Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DOST IRMAK. Yağmur: Bulutları oluşturan su taneciklerinin yeryüzüne düşmesi Sağanak: Birdenbire başlayan, genellikle kısa süren şiddetli.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DOST IRMAK. Yağmur: Bulutları oluşturan su taneciklerinin yeryüzüne düşmesi Sağanak: Birdenbire başlayan, genellikle kısa süren şiddetli."— Sunum transkripti:

1 DOST IRMAK

2

3

4

5

6

7

8

9 Yağmur: Bulutları oluşturan su taneciklerinin yeryüzüne düşmesi Sağanak: Birdenbire başlayan, genellikle kısa süren şiddetli yağmur. Irmak: "Deniz ve göl gibi su kütlelerine dökülen büyük akarsulara ırmak denir. Sel: Sel, bir bölgede toprağı belirli bir süre için tamamen veya kısmen su altında bırakan; ani, büyük ve düzensiz su akıntılarına verilen isimdir. Dost: 1.Sevilen, güvenilen, yakın arkadaş, gönüldaş, iyi görüşülen kimse, düşman karşıtı.2.Bir şeye düşkün olan, aşırı ilgi duyan kimse.

10 ÇupraKaragöz Palamut Turna Sazan Alabalık Levrek Lüfer BALIK ÇEŞİTLERİ

11 Hamsi: Hamsigillerden, Akdeniz, Karadeniz ve Batı Avrupa kıyılarında avlanan, 10-12 santimetre boyunda, ince uzun bir balık

12 ANLAMI BİLİNMEYEN KELİMELER Ahali: Bir yerde toplanan kalabalık, halk.

13 Bambu: Sıcak ülkelerde yetişen, mobilya, merdiven, baston gibi birçok eşyanın yapımında kullanılan bir tür kamış. Hint kamışı olarak da bilinir.

14 İskele: 1-Deniz taşıtlarının yanaştığı, çoğu tahta ve betondan yapılmış, denize doğru uzanan yer. 2-Yapıların dışında sıvama, boyama veya onarım için keresteden kat kat kurulan, çalışma sırasında üstüne çıkılan çatkı.

15 Vadi: Akar suyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan arazi...

16 Harman: Tahıl demetlerinin üzerinden döven geçirilerek tanelerin başaklarından ayrılması işi.

17 Set: Toprağın kayıp akmasını ya da suyun yayılmasını önlemek için yapılan kalın duvar.

18 Katık: Ekmekle karın doyurmak gerektiğinde, ekmeğe katılan peynir, zeytin, helva vb. yiyecek: “Birkaç günlük ekmeğini, katığını köyden getirirdi.”

19 Söğüt: Söğütgillerden, sulak yerlerde yetişen, yaprakları almaşık ve alt yüzleri havla örtülü büyük bir ağaç.

20 Sal: Birçok kalın direk yan yana bağlanarak yapılan, düz ve korkuluksuz deniz veya ırmak taşıtı.

21 Kayık: Kürek veya yelkenle yürütülen ufak tekne.

22

23 SLOGANLAR ‘ 'Dere kenarına ev yapmayın!'' ''Sel gelir, siz gidersiniz'' ''Sel ölüm felaketidir'' ''Ölüm, sele eşittir'' ‘’Çevreye zarar verme doğal afeti yaşama.’’ ‘’Fazla yağınca yağmur, Sel baskınları olur, En verimli topraklar, Sellerden zarar görür.’’ ‘’Ağaç dikelim selden kurtulalım.’’

24 BARAJLAR: Suyu toplama, sulama ve elektrik üretme amacıyla akarsu üzerine yapılan bent

25

26

27 EROZYON: Yer kabuğunu oluşturan kayaçların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etmenlerle yıpratılıp yerinden koparılarak eritilmeleri veya bir yerden başka bir yere taşınması olayı, aşınma, aşınım

28 Sel olan Bölgelerde tarlalar nasıl sürülmelidir?

29 ilkdersabc.com


"DOST IRMAK. Yağmur: Bulutları oluşturan su taneciklerinin yeryüzüne düşmesi Sağanak: Birdenbire başlayan, genellikle kısa süren şiddetli." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları