Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAKLIKENT MİLLİ PARKI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAKLIKENT MİLLİ PARKI."— Sunum transkripti:

1 SAKLIKENT MİLLİ PARKI

2 MİLLİ PARK NEDİR? "Milli park, bilimsel ve estetik bakımdan, milli ve milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır."

3 Milli parklarımızı korumak neden önemlidir?
Milli parklarımızı korumak ve geliştirmek, kültürümüzün korunup, gelişmesi ile doğru orantılıdır. Tarihimize ait değerli alanların korunup, gelecek kuşaklara aktarılması, kültürümüzün devamlılığını da sağlayacaktır. Bu nedenle milli parklarımızı korumak da önem teşkil ediyor.

4 SAKLIKENT

5 Bölge Müdürlüğü  4.Bölge (Manisa) Bulunduğu İl  Muğla, Antalya Bulunduğu İlçe  Fethiye Kapladığı Alan  1.643 Ha. Kuruluşu 1996 Noktasal Koordinat  36°28'07.62''K - 29°24'12.31''D Yükseklik  300 m.

6 ALANI Milli Park Sahasının 87.0 Ha’sı Muğla İli sınırları içerisinde, 1556 Ha’sı Antalya İli sınırları içerisinde kalmaktadır.Toplam alanı ha dır.

7 İŞLETMESİ Saklıkent Kanyon girişi ve genel saha işletmeciliği, ihale ile tarihinden itibaren 5 yıllığına (51g) FETAB’a (Fethiye Alt Yapı Hizmetleri Birliği) verilmiştir.

8 DAĞ ETEĞİNDE GİZLİ BİR GEÇİT

9 Aktiviteler Çamur banyosu Piknik Olta Balıkçılığı Fotoğrafçılık
Doğa Yürüyüşü Hidrolojik yapı Kampçılık Rafting Kayak

10 Saklıkent kanyon turu için bilmeniz gerekenler;
Kanyonu keşfetmek istiyorsanız ıslanmayı göze alın.  Nehirden geçerken kaymamanız için yanınıza mutlaka yedek ayakkabı ya da kaymayan sandalet alın.  Akıntının güçlü olduğu yerlerde dikkatli olun, kaygan kayalara basmamaya özen gösterin.  Ara sıra başınızı kaldırıp, büyüleyici kaya oluşumlarına bakın ve bu doğa harikasını inceleyin.  Fotoğraf makinenizi yanınıza alacaksanız iyi muhafaza edin; suya düşürmeyin. 

11 Yemek Kültürü Yöresel yemekler; Ölemeç Çorbası (Ufalamaç)
Tingil Çorbası Arap aşı Sündürme Leğen Böreği Döndürme..

12 HMMM NEFİSSS HMMM LEZİZZZ

13

14 FETHİYE SEMENDERİ

15 SU SAMURU  Bölgede 17 memeli türü tespit edilmiş olup bu türler arasında ülkemiz için endemik bir tür bulunmamaktadır. Bölge için en önemli memeli türü Lutra lutra’dır (su samuru).

16 Bölge 6 iki yaşamlı ve 18 sürüngen türünü de barındırmaktadır
Bölge 6 iki yaşamlı ve 18 sürüngen türünü de barındırmaktadır. Bölgede tespit edilen Lyciasalamandra fazilaeendemik bir türdür. Bu tür Türkiye’de sadece Gökbel-Dalyan ile Fethiye arasındaki bölgede yayılış göstermektedir. LYCİASALAMANDRA

17 AK BALIKÇIL Orta büyüklükte tamamen beyaz bir balıkçıldır.
Boynu uzun ve ince,gagası ince,koyu ve sivridir. Bacakları siyahtır. Ensesinden uzun ve ince süs tüyleri uzanır. Yeşilimsi sarıya dönen parmakları vardır.

18 OKLU KİRPİLER Kirpiler ile akrabalıkları yoktur.
Kıllarının değişimden dolayı bu ismi almıştır. Memeliler ve böcekçiller familyasına girer. Genellikle böcekler,doğal bitkinin kök ve tomurcukları ile beslenirler.

19 (Çıvgın) Parus caeruleus (mavi baştankara) Orthetrum brunneum.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Phylloscopus collybita (Çıvgın)                                                       Parus caeruleus (mavi baştankara)                                                                                                                                                                                             Orthetrum brunneum. Nemoptera bipennis                                                                                                                 Phylloscopus collybita (Çıvgın)                                                       Parus caeruleus (mavi baştankara)

20 KIZILBACAKLAR

21 DELİCELER ??? İnce yapılıdır.
Erkeği ve dişisi arasındaki fark ; Dişinin boyun halkası yoktur.Gözünün gerisindeki gözünü çevreleyen bir yengeç kıskacına benzeyen beyazlıkla ayırt edilir.

22 YEŞİL KABLUMBAĞA Yeşil kaplumbağa  Chelonia cinsi içindeki tek tür olan bir deniz kaplumbağasıdır kg ağırlığa, 1-1,5 metre uzunluğa erişebilir ve bu ölçülerle, sert kabuklu kaplumbağalar  içinde en büyük olandır.İsimlerini bedenlerindeki yağ dokusunun yeşil renkli olması nedeniyle almıştır. Dişi bireyler, yumurta bırakmak için, tipik yuvalanma kumsallarına çıkarlar. Bedenlerini ısıtmak için kumsallara çıktığına da sıkça rastlanır. Çok nadiren Karadeniz'de de görülebilen bu canlı tüm Akdeniz'e yayılış göstermektedir.

23 CARETTA CARETTA Sini kaplumbağası (Caretta caretta), Denizlerde yaşar.
Yumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmaz. Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Yumurtalarını gece kumsallarda açtıkları çukurlara gömerler. Yavrular 2 aylık kuluçka döneminden sonra gece vakti yumurtadan çıkarak denize giderler. Akdeniz sahillerine yayılmıştır. Balıklar, kabuklular ve su canlıları (özellikle deniz anaları) ile beslenir. Yaklaşık 106 milyon yıldır yeryüzünde olduklarını düşünülmektedir.

24 KARAÇAM Karaçam ağaçları 35–40 m boy yapar. Yaşlı ağaçlarda gövde derin çatlaklıdır, kalın ve esmer kabukları vardır. 4–8 cm uzunluğundaki iğne yapraklar koyu yeşil ve serttir. Yumurtamsı koni görünümdeki kozalakları  simetrik ve yok denecek kadar kısa saplıdır. Kozalak boyu 3 cm. civarındadır.

25 ÇAKAL NERGİS 1990’lı yılların başında dağdan yaklaşık 8 ton bitki toplanarak yurt dışına satılabilmiştir. Hiçbir kontrole ya da engele takılmadan gerçekleşen bu ticaret, Avrupalı bahçe severlerin haber vermesi ile ortaya çıkmıştır. Türkiye’deki Soğanlı Bitkiler Yönetmeliği gereğince çakal nergisin doğadan toplanması ve ihracatı yasaktır.

26 FETHİYE MOR YILDIZI 1000 metrenin yukarısında çam ve sedir orman açıklıklarında yetişen çok nadir ve endemik bir bitkidir. Mart-nisan aylarında çiçek açar.

27 JAPON AĞACI  Akçaağaçgillerden olup genellikle süsü ve gölge ağacı olarak kullanılır. Boyu 20 m kadar yükselebilir. Tahtası hafif ve sağlam bir ağaçtır. Yaprakları açık yeşil veya beyaz-yeşil alaca renklidir. Yapraklarının alt yüzü tüylü, karşılıklı avuç içi şeklinde, üç parçalıdır. Çiçekleri sarı yeşildir. Yapraklarından, kabuklarından faydalanılır.

28 BABADAĞ NARİN ÇİÇEĞİ  Babadağ'da 1670 metre civarında kayalık, taşlık bölgede yetişen nadir ve endemik bir bitkidir. Temmuz- ağustos aylarında çiçeklenir.

29 Pireotu (Tanacetum praeteritum ssp
Pireotu (Tanacetum praeteritum ssp. praeteritum), dağın 1600 metre civarında yetişen nadir ve endemik bir bitkidir. Temmuz ayında çiçeklenir.

30 KEKİK Güneşli yerleri seven, genellikle çorak topraklarda yetişen çok yıllık bir bitkidir. Boyları cm arasındadır. Çiçekleri geriye doğru çan şeklinde,  pembe, pembemsi kırmızı, eflatun veya pembemsi beyaz renktedir. gövdenin alt kısmı odunsu ve üst kısmı oldukça sık çatallıdır.

31 SATER OTU Dağda 1500 metrenin yukarılarında yetişen nadir bir bitkidir. Temmuz-ağustos aylarında çiçeklenir.

32 DEVE DİKENİ

33 CİVANPERÇEMİ

34 ACI ÇİĞDEM

35 DENİZDE YETİŞEN ENDEMİK BİTKİ ÖRNEKLERİ

36    Bombus con. Hypericum  Cichorium intybus Colchicum szovitsii Crataegus sp.

37 SÜTLEĞEN FETHİYE ÇİĞDEMİ
İCOTİA CARNESULA (TURP)

38 MADIMAK YABANİ PAPATYA ÇEMEN

39 SIĞLA AĞACI . Sığla veya günlük ağacı
Dünyada yalnızca Fethiye ve Muğla civarında yetişen bu ağacın meyve ve tohumları yasadışı yollardan yurt dışına kaçırıldığı için , sığla ormanları düzenli olarak kendini yenileyememektedir.  SIĞLA AĞACI Geçmişte Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın "aşk iksiri" ve parfüm olarak kullandığı sığala yağı, Hipokrat döneminden beri ilaç olarak da kullanılmıştır. Eski Mısırlılar sığala yağını mumyalama işlemleri sırasında da kullanmışlardır. Eldesi; Sığla yağı elde etmek için bahar aylarında ağacın gövdesine çizikler çizilir. Temmuz ayından itibaren gövde üzerinde biriken salgı ve kabuklar özel bıçaklar ile kazınarak toplanır. Bu salgı ve kabuklar sıcak su ile kaynatıldıktan sonra özel preslerde sıkılarak sığala yağı elde edilir.

40 KALKAN ÇİĞDEMİ

41 Onosma frutescens Phlomis leucophracta
                                                                                                                                                                   Cyclamen alpina                          Fritillaria acmopetala ssp. acmopetala                                                                                                                                                                                            Onosma frutescens    Phlomis leucophracta

42 SEDİR 1Sedir ağacı dayanıklılığı ve hoş kokusu ile bilinen Anadolu’nun anıt ağaçlarından birisidir. Onun için “Dağların kadısı katran, müftüsü çam” demişler. 2Genellikle Toroslarda doğal olarak yetişen Toros sediri (katran ağacı) yüksek kayalıklı tepeler üzerinde bir çadır gibi açılan kolları ile sanki tüm Anadolu’yu örtmektedir. 3Kutsal kitaplarda gücün, kuvvetin ve zenginliğin sembolüdür. 4 Bin yıldan fazla yaşayabilmektedir.

43 KIZILÇAM Kızılçam (Pinus brutia, Turkish Pine), çamgiller (Pinaceae) familyasından Akdeniz'e özgü 5-20 m. boylarında hızlı büyüyen kalın dallı bir çam türü. Genç sürgünleri kalın ve kızıl renktedir.  

44 MISIR İNCİRİ Kaynana dili olarak bilinen iri, yassı yapraklı bir kaktüsün meyvesidir. Akdeniz bölgesinde yetişir çoğunlukla. Sıcak iklim bitkisidir. C vitamini yönünden çok zengindir.

45 DİNLEDİĞİNİZ VE İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER 


"SAKLIKENT MİLLİ PARKI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları