Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin SÜT GRUBU 3 4 2 Süt, yoğurt 1 su bardağı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin SÜT GRUBU 3 4 2 Süt, yoğurt 1 su bardağı."— Sunum transkripti:

1 Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin SÜT GRUBU Süt, yoğurt 1 su bardağı Peynir 2 kib. Kutusu ET GRUBU Et, tavuk, balık 2 köfte kadar Yumurta 2 Adet Kurubaklagil 8 yemek kaşığı

2 Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin TAHIL GRUBU Ekmek 1 orta dilim Makarna, pilav 4 yemek kaşığı Patates 1 büyük boy Çorba 1 kase MEYVE-SEBZE GRUBU Taze meyve 1 orta boy ( g) ( g) Taze sebze 4 yemek kaşığı (200 g çiğ) (200 g çiğ)

3 Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin YAĞ-ŞEKER Katı-sıvı yağlar 1 tatlı kaşığı Bal, pekmez 1 tatlı kaşığı şeker

4 SAĞLIKLI BESLENME PİRAMİDİ

5 Besin gruplarının beslenmeye katkıları Süt Grubu: Süt, Yoğurt, Peynir Süt Grubu: Süt, Yoğurt, Peynir Kalsiyum, B grubu vitaminler, A vitamini açısından zengindir. Kemik ve dişlerin sağlam olmasında rolü çoktur. Kalsiyum, B grubu vitaminler, A vitamini açısından zengindir. Kemik ve dişlerin sağlam olmasında rolü çoktur. 2 porsiyon alınmalıdır. 2 porsiyon alınmalıdır. 1 su bardağı süt= 1 porsiyon 1 su bardağı yoğurt= 1 porsiyon 2 kibrit kutusu (60 gr) peynir = 1 porsiyon

6  Et Grubu: Etler, yumurta, kurubaklagiller Protein, mineral (demir), vitamin (C hariç hepsi), içerirler. Protein, mineral (demir), vitamin (C hariç hepsi), içerirler. Kurubaklagillerde posa da bulunur. Kurubaklagillerde posa da bulunur. 2 porsiyon alınmalıdır. 2 porsiyon alınmalıdır. 3 köfte kadar et (90 gr)= 1 porsiyon 2 yumurta= 1 porsiyon 1 tabak kurubaklagil yemeği= 1 porsiyon Yumurta çiğ yenilmemeli, pişme suları dökülmemeli, ızgara dikkatli yapılmalı Yumurta çiğ yenilmemeli, pişme suları dökülmemeli, ızgara dikkatli yapılmalı

7 Meyve-Sebze Grubu Meyve-Sebze Grubu Vitamin (özellikle C ve A) ve mineral açısından zengindirler. Posa da boldur. Kansere karşı koruyucu özel maddeleri içerirler. Vitamin (özellikle C ve A) ve mineral açısından zengindirler. Posa da boldur. Kansere karşı koruyucu özel maddeleri içerirler. 5-9 porsiyon alınmalıdır. 5-9 porsiyon alınmalıdır g meyve= 1 porsiyon g sebze= 1 porsiyon Çiğ ve taze olarak yenilmelidir. Yüksek ısıda pişirme, uzun süre saklama, pişme suyunu dökme, soda ekleme besin değerini azaltır Çiğ ve taze olarak yenilmelidir. Yüksek ısıda pişirme, uzun süre saklama, pişme suyunu dökme, soda ekleme besin değerini azaltır

8 Tahıl Grubu besinler: Ekmek, un, pirinç, makarna, çavdar vb. Tahıl Grubu besinler: Ekmek, un, pirinç, makarna, çavdar vb. Enerji sağlarlar, protein-vitamin-mineral için orta derecede kaynaktırlar. Enerji sağlarlar, protein-vitamin-mineral için orta derecede kaynaktırlar porsiyon alınabilir (Kiloya göre) 6-11 porsiyon alınabilir (Kiloya göre) 2 ince dilim ekmek= 1 porsiyon 2 ince dilim ekmek= 1 porsiyon 1 kase çorba=1 porsiyon 1 kase çorba=1 porsiyon 1 tabak pilav-makarna=1 porsiyon 1 tabak pilav-makarna=1 porsiyon Küflendirilmemeli, ekmek kızartılmamalı, makarnanın haşlama suyu dökülmemeli, kepeği fazla olanlar seçilmeli Küflendirilmemeli, ekmek kızartılmamalı, makarnanın haşlama suyu dökülmemeli, kepeği fazla olanlar seçilmeli

9 Yağlar Yağlar Yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E, K) vücuda alınmasını sağlarlar ve enerji verirler. Katı yağlar damarlarda birikerek kalp- damar hastalığı riskini arttırırlar. Katı yağlar damarlarda birikerek kalp- damar hastalığı riskini arttırırlar. Sıvı yağlar yüksek ısıyla bozularak kanser yapıcı maddelere dönüşürler. Sıvı yağlar yüksek ısıyla bozularak kanser yapıcı maddelere dönüşürler. 3-4 Yemek kaşığı kadar görünür yağ yeterlidir.(1 kaşık katı, 1 kaşık ayçiçek veya mısırözü, kalanı zeytinyağı veya kanola yağı) 3-4 Yemek kaşığı kadar görünür yağ yeterlidir.(1 kaşık katı, 1 kaşık ayçiçek veya mısırözü, kalanı zeytinyağı veya kanola yağı) Fazla yakılmamalı, kızartmalar az tüketilmeli, ışıkta bekletilmemeli, aynı yağla birkaç kez kızartma yapılmamalı Fazla yakılmamalı, kızartmalar az tüketilmeli, ışıkta bekletilmemeli, aynı yağla birkaç kez kızartma yapılmamalı

10 Şeker: Bal, reçel, pekmez, çay şekeri ve diğer şekerlemeler Şeker: Bal, reçel, pekmez, çay şekeri ve diğer şekerlemeler Enerji verirler. Fazla alınmaları diş çürüğüne yol açar. Alınmaları zorunlu değildir. Enerji verirler. Fazla alınmaları diş çürüğüne yol açar. Alınmaları zorunlu değildir. 2-4 yemek kaşığı kadar alınabilir. 2-4 yemek kaşığı kadar alınabilir. Pekmez kalsiyum ve demir içerdiğinden diğerlerinden değerlidir. Pekmez kalsiyum ve demir içerdiğinden diğerlerinden değerlidir.

11 Enerjinin Öğünlere Dağılımı Öğün Enerji Oranı Öğün Enerji Oranı Kahvaltı % 20 Kahvaltı % 20 Kuşluk % 15 Kuşluk % 15 Öğle % 25 Öğle % 25 İkindi % 15 İkindi % 15 Akşam % 25 Akşam % 25

12 KAHVALTI MENÜLERİNİN PLANLANMASI Planlamada şu ilkelere dikkat edilmelidir: Her gün yumurta, süt veya peynir gibi besinlerden biri mutlaka olmalıdır. Her gün yumurta, süt veya peynir gibi besinlerden biri mutlaka olmalıdır. Yumurta haftada en az iki kere kullanılmalıdır. Yumurta haftada en az iki kere kullanılmalıdır. Reçel-yağ, bal-yağ, tahin-pekmez kahvaltılarda tek yiyecek olarak kabul edilir. Reçel-yağ, bal-yağ, tahin-pekmez kahvaltılarda tek yiyecek olarak kabul edilir.

13 İçecek olarak çay, süt, meyve suyu kullanılır. Süt haftada en az iki kez yer almalıdır İçecek olarak çay, süt, meyve suyu kullanılır. Süt haftada en az iki kez yer almalıdır Peynir kaşar-beyaz-eritme, zeytin yeşil- siyah, reçeller vişne-çilek-gül-kayısı vb olarak değiştirilerek kullanılmalıdır. Peynir kaşar-beyaz-eritme, zeytin yeşil- siyah, reçeller vişne-çilek-gül-kayısı vb olarak değiştirilerek kullanılmalıdır. Domates, portakal, yeşil biber, salatalık, vb sebze-meyveler de bulundurulmalıdır. Domates, portakal, yeşil biber, salatalık, vb sebze-meyveler de bulundurulmalıdır.

14 ÖĞLE VE AKŞAM YEMEKLERİ İÇİN MENÜLERİN PLANLANMASI Yemek grupları temel alınır. Öğünlerde bir adet birinci grup, bir adet de ikinci grup bir adet de üçüncü grup olmak üzere üç çeşit yemek yer alır. Yemek grupları temel alınır. Öğünlerde bir adet birinci grup, bir adet de ikinci grup bir adet de üçüncü grup olmak üzere üç çeşit yemek yer alır.

15 I- Birinci Grup Yemekler 1. Büyük parça et yemekleri 2. Küçük parça et yemekleri 3. Köfteler 4. Etli sebze yemekleri 5. Etli dolma ve sarmalar 6. Etli kurubaklagil yemekleri 7. Yumurtalı yemekler

16 II- İkinci Grup Yemekler 1. Çorbalar 2. Pilavlar 3. Makarnalar 4. Börekler 5. Zeytinyağlı sebze yemekleri

17 III- Üçüncü Grup Yemekler 1. Meyveler 2. Salatalar 3. Kompostolar 4. Tatlılar 5. Diğerleri

18 Birinci Grup yemekler Büyük parça et yemekleri: Kuzu/koyun haşlama Kuzu/koyun haşlama Ankara tava Ankara tava Kuzu/koyun kapama Kuzu/koyun kapama Tavuk dolma Tavuk dolma Kuzu/koyun kızartma Kuzu/koyun kızartma Tavuk roti Tavuk roti Fırında koyun Fırında koyun Sebzeli tavuk Sebzeli tavuk Söğüş et Söğüş et Haşlama tavuk Haşlama tavuk Rosto Rosto Fırında tavuk Fırında tavuk İslim kebap İslim kebap Fırında balık Fırında balık Elbasan tava Elbasan tava Balık buğulama Balık buğulama Yeşil soğanlı et Yeşil soğanlı et Balık pilaki Balık pilaki Şehriyeli güveç Şehriyeli güveç Balık tava Balık tava

19 Küçük parça et yemekleri: Bahçevan kebap, Bahçevan kebap, Tas kebabı, Tas kebabı, Orman kebabı, Orman kebabı, Çiftlik kebap, Çiftlik kebap, Patlıcan kebap, Patlıcan kebap, Çoban kavurma, Çoban kavurma, Macar gulaş, Macar gulaş, Hünkar beğendi, Hünkar beğendi, Et sote Et sote

20 Köfteler: Kadınbudu köfte, Kadınbudu köfte, Dalyan köfte, İzmir köfte, Dalyan köfte, İzmir köfte, Terbiyeli köfte, Terbiyeli köfte, Çiftlik köfte, Çiftlik köfte, Izgara köfte, Izgara köfte, Salçalı köfte, Salçalı köfte, Tepsi köfte, Tepsi köfte, Fırın köfte Fırın köfte

21 Etli sebze yemekleri Sebzeli güveç Sebzeli güveç Kabak musakka Kabak musakka Etli bamya Etli bamya Patlıcan Musakka Patlıcan Musakka Etli taze fasulye Etli taze fasulye Karnıyarık Karnıyarık Etli kış/yaz türlüsü Etli kış/yaz türlüsü Kıymalı karnabahar Kıymalı karnabahar Etli patates Etli patates Kıymalı semizotu Kıymalı semizotu Etli bezelye Etli bezelye Kıymalı ıspanak Kıymalı ıspanak Terbiyeli-etli pırasa Terbiyeli-etli pırasa Kıymalı kapuska Kıymalı kapuska Terbiyeli etli kereviz Terbiyeli etli kereviz Fırın patates Fırın patates Kabak kalye Kabak kalye Patates oturtma Patates oturtma

22 Etli dolma ve sarmalar: Etli dolma ve sarmalar: Etli biber-domates-kabak-patlıcan- karışık dolma, Etli biber-domates-kabak-patlıcan- karışık dolma, etli yaprak-pazı-lahana sarma etli yaprak-pazı-lahana sarma Etli kurubaklagil yemekleri: Etli kurubaklagil yemekleri: Etli nohut-kuru fasulye, Etli nohut-kuru fasulye, kıymalı yeşil mercimek kıymalı yeşil mercimek Yumurtalı yemekler: Yumurtalı yemekler: Kıymalı yumurta, Ispanaklı yumurta, Menemen Kıymalı yumurta, Ispanaklı yumurta, Menemen

23 İkinci Grup Yemekler Çorbalar Kırmızı mercimek çorba Kırmızı mercimek çorba düğün çorbası düğün çorbası sebze çorbası sebze çorbası köylü çorba köylü çorba domates çorbası domates çorbası mantar çorbası mantar çorbası Tarhana çorba Tarhana çorba pirinç çorbası pirinç çorbası Şafak Şafak şehriye çorbası şehriye çorbası ezogelin çorbası ezogelin çorbası yayla çorba yayla çorba yeşil mercimek çorbası yeşil mercimek çorbası soğan çorba soğan çorba

24 Pilavlar: Pirinç pilavı, Pirinç pilavı, şehriyeli pirinç pilavı, şehriyeli pirinç pilavı, domatesli pirinç pilavı, domatesli pirinç pilavı, iç pilav, iç pilav, Özbek pilavı, Özbek pilavı, nohutlu pirinç pilavı, nohutlu pirinç pilavı, buhara pilavı, buhara pilavı, bulgur pilavı, bulgur pilavı, meyhane pilavı, meyhane pilavı, mercimekli pirinç pilavı mercimekli pirinç pilavı

25 Makarnalar: Fırın makarna, Fırın makarna, sade makarna, sade makarna, soslu makarna, soslu makarna, peynirli makarna, peynirli makarna, soslu spagetti soslu spagetti

26 Börekler Kol böreği, Kol böreği, sigara böreği sigara böreği talaş böreği talaş böreği puf böreği puf böreği bohça böreği bohça böreği su böreği su böreği serpme börek serpme börek milföy börek milföy börek ıspanaklı börek ıspanaklı börek mekik böreği mekik böreği mercimekli bükme böreği mercimekli bükme böreği muska böreği muska böreği

27 Zeytinyağlı yemekler: a. Sebzeler İmam bayıldı İmam bayıldı kabak bayıldı kabak bayıldı mücver mücver zeytinyağlı bakla-pırasa- taze fasulye- enginar- havuç- kereviz- yer elması zeytinyağlı bakla-pırasa- taze fasulye- enginar- havuç- kereviz- yer elması kabak- havuç- patlıcan- biber- karnabahar - karışık kızartma kabak- havuç- patlıcan- biber- karnabahar - karışık kızartma

28 b. Sarmalar Zeytinyağlı patlıcan-biber dolma, Zeytinyağlı patlıcan-biber dolma, yaprak-lahana sarma yaprak-lahana sarma c. Pilakiler Barbunya pilaki, Barbunya pilaki, kuru fasulye pilaki kuru fasulye pilaki

29 Üçüncü Grup Yemekler Meyveler: Mevsime göre Salatalar: Çoban, Çoban, domates, domates, karışık, karışık, mevsim, mevsim, kıvırcık, havuç, marul, kıvırcık, havuç, marul, kırmızı lahana, kırmızı lahana, semizotu, semizotu, patates salataları patates salataları

30 Komposto ve hoşaflar Ayva- elma- şeftali- vişne- çilek- erik kızılcık- kayısı kompostoları, Ayva- elma- şeftali- vişne- çilek- erik kızılcık- kayısı kompostoları, kuru üzüm- kuru kayısı- kuru erik- karışık hoşaflar kuru üzüm- kuru kayısı- kuru erik- karışık hoşaflar

31 Tatlılar: a. Hamur tatlıları Baklava Baklava kalbura bastı kalbura bastı Şöbiyet Şöbiyet kemalpaşa tatlısı kemalpaşa tatlısı bülbül yuvası bülbül yuvası lokma lokma revani revani tulumba tatlısı tulumba tatlısı tel kadayıf tel kadayıf şekerpare şekerpare ekmek kadayıfı ekmek kadayıfı şambaba şambaba yassı kadayıf yassı kadayıf hanım göbeği hanım göbeği yoğurt tatlısı yoğurt tatlısı vezir parmağı vezir parmağı

32 b. Sütlü tatlılar Sütlaç Sütlaç tavuk göğsü tavuk göğsü kazandibi kazandibi krem şokola krem şokola keşkül keşkül puding puding muhallebi muhallebi güllaç güllaç sup sup supangle supangle c. Helvalar İrmik helva İrmik helva tahin helva tahin helva

33 d. Meyveli tatlılar kayısı dolma kayısı dolma incir dolma incir dolma kabak tatlısı kabak tatlısı ayva tatlısı ayva tatlısı meyve jöleleri meyve jöleleri meyveli paylar meyveli paylar e. Diğer tatlılar Aşure Aşure Pelteler Pelteler

34 Diğer üçüncü grup yemekler: Cacık Cacık yoğurt yoğurt Piyaz Piyaz turşu turşu

35 Dikkat edilecek noktalar; Zeytinyağlı sebze yemeklerinin yanına etli sebze verilmez Zeytinyağlı sebze yemeklerinin yanına etli sebze verilmez Pilavların yanına etli dolma-sarma verilmez Pilavların yanına etli dolma-sarma verilmez Grup olarak uygun olmasına rağmen beslenme alışkanlığımız nedeniyle etli kurubaklagil yemeklerinin yanına makarna verilmez. Grup olarak uygun olmasına rağmen beslenme alışkanlığımız nedeniyle etli kurubaklagil yemeklerinin yanına makarna verilmez. Büyük parça et yemekleri gibi maliyeti yüksek olanlar dengeli dağıtılır. Büyük parça et yemekleri gibi maliyeti yüksek olanlar dengeli dağıtılır. Seçimde kurumun bütçesi ve grubun özelliği de önemlidir. Bütçe sınırlı ise daha çok kıymalı- etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinden yararlanılır. Çocuk ve yaşlılar için köfteler, küçük parça et yemekleri, etli sebze yemekleri tercih edilir Seçimde kurumun bütçesi ve grubun özelliği de önemlidir. Bütçe sınırlı ise daha çok kıymalı- etli sebze ve kurubaklagil yemeklerinden yararlanılır. Çocuk ve yaşlılar için köfteler, küçük parça et yemekleri, etli sebze yemekleri tercih edilir

36 Pilav, makarna ve böreklerin yanına tatlı verilmez Pilav, makarna ve böreklerin yanına tatlı verilmez Zeytinyağlı sebze yemeklerinin yanına salata verilmez. Zeytinyağlı sebze yemeklerinin yanına salata verilmez. Salata ve tatlı aynı grupta olmasına rağmen balıkla verilebilir. Salata ve tatlı aynı grupta olmasına rağmen balıkla verilebilir. Yemek seçiminde beslenecek grubun özellikleri önem taşır. Enerji gereksinimi yüksek gruplara tatlı, az olanlara ise meyve, salata, cacık uygun olur. Yemek seçiminde beslenecek grubun özellikleri önem taşır. Enerji gereksinimi yüksek gruplara tatlı, az olanlara ise meyve, salata, cacık uygun olur. Bu yemekler yapı, kıvam, tat ve renk yönünden birbirini tamamlamalı ve çeşitlilik sağlamalıdır Bu yemekler yapı, kıvam, tat ve renk yönünden birbirini tamamlamalı ve çeşitlilik sağlamalıdır

37 Renk: Birbirine benzer renkli yemekler seçilmesi sevimsiz görünüm yaratır. Değişik renkler olmalıdır. Renk: Birbirine benzer renkli yemekler seçilmesi sevimsiz görünüm yaratır. Değişik renkler olmalıdır. Yapı: Ağızda yemeğin bıraktığı his olarak tanımlanır. Sert, yumuşak, düzgün, daneli, sakızımsı gibi nitelemeler yiyeceğin yapısıyla ilgili özellikleridir. Bu açıdan da çeşitlilik olmalıdır. Yapı: Ağızda yemeğin bıraktığı his olarak tanımlanır. Sert, yumuşak, düzgün, daneli, sakızımsı gibi nitelemeler yiyeceğin yapısıyla ilgili özellikleridir. Bu açıdan da çeşitlilik olmalıdır. Kıvam: Hepsi katı ya da sıvı yemekler yan yana verilmemelidir. Çorba olan öğünde cacık veya komposto verilmemesi gibi. Kıvam: Hepsi katı ya da sıvı yemekler yan yana verilmemelidir. Çorba olan öğünde cacık veya komposto verilmemesi gibi. Tat: Aynı tatta olanlar bir araya konmamalıdır. Domates çorbası, domates salatası, domates soslu makarna gibi Tat: Aynı tatta olanlar bir araya konmamalıdır. Domates çorbası, domates salatası, domates soslu makarna gibi

38 Menü planlanırken yemeklerin seçiminde hazırlama ve pişirme yöntemlerinin dikkate alınması gerekir. Yoksa araç-gereç, personel sıkıntısı yaşanır. Menü planlanırken yemeklerin seçiminde hazırlama ve pişirme yöntemlerinin dikkate alınması gerekir. Yoksa araç-gereç, personel sıkıntısı yaşanır. Planlayıcının elinde standart yemek tarifeleri, yemeklerin bir porsiyonlarının enerji ve besin öğesi değerleri, bir porsiyonlarının fiyatları, grubun yeme alışkanlıkları, sebze ve meyvelerin bol bulunduğu ayları gösteren çizelge gibi kayıtlar doğru ve eksiksiz olarak bulunmalıdır. Planlayıcının elinde standart yemek tarifeleri, yemeklerin bir porsiyonlarının enerji ve besin öğesi değerleri, bir porsiyonlarının fiyatları, grubun yeme alışkanlıkları, sebze ve meyvelerin bol bulunduğu ayları gösteren çizelge gibi kayıtlar doğru ve eksiksiz olarak bulunmalıdır.

39 1-6 YAŞ KREŞ-ANAOKULU ÇOCUKLARI İÇİN MENÜ ÖRNEKLERİ SabahÖğleİkindi SütTahin-Pekmez Kıymalı türlü Şeh. Pirinç pilavı Portakal Muhallebi Ihlamur B. Peynir Y. zeytin Ezogelin çorba Çiftlik köfte Şekerpare Limonata Peynirli poğaça SütBal-yağ Bahçıvan kebap Pey. Makarna Ayran Meyve suyu Yumurta

40 SabahÖğleİkindi IhlamurYumurta Siyah Zeytin Kıy.ıspanak (Yoğurtlu) Patatesli tepsi böreği Ayva kompostosu Süt Vişne reçeli - yağ Süt Kayısı reçeli - Yağ Terbiyeli köfte Soslu spagetti Cacık Meyve suyu Üzümlü kek Ihlamur Kaşar peyniri Yeşil Zeytin Kıyma. kuru fasulye Pirinç pilavı Karışık salata Soslu sosis Ayran SütŞokella Orman kebap ZY. Barbunya Fırın sütlaç Meyve suyu Yumurta Zeytin

41 SabahÖğleİkindi IhlamurYumurtaDomates-salatalık Patlıcan musakka Peynirli makarna YoğurtLimonataKek Süt Ayva reçeli-yağ Tas kebabı-püreli Karı. kızartma (yoğ) İrmik helva Ayran Peynirli poğaça Ihlamur Yumurta Domates-salatalık şlama Haşlama tavuk sebzeli İ İç pilav ı Cacık Sup

42 MEMURLAR İÇİN TEK ÖĞÜN MENÜ ÖRNEKLERİ Ocak Ayı Nisan Ayı Temmuz Ayı Etli kuru fasulye Bulgur pilavı Cacık Kıymalı türlü Şehri. pirinç pilavı PortakalKarnıyarık Pirinç pilavı Karpuz Ezogelin çorba Kadınbudu köfte Karışık salata Bahçıvan kebap Peynirli makarna Karışık salata Etli türlü Soslu spagetti Cacık Etli türlü Soslu makarna Komposto Ezogelin çorba Çiftlik köfte Şekerpare Fırında köfte Pat-bib. Kızart. Sütlaç

43 Ocak Ayı Nisan Ayı Temmuz Ayı Çiftlik Kebap ı ZY pırasa Sup ı Kıy. ıspanak- Yoğ. ğ Pata. tepsi böreği Ayva komposto ı Tas kebabı ı Şeh. Pirinç pilavı Çoban salata Yayla çorba Kuzu kapama Elma ı Salçalı köfte ı ZY. pırasa ıı Kemalpaşa tatlısı Etli biber dolma Peynirli börek Vişne komposto Sebze. güveç ZY. barbunya ıı Kabak tatlısı ı Kıy. kuru fasulye ı Bulgur pilavı ıı Karışık salata ı Kır. merci. çorba İs İslim kebap Şeftali

44 Ocak AyıNisan AyıTemmuz Ayı Şehriye çorba Tavuk dolma Portakal Orman kebap ZY. Barbunya ıı Fırın sütlaç Terbiyeli köfte İıı İmam bayıldı İ İrmik helva ı Kıy.karnabahar Peynirli Börek Ayva komposto ı Patlıcan musakka Peynirli Makarna ğ Yoğurt Etli nohut ı Bulgur pilavı Domates salata ı Bahçıvan kebap ı Şeh. Pirinç pilavı ııı Kıvırcık salata Yayla çorba ıın Fırın patates Portakal Ezogelin çorba Fırında koyun Kiraz


"Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları Besin Grubu Porsiyon Ölçüsü Çocuk Genç Yetişkin SÜT GRUBU 3 4 2 Süt, yoğurt 1 su bardağı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları