Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ANLATIM BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ SORULAR. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur? A)Düşünceleri beni etkilediler. B)Bir çok yerlerde.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ANLATIM BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ SORULAR. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur? A)Düşünceleri beni etkilediler. B)Bir çok yerlerde."— Sunum transkripti:

1 ANLATIM BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ SORULAR

2 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur? A)Düşünceleri beni etkilediler. B)Bir çok yerlerde bu değişmez. C)Eti çok,sebzeyi sevmiyor. D)Çalışmaları ile göz doldurdu.

3 DOĞRU CEVAP:D

4 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A)Tarih ve tabiat burada iç içe yaşar. B)Şehrin omzunda,hemen uzağında yeşil bir tepe var C)Dere çağıl çağıl akıyor. D)Kavaklar hafif rüzgarda bile hışırdar.

5 DOĞRU CEVAP:B

6 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A)Ne engel, ne sınır tanımaz. B)Ne verecek,ne alacaksın. C)Senelerdir ne aradı,ne sordu. D)Anlaşmazlığın sebebi ne o,ne bu.

7 DOĞRU CEVAP:A

8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A)Çamaşırı yıkadı,özenle ütüledi. B)Yolda dargın dargın yürüyor,bir yandan da bir şeyler mırıldanıyor. C)Soruları dikkatle inceledi,cevap vermeye başladı. D)Bunları onun yaptığına ancak gözümle görsem inanırım

9 DOĞRU CEVAP:A

10 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A)Sanırım önce şunu söylemek gerekiyor. B)Bu tür kitaplar daha çok ilgi duyuyor C)Kimin başarılı,kimin başarılı olmadığı anlaşıldı. D)Söylenenleri dikkatle dinliyor,not alıyordu.

11 DOĞRU CEVAP:B

12 “Bu boş vermişlik sana yarardan çok zarar sağlar.”cümlesindeki anlatım bozukluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisidir? A)Tamlama yanlışlığı B)Özne - yüklem uyuşmazlığı C)Çatı uyuşmazlığı D)Yanlış sözcük kullanımı

13 DOĞRU CEVAP:D

14 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde,virgül(,)kaldırılırsa cümlenin anlamı değişir? A)İhtiyar,kadına sordu:”Sen kimlerdensin?” B)Radyonun sesini aç,duyamıyorum. C)Elektrikler kesilmiş,sular akmıyor. D)Yağmur,birden yağmaya başladı

15 DOĞRU CEVAP:A

16 Aşağıdakilerden hangisinde bir öğenin eksik kullanılmasından kaynaklanan anlatım bozukluğu vardır? A)Hayâl kırıklığı içerisindeyiz. B)Başarısız bir denemeydi. C)Siz ikinci kata,ben üçüncü kata çıkacağım. D)Kalemin boyası bitmiş.

17 DOĞRU CEVAP:C

18 Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A)Kazada hayatını kaybedenler arasında basketbol hakemi Kaya Korkmaz da yer aldı. B)Üçüncü kişinin ağzından anlatılan romanda yazarın kendini belli edişinin dereceleri vardır. C)Eski metotların yenilerine karşı çıkartılması alışkanlığı sadece bir basitleştirme olarak düşünülebilir. D)Bu kısımda,yukarıda gösterdiğimiz üç esasın son ikisini inceleyeceğiz.

19 DOĞRU CEVAP:A

20 Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A)Bu saatin manevi değeri ve kıymeti çoktur. B)Bu otun faydasını ve yararını göreceksin. C)Onun birçok eserleri ödül aldı. D)Türk Halk Müziği seviyor musun?

21 DOĞRU CEVAP : D

22 “Apartman yöneticisi bu kış yakıt sıkıntısı çekileceğini savundu.”cümlesindeki anlatım bozukluğu aşağıdakilerin hangisiyle giderilir. A)”Apartman yöneticisi”yerine”kaloriferci”getirilerek B)”Savundu”yerine “ileri sürdü”getirilerek. C)”Bu kış”yerine “bu kışın”getirilerek. D)”Çekileceğini”yerine “olabileceğini”getirilerek

23 DOĞRU CEVAP:B

24 Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A)Bu soruların zor,ancak çözülebileceğini söylüyor. B)Akşam yemeğe gelemeyecekmiş. C)Dil,bir anlaşma vasıtasıdır. D)Gelin Ayşe,sele gitmiş,yosunları tuta tuta.

25 DOĞRU CEVAP:A

26 “Karanlıkta karşıma ansızın çıkınca ödümü......”cümlesini hangi sözcük takip ederse anlatım bozuk olur? A)koparttın B)yardın C)korkuttun D)patlattın

27 DOĞRU CEVAP:C

28 “Çok iyi bir sporcu ”ifadesinden sonra aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygun değildir? A)Fakat kıymeti bilinmiyor. B)Bir de özel hayatına dikkât etse. C)Yalnız çok başarılı. D)Ama antremanları aksatıyor.

29 DOĞRU CEVAP:C

30 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde gereksiz yardımcı fiil kullanımından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır? A)Memurluk sınavına başvuruda bulundu. B)Burada sigara içmek yasaktır. C)Ödevimi yarına kadar yetiştirmeliyim. D)Onunla bir süre arkadaşlık ettim.

31 DOĞRU CEVAP:A

32 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A)Bu iki olay arasında önemli bir ayrılık vardır B)Hemen hemen tam sekizde açılıyor C)Oldukça şen ve neşeli bir insandı. D)Zamanla nasıl değişiyor insan.

33 DOĞRU CEVAP:D

34 Aşağıdakilerden hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A)Bir çay demle de içelim. B)Okulumuzda resim sergisi açıldı. C)Gurbetçiler yurda döndüler. D)Son gayretleri sınavı kazanmasına neden oldu.

35 DOĞRU CEVAP:D

36 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A)Çocuğun saçları iyice büyümüş. B)Sokağımıza elektrik telleri döşeniyor. C)Yeşil pencereden bir gül at bana. D)Bu sene bahçeme çiçek ektim.

37 DOĞRU CEVAP:C

38 “Kardeşim,toplantıdan hemen ayrılmak istediğini kulağıma yavaşça fısıldadı.”cümlesinde aşağıdaki sözcüklerden hangisi gereksizdir? A)Kardeşim B)Hemen C)Kulağıma D)Yavaşça

39 DOĞRU CEVAP:D

40 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyimin yanlış kullanılmasından kaynaklanan bir anlatım bozukluğu vardır. A)Takdirnameyi alınca etekleri tutuştu. B)Süt dökmüş kedi gibi durduğuna göre gene bir suç mu işledin? C)Çocuk sana emanet,göz kulak ol. D)Lafla peynir gemisi yürümez.

41 DOĞRU CEVAP:A

42 “Onu yanına çağırdı ve öğüt verdi.”cümlesindeki anlatım bozukluğunun bir benzeri aşağıdakilerin hangisinde vardır? A)Ben okula annem komşuya gitti. B)Pencereyi açtı,kahvaltıya çağırdı. C)Bisikletini güzelce yıkadı ve bindi. D)Romanı hiç,şiiri çok severim.

43 DOĞRU CEVAP:C

44 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A)Her işin kendine göre kural ve kaideleri vardır. B)Yesyeni bir ayakkabım var. C)Allah mesut ve bahtiyar etsin. D)Huyu güzel olsun yeter.

45 DOĞRU CEVAP:D

46 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu yoktur? A)O mu?Karda yürür,izini belli etmez. B)Gereksiz telefonla konuşma demedim mi? C)Bu ödülümü sizin yüzünüzden kazandım. D)Okuduğum bu roman bana çok etki etti.

47 DOĞRU CEVAP:A

48 Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A)Kültürümüze sahip çıkmalı ve onu yaşatmalıyız. B)Yaptıklarınıza inanamadım,hayretle karşıladım. C)Ben,ileride iyi bir yazar olacağım. D)Yaşantısı boyunca hep sıkıntı çekti.

49 DOĞRU CEVAP:B

50 Aşağıdakilerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A)Dışarıda çisil çisil yağmur yağıyor. B)Bu yeşil gözleri dinlendirir. C)Akşam halı sahada maçımız var. D)Lütfen çimlere basmayınız.

51 DOĞRU CEVAP:B

52 Hangi cümlede anlatım bozukluğu vardır? A)Tarih ve tabiat burada iç içe yaşar. B)Şehrin omzunda,hemen uzağında yeşil bir tepe var. C)Dere çağıl çağıl köpürerek akıyor. D)Kavaklar hafif rüzgarda bile hışırdar.

53 DOĞRU CEVAP:B

54 Hangi cümledeki altı çizili sözcüğe gerek yoktur? A)Dağcıyı bulduğumuzda soğuktan ölmek üzereydi. B)onu nerede görsem,bana gülümserdi. C)Şaka bile çocuğu sinirlendirmeye yetiyordu. D)Hasta kadın sedyede kendini kaybetti.

55 DOĞRU CEVAP:A

56 “Bugün Türkiye’nin turizm alanında gelişmiş turist bölgeleri vardır.”cümlesinde hangi sözcük gereksiz ve yanlış kullanılmıştır? A)Turizm B)Alanı C)Turist D)Türkiye’nin

57 DOĞRU CEVAP:C

58 Aşağıda cümlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır? A)Gördüğün her rüyayı hayra yorma. B)Ben her zaman bazen yürüyüşe çıkarım. C)Yaşantısı boyunca yüzü hiç gülmedi. D)Yol ağzında arkadaşlarından ayrıldı.

59 DOĞRU CEVAP:B

60 “Anılar beni bu akşam ağlattılar.”cümlesindeki anlatım bozukluğu hangisinden kaynaklanmaktadır? A)Bir sözcüğün yanlış yerde kullanılması B)Özne-yüklem uyuşmazlığı C)Nesne-yüklem uyuşmazlığı D)Noktalama yanlışlığı

61 DOĞRU CEVAP:B


"ANLATIM BOZUKLUKLARI İLE İLGİLİ SORULAR. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu yoktur? A)Düşünceleri beni etkilediler. B)Bir çok yerlerde." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları