Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

a. Bahçe Kent b. Yeni Kent c. Kentsel Köy d. Kırsal Kent e. Köy Kent

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "a. Bahçe Kent b. Yeni Kent c. Kentsel Köy d. Kırsal Kent e. Köy Kent"— Sunum transkripti:

1 KENTLEŞME POLİTİKASI KIR – KENT AYRIMI Kır Tanımı ve Ayırıcı Özellikler
a. Bahçe Kent b. Yeni Kent c. Kentsel Köy d. Kırsal Kent e. Köy Kent d. Tarım Kent

2 BAHÇE KENT 1902'de sir ebenezer howard'ın ortaya attığı kavram: sağlık ve konfor koşullarına uygun bir yaşam sağlamak amacıyla tasarlanmış, tarıma ayrılmış bir toprak parçası ile çevrili uydu kent. endüstrileşmenin, endüstri bölgelerinde yarattığı insancıl olmayan koşullara bir başkaldırma olarak ortaya çıkmış bir düşüncedir. 1887'de norman shaw, londra'da bedford parkadlı bahçeli evler sitesini kurmuştur. 19 yy 'ın sonlarında ve 20. yy.'ın başlarında sir ebenezer howard ve sir raymond unwin şehircilik konusundaki yazılarıyla ortaya yeni sorunlar ve çözümler koyuyorlardı. bahçe kent akımı, bu düşüncelerin ürünüdür. bahçe kent 1000 akr'lık (1 acre=4,39 dönüm) bir arazi parçasının merkezî bölümünü kaplayacak, çapı 3/4 mil (1206 m) olan bir daireden meydana gelecek ve merkezdeki bir parktan yayılan ışınsal bulvarlarla daire parçası şeklindeki altı semte bölünecekti. parkta, kente ait çeşitli genel binalar yer alacaktı. dış kuşakta fabrikalar, ambarlar, büyük mağazalar vb. bulunacak ve 5000 akr'lık bir tarım kuşağı bütün kenti kuşatacak, tarımsal gıda maddeleri buradan elde edilecekti. kentin nüfusu olarak düşünülmüştü. howard kişisel çabasıyla, 1903 yılında, ilk bahçe kenti kurmak üzere bir şirketin letchworth'ta* arazi almasını sağladı. letchworth'un planını raymond unwin hazırladı. daha sonra howard londra'ya 30 mil uzaklıktaki welwyn'de ikinci bahçe kentin kurulmasında da öncülük ederek düşlerinin gerçekleştiğini gördü ve yaşamının son yıllarını burada geçirdi. (1.)

3 BAHÇE KENT Ebenezer Howard'ın Bahçe-Kent Tasarımı (1902)

4 BAHÇE KENT “The Radiant City” (1933)
Le Corbusier'de aşırı kalabalık ve kentsel kirlilik gibi benzer problemlere çözüm bulmaya çalışmış. Ancak Howard'dan farklı olarak dışarda değil, içerde. Planı “Towers in the Park” ile işçilerin yeşil alanlarla çevrili yüksek binalarda ve fabrikalardan uzak yaşaması adına reform amaçlamış. Çalışmasının kağıt üzerinde olmasa bu kadar güçlü olmayacağı söyleniyor. Şemada yüksek yapıların her biri yeşil alanlarla çevrili. Diyagram konut alanı, iş merkezi, fabrikalar ve depolar gibi çeşitli fonksiyon ve kullanım alanlarını içeriyor. Le Corbusier'nin fikirleri, kentsel dönüşüm kapsamında ABD'deki büyük toplu konut projelerinde yeniden gündeme geldi. (2.)

5 BAHÇE KENT

6 YENİ KENT Az çok kendine yeterli bir çevrede, yerleştirilmesi öngörülen nüfusa, konut, iş olanağı, işyeri ve ve bunlara ilişkin kolaylıkları sağlamak amacıyla düzenlenen yeni ve büyük çapta tasarlı yerleşim yeri. (3.)

7 YENİ KENT

8 YENİ KENT

9 YENİ KENT

10 KENTSEL KÖY Kızgüldüren köyü coğrafi yerleşim açısından çok güzel bir konuma sahip, köyün 1 km ilerisinde bulunan gölet bu konuma ayrı bir güzellik katıyor. Manzarası ve konumu itibarıyla birçok hizmete olanak sağlayabiliyor. İşte bu konuda uzun çalışmalar yapan Gökhan Aykan, tasarladığı ‘’Kızgüldüren Göleti Mesire Alanı’’ projesi bugünlerde herkesin dilinde. Bu projeyi hem derneğin katkıları hem de İlhami Eken’in destekleriyle hayata geçireceklerini dile getiren Aykan, amacımız köyümüze hem bir dinlenme alanı, hem kültürel ve turizmden yana hem de iş istihdamı açısından katkı sağlamak .(4.)

11 KENTSEL KÖY

12 KENTSEL KÖY

13 KIRSAL KENT

14 KIRSAL KENT

15 KIRSAL KENT

16 KÖY KENT Şehitkamil ilçe alanının çok büyük olmasına rağmen çarpık kentleşmenin yaygın olduğuna dikkat çeken Şehitkamil Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Rıdvan Fadıloğlu, göçle gelen insanlar için de ayrı bir proje hazırladıklarını dile getirdi. Başkan Adayı Fadıloğlu, "Organize Besi Bölgesinde, Sinan köykent isimli bir uydu kent oluşturmayı hedefliyoruz. Bu proje diğerlerinden biraz farklı olacak, kırsal kesimden büyükbaş ya da küçükbaş hayvanlarıyla gelen vatandaşların rahatlıkla yaşayabilecekleri bir alan olacak. İçerisinde yine sosyal donatılar olacak. Hayvanlarını besleyebilecekler, apartmanda oturmak istemeyen vatandaşlar için ideal bir alan olacak. (5.)

17 KÖY KENT

18 TARIM KENT Köylünün, kente göçmesine gerek kalmadan kalkındırılmasını sağlamayı amaçlayan, işleyim etkinlikleriyle çağdaş tarımsal etkinliğin birleştirilmesini öngören ve Türkiye'de bir siyasal partice (XXXX) sözcülüğü yapılan kırsal gelişme yöntemi önerisi. (5.)

19 TARIM KENT (6.)

20 TARIM KENT

21 KAYNAKÇA 1. eksisozluk.com/bahce-kent— (ebenezer howard kavramı) 2. arkitera.com/haber/11585/10-haritada-sehir-planlamanin-evrimi 3. nedirnedemek.com/yenikent-nedir-yenikent-ne-demek 4. objektifamasya.com/?p= nedirnedemek.com/tarım-kenti-nedir-tarım-kenti-ne-demek 6, construction.com/news/daily/archives/071106asian.asp

22 BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ…


"a. Bahçe Kent b. Yeni Kent c. Kentsel Köy d. Kırsal Kent e. Köy Kent" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları