Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GSB109 Anadolu Arkeolojisi Ankara ve tarihi Ders 11 Billur Tekkök.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GSB109 Anadolu Arkeolojisi Ankara ve tarihi Ders 11 Billur Tekkök."— Sunum transkripti:

1 GSB109 Anadolu Arkeolojisi Ankara ve tarihi Ders 11 Billur Tekkök

2 Ankuwash Ancyra Angora
2005 nüfus sayımında 4,319,167 (ilçeleriyle birlikte 5,153,000) Denizden yüksekliği 850 m Galatlar ve Romalılar zamanında hatta Bizans döneminde Ἄγκυρα Ánkyra.

3

4 Roma dönemi Augustus tapınağı (İ.Ö.20) aynı zamanda
Monumentum Ancyranum olarak da bilinen

5

6 Res Gestae Divi Augusti

7 Tapınak İlk olarak Galat kralı Pylamenes tarafından 10 yılında inşa edilir. Bu Roma imparatoru Augustusa bağlılığı göstermek için bir jestdir. Romalılar tarafından restore edilir cünkü tapınak Augustusun Roma topraklarında barışı sağladığına dair tüm yaptığı işlerin Yunanca ve Latince olarak yazıldığı önemli bir yapıdır. Bizans döneminde kiliseye dönüştürülür ve daha sonra da Haci Bayram Camii bir duvarını kullanır.

8 Tarihi Bronze Çağında Hatti uygarlığı 2.binde Hititler
10.yyda Frigler daha sonra Lydia ve Pers egemenliğine geçer.

9 3.Bin Bronz Çağı Hatti kültürü

10 Tarihi Pontos yani Karadeniz bölgesinde ticaret yapan Yunan kolonizasyon döneminde tüm Karadeniz bölgesiyle irtibat halinde olan kent Kırım, kuzeyde Gürcistan güneyde Kıbrıs,doğuda İran ve Lübnanla ticaret bağlantısı içindedir. Bu dönemde adı "Áγκυρα"-"Àngyra" olarak bilinen kentin halklarının bir kısmının "Γόρδιον"-"Gòrdio(n)" dan gelme olduğu da söylenir, Gordionu sonra erdiren önemli bir deprem sonrası.

11 Pers ve İskender dönemi
Perslerin Anadoludaki hakimiyetine İskenderin son vermesiyle ve 333de Gordiona gelip bir süre kalması sonrasında Makedon egemenliğine geçen bölge İskenderin 323de Babilde sefer sırasında ölümünü takiben komutanlarından Antıgonos sülalesi hakimiyetine geçer İ.Ö. 278de Gal kökenli Galatların egemenliğine girer Kente Ancyra diyen kavim kentin ilk yazılı tarihini de yapanlardır.

12 Roma döneminde İ.Ö. 189da Roma egemenliğine geçen kent aynı zamanda da Romanın Galatia eyaleti başkenti olur Roma döneminde doğuya açılan kapı görevini yerine getiren kent gelişerek şehir devleti haline gelir. Kentin askeri önemi Bizans döneminde de önemli olmasını sağlamıştır. İ.S. 6yy.da Arap istilasına uğrayan kent geç Bizans dönemi 11yya dek doğu-batı kuzey-güney bağlantısında önemli bir kent olarak kimliğini korumuştur.

13 Selçuk dönemi 1071de Alparslan Malazgirt savaşıyla Türklere Anadolunun kapısını açmış ve askeri açıdan önemli olan Ankarayı 1073de bağlamıştır. Bizans İmparatoru Alexios I Komnenos kenti 1.Haçlı seferlerinden sonra türklerden geri alamak istemiş ve 12yy sonuna dek Bizans egemenliğinde kalmıştır. Orhan I zamanında 1356da kent Osmanlılar tarafından geri alınmış ve Timurlenk tarafından kuşatılan kent 1403de yine Osmanlılara geçmiştir. Osmanlı imparatorluğu döneminde de Ankara Eyaletinin başkenti olmuştur.

14 20.yy 1.Dünya savaşı bitiminde Osmanlı egemenliğinin zayıflamasıyla Yunan, Fransız İngiliz ve İtalyanlar tarafından paylaşılan ülkede Atatürk karşıt akımı Ankarada başlatmış ve Osmanlı İmparatorluğu sona erince 1923de Türk Cumhuriyetini ilan etmiş ve Ankarada başkent olmuştur.

15 Caracalla hamamları

16 Hamam Klasik Roma hamamı planında frigidarium (soğuk oda), tepidarium (serin room) and caldarium (sıcak oda). Caracalla tarafından İ.S. 3yyda inşa edilir şifa getiren Asclepios, onuruna. Bugün sadece taban seviyesinde ayaktadır.

17 Roma tiyatrosu

18 Erken Bizans İ.S.362de İmparator Julian kenti ziyaretinden osnra dikilen sütun 15 m.yüksekliktedir ve Sümerbank binası arkasında yer alır.

19 Kale Çengelhan 1522 Kervansarayı bugün Rahmi Koç endüstri müzesi

20 Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Atpazari bölgesinde eski Osmanlı NMahmut Paşanın Pazar deposu Kursunlu Han olarak bilinen yapı restore edilerek müzeye dönüştürülür. Hamit Zübeyir Koşay Atatürk zamında Kültür bakanı iken Atatürk’ün en büyük isteği olması nedeniyle yapıyı müze haline getirtir. arası süren çalışmalardan sonra arkeoloji müzesi olarak açılır.

21 Bugün Müze İçinde ofislerin olduğu düzenli konferansların ve müzik festivali, sergilerin yapıldığı bir yer. Eserler Anadolunun en erken kültürlerinden Paleolitik dönemden başlayan ve Roma döneminde dek uzanan eserlerin barındırılığı bir yer. Daha çok Neolitik Çatalhöyük, Erken Bronz Çağı Asur ticaret kolonileri çağı, Hitit, Frig ve Urartu eserleri yer almakta. Nisan de Avrupanın En İyi Müzesi ödülünü almıştır.

22 Müze sanal

23 Ödev Anadolu Medeniyetleri Müzesini gezip sizi en çok etkileyen bir eser üzerine yorum yapınız


"GSB109 Anadolu Arkeolojisi Ankara ve tarihi Ders 11 Billur Tekkök." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları