elde edilişi Avantajları
Uranyum’un kullanılması Avantajları Bilinen potansiyel enerji rezervleri oldukça fazladır. Yeni rezervler keşfedilmese bile, mevcut rezervlerin nükleer santralleri yaklaşık 150 yıl besleyebileceği hesaplanmaktadır. Enerji üretiminde çok düşük miktarlarda hammadde kullanıldığından, hammadde maliyet fiyatları düşüktür. Hammadde, hacim olarak çok az yer kaplar. Buna karşılık, çok yüksek enerji sağlar. Nükleer enerjide havayı kirleten ve sera etkisini artıran karbondioksit, sülfürdioksit, cıva, nitrojendioksit gibi gazların emisyonu söz konusu değildir. Sera etkisi meydana getirmez.

3 Nükleer enerji Nükleer enerjinin dezavantajları Kaza riski yüksektir.
Kaza sonrasında insan üzerinde kalıcı etkilere neden olur. Nükleer atıklar tehlike yaratır. Yüksek kuruluş maliyetine sahiptir. Bakım giderleri yüksektir. Güvenlik kaygısı vardır. Termal kirlilik yaratır (diğer fosil yakıtlar gibi nükleer reaktöler de termal kirlilik yaratır). Kullanılan nükleer yakıt sınırlıdır ve bir gün tükenecektir. Bu teknolojiye sahip olan ülkeler tarafından silah olarak kullanılma olasılığı taşıdığından, aynı zamanda büyük bir risk oluşturmaktadır (Atom ve hidrojen bombaları).

4 Nükleer silah teknolojisine sahip ülkeler
Amerika Birleşik Devletleri Rusya Çin Fransa İngiltere Hindistan Pakistan İsrail Kuzey Kore Güney Afrika Cumhuriyeti (terk etmiştir) İran ! Ukrayna, Belarus, Kazakistan (Sovyetler Birliği döneminde bu silaha sahiptiler, ancak günümüzdeki durumları tam olarak bilinmiyor)

5 Nükleer santrallerin yer seçiminde coğrafi etmenler
Nükleer santralin kurulumunda hammaddeye yakınlık önemli bir etken değildir. Ancak uranyum ve toryum yataklarına sahip ülkeler, nükleer santral kurma açısından büyük bir avantaja da sahiptirler. Nükleer santraller, pazar kapasitesinin yüksek olduğu bölgelerde, özellikle sanayi bölgeleri tercih edilerek kurulmalıdır. Nükleer santraller çok büyük miktarlarda soğutma suyuna ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle nükleer santraller deniz ve göl kıyıları, haliçler ya da büyük akarsuların kenarlarında kurulurlar. Nükleer santrallerde kaza riski yüksektir. Bu nedenle doğal afet tehlikesinin olduğu yerlerde kurulmamalıdır. Santrallerin yerleri çok dikkatli seçilmeli ve bütün önlemler alınsa da, nükleer santraller büyük kentler ve yoğun nüfus barındıran bölgelerin uzağına kurulmalıdır.

6 Nükleer elektrik üretimindeki artış ve nükleer enerjinin toplam elektrik üretimi içindeki payı

7 Nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payı

8 Üretimde bulunan nükleer santrallerin ülkelere göre dağılışı

9 Dünya genelinde yapımı devam eden nükleer reaktörler

10 Faaliyette bulunan reaktörlerin yaşlarına göre dağılışı
1990 ve 2000’li yıllar 1980’li yıllar 1970’li yıllar

11 Nükleer enerjiden elde elektriğin toplam elektrik üretimindeki payının ülkelere göre dağılışı


"NÜKLEER ENERJİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları