Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Finansal Piyasalar Genel Bakış

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Finansal Piyasalar Genel Bakış"— Sunum transkripti:

1 Finansal Piyasalar Genel Bakış
Finansal Piyasa: Hisse senedi ve bono gibi Finansal varlıkların alınıp satıldığı piyasadır Finansal piyasalar finansal aracılık sağlarlar. --finansal tasarruflarından (Fazla veren birimlerden) yatırımlara (Açık veren birimlere) Finansal piyasalar ödemeler sistemi sağlar Finansal piysalar riski yönetmeye azaltmaya yönelik entrümanlar sağlar

2 Finansal Piyasalar Genel Bakış
Finansal Piyasaların Geniş Sınıflandırılması Para Piyasaları – Sermaye Piyasalar Birincil – İkincil Piyasalar Organize – Tezgah üstü piyasalar

3 Birincil ve İkincil Piyasalar
Finansal varlıkların ilk piyasaya ihracı Finansal varlıklar fonların el değişimi gerçekleşir İhraç edene kaynak sağlar. İKİNCİL Daha önceden piyasaya çıkan varlıkların ticareti. İhraç edenler için yeni bir kaynak oluşturmaz Satıcıya likitide sağlar.

4 Para ve Sermaye Piyasaları
Kısa dönem, < 1 Yıl Varlık ihraçcıları Yüksek kalitede Sadece borçlanma Birincil piyasa odak noktası Likitide Piyasası—Düşük getiri Sermaye Uzun Dönem, >1Yıl Varlık ihraçcılarının kalitesi geniş aralıkta Borç ve Hisse Senedi İkincil piyasa odak noktası Yatırımları finanse eder—Daha yüksek getiri

5 Organize - Tezgah üstü piyasalar
Dealarlar (işlem yapanlar) birbirlerine bağlı Merkezi fiziki bir yer yok. Bütün varlıklar kurumsal bir yapının dışında yapılır. Organize Görünen bir piyasa yeri Üyeler alım satım yapar Varlıklar listenmiştir. (Kote edilmiştir) New York Stock Exchange, IMKB

6 Finansal piyasalarda işlem gören varlıklar
Para piyasası varlıkları Sadece borçlanma enstrümanları Sermaye piyasası varlıkları Tahvil ve hisse senedi Türev ürünleri Değerinin üzerine yazılan varlıklardan alan finansal kontratlar. Riski azaltmak ve spekülasyon amaçlı kullanılmaktadır.

7 Borç ve hisse senetleri
Borç Senetleri: Borçlunun borç verene yükümlülük yarattığı sözleşmelerdir. Yatırımcılar faiz kazanır. Satıldığında sermaye kazancı yada kaybı oluşur. Vadesi vardır.

8 Borç ve hisse senetleri
Hisse senetleri: Sahibine ortaklık hak ve sorumluluğunu veren varlıklardır. Yatırımcılar kar payı elde eder. Satıldığında sermaye kazancı yada kaybı oluşur. Vadesi yoktur.- satmak için bir piyasanın olması gerekir.

9 Finansal varlıkların değerlemesi
Varlığının değeri aşağıdakilerin bir fonksiyonudur : Gelecekteki nakit akımları Nakit akımlarının elde edilme tarihi Nakit akımlarının taşıdığı risk Nakit akımlarının bugünkü değeri piyasadaki gerekli getiri oranı ile hesaplanır. Değer arz ve talep tarafından belirlenir. Değer yeni bilgilerle değişir.

10 Yatırımcının yeni bilgileri değerlendirmesi
İktisadi koşullar Gelecekteki nakit akımlarına etkisi Varlığın değerinin belirlenmesi Yatırımcının alım satıma karar vermesi Endüstri koşulları Firmaya özgü bilgiler

11 Finansal Piyasaların etkinliği
Hisse Senetleri bütün bilgiler yansıtır. Yeni bilgi çok hızlı bir şekilde fiyatlara yansır. Yatırımcı likitide, risk ve getiri arasında bir denge kurar.

12 Finansal Piyasaların Düzenlenmesi
Etkinliği teşvik için Yüksek düzey rekabet Etkin ödemeler mekanizması Risk yönetimi sözleşmelerinin düşük maliyeti. Neden Hükümet Düzenlemesi?

13 Finansal Piyasaların Düzenlenmesi
Finansal piyasalarda istikrarı sağlamak Piyasalarda oluşacak krizi önlemek Enflasyonu önlemek—Para politikası Finansal kurumların aşırı risk almasını önlemek Neden Hükümet Düzenlemesi?

14 Finansal Piyasaların Düzenlenmesi
Tüketiciyi korumak için Yeterli bilginin sağlanması Ticari hayata kurallar koymak. Sosyal politikalar oluşturmak için Gelir ve servet transferi Tasarrufları sosyal olarak istenilen alanlara kanalize etmek Ev Öğrenci kredileri Neden Hükümet Düzenlemesi?


"Finansal Piyasalar Genel Bakış" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları