Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisinin yapılışı diğerlerinden farklıdır? A)Sivrisinek B)Ayakkabı C)Karagöz D)Uludağ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisinin yapılışı diğerlerinden farklıdır? A)Sivrisinek B)Ayakkabı C)Karagöz D)Uludağ."— Sunum transkripti:

1 Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisinin yapılışı diğerlerinden farklıdır? A)Sivrisinek B)Ayakkabı C)Karagöz D)Uludağ

2 CEVAP: B Çünkü; B şıkkındaki “ayakkabı” kelimesini oluşturan kelimelerin ikisi de anlamlı sözcüklerdir.

3 Bu yükü ancak o kaldırabilir. Yukarıdaki birleşik fiilde aşağıdaki anlamların hangisi vardır? A)Tezlik B)Yeterlik C)Sürerlik D)Yaklaşma

4 CEVAP: B Çünkü; “Kaldırabilir” sözcüğü o yükü kaldırmaya yeterli kuvvete sahip anlamında kullanılmıştır.

5 ‘’Koşabilirim’’ fiilinin olumsuzu aşağıdakilerden hangisidir? A)Koşmam B)Koşamam C)Koşamadım D)Koşmadım

6 CEVAP: B Çünkü; “A” şıkkında istemediği için, “C” şıkkında yapamadığı için, “D” şıkkında da istemediği için koşmamıştır.

7 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik isim yoktur? A)Bilgisayarın fişini çekmeyi unutmuş. B)Kuşburnu çayı faydalı bir içecektir. C)Şehirlerimizdeki gökdelenlerin sayısı artıyor. D)Başına bir şeylerin geleceğini hissetmişti.

8 CEVAP: D Çünkü; A şıkkında “bilgisayar”, B şıkkında “kuşburnu”, C şıkkında “gökdelen” sözcükleri birleşik isimdir.

9 Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin kökü isimdir? A)Dalgın B)Seçkin C)Katkı D)Sözcü

10 CEVAP: D Çünkü; “A” şıkkındaki sözcüğün kökü “dal” fiil kökü, “B” şıkkındaki sözcüğün kökü “seç” fiil kökü, “C” şıkkındaki sözcüğün kökü de “kat” fiil kökü olduğu için “D” şıkkındaki sözcüğün isim kökü olduğunu anlayabiliriz.

11 Aşağıdaki birleşik kelimelerden hangisinin yapılışı diğerlerinden farklıdır? A)Suçüstü B)Akşamüzeri C)Keçiboynuzu D)Külbastı

12 CEVAP: D Çünkü; A, B, C şıklarında biri anlamlı diğeri anlamsız sözcüklerden oluşan bir birleşik sözcük söz konusudur.

13 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime, yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır? A)Ahmet Beyin nerede olduğunu kapıcı söyledi. B)Madenciler çalışma şartlarının zorluğundan yakınıyor. C)Ankaralılar aylar sonra gelen yağmura çok sevindi. D)Adam, olup bitenlerden bir şey anlamamış.

14 CEVAP: D Çünkü; “A”, “B”, “C” şıklarında türemiş sözcükler söz konusu iken “D” şıkkında basit sözcük vardır.

15 Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisinin yapılışı diğerlerinden farklıdır? A)Denizaltı B)Suçüstü C)Bilinçaltı D)Başbakan

16 CEVAP: A Çünkü; “A” şıkkındaki sözcük ikisi de anlamlı bir birleşik kelimeden oluşmuştur.

17 Takım, ortak bir hedefe doğru çabalayan insanlardan oluşur. Yukarıda verilen altı çizili sözcüklerden hangisinin yapısı diğerlerinden farklıdır? A)Ortak B)Hedefe C)Çabalayan D)İnsanlardan

18 CEVAP:A Çünkü; “B”, “C” ve “D” şıklarındaki sözcükler türemiş, “A” şıkkındaki sözcük ise basit sözcüktür.

19 Aşağıdaki kelimelerden hangisi yapısı yönüyle diğerlerinden farklıdır? A)Sorular B)Kırgın C)Okutmuş D)Çantada

20 CEVAP: B Çünkü; “A”, “C”, “D” şıklarında türemiş, “B” şıkkında ise basitsözcük vardır.


"Aşağıdaki birleşik sözcüklerden hangisinin yapılışı diğerlerinden farklıdır? A)Sivrisinek B)Ayakkabı C)Karagöz D)Uludağ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları