Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MAC OS OS: Operating System-İşletim Sistemi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MAC OS OS: Operating System-İşletim Sistemi."— Sunum transkripti:

1 MAC OS OS: Operating System-İşletim Sistemi

2 UNIX İşletim Sistemi "UNIX" İşletim Sistemi, 1968 senesinde "AT&T Bell Laboratuvarları"nda A.B.D.'de "Joe Ossanna", "Michael Lesk", "Brian Kernighan", "Dennis Ritchie", "Douglas McIlroy" ve "Ken Thompson" tarafından geliştirilip uygulamaya geçmiştir. İlk olarak 1970'de halka sunulmuş ve başlangıçta tamamı ile bilgisayar programlarının kodlanmasında kullanılan, alt düzeyli bir çevirme dilinde kodlanmıştı. Daha sonra, 1973'de "Dennis Ritche" tarafından, "C Programlama Dili" ile tekrar kodlandı. Üst düzey bir programlama dilinde kodlanmış bir işletim sisteminin geçerliliği diğer bilgisayar platformlarına kolay taşınabilirlik için olanak sağlamıştır. Lisans için "AT&T"yi zorlayan hukuki bir aksaklık nedeni ile, "UNIX" İşletim Sistemi hızlı bir şekilde ünlendi ve hemen ardından işletmeler ve öğretim kurumları tarafından kabul edilmeye başladı.

3 UNIX İşletim Sistemi "UNIX" İşletim Sistemi, metin tabanlı bir İşletim Sistemidir. En azından, "Windows" İşletim Sistemleri kadar görsel tabanlı bir işletim sistemi değildir. Ayrıca çok işlemcili ve kullanıcılı bir işletim sistemidir. Bu özellik onu "MS-DOS" İşletim Sisteminden daha kullanılabilir hale getirmektedir. Ayrıca "Windows"un son sürüm işletim sistemleri de bu özelliğe sahiptir. Son olarak, bankalar ve bazı devlet kurum ve kuruluşlarında da bu işletim sistemi kullanılmaktadır. Linus Torvalds tarafından temelleri atılan Linux, UNIX olmayıp bir UNIX türevidir. UNIX'ten ilham alan, bir grup bağımsız yazılımcı tarafından geliştirilen bir işletim sistemi çekirdeğidir.

4 Mac OS - Gelişim 24 Ocak 1984 te Apple Bilgisayar Şirketi Macintosh adlı kişisel bilgisayarı tanıttı(Macintosh model 128K ). Macintosh bilgisayarlar “Macintosh System Software” ya da “System 1” isimli işletim sistemini kullanıyordu. Macintosh platformu GUI(Graphical User İnterface-Grafiksel kullanıcı arayüzü) adlı yeni görsel arayüzü ilk kez kullanarak popüler olmasına oldukça katkı sağlamış ve bu teknoloji Apple’ın satışlarının da artmasını sağlamıştır.“System 1” in ardından sırasıyla geliştirilen ve Apple bilgisayarlarda piyasaya sürülen “System ” isimli işletim sistemlerinin sonrasında Mac OS olarak bildiğimiz işletim sistemi ailesi ortaya çıktı. “System” serisinin ardından 26 Temmuz 1997 de Mac OS 8, 23 Ekim 1999 da Mac OS 9 ve nihayet 24 Mart 2001 de Mac OS X adıyla Mac OS v10.0(Cheetah-Çita) yayınlanmıştır.

5 Mac OS X - Gelişim OS X; UNIX tabanlı NeXTSTEP adlı işletim sisteminin üzerine inşa edilmiştir. NeXTSTEP grafiksel, nesne tabanlı bir işletim sistemidir. Steve Jobs 1985 te Apple dan ayrıldıktan sonra NeXT adlı şirketi kurmuş ve NeXTSTEP bu şirket tarafından geliştirilmiştir. Steve Jobs tekrar Apple a dönünce de Apple tarafından satın alınmıştır. OS X den önceki Mac ler Klasik Mac olarak da bilinirler. Ayrıca ilk Intel destekli Mac OS X versiyonu v10.4 Tiger dır. OS X in yanda görüldüğü üzere 10 farklı versiyonu piyasaya çıkmış olmakla birlikte, OS X v10.10 Yosemite henüz piyasaya çıkmamıştır.

6 Mac OS X - Dosya Sistemleri
HFS: 1985 yılında Apple tarafından tanıtılan bu dosya sistemi en fazla 2 GB boyutlu dosyaları depolayabiliyordu. OS X 10.6 nın tanıtılmasıyla Apple bu dosya sistemini desteklemeyi bıraktı. HFS+: OS X in asıl dosya sistemidir ve OS X bu dosya türü üzerinde tam hakimiyet sahibidir. HFS dosya sisteminden geliştirilmiştir ve onun kısıtlamalarına sahip değildir. OS X sadece bu dosya türünde formatlanmış hard disklerden boot edilebilir. HFS Extended olarak da bilinmektedir. UFS: UNIX dosya sistemi adlı bu format Unix te yıllarca asıl dosya sistemi olarak kullanılmıştır. OS X v10.5 de de asıl dosya sistemi olarak kullanılmıştır fakat sonraları tercih edilmemiştir. OS X tarafından okunup-yazılabilir. NTFS: Büyük boyutlu dosyalar için iyi bir tercih olan bu dosya sistemi üzerinde OS X sadece okuma yapabilir, yazma yapamaz. Mac OS X çeşitli dosya sistemlerini desteklemektedir. Bunlar; HFS HFS+ UFS NTFS FAT32 exFAT Ext2 CDFS UDF

7 Mac OS X - Dosya Sistemleri
FAT32: Eskimeye başlayan bu dosya sistemi flash disklerde hala geniş kullanım alanına sahiptir fakat 4 GB dan daha büyük dosyaları depolayamaz. OS X bu dosya sistemini hem okuyup hem yazabilir. exFAT: FAT64 olarak da bilinen bu dosya sistemi FAT32 nin kısıtlamalarına sahip değildir. OS X in 10.6 ve üstü sürümleri tarafından okunup-yazılabilir. ext2: İlk olarak Linux platformunda kullanılan bu dosya sistemi OS X tarafından doğrudan desteklenmemekle birlikte; üçüncü parti yazılımlar ile okuma-yazma yapılabilir. CDFS: ISO 9660 ya da Kompakt Disk dosya sistemi isimli bu format yalnızca okunabilir CD lerde ortak olarak kullanılmaktadır. UDF: Bu formatta yalnızca okunabilir DVD lerde ortak olarak kullanılmaktadır.

8 Mac OS X - Programlar Automator: OS X için geliştirilmiş olan bu uygulama sürükle-bırak özelliğine sahiptir. Bu programla; Birden fazla resim dosyasının boyutlarını küçültülebilir, Birden fazla dosyanın adını değiştirilebilir, Tek tıklama ile takvime istediğimiz bir kaydı ekleyebilir, PDF dosyasındaki tüm yazıları alabilir, Bir yazıyı, dosyayı ya da web sitesini ses dosyası haline getirerek sesli kitap yaratabiliriz. Contacts: Eski adı adres defteri olan bu uygulama ile; Etiket, zarf, mail listesi yazdırabilir, Çeşitli gruplarla iletişim kurabilir, Telefon numaralarını otomatik düzenleyebilir, Yazılacak sayfayı kurup-ayarlayabiliriz.

9 Mac OS X - Programlar Dashboard: Masaüstü düzenleme programı olarak kullanılmaktadır. Widget özelliği vardır. Widgetlarının bazıları şunlardır; Takvim, Not defteri, Hava Durumu, Hesap Makinası vs. Dictionary: Adından da anlaşılacağı üzere dijital sözlük programıdır. İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca dillerini desteklemektedir. DVD Player: OS X in standart DVD oynatıcısıdır. Tüm DVD standartlarını desteklemektedir. FaceTime: Görüntülü telefon uygulamasıdır. IOS da da kullanılmaktadır. Finder: Standart dosya ve klasör yöneticisi olarak kullanılmaktadır. Grapher: 2D ve 3D grafikler oluşturmak için kullanılmaktadır. iBooks: Bir e-kitap uygulamasıdır. EPUB ve PDF formatlarını desteklemektedir. OS X Mavericks ile platforma katılmıştır. iTunes: Media oynatıcıdır. İlk olarak mobil platform için geliştirilmiş daha sonra OS X ve Windows içinde geliştirilmiştir. iCloud: Kullanıcının girdiği şifreleri, isimleri saklayan ve hatırlayan bir programdır. OS X v10.7 Lion ve sonrasında hazır gelmektedir. Mac App Store: OS X uygulamalarının bulunabileceği, indirilebileceği platformdur.

10 Mac OS X - Programlar Mail: programıdır. İlk olarak NeXT şirketi tarafından NeXTMail adıyla geliştirilmiş ve OS X e entegre edilmiştir. Messages: Anlık mesajlaşma programıdır, OS X ve IOS için geliştirilmiştir. Photo Booth: Fotoğraf ve video çekmek için tasarlanmış OS X ve IOS uygulamasıdır. Preview: PDF ve resim dosyalarını görüntülemek için kullanılan programdır, tarama özelliği de vardır. NeXTSTEP işletim sisteminden alınmıştır. QuickTime: Video oynatan, resim görüntüleyen, ses çalan oldukça yetenekli bir programdır. Safari : OS X ve IOS un standart web tarayıcısıdır. Stickies: Kullanıcının ekrana küçük notlar, hatırlatmalar almasını sağlayan programdır. TextEdit: Basit bir açık kaynak kelime işlemci ve metin editörüdür. Dosyaları Rich Text Files(RTF) uzantılıdır. NeXTSTEP işletim sisteminden alınmıştır.

11 Mac OS X v10.9 Mavericks - Özellikler
Mavericks ismini California da sörf yapılabilen ve büyük dalgalarıyla ünlü bir bölgeden almaktadır. Performans ayarlama özelliği eklendi, bu sayede daha az enerji ile daha uzun ömür kullanmak mümkün oldu. Compressed Memory yani Sıkıştırılmış bellekle daha tasarruflu bellek tüketimi mümkün oldu. Grafik performansında ciddi artış yaşandı. Oyunlarda ve yazılımlarda %1.8 lere varan performans artışı sağlandı.

12 Mac OS X v10.9 Mavericks - Özellikler
IOS dan iBooks ve iMaps gibi yeni uygulamalar entegre edildi. Takvim Apple kullanıcılarını memnun edecek şekilde güncellendi. Safari web tarayıcısının performansı arttırıldı ve güç tüketimi azaltıldı. Ayrıca Yer İmleri özelliği geliştirildi. Bildirim merkezi geliştirildi e ekranın sağına eklendi. Linkedin dosya paylaşma özelliği entegre edildi.

13 Kurulum

14 Kaynaklar http://www.teknoblog.com/ http://www.turkhackteam.net/


"MAC OS OS: Operating System-İşletim Sistemi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları