Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE İÇİ ŞİDDET.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE İÇİ ŞİDDET."— Sunum transkripti:

1 AİLE İÇİ ŞİDDET

2 Aile içi şiddet bir kişinin eşine, çocuklarına, anne babasına, kardeşlerine veya yakın akrabalarına yönelik uyguladığı her türlü saldırgan davranıştır.

3 Aile İçi Şiddetin Nedenleri
Biyolojik Nedenler Psikolojik Nedenler Sosyal Nedenler

4 Biyolojik Nedenler Erkeklik hormonlarının etkisi, şizofreni, paranoid şizofreni gibi bazı akıl hastalıkları ile anti sosyal kişilik bozukluğu gibi bazı ruhsal bozukluklar sayılabilir.

5 Gerçekte var olmayan şeyleri görme, gerçeklikten uzaklaşma, kıskançlık ve zarar görme paranoyalarıyla seyreden şizofreni hastalığı da şiddete sebep olabilmektedir. Öfke kontrolünün de bozulduğu depresyon sık bir aile içi şiddet sebebidir. Şizofreni ve depresyon tedavi edildiği taktirde şiddet davranışı büyük oranda geçmektedir. Ancak anti sosyal kişiliklerde aynı başarı söz konusu değildir.

6

7 Psikolojik Nedenler Erkek sözünü geçirmek, kadını baskılamak, eksikliklerini örtmek, iktidarını kabul ettirmek için şiddeti kullanmaya başlar. Şiddeti kullandığı an bir erkeğin en zayıf olduğu andır. Diğer bir tabirle zayıf kişilikli ve yetersiz erkekler şiddete başvurur.

8

9 Sosyal Nedenler Çocukluk ve gençlik dönemlerinde, aile içi şiddetin uygulandığı bir ortamda yetişenlerin, şiddet gösterme eğilimine sahip oldukları görülmüştür. Ayrıca şiddetin, toplum tarafından paylaşılan bir değer yargısı olarak kabul edilmesi ve kuşaktan kuşağa aktarılması da sosyal bir neden olarak kabul edilmektedir. Toplumların sahip oldukları iletişim becerilerinin yetersizliği, duygu ve düşüncelerin kışkırtıcı biçimlerde ifade edilmesi alışkanlığı, bilinçsizce yapılan suçlamalar, hatalı namus ve ahlak anlayışları da şiddetin sosyal nedenleri arasında sayılabilir.

10

11 Yoksulluk, hayat karşısında şanssız olmak, beklentilerin ve kazanılmış niteliklerin yoksunluğu gibi sosyo-ekonomik baskı unsurları da şiddet sebeplerindendir. Alkol ve madde bağımlılığı olan kişiler de gerek bu sosyal faktörlerin gerekse kullandıkları bağımlılık yaratan maddelerin etkisiyle şiddet uygulamaya yatkın hale gelirler.

12

13 Aile İçi Şiddetin Etkileri
Aile içi şiddet genellikle uzun zaman sürer ve ilgililerin bu bağlamda yardım istemeleri zordur. Birçok mağdurlar bu durumdan utanmakta ve daha fazla şiddet olmasından korkmaktadırlar. Şiddeti durdurmak için verilen sözler genelde tutulmamaktadır. Aile içi şiddetin ilgililer üzerinde çeşitli ve ciddi sonuçlara sebebiyet vermektedir ve sağlığa ve zihinsel gelişime zarar vermektedir.

14 Çocuğa Yönelik Şiddet

15 Çocuğa yönelik şiddet, dünyada ve Türkiye’de toplumun bir çok kesiminde yoğun olarak yaşanmaktadır. Bu durum çocukların ruhsal, fiziksel, ve sosyal gelişimini yaralamaktadır. Onarılması çok güç, kalıcı ve olumsuz etkiler bırakmaktadır. Çocukların şiddete uğradığı toplumlar, bu durumdan ekonomik, sosyal ve kültürel olarak olumsuz etkilenmektedirler.

16

17 Aile İçi Şiddetin Çocuklar Üzerindeki Sonuçları
Şiddet ortamında büyüyen çocuklar, kendilerine bakıp özen gösteren kişilere, yani annelerine, kardeşlerine duygusal olarak bağlanmakta zorluk yaşayabilirler. Okul öncesi çocuklarda gelişim süreci tersine işleyebilir, çocuklar kabus görebilir ya da uyuma güçlüğü çekebilirler.

18 Okul çağındaki çocuklar ise depresyon, kaygı, korku gibi farklı psikolojik problemler yaşayabilirler, akranlarına karşı şiddet gibi sorunlu davranışlar gösterebilirler. Şiddet görerek büyüyen çocuklar, ileriki yaşamlarında problemli ilişkiler yaşama riskiyle karşı karşıyadır. Onların gelecekte kuracakları ilişkilerde şiddetin ve istismarın yaşanma olasılığı, akranlarına oranla daha fazladır. 

19 Kadına Yönelik Şiddet

20 Erkeğe yönelik şiddet genellikle evin dışından gelirken, kadınlar daha çok aile bireylerinin ya da eşlerinin uyguladığı şiddete maruz kalırlar. Yani kadınlar çoğunlukla kendilerini istismar edenlere duygusal ve ekonomik olarak bağımlıdırlar.

21 Kadına Yönelik Şiddet Çeşitleri
Fiziksel şiddet: Tokat, tekme ve yumruk atmak, sarsmak, hırpalamak, herhangi bir cisim atmak, kesici ve delici aletler ya da ateşli silahlarla yaralamak, işkence yapmak, sağlıksız koşullarda yaşamaya zorlamak, sağlık hizmetlerinden yararlanmayı engellemek ve öldürmek gibi eylemler fiziksel şiddet tanımına dahildir.

22

23 Psikolojik (duygusal) şiddet: Kişinin bedeninden çok ruh sağlığını hedef alan şiddet türü psikolojik şiddettir. Psikolojik şiddetin etkileri çoğunlukla gözle görülür olmadığı için hafife alınır, ama bu tür şiddet kişide ağır yaralar açabilir. Psikolojik şiddet görenlerde sürekli korku içinde yaşamak, kendini değersiz hissetmek, depresyon, intihar eğilimi, bağımlılık, utanç ve suçluluk duygusu, uyku ve beslenme bozuklukları, sosyal ilişkilerin bozulması gibi duygusal/psikolojik rahatsızlıklar görülebilir.

24

25 Ekonomik şiddet: Ekonomik kaynakların ve paranın düzenli bir şekilde kadın üzerinde bir yaptırım, tehdit ve kontrol aracı olarak kullanılmasıdır. Koşullar elverdiği halde evin masraflarını karşılamamak,para vermemek, kısıtlı para vermek, ailenin gelir ve giderleri konusunda bilgi vermemek, aileyi ilgilendiren maddi konularda fikir almadan tek başına karar vermek, kişinin mallarına ve gelirine el koymak, çalışmasına engel olmak, istemediği işte zorla çalıştırmak gibi davranışlar ekonomik şiddettir.

26

27 Cinsel şiddet: Kadını rıza göstermediği herhangi bir cinsel davranışa zorlamak cinsel şiddettir.  Çocukların cinsel istismarı, evlilik içi ya da evlilik dışı cinsel saldırı, cinsel taciz,çocuk doğurmaya veya doğurmamaya zorlamak, zorla kürtaj yaptırtmak, fuhşa zorlamak, zorla evlendirmek cinsel şiddet olarak tanımlanır.

28

29 Erkeğe Yönelik Şiddet

30 Psikolojik şiddetin de bir şiddet türü olduğunu ve erkeklerin kadınlara göre daha fazla psikolojik şiddete maruz kaldığı söylenmektedir.  Erkek ne kendini anlatabiliyor ne sözü dinleniyor bu durumda sıkışan erkek de psikolojik şiddete uğruyor. 

31 Aile İçi Şiddete Maruz Kalırsam Ne Yapabilirim?
Destek ve yardım için danışma merkezlerimize başvurunuz. Bunlar size kişisel ve hukuki sorularınızda bilgi ve danışmanlık verecektir. Kendinizi evinizde artık güvende hissetmiyorsanız,- çocuklarınız- ile birlikte evinizi terk etme hakkına sahipsiniz.

32 Kadın sığınma evleri ve diğer koruyucu kurumlar size geçici koruma ve destek sağlamaktadır.
Acil bir durumda polisi arayınız.

33

34 Şiddet gören birisine nasıl yardım edebilirsiniz?
Aile içi şiddet ciddi yaralanmalar hatta ölümle sonuçlanabilir. Eğer şiddete şahit olursanız ya da çığlıkları işitiyorsanız derhal polisi ya da Jandarmayı ( ) arayabilir ya da Savcılığa olayı yazılı ihbar ederek Ailenin Korunmasına Dair Kanun uyarınca tedbir alınmasını isteyebilirsiniz.

35

36 Yakınlarınızdan bir çocuk aile içinde şiddete uğruyorsa
Yanında güvende olabileceği bir akrabasını bulup çocuğu korumasını isteyin. Olay anında 155 ya da 156’ya, en yakın karakola, il ya da ilçedeki çocuk şube müdürlüğüne, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu’na veya doğrudan herhangi bir adliyede savcılığa başvurarak ihbarda bulunabilirsiniz.

37

38

39 TEŞEKKÜRLER …


"AİLE İÇİ ŞİDDET." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları