Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EK FİİL,BİRLEŞİK ZAMANLI FİİLER FİİLER VE FİİLİMSİLER.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EK FİİL,BİRLEŞİK ZAMANLI FİİLER FİİLER VE FİİLİMSİLER."— Sunum transkripti:

1 EK FİİL,BİRLEŞİK ZAMANLI FİİLER FİİLER VE FİİLİMSİLER

2 1- Aşağıdakilerden hangisi fiil türünde bir kelime değildir ? A) Kalktım B) Dinledim C)Yorgundum D) İndim

3 CEVAP = C

4 2-"Etmek" yardımcı fiili ile aşağıdaki kelimelerden hangisini birleştirirsek diğerlerine göre değişik bir yazım oluşur ? A) Ret B) Kabul C) Yardım D) Yol

5 CEVAP = A

6 3-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil kullanılmıştır? A ) Bugünlerde kendimi iyi hissetmiyorum. B ) Bu işin içinde bir iş var. C ) Tatilden bir an önce dönmelisin. D ) Dedemle uzun uzun sohbet etmişler.

7 CEVAP = B

8 4- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir birleşik fiil kullanılmıştır? A) Doğum gününde hediye ettiğim saati kaybetmiş. B) Öğretmeninin sorduğu bütün soruları hemen çözüverdi. C) En sevdiği arkadaşını karşısında görünce donakaldı. D) O kadar azimliydi ki başarmak için her şeyi yapabilirdi.

9 CEVAP = A

10 5-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı şekilde oluşturulmuş bir ek fiil vardır? A) Öğrencileri tarafından çok sevilen bir öğretmendi. B) Sınıfın en çalışkan öğrencisiymiş. C) Yaptıklarından büyük bir pişmanlık duyuyordu. D) Sevgi, bir insanın yaşayabileceği en güzel duygudur.

11 CEVAP = C

12 6-Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde farklı yapıda bir fiil kullanılmıştır? A) Güvenme dostuna, saman doldurur postuna. B) Gönül ferman dinlemez. C) Güvenme varlığa, düşersin darlığa. D) Gün doğmadan neler doğar.

13 CEVAP = A

14 7-Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi fiilin zaman yönünden etkilemiştir? A) Sınıfa şimdi girdi. B) Değerlerimize sahip çıkalım. C) Ankara’dan mektup gelmiş. D) Bize simit alır mısın?

15 CEVAP = A

16 8-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek fiil almış bir kelime yoktur? A) Beni dinler misin? B) Ne kadar güzelmiş. C) Bu benim en büyük hayalimdi. D) Hepiniz çok mütevazısınız.

17 CEVAP = A

18 9-Aşağıda yüklemi ek fiille oluşmuş cümleyi gösteriniz ? A) Ali cam kırdı B) Derse girmem gerekir C) Bahçede kuşlar ötüyor D) Onun elbisesi daha güzeldi

19 CEVAP = D

20 10-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilin yapısı diğerlerinden farklıdır? A)Bu olaylar,ortamı gerginleştirdi. B)Derslerine daha çok çalışıyordu. C)Acele cevaplar verdiği için şaşırıyordu. D)Millilerimiz yine yenildi.

21 CEVAP = B

22 11-Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde fiilin kipi diğerlerinden farklıdır? A)İşleyen demir ışıldar. B)Damlaya damlaya göl olur. C)Kuru laf karın doyurmaz. D)Bugünün işini yarına bırakma

23 CEVAP = D

24 12-Bu anlayış böyle süregelmiş. Cümlesindeki fiil için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir. A)Yeterlik fiili B)Sürerlik fiili C)Yaklaşma fiili D)Tezlik fiili

25 CEVAP = B

26 13-Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi türemiş yapılı bir fiildir? A) Yaptıklarından dolayı ona teşekkür etti. B) Tüm ödevlerini annesine yaptırdı. C) Odasında kitap okuyor. D) Evi farklı bir renge boyadı.

27 CEVAP = B

28 14-Aşağıdaki fiillerden hangisi, şimdiki zaman kipiyle çekime girdiğinde, sesli daralmasına uğramaz ? A) Anlamak B) Taramak C) Sevmek D) Demek

29 CEVAP = C

30 15-Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili fillerden hangisi yapı bakımından diğerlerinden farklıdır? A)Kuşkulu gözlerle etrafa bakındılar. B)Düğün için çeşit çeşit yemek pişirildi. C)Gerektiğinde bizi arayacaklarmış. D)Bir kez daha denemek için görüştüler.

31 CEVAP = C

32 16-Ek fiilin bir görevi de isim soylu sözcükleri cümle içerisinde yüklem yapmasıdır.” Aşağıdakilerin hangisinde ek fiil bu görevde kullanılmıştır? A) Keşke söylediklerini yapsaydık. B) En sevdiğim mevsim ilkbahardır. C) Sohbet ederken eski günleri hatırladık. D) Böyle davranmaya mecbur kaldım.

33 CEVAP = B

34 17-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde fiilin kipi diğerlerinden farklıdır? A)İç Anadolu bölgesini gezmek istiyorum. B)Her akşam yarım saat kitap okuruz. C)Tarihi değerlerimize sahip çıkmalıyız. D)Küçük Rüstem istasyonda gazete satıyor.

35 CEVAP = C

36 18-Aşağıdaki çekimli fiillerden hangisi gereklilik kipinin olumsuz soru biçimindedir. A)Konuşmamalı mıyız B)Dinlemeli miyim C)Konuşmasak mı D)Gelmiyor musun

37 CEVAP = A

38 19-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş yapılı fiil yoktur? A) Konuşması herkesi susturdu. B) Akan sular durulur bir gün. C) Cebindeki şekerleri çocuklara dağıtmıştır D) Sonbaharla birlikte çimenler sararır.

39 CEVAP = C

40 20-Aşağıdaki yapım eklerinden hangisi “ kaz (mak)” fiilinden fiil türetmez? A) _dır B) _ın C) _ıl D) _ış

41 CEVAP = D

42 21-Aşağıdaki kurallı bileşik fiillerden hangisi Tezlik fiilidir? A) Yazıvermek B) Gidedurmak C) Yapıla gelmek D) Çıkabilmek

43 CEVAP = A

44 22-Aşağıdaki cümlelerin hangisinin fiili oluş bildirmektedir? A)Yağmurun ilk damlaları çiçeği ıslattı. B)Pırıl pırıl gökyüzü birden karardı. C)Ürkek yağmur damlaları yeryüzüne ulaştı. D)Kısa sürecek yaz yağmuru başladı.

45 CEVAP = B

46 23-Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde fiilin kipi diğerlerinden farklıdır? A)Damlaya damlaya göl olur. B)İşleyen demir ışıldar. C)Bugünün işini yarına bırakma. D)Kuru laf karın doyurmaz.

47 CEVAP = C

48 24-Aşağıdakilerin hangisinde “kılış, durum, oluş” fiillerinin tümü sırasıyla örneklendirilmiştir? A)sinirlenmek, ağlamak,yazmak B)yürümek, içmek, uyumak C)çevirmek, uyumak, kızarmak D)uzamak, desteklemek, şaşmak

49 CEVAP = C

50 25-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde dilek anlamı veren fiil vardır? A)Birbirimizi çok sevelim. B)Bu mektubu sana göndereceğim. C)Bundan sonra hiç ağlamayacağım. D)Zeynep dün bize gelmişti.

51 CEVAP = A

52 26-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde oluş bildiren bir fiil kullanılmıştır? A) Yarım saattir arkadaşımı bekliyorum. B) Koşarak evine gitti. C) Masanın üzerindeki vazoyu kırmışlar. D) Ağaçtaki bütün elmalar kızarmış.

53 CEVAP = D

54 27-Aşağıdaki cümlelerin hangisinin fiilinde zaman anlamı yoktur? A)Bütün derslerimi bitirdim. B)Bu işler bugün bitecek. C)Arkadaşım pantolon almış. D)Bugün size gelsem…

55 CEVAP = D

56 28-Aşağıdaki cümlelerden hangisinde fiil, durum bildirmektedir? A)Sepetteki elmaları paylaştılar. B)Babası evde oturuyor. C)Elindeki kalemi kırdı. D)Annenle böyle konuşmamalısın.

57 CEVAP = B

58 29-Aşağıdakilerin hangisinde yüklem çekimli bir fiil değildir? A) Adam son günlerde çok durgunlaştı. B) Evin tüm pencerelerini kendisi boyamış. C) Koca lokantada dört kişiyiz. D)Zavallı köpeği çocuklar taşladı.

59 CEVAP = C

60 30-Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil “öğrenilen geçmiş zaman” kipinde çekimlenmiştir? A) Öğretmen çocuğun velisiyle görüştü. B) Böyle durumlarda hep çabuk gitmek ister. C) Yarınki toplantıya geç katılacak. D) Vapura yetişeyim derken düşmüş.

61 CEVAP = D


"EK FİİL,BİRLEŞİK ZAMANLI FİİLER FİİLER VE FİİLİMSİLER." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları