Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MÜHENDİSLİK ETİĞİ Ayşe KORKUSUZ Nurettin YAKUPOĞLU

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MÜHENDİSLİK ETİĞİ Ayşe KORKUSUZ Nurettin YAKUPOĞLU"— Sunum transkripti:

1 MÜHENDİSLİK ETİĞİ Ayşe KORKUSUZ 050090122 Nurettin YAKUPOĞLU 050080112
Batuhan ŞUTA Emir TOKER

2 SİGARA YASAĞI VE AHLAKI

3 SİGARA Sigara, kağıda yuvarlak şekilde sarılmak suretiyle hazırlanmış, ince kıyımlı ve yumuşak içimli tütündür. Sigaranın asıl kısmı tütün olduğu için, dumanı  nikotin ve katran içermektedir. Sigaranın ortaya çıkması tütünün çeşitli şekillerde içilmesinden sonra olmuştur. Önceleri tütünün sebze yapraklarına sarılmasıyla yapılan sigara, ince özel kağıtlar imal edildikten sonra, tütün elle bu kağıtlara sarılmaya başlanmıştır. Sigarayı elle sarmak zor olduğu için zamanla sigara makinası üzerinde çalışmalar olmuş, 1861 ve yıllarında sigara imal eden makinalar yapılmıştır. Daha sonra fabrikalar kurulmuştur.

4 SİGARANIN ZARARLARI Günümüzde sigaranın zararları herkes tarafından bilinmekte, dünya Sağlık Örgütü’nün istatistiklerine göre sigara içmek dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Bu istatistiğe göre 1,2 milyar kişinin sigara kulandığı ortaya çıkmaktadır. Dünyada her yıl 4 milyon insan sigaradan hayatını kaybediyor. Eğer, gerekli önlemler alınmazsa bu rakamın, önümüzdeki 20 yılda 10 milyona çıkacağı düşünülmektedir.  Sigaraya başlama nedenleri oalrak ; özenti, gösteriş, taklit, özgürlük, macera, sıkıntı, stres, büyüklerle zıtlaşma, güvensizlik, utangaçlık, arkadaş ısrarı, ilişki kurabilmek, eğlence, zevk, kilo almamak v.b. gibi nedenler sayılabilir.

5 Sigarada 4000 farklı zehir vardır
Sigarada 4000 farklı zehir vardır. Bir nefes sigara dumanıyla içimize çektiğimiz zehirlerden bazıları; Polonyum-210 (kanserojen) Radon (radyasyon) Metanol (füze yakıtı) Toluen (tiner) Kadmiyum (akü metali) Bütan (tüp gaz) DDT (böcek öldürücü) Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehri) Arsenik (fare zehri) Amonyak (tuvalet temizleyici) Karbonmonoksit (egzoz gazı) Nikotin (bağımlılık yaratan tek madde) ve 3885 toksik maddedir.

6 KALP  VE  KAN  DOLAŞIMI  HASTALIKLARI
Kalp Krizi Damar Tıkanması Kangren SOLUNUM YOLLARI  HASTALIKLARI Akciğer ve solunum yollarında sürekli enfeksiyon sonucu tahribat Bronşit Amfizem Astım

7 KANSER Akciğer Yemek borusu Ağız içi Burun, boğaz Gırtlak Pankreas Böbrek Lösemi DİĞER ZARARLARI Ülser (mide ve on iki parmak bağırsağı) Erkeklerde iktidarsızlık ve kısırlık Kadınlarda erken menopoz ve kısırlık Prematüre doğum / düşük tehlikesi Cildin erken yaşlanması Tat ve koku alma duyularında azalma Sosyal soyutlanma Sigara kullanmanın parasal maliyetleri

8 SİGARA YASAĞI İLE İLGİLİ KANUNLAR
4207 No’lu yasa 7/11/96 tarihinden itibaren yürürlüktedir. Fakat günümüze kadar 5727 , 5739 , 5752 , 5917 , , 6354 sayılı kanunlarla , eklentiler veya geçici maddeler eklenmiştir. Kanun kısaca ; Her türlü kapalı kamu alanında , tamamen yada kısmen hammaddesinde tütün bulunduran ürünlerin kullanımını yasaklamaktadır. Şayet , kanunda bahsi geçen kamu alanları belirtilen ( koku ve duman izolasyonu ) şartları sağlayan kapalı alanlar temin edebilirler. Fakat kapalı alanlara 18 yaşından küçüklerin girmesi yasaktır. 18 yaşından küçüklere tütün ürünleri satışı , tütün ürünleri satan yerlerde çalıştırılma yasaktır. Tütün ürünleri satan firmaların televizyonda veya herhangi bir basın yayın kuruluşunda reklam veya özendirme yapması yasaktır.

9 CEZAİ İŞLEMLER Yasanın ihlali sonucunda ; İşletmelere son çıkan torba yasa ile “adım adım ceza” uygulanacaktır. İhlal tekrarında uygulanacak para cezası katlanacak , 3. İhlal sonucunda işletme kapatılması söz konusu olmaktadır.

10 SİGARA AHLAKI Sigara icmek tutunun bulunusunun ve sigara olarak sarılmaya baslamasının ardından toplum arasında hep bir tartısmaya maruz kalmıstır.Sigara icenler ve icmeyenler birbirlerine ahlaki degerlerleri kalkan ederek tartısmalarda bulunmuslardır. sigaranın zararlarının bilinmesinden once toplu yerlerde sigara icenlere izin veriliyordu.Fakat bilim ve teknoloji ilerledikce yapılan arastırmalar sigaranın aslında sadece bir duman olmaktan cok daha fazlasını gosterdi sadece icen kisiyi degil cevresindekilere de dumanı ile zarar veriyordu.bu gelismelerin ardından toplu alanlarda sigara icenlere yasaklar getirilmeye baslandı bu uygulamaların insanları sigara icen ve icmeyen olarak sınıflamaktan cok saglıgına dikkat edenler ve etmeyenler olarak ayırmayı amaclıyordu.Kimseyi saglıgına dikkat ettigi icin yada dikkat etmedigi icin suclayamayız.

11 Toplumda sigara icen ve icmeyen kisilerin birbirlerine karsılıklı saygıyı surdurmesi gerekir.Sigara icen kisiler tutun urunlerinin cevreye verdigi zararları bilerek baskalarının yanında icmemeye ozen gostermelirdir.bu kisiler icin yapılmıs alanlarda sigara kullanmak toplumun ahlaki degerler arasında catısmalardan uzak tutar.Bir kisinin zevki bir kisinin kotulugune yol acıyorsa bazı sistem ve sınırlamalara girmek bunların arasında yer alır.sigara icenlerin icmeyenlere saygı gostermesi yanlarında dikkat etmemeye calısması gerekir.Sigara icmeyen kisilerin de onlara tiryaki gozuyle bakmayı bırakıp sonuclarını bildigi halde bu zevki arayan kisiler olduguna dikkat cekmek gerekir.

12 GÜNCEL HABERLER Dumanı saç döküyor. Cildi yaşlandırıyor.
Dumanı saç döküyor. Cildi yaşlandırıyor. Kony’da ilköğretim 8'inci sınıf öğrencisi 15 yaşındaki A.E.K, kendisinden sigara isteyen 3 kişiye 'sigaram yok' diye yanıt verince, sol bacağından bıçaklandı. Marlboro Marihuanalı sigara çıkarıyor

13 “bırakmak istiyorum” filmi sigara tiryakileri için geliyor.”  
emre üstünuçar sigaranın aslında ne için içildiği hakkında farkındalık yaratmak istiyor.

14 Sigara petrolden sonraki en kötü keşif

15 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..


"MÜHENDİSLİK ETİĞİ Ayşe KORKUSUZ Nurettin YAKUPOĞLU" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları