Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Spirulina’nın Biyoteknolojik Önemi Çiğdem Durakoğlugil.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Spirulina’nın Biyoteknolojik Önemi Çiğdem Durakoğlugil."— Sunum transkripti:

1 Spirulina’nın Biyoteknolojik Önemi Çiğdem Durakoğlugil

2 SPİRULİNA Bilimsel Sınıflandırma Üst Alem: Bacteria Alem: Cyanobacteria Bölüm: Cyanophyceae Sınıf: Oscillatoriales Cins: Spirulina Mavi yeşil algler olarak adlandırılan iğ iplikli siyanobakterilerden mikroskobik bir yosun cinsidir. 13 türü olup Spirulina platensis ticari anlamda kullanılan yaygın türüdür. Spirulinanın Mikroskopik Görüntüsü

3 Bir gıda kaynağı olarak M.Ö.1500 lü yıllarda Azteklere dayanmaktadır. Ayrıca Çad gölü kıyısında Kanembu kabilesi yerlileri ve Avustralya Aborjin yerlilerinin de besin olarak kullandıkları bilinmektedir. Azteklerde Spirulina Kullanım Figürleri ve Yazıtları

4 Bilimsel anlamda çalışmaların başlaması ve ticari anlamda kültürlerinin yapılması 1963’te Fransız Petrol Araştırma Enstitüsü tarafından olmuştur. NASA, Spirulina’yı kompakt astronot gıdası (1 kilo Spirulina, 1 ton çeşitli sebzelerin ve meyvelerin besin değerine eşdeğerdir) olarak kullanmakta ve uzayda üretimini sağlamak için araştırmalar yürütmektedir

5 Amerika, Japonya, İsrail, Tayvan, Tayland gibi ülkelerde üretilen spirulina'nın üretimi Ülkemizde de başarılmıştır.  1993’te Uluslar arası Gıda Konferansınca “ En İyi Doğal Besin ”  1981’de ABD Gıda ve İlaç Bakanlar Kurulunca (FDA) “ En İyi Besin Takviyesi ”  1974’te FAO tarafından (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu) “ Geleceğin En İyi Gıdası ” seçilmiştir.

6 Spirulinanın Yiyecek, İçecek ve Kozmetik Olarak Kullanılması

7 PROTEİN VE AMİNOASİTLER  Spirulina, % 65 oranında protein içerir. Spirulinayı, % 35 ile soya fasulyesi, % 30 ile süt tozu, % ile kırmızı et ya da balık eti, % 13 ile yumurta ve % 3.2 oranıyla da süt takip eder.  Yumurtadan 6 kat, sığır ve tavuk etinden 3 kat daha fazla protein içermektedir.  Dışarıdan alınması gereken tüm esansiyel amino asitleri, anne sütündeki gibi ideal ve dengeli bir oranda içeren Spirulina “TAM PROTEİN” olarak tanımlanmaktadır. Günlük alınan 36 gram spirulina, erişkin bir insanın tüm esansiyel aminoasit ihtiyacını karşılar.

8 Protein Kaynağı% Su% protein Spirulina Soya835 Süt tozu430 Sardalya5020 Alabalık7719 Tavuk eti 6119 Sığır eti5617 Yumurta7413 Koyun sütü825,6 Yoğurt864,8 İnek sütü883,2

9  DOĞAL BETA KAROTEN (PROVİT-A) Konsantre havuçtan yaklaşık 10 kat fazla beta karoten içerir. 10 gram spirulina, günlük ihtiyacın yaklaşık 4 katı kadar ( IU- 14 mg) beta karoten içerir. Yüksek dozlarda vitamin A toksik olabilir. A vitamini fazla alındığında zehirlenmeye neden olmaktadır, ancak Spirulina’da A vitamini beta karoten formunda olduğundan fazla alındığında bile vücutta depolanarak ihtiyaç halinde metabolizma tarafından kullanılmaktadır. Sentetik formdan 10 kat daha etkilidir  KAROTENLER Zengin antioksidan özellikte en az 10 çeşit karotenoid içerir. Bu karotenler ve ksantofiller vücudun değişik alanlarında fonksiyon gösterir ve diğer esansiyel vitaminler ve minerallerle birlikte etki ederler.  B-12 Doğadaki en zengin bitkisel B-12 vitamin kaynağıdır. 10 gr. Spirulina, 20 mg B 12 vitamini içerir. Dana ciğerinden kat daha fazla Vitamin B12 içerir. VİTAMİNLER VE MİNERALLER

10

11  DEMİR Ispanaktan 60 kat daha fazla demir içermektedir. İçerdiği demir, sentetik demir preparatlarına kıyasla 60 kat daha fazla emilime sahiptir. Ayrıca içeriğindeki organik demir, B12 ve folik asit, kan değerlerini yükseltir. 10 gr. Spirulina da 10 mg. Demir bulunur. Bu da vücudun günlük demir ihtiyacının % 55'ini karşılar. Spirulinanın demiri, hazır demir preparatlarına oranla daha iyi emilir  MAGNEZYUM Yüksek oranda magnezyum da bulunmaktadır. Magnezyumun, vücudumuzda kalsiyum emilimini kolaylaştırmak, kan basıncını düzenlemek gibi etkileri vardır. Spirulina oldukça düşük oranlarda sodyum ve iyot içerir. Bu nedenle tuzsuz diyet uygulayanlar için idealdir.  MİNERALLER Günümüz diyetinde bu eser minerallerin eksikliği oldukça yaygın olarak görülür. 10 gr. Spirulina, günlük manganez ihtiyacının % 25'ini, krom ihtiyacının % 21'ini, selenyum ihtiyacının da % 14'ünü karşılar.  KALSİYUM Sütten 7 kat daha fazla kalsiyum içermektedir. Spirulina doğada bilinen en zengin kalsiyum kaynaklarından biridir.  POTASYUM En fazla potasyum içeren meyveden 10 kat daha fazla potasyum içermektedir.

12  E VİTAMİNİ Doğadaki en zengin E Vitamini kaynağıdır. Buğday filizinden 3 kat fazla E Vitamini içermektedir. Sentetik E Vitaminine göre biyolojik etkinliği %50 daha fazladır.  YAĞ, KALORİ, KOLESTEROL % 5 oranıyla diğer tüm protein kaynaklarından daha az yağ içerir. 10 gr. Spirulina, 36 kaloridir ve hemen hemen hiç kolesterol içermez. Bu demektir ki, spirulina düşük kalorili, kolesterolsüz, düşük yağ oranlı proteindir. 10 gram spirulina, başta linoleik ve gamalinoleik asit olmak üzere 225 mg esansiyel yağ asiti içerir.  DOĞAL PİGMENTLER Phycocyanin Spirulina bu koyu rengini, güneş ışığının değişik dalga boylarında üretilen doğal pigmentlerden alır. Phycocyanin, spirulinanın yapısında demir içeren en önemli pigmenttir. Bu pigment spirulinanın tüm ağırlığının % 14'ünü oluşturur.

13 Spirulina Çikolatası Spirulina Sakızı Spirulina Yüz Maskesi Spirulina Köpek Yemi Spirulina Çayı

14  Klorofil Spirulina, % 1'lik klorofil oranıyla en yüksek klorofil içeren besinlerden biridir. Yonca ve buğday bitkisinden klorofil miktarı kat daha fazladır  Doğadaki DHA (Docosahexaenoic), ALA (Alpha Linolenic Acid), Omega-3 yağ asitleri, SOD (Superoxide Dismutase), Phycocyanin, Zeaxanthin ve 2000’den fazla enzim içeren tek besin kaynağı Spirulina’dır  Doğadaki en zengin Gamma Linoleik Asit (GLA) içeren besindir. En yakın çuha çiçeğinden 3 kat fazla GLA içerir. GLA yağ birikintilerinin çözülmesini sağlar.  5 gr. Spirulina, fazlasıyla tiamin, nisain ve riboflavin içerir. B6, niasin, biotin, pantotenik asit, folik asit, inositol daha düşük oranlarda bulunur.

15  Spirulina, optimum büyüme sıcaklığı 35–37 ºC arası olan bir mikroalg türüdür. Amerika ve Afrika’daki bikarbonat içeriği yüksek alkali göllerde doğal olarak rastlanır. Özellikle sıcak havalarda sığ göllerde yoğun olarak ürer. Fakat bu tip ortamlarda, hücrelerin başta ağır metaller olmak üzere istenmeyen bazı maddeleri hücre içinde biriktirmeleri söz konusudur. Sera tipi üretimde besin tuzları kullanılır. Bir çark yardımıyla sürekli devir daim edilirse hücrelerin ışıktan maksimum şekilde yararlanması ve besin tuzlarının homojen dağılımı sağlanır. Kültürler, önceden belirlenen yoğunluğa ulaştığında süzülür ve kurutma odasına alınırlar. Ürün burada, hücre içinde bulunan protein, pigment ve minerallerin zarar görmemesi için en kısa sürede ve uygun sıcaklıkta kurutulur.

16

17  Spirulina’nın içerdiği besleyici elementler, vitaminler ve mineraller doğal olduklarından, sentetik yolla elde edilenlerden farklı olarak insan vücudunda birikime neden olmaz. Toz, Tablet, Kapsül formlarıyla GIDA, İLAÇ, KOZMETİK sektörlerinde geniş bir kullanım alanına sahiptir. Toz ve Granül Haldeki Spirulina

18 Toz, Granül, Stick, Tablet Haldeki Spirulina

19  ABD Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) spirulina'daki sulfolipitlerin HIV (AIDS) e karşı dikkat çekici ölçüde aktif olduklarını ve içerdiği biyoaktif maddelerle anti-kanserojen aktivite gösterirler.anti-kanserojen  Virüs, bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı etkisi kanıtlanmıştır. Örn) HIV-1, Herpes virus 1-2, Influenza A(Grip), Retrovirus, Paramyxovirus, Cytomegalovirus, Poxvirus, Pseudorabies virus, Candida albicans, Helicobacter, E.coli, vb. Virüs, bakteri ve mantar  Bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur. Bağışıklık  Karaciğer ve böbrekleri koruyucu ve temizleyici etkisi vardır. Karaciğerböbrekleri  Rahatlıkla sindirilebilen Spirulina, gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında destek tedavi olarak öneriliyor.

20  Mide ameliyatları sonrası hastalara ilk besin olarak Spirulina verilmesiyle ameliyat komplikasyonlarının en aza indirgendiği de belirlenmiştir.  Sindirim sistemini probiyotik ve prebiyotik özellikleri ile düzenler. Beslenme yetersizliği ve dengesizliğinin negatif etkilerini giderir.  Radyasyon kaynaklı hastalıkların şiddetini azalttığını belirlemiştir. Çernobil kazasıyla yüksek radyasyon almış çocuklarla yapılan deneylerde başarılı sonuçlar elde edilmiştir. Bu yosunla beslenen çocuklarda radyasyonun diğerlerinden daha çok düştüğü saptanmıştır  Ağır metal ve farmakolojik zehirlenmeleri temizleyici etkisi vardır. Ağır metalfarmakolojik zehirlenmeleri temizleyici

21 Çeşitli Spirulina Destek Vitamin Tabletleri

22  Kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik ettiği için anemi gibi kansızlık sorunu olanlar için de bir kaynak olarak düşünülür.  İçindeki alfalinolenik asit sayesinde kolestrolün seviyesini düzenlemek, kan basıncını ayarlamak, hücre yenilenmesini sağlamak ve dinamizm kazandırmak gibi görevleri de başarıyla yerine getirdiği saptanmıştır.  DNA onarım aktivitesi ile hücre hasarlarını onarır ve yeniler. DNA onarım aktivitesi  Antiaging aktivitesi göstererek yaşlanmanın etkilerini giderir.  Diyabet, damar hastalıkları ve hipertansiyona karşı etkisi kanıtlanmıştır Diyabetdamar hastalıklarıhipertansiyona Spirulina Sosu

23  Sinir/beyin sistemini koruyucu (neuroprotective) etkisi vardır. Sinir/beyin sistemini koruyucu  GLA içeriği ile hormonların düzenlenmesini sağlar.  Katarakt gibi göz hastalıklarının iyileşmesini destekler.  Vitamin ve minerallerin emilimini artırır, eksikliklerini giderir.  Sporla uğraşanlar için doğal performans artırıcıdır ve spor sonrası oluşan laktik asitin eliminasyonunu hızlandırır.  Sperm kalitesini ve fertiliteyi (doğurganlık) artırır.  Alerjik reaksiyonları engelleyici etkiye sahiptir. Alerjik reaksiyonları engelleyici  Beyin fonksiyonlarını ve öğrenme kabiliyetini artırır. Beyinöğrenme Spirulina Diyet Tozu

24 Spirulina Kahvesi Spirulina Birası

25  MS (Multiple Sclerosis) hastalığına karşı pozitif etkileri yayınlanmıştır. MS (Multiple Sclerosis)  Artirit ağrılarını gidermeye yardımcı olur, iyileşme sürecini hızlandırır. Artirit  Krem, maske, sabun, şampuan ve cilt renklendirici ürünlerde kullanılabilmektedir. Araştırmalar, yosunun cilt metabolizmasını desteklediğini ve keratin oluşumunu önlediğini göstermiştir. Cilt yanıklarında da tedavi edici etkiye sahiptir.  Spirulina düzenli kullanıldığında ağız ve vücut kokularını da yok ediyor.  Doğal yeşil rengi gıda boyası olarak kullanılmaktadır. Spirulina Çikolatası

26  İlaç yapımında da kullanılmaktadır. Bazen direkt bazen de içeriğinden ekstrakte edilen karoten, fikosiyanin, ksantofil, linoleik asit gibi maddeler ilaçlara katılmaktadır.  Besin olarak sudaki nitrat, fosfat, amonyum gibi tuzları bünyelerine alarak organik hale dönüştürmeleri sebebiyle atık sular temizlenebilmektedir.  Sibutramin, açlık duygusunu azaltmak üzere merkezi sinir sistemine etki eden bir kimyasal moleküldür. İçerdiği bu maddelerle kilo kontrolü sağlar.  Serbest radikallerin eliminasyonunu sağlar ve yangı giderici (anti-inflamatuvar) etkileri kanıtlanmıştır. Serbest radikallerinyangı giderici (anti-inflamatuvar) Spirulina Yüz Maskesi

27 Spirulina Cips ve Krakerleri

28 Spirulina Kuş Yemi Spirulina Balık Yemi

29 Spirulina Sabunu Spirulina Kremi

30 Teşekkür ederim…


"Spirulina’nın Biyoteknolojik Önemi Çiğdem Durakoğlugil." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları