Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİYOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİYOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?"— Sunum transkripti:

1 BİYOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?

2 Niçin BİYOLOJİ öğrenmeliyiz ?
Biyoloji “HAYAT” dersidir. - Bireye kendi biyolojik yapısını tanıtır. - Tüm canlılarla ilgili kavram, yapı, özellik ve fonksiyonları öğretir. - Sağlıkla ilgili temel kavramları öğretir ve topluma sağlık sorunlarında bilinçli davranan bireyler kazandırır. - Çevre sorunlarını tanıyan ve çözüm yollarına ilişkin yaklaşımlar önerebilen fertler yetiştirir. - Biyolojik zenginlikleri tanıma ve koruma becerisi kazandırır.

3 Niçin BİYOLOJİ öğrenmeliyiz ?
Biyoloji “ÖSS’de FARK” dersidir. - Fen branşları içinde adayların korktuğu ve ilgilenmediği bir derstir. - Genellikle çoğu öğrenci diğer dersleri cevaplandırırken, biyolojiye ilgi duyan öğrenciler toplamda daha çok net çıkararak rakiplerine fark atmaktadırlar.

4 Niçin BİYOLOJİ öğrenmeliyiz ?
Biyolojiden “Sayısal-1’de 8 ve Sayısal-2’de 8 olmak üzere toplam 16 soru” çıkmakta ve “konu ayrımı” yapılmamaktadır.

5 Niçin BİYOLOJİ öğrenmeliyiz ?
Biyoloji “EZBER” dersi DEĞİLDİR. - Biyolojinin konusu ve alanı çok geniştir. Hafızada kalması gereken terim ve tanımlar çoktur.Latince terimlerin çokluğu öğrencinin gözünü korkutmaktadır. - Biyoloji öğrenmeye dayalı bir derstir. Her dersin ezberlenmesi gereken bir yönü olduğu gibi zeka ve mantık ile halledilecek yönü de vardır.

6 BELLEK ve HAFIZA TEKNİKLERİ
Öğrenilen bilgilerin geçici bir ezber olarak kalmayıp kalıcı hafızada dosyalanması ve ömür boyu kullanılabilmesi, her iki beynin de öğrenme işine aktif olarak katılmasıyla mümkündür.

7 BELLEK ve HAFIZA TEKNİKLERİ

8 BELLEK ve HAFIZA TEKNİKLERİ
EĞİTİM ve ÖĞRETİMDE SAĞ BEYİN Çocuklar beynin iki yarısını beraber kullandıkları halde, onlara hayal gücü ve hafıza gibi sağ beyin ile ilgili eğitimden çok ezbere dayalı eğitim verilmesi sonucunda ileriki yaşlarda bu yetenekleri büyük ölçüde yok olmaktadır. Sağ lobun devreye sokulması, insana aynı zamanda duyusal keskinlik kazandırmakta, hedefini sürekli ve her şeyiyle canlı tutan o insana müthiş bir motivasyon kazandırmaktadır.

9 BELLEK ve HAFIZA TEKNİKLERİ
Her iki beynin de öğrenme işine aktif olarak katılması sonucu öğrenilen bilgiler geçici bir ezber olarak değil kalıcı hafızada ömür boyu depolanır.

10 BELLEK ve HAFIZA TEKNİKLERİ

11 BELLEK ve HAFIZA TEKNİKLERİ

12 BİYOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?
1. Derse hazırlıklı gelin Sınıfa konuyu okuyarak gelin. ►Böylece öğretmen anlatırken söyleyebileceklerini tahmin etmeye çalışarak derse ilginiz artacaktır. Okurken sorularınızı not alın. ► Böylece derste anlamakta güçlük çekeceğiniz noktaları tespit ederek derste dikkatiniz artacaktır.

13 BİYOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?
2. Dersi, derste öğrenin. Derste not tutun. Mutlaka düzenli bir defteriniz olsun. Derste yazmanız ve dinlemeniz gereken anları iyi tespit edin, hataya düşmeyin. Derste öğretmenin vurguladığı noktaları * koyarak belirginleştirin. Konunun püf noktalarını iyi öğrenin.

14 BİYOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?
3. Kaynak bir kitap takip edin. Konu anlatımı detaylı ve anlaşılır bir kitap tercih edin. Konuyla ilgili çizelge, grafik ve şekilleri mutlaka inceleyin. Yaşadığınız çevre ve canlılarla bağlantı kurarak konuyu zihninizde canlandırın.

15 BİYOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?
4. “Kendi özetiniz”i çıkarın. Özet, başkalarının değil sizin anlayıp konuyu hatırlayacağınız kısa metindir. Maddeler halinde, konuyu hatırlatacak “anahtar kelime veya cümleler”den oluşmalıdır. Özetin belli bir konu bütünlüğü olmalıdır. Özet kolay hatırlanabilecek anlamlı bir sıradan oluşmalıdır.

16 ÖZET NASIL ÇIKARILIR?

17 ÖRNEK ÖZET Hücre zarı ve hücre çeperi bulunur.
►Pr. + Yağ + Krb ► Aminoasit (Diaminopimelikasit) ►KAMÇI bulunur Glikoz türevi (Muramikasit) Hareketi sağlar. Bazı bakterilerde çeperin dışında Kapsül bulunur. ► Polisakkaritlerden oluşmuştur. ► Bakteriyi Fagositozdan korur. ►Yüzeylere tutunmayı sağlar. Bakterilerin sitoplazması; ► Çekirdek zarı olmadığından DNA ve RNA serbest haldedir. - Sitoplazmada DNA veya RNA bulunduran bölgelere NÜKLEOİD denir. ► Sadece RİBOZOM organeli vardır. ► Aerobik bakterilerde, mitokondri benzeri MESOZOM bulunur. - Solunum enzimleri taşır. ► Fotosentetik bakterilerde KLOROFİL pigmenti sitoplazmadadır.

18 BİYOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?
5. Biyoloji öğrenmenin en kolay yolu “tekrar etmek”tir. Kendi özetinizi, günlük ve haftalık periyotlarda “ezberlemeden, okuyarak” tekrar edin. (Günlük dk.) (Haftalık en az 3 saat) 24 saat içinde hiç tekrar yapılmazsa öğrenilenlerin %80’i unutulur. Konuyu öğrendikten hemen sonra 10 dk. ve günün sonunda 10’ar dk.’lık tekrarlar bilginin hafızada daha kalıcı olmasını sağlar.

19 BİYOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?
6. Biyoloji çalışırken “HAFIZA TEKNİKLERİ”ni kullanın. Özet çıkararak konuyu maddeleştirin. Her maddeyi anımsatacak “anahtar kelime” tespit edin. Anahtar kelimelerle veya ilk harfleriyle, anlamlı cümle ya da sözcük oluşturun.

20 ÖRNEK HAFIZA TEKNİKLERİ

21 ÖRNEK HAFIZA TEKNİKLERİ

22 BİYOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?
7. Konuyla ilgili mutlaka “soru çözün”. Konuyla ilgili hazırlanmış test kitaplarının özetlerini okuyup sorularını çözün. Daha önceki yıllara ait ÖSS sorularını çözün.

23 BİYOLOJİYİ BAŞARMAK İÇİN!..
Biyoloji ile aranızda “SEVGİ KÖPRÜSÜ” oluşturun.

24 BİYOLOJİYİ BAŞARMAK İÇİN!..
Biyolojiden KORKMAYIN !..

25 BİYOLOJİYİ BAŞARMAK İÇİN!..
Biyolojiye ZAMAN ayırın !..

26 BİYOLOJİYİ BAŞARMAK İÇİN!..
Biyolojiye MERAK duyun !..

27 BİYOLOJİYİ BAŞARMAK İÇİN!..
Başarmakta KARARLI olun !..

28 BİYOLOJİYİ BAŞARMAK İÇİN!..
EZBERLEYEREK kendinizi kandırmayın !..

29 UNUTMAYıN!.. Ezberlemeden “Biyoloji çalışma teknikleri” ile öğrenme denenmiş ve BAŞARIya götürmüştür. !..

30 UNUTMAYıN!.. Herkes kendisine cazip ve faydalı şeyle uğraşmakta hürdür. Fakat insanlığın asıl tahsil etmesi gereken şey, yine “İNSAN”dır. GOETHE

31 İlgiyle dinlediğiniz için
TEŞEKKÜRLER ...


"BİYOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları