Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SINAVA HAZIRLIK NASIL YAPILIR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SINAVA HAZIRLIK NASIL YAPILIR?"— Sunum transkripti:

1 SINAVA HAZIRLIK NASIL YAPILIR?

2 1. Öncelikle kendinize ait bir çalışma programı hazırlamalısınız
1. Öncelikle kendinize ait bir çalışma programı hazırlamalısınız.Bu programda ders konularına çalışma,verilen ödevleri yapma,test çözme,kitap okuma ve dinlenme (oyun,tv,…) saatlerini belirlemelisiniz. Unutmayın programı olan ve bu programa sadık olan bir öğrencinin başarılı olmaması için hiçbir neden yoktur. Programı hazırlarken birbirine benzer dersleri arka arkaya koymamalıyız.Çünkü birbirine benzeyen dersleri arka arkaya çalışmak zihni yorar. Bu sebeple okumaya dayalı bir dersin arkasından sayısal bir dersin çalışılması yararlı olur. Çalışma programı içerisinde dinlenmeye, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmeye ve hobilere daima zaman vardır. Örnek program Tablo-3 te verilmiştir. Düzenlemiş olduğunuz zaman tablonuzu çalışma masanıza yada duvarınıza asınız. Her hafta sonunda programınızı yeniden gözden geçiriniz.

3 Tablo-3 :Örnek ders çalışma programı
NOT: 60 DAKİKALIK ÇALIŞMA SÜRESİNİN 40 DAKİKASI DERS,10 DAKİKASI TEKRAR, 10 DAKİKASI ARA İÇİN AYRILDI. NOT: YAPACAĞINIZ EN İYİ PROGRAM KENDİ HAZIRLADIĞINIZ PROGRAMDIR.

4 2.SBS sınavındaki soruların tamamı okulda işlediğiniz konulardan çıkacaktır.Bu nedenle okuldaki öğretmenlerinizi çok iyi dinlemelisiniz. 3.Okuldan eve geldiğinizde programınıza uymaya özen göstermelisiniz.Eğer programınıza uymuyor,yeterince ders çalışamıyorsanız programınızı tekrar düzenleyiniz. Gerektiğinde rehber öğretmeninizden yardım alabilirsiniz. 4.Eğer bir hafta boyunca çalışma programınızı yerine getirmişseniz kendinize büyük bir ödül verin.Hafta sonu maça gitmek,arkadaşlarla bir yerlere gitmek gibi… 5.Ders çalışmak için her gün belirli bir zaman ayrılmalıdır. Mümkünse her gün aynı saatlerde ders çalışılmalıdır. Zor öğrenilen derslere daha çok zaman ayrılmalıdır.

5 6. Kaliteli bir çalışma için en uygun süre birer saatlik sürelerdir
6.Kaliteli bir çalışma için en uygun süre birer saatlik sürelerdir. Çalışmanın ardından çalışılan konuyu tekrar etmek, tekrardan sonra dinlenmek faydalı olacaktır. 7.İlgimiz ve dikkatimiz azalırsa, çalışmayı bitirince kendimize ödül verme sözü verebiliriz. Örneğin; Bu bölümü bitirince çay içeceğim, şu 5 soruyu bitirmeden çikolata yemeyeceğim gibi. 8.Çalıştığımız dersle ilgili sınavda çıkabilecek soruları tahmin etmeye çalışabiliriz. Bu şekilde soru üreterek çalışmak da verimi arttırır. 9.Okulda işlenen konulardan sonra bol bol test çözmeliyiz.Test tekniklerini öğrenip süre tutarak kendimizi ölçmeliyiz.

6 SINAV GECESİ VE SABAHI NELER YAPILMALI?

7 Kafanıza göre ilâç kullanmamalısınız.
Gece iyi uyumalısınız. Midenizi bozabilecek, ağır gelebilecek yemekler yememelisiniz. Sınavda glikoza çok ihtiyacınız olacak. Çünkü beynin gıdası oksijen, su ve glikozdur. Öyleyse mutlaka kahvaltı yapmalısınız. Yanınıza su, şeker, meyve suyu, kuru üzüm, bisküvi gibi yiyecek içecekler alabilirsiniz.Çikolata tavsiye etmiyoruz çünkü sıcakta elinize ağzınıza bulaşabilir. Evden çıkarken veya sınav salonuna girmeden önce tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı mutlaka gidermelisiniz. O gün elinizde su olacağı için bol bol belki farketmeden içebilirsiniz dikkat etmezseniz bu sizin tuvalete gitme ihtiyacınızı çoğaltacaktır. Sınav salonuna saat 09.30’dan itibaren öğrenciler alınmaya başlanacak. Okula varış zamanınızı buna göre ayarlamalısınız. Geç kalma korkusuyla okula çok erken giderseniz, okul bahçesindeki bekleme süreniz sizi olumsuz yönde etkileyebilir, heyecanınızı artırabilir

8 Rahat edebileceğiniz kıyafetler giymeli; sıkan, terleten, kaşındıran kıyafetler giymemelisiniz.
Ayakkabılarınız rahat olmalıdır. Giyinmede hava durumuna dikkat etmelisiniz. Yeni aldığınız bir giysiyi o gün giymemeye dikat edin belki sizi rahatsız edebilir. Sınava giderken sınav kimlik kartı, nüfus cüzdanı, en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, yumuşak ve leke bırakmayan silgi, kalemtıraş götürülecektir. Bozulan kalemle veya kaybolan silgiyle uğraşıp vakit kaybetmeyin. Yanınıza saat almayı da unutmamalısınız. Eğer cep telefonunuzu yanınızda getirecekseniz sınav salonuna girmeden önce beraber geldiğiniz yakınınıza veriniz.

9 SINAV ESNASINDA BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

10 1.Kitapçık Türü : Öncelikle sınava başlamadan kitapçık türünü işaretlediğinizden emin olun. Sınavın ilk dakikalarında heyecanlı olmanız çok normal. Heyecanınıza değil, sorulara odaklanın. Bir süre sonra kendinizi sınava kaptıracak ve sürenin nasıl bittiğini anlamayacaksınız. 2.İşaret koyun : Sınavda boş bıraktığınız ya da emin olamadığınız soruların yanına belirgin işaretler koyun ki soruları bitirip geri döndüğünüzde hiçbirini gözden kaçırma ihtimaliniz kalmasın. Bir sizi çok zorluyorsa fazla zaman kaybetmeden ve soruyla inatlaşmadan bir sonraki soruya geçin. Bir soruyla fazla uğraşırsanız hem zaman kaybedersiniz hem de soru kafanıza kazındığı için diğer sorulara odaklanmanız zorlaşır. Kodlama yaparken hem kitapçıktaki soru numarasını hem de optikteki soru numarasını kontrol edin ki yanlış işaretleme ihtimali olmasın. Böylece boş bıraktığınız soruların sizi yanıltma ihtimali de kalmaz.

11 3.İyi okuyun : Sınavda zor sorular olabilir ama bu bütün soruların zor olduğu anlamına gelmez. Moralinizi bozmayın ve sınava devam edin. Unutmayın ki soru diğer adaylara da zor gelmiştir. Dikkatiniz dağılırsa ve soruyu anlayamadığınızı hissederseniz soruyu defalarca okumak yerine arkanıza yaslanıp 5-10 saniye gözlerinizi kapatın. Dikkatinizi daha kolay topladığınızı göreceksiniz. Soruyu sonuna kadar okuyun. Sonuna kadar okumazsanız, sizden ne istendiğini anlayamazsınız. 4.Bilmediğini boş bırak : Zamanı kontrol edin. Unutmayın, sınava CEP TELEFONU ve hesap makineli saatle giremezsiniz. İşlemleri mümkün olduğunca kalemle yapın. Zihinden yaptığınız işlemlerde yanlış sonuca varabilirsiniz. Cevabını bilmediğiniz soruları boş bırakın. Unutmayın, üç yanlış bir doğruyu götürür.

12 5. Süreyi iyi değerlendirin: Sonuca değil sürece odaklanın
5.Süreyi iyi değerlendirin: Sonuca değil sürece odaklanın. Sınav sonucunu düşünmek yerine, süreyi iyi değerlendirmeye çalışın. Etrafınızdakilerle ilgilenmeyin. Diğer adayların hızlı ilerlemesi, cevaplarının doğru olduğu anlamına gelmez. Çevrenizi izlemek dikkatinizi dağıtır, zaman kaybettirir. Sınavı erken bitirirseniz, yaptığınız işlemleri, optik formdaki işaretlemeleri kontrol edin. Sınav bitiminde optik formu teslim ederken yine kitapçık türünü işaretleyip işaretlemediğinizi kontrol edin. 6.Sınav sorularını çözmeye alıştığınız tarzda başlamalısınız. Daha önce deneme sınavlarında denemediğiniz bir tarzı sınavda asla uygulamamalısınız. 7.Altı çizili ve olumsuz ifadelere (çıkarılamaz, söylenemez, değildir, yoktur vb.) dikkat etmelisiniz.

13 8.Çözemediğiniz soruların yanına soru işareti (?)
koyarak bu soruları geçmelisiniz. Zaman kalırsa bu sorulara tekrar dönebilirsiniz. Kesinlikle çözemeyeceğinize inandığınız soruların yanına da eksi işareti (-) koyabilirsiniz. Zaman kalırsa bu sorularla vakit harcamak yerine başında soru işareti olan sorularla uğraşırsınız. 9.Kaydırma yapmamak için, soru numarasına ve cevap seçeneğine işaretleme sırasında azami dikkat etmelisiniz. 10.Sınavdan erken çıkmak marifet değildir, sınav süresini sonuna kadar ve en iyi şekilde değerlendirmelisiniz. Vakit kalırsa cevaplarınızı gözden geçirmelisiniz, yapamadığınız sorulara bakmalısınız. 12.Sınavda zamana karşı yarıştığınızı aklınızdan çıkarmamalısınız.

14 “Ben hayatımın hiçbir anında karamsarlık nedir tanımadım. ” M
“Ben hayatımın hiçbir anında karamsarlık nedir tanımadım.” M. Kemal Atatürk “Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde tırmanmamıştır.” Konfüçyüs “Nerede olursanız olun, elinizdekilerle yapabileceğinizi yapın.” Theodore Roosevelt “Bütün büyük işler, küçük başlangıçlarla olur.” Cıcero “Uçurtmalar rüzgar kuvvetiyle değil bu kuvvete karşı uçtukları için yükselirler.” William Churchill

15 125.Yıl İMKB Yatılı İlköğretim Bölge Okulu
Hazırlayan : Mehmet Can AKCIL Matematik Öğretmeni 125.Yıl İMKB Yatılı İlköğretim Bölge Okulu Dursunbey/BALIKESİR Kaynak:Nuran ÇAKMAKÇI-Hürriyet , Rehberlik Uzmanı ve Psikolojik Danışman İbrahim BOZKURT, Elif Kaleli /Hürriyet, Fatih Dershanesi Rehberlik Servisi


"SINAVA HAZIRLIK NASIL YAPILIR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları