Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Özel Durumlar Patlamalar ve Roketler

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Özel Durumlar Patlamalar ve Roketler"— Sunum transkripti:

1 Özel Durumlar Patlamalar ve Roketler
İtme ve Momentum Özel Durumlar Patlamalar ve Roketler

2 Özel Durular Hareketli Bir Cisim İle Duran Bir Cismin Merkezi Çarpışması

3 Özel Durular Hareketli Bir Cisim İle Duran Bir Cismin Merkezi Çarpışması

4 Özel Durular Hareketli Bir Cisim İle Duran Bir Cismin Merkezi Çarpışması Sonunda Kenetlenerek Hareket Etmesi

5 Özel Durular Hareketli Bir Cisim İle Duran Bir Cismin Merkezi Olmayan Esnek Çarpışması Önce Sonra

6 Özel Durular Kütleleri Eşit Zıt Yönde Hareketli iki Cisimin Merkezi Esnek Çarpışması Önce Sonra

7 Özel Durular Kütleleri Eşit Zıt Yönde Hareketli iki Cisimin Merkezi Esnek Çarpışması m V1 V2 m V1 V2 Önce Sonra

8 Özel Durular Kütleleri ve Hızları Farklı, Momentumları eşit Zıt Yönde Hareketli iki Cisimin Merkezi Esnek Çarpışması Önce Sonra

9 Patlamalar Duran veya hareket eden bir cisim herhangi bir dış etki olmadan patlayarak parçalara ayrıldığında, patlamadan önceki momentum patlamadan sonraki parçaların momentum vektörleri toplamına eşittir.

10 Roket Bir oyuncak balonu şişirip aniden serbest bıraktığımızda balon gazın çıkış yönüne zıt yönde hareket eder. Roket yüksek enerjili itki oluşturabilen bir motora verilen addır. Sıcak gazların yüksek hızlarda püskürtülmesi sonucunda, roketler ileri yönde hareket kazanırlar. Ayrıca, uzay mekiklerinde de kullanılan motor tipidir. Oksijensiz ortamda çalışabilirler. Bu sayede uzayda kullanılabilirler. Roketler yakıtı püskürtme hızı ve yakıtın yanma hızına göre kategorize edilir.Momentum prensibine gore çalışırlar.Roketin asıl üretim amacı atmosfer dışında da çalışabilmesinin istenmesi ve kısa süreli yüksek hız ve güç elde edilmesi.Bu askeri ya da sivil amaçlı olabilir.

11 Roket Roket yakıtı bittikten sonra kazandığı hız ile balistik kanunlarına göre roket taşıdığı yükten ayrılarak veya ayrılmadan amacına göre taşınan yükün yoluna devam etmesini sağlar (Bu kısımda silahtan çıkan bir mermiyi buna örnek verebiliriz). Roketler içindeki yakıtı yakabilecek yakıcıyı(oksijen vb türleri) türüne göre sıvı veya katı halde bulundurur.Roketler sıvı ve katı yakıtlı olarak ikiye ayrılır.

12 Roket Osmanlı 'Roket'i IV. Murat zamanında yaşayan ünlü Türk mühendisi Lagari Hasan Çelebi tarafından yapılmıştır. Lagari Hasan Çelebi, 1633 yılında; IV. Murat'ın kızı Kaya Sultan'ın doğduğu gece, Sarayburnu'nda düzenlenen şenliklerde ilk uçuş denemesini neticelendirdi. Bu netice ilk insanlı roketin icadı ve ilk roketli uçuş denemesi olarak kabul görmektedir.

13 Roket Momentum açıklanırken kütle genelde sabit kabul edilir. Ancak roketlerde kütle yakıt bitene kadar sürekli azalmaktadır. Momentumun korunumundan roketin vektörel hızındaki değişme; m : Roketin kütlesi. m : Dışarı atılan gazın kütlesi. Vgaz : Atılan gazın hızı. V : Roketin hızındaki değişmedir.

14 Roket Örnek: Bir roketin toplam kütlesi 1500 kg’dır. Roketten 2000 m/s hızla 300 kg’lık yakıt atıldığında roket kaç m/s’lik hız kazanır?

15 Roket Çözüm:


"Özel Durumlar Patlamalar ve Roketler" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları