Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ALIŞVERiŞ REHBERiMiZ ALIŞVERiŞTE NELERE DiKKAT EDELiM?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ALIŞVERiŞ REHBERiMiZ ALIŞVERiŞTE NELERE DiKKAT EDELiM?"— Sunum transkripti:

1 ALIŞVERiŞ REHBERiMiZ ALIŞVERiŞTE NELERE DiKKAT EDELiM?

2 Bilinçli tüketici olalım olmasına da bunu nasıl yapacağız???

3 Sadece İhtiyacımız Kadar Ürün Satın Alalım!
Alış verişte dikkat etmemiz gereken en önemli nokta aslında gereğinden fazla ürün satın almaktan kaçınmayı bilmemizdir. Alacağımız ürünlerin fazlası atık olacağından, gereğinden fazla harcama yapmamız ekonomik açıdan ev bütçemizi de etkiler. Sadece İhtiyacımız Kadar Ürün Satın Alalım!

4 Alışverişe gitmeden önce eksiklerimizi belirten bir ihtiyaç listesi yaparak bu sorunu kolayca çözebiliriz. İhtiyaçlarımızın listesini oluşturmak çok fazla zamanımızı almayacak, kolay bir işlemdir. Böylece listemizin dışına çıkmadan sadece ihtiyacımız olan malzemeleri alıp evimize geri dönebiliriz.

5 Herhangi bir ürün satın alırken ucuz olanı değil de, daha uzun süre kullanabileceğimiz, daha dayanıklı ve daha sağlıklı ve geri dönüştürülebilir ambalajlarda olanları tercih edelim.

6 Bir ürün satın alırken üzerinde bulunan etiketini iyice inceleyelim
Bir ürün satın alırken üzerinde bulunan etiketini iyice inceleyelim. İçeriğinde ne bulunduğunu ya da bize ne gibi zararlı etkileri olabileceğini bilmediğimiz ürünleri satın almaktan kaçınalım.

7 Çevre ve insan sağlığı açısından daha az tehlikesi bulunan veya tamamıyla tehlikesiz olan çevreci ürünleri tercih edelim. Özellikle temizlik malzemelerine ait raflardan ürün satın alırken iki kez düşünelim. Mümkünse kendi temizlik ürünlerimizi evde sabun, sirke, karbonat kullanarak kendimiz üretmeyi tercih edelim.

8 Plastik ambalajlar içerisinde bulunan yiyecek ve içecekler yerine, cam ambalajlı olanları tercih edelim. Cam en sağlıklı ambalaj türü olmasının yanında tekrar tekrar uzun yıllar boyunca kullanılabilen bir malzemedir. Ayrıca tamamen yeni ürünlere geri dönüştürülebilir özelliktedir.

9 Evimize deterjan, bitkisel yağ vb
Evimize deterjan, bitkisel yağ vb. gibi sık kullanılan ürünlerden satın alırken gramajı daha fazla olanı tercih edelim. Örneğin 1litrelik bitkisel yağ alacağımız yere 5litrelik bitkisel yağlardan satın almayı tercih edelim. 5 tane plastik şişe atığı çıkartmaktansa, aynı süre zarfında büyük de olsa sadece 1 adet plastik şişe atığı çıkartmış oluruz.

10 Eğer alacağımız ürünün daha küçük kaplarda yer alan konsantre şekli mevcutsa daima konsantre olanı satın almaya özen gösterelim. (örneğin meyve suyu, deterjanlar gibi) Konsantre ürünlerde daha büyük miktarlar daha küçük ambalajlar içerisinde bulunduğundan atık ambalaj miktarlarımız oldukça azalacaktır. Ayrıca konsantre olmayanlara kıyasla daha hafif olduklarından bu tür malzemeleri çok daha rahat taşır ve çok daha uzun süre kullanabiliriz.

11 İçecek alışverişi yaparken depozitolu kaplarda bulunan ürünleri tercih edelim. Kullan-at ürünler sadece çevresel yük oluşturmakla kalmayıp, aldığımız ürünlerin fiyatını da arttırır. Bir çok üründe, ürünün kendisinden çok ambalajına para verdiğimizi unutmayalım!!!

12 Ambalajının üzerinde geri dönüşümünün mümkün olduğunu belirten işaret ya da uyarıların bulunduğu ürünleri tercih edelim.

13 Özellikle meyve-sebze gibi alışverişlerimizde mümkün olduğunca ambalajsız, açıkta satılan ürünleri satın almayı tercih edelim. Ambalajsız ürünler hem çok daha tazedir, hem de çevreyle çok daha uyumludur.

14 Sprey şeklindeki ürünleri satın almaktan daima kaçınalım
Sprey şeklindeki ürünleri satın almaktan daima kaçınalım. Bu ürünleri ne kadar az kullanırsak ozon tabakasının zarar görmesini de o ölçüde engellemiş oluruz.Herhangi bir ürünün sprey dışında alternatif bir kullanım yöntemi varsa daima onu tercih edelim.

15 Plastiklerin doğada parçalanmaları yüzyıllar sürer
Plastiklerin doğada parçalanmaları yüzyıllar sürer. Bir kere kullanıp atacağımız naylon poşetler yerine, sürekli kullanabileceğimiz bez torba, sepet veya fileleri tercih edelim. Bez torbalar kullandığımızda hem estetik açıdan daha hoş görünürüz, hem de delinme, yırtılma gibi problemler oluşturmayacağından malzemelerimizi çok daha rahat bir şekilde taşıyabiliriz.

16 Şık mağazalardan giyim vb
Şık mağazalardan giyim vb. türde alış veriş yaptığımızda, satın aldığımız ürünleri çoğunlukla naylon poşet yerine yerine kağıt/bez torbalar içerisinde teslim alırız. Bu durum, basit plastik poşetler kullanmaktansa kağıt torba kullanmanın her zaman daha şık bir görüntü ve daha kaliteli bir imaj sağladığına dair en önemli örneklerdendir.

17 Alışverişlerimizde çeşitli nedenlerden dolayı naylon poşet kullanmaya devam ediyorsak; o zaman olabildiğince az poşet kullanmaya çalışalım. Poşetlerimizi satın aldığımız malzemeler ile taşıyabileceğimiz ölçüde olabildiğince doldurmaya çalışalım. Bu şekilde en azından gereksiz yere daha fazla plastik poşetin etrafa yayılarak doğaya karışmasına engel olmuş oluruz.

18 Yılda 1-2 kez ya da oldukça az kullanacağımız bir ürün ya da eşyayı, satın almak yerine kiralamayı ya da o hizmeti sağlayabilecek yerlere üye olmayı tercih edelim. Örneğin evimize devasa büyüklükte spor ve kondisyon aletleri almak yerine gidip bir spor salonuna üye olalım. Benzer şekilde yığınla film ya da oyun CD’leri satın almak yerine çevremizde bu hizmeti sağlayabilen yerlerden kiralamayı tercih edelim.

19 Yeni bir elektronik ürün alırken iki kez düşünelim.
Elektronik eşyalarımızı mümkün olduğu kadar uzun süre kullanalım, elimizdeki eskimeden veya kullanılmaz hale gelmeden yenisini almaya kalkışmayalım.

20 Eski elektronik eşyalarımız çalışır durumda ise o ürüne ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz kişilere verelim veya yerel yönetimlerimizin oluşturduğu yardım kurumlarına bağışlayalım. Eğer elimizdeki ürün tamamen kullanılamaz duruma gelmiş ise yenisini satın aldığımız merkezdeki yetkililerden eskisini nereye teslim edebileceğimize dair bilgi alalım.

21 KAYNAKLAR http://www.ambalaj.org.tr http://www.bugday.org


"ALIŞVERiŞ REHBERiMiZ ALIŞVERiŞTE NELERE DiKKAT EDELiM?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları