Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ICAO LEVEL 4.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ICAO LEVEL 4."— Sunum transkripti:

1 ICAO LEVEL 4

2

3

4

5 Üzerinde düşünülerek hazırlanmış bir “aksiyon planınız olmalı”.
Bu planın içerisinde İngilizce seviyenizi en az ICAO LEVEL 4’a çıkarmak yer almalı.

6

7 Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO, International Civil Aviation Organisation) 1944'de kurulmuştur. Chicago Konvansiyonu sonucu kurulan örgüt havacılığın dilini İngilizce olarak belirlemiştir.

8 1 Ocak 2008 itibari ile tüm pilotlar ve
hava kontrolörlerinde en az Operational Level 4 seviyesinde İngilizce bilgisini zorunlu kıldığını deklare etmiştir.

9 WHY?

10 “Tenerife havalimanı faciası”
olarak bilinen kaza dünya sivil havacılık tarihinin en çok can alan kazasıdır. 27 Mart 1977'de meydana gelen faciada iki Boeing 747 çarpışmıştır. Kazada 582 kişi hayatını kaybetmiştir.

11 Bogotá’dan  New York’a gelen Boeing B fırtınalı hava nedeniyle birçok uçakla beraber beklemeye alınırlar.  Yakıtlarının azaldığını bir türlü ATC’ ye anlatamazlar. Kazada 73 kişi hayatını kaybetmiştir.

12 Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün 18 Şubat tarihinde yürürlüğe giren ve 04 Nisan tarihinde revize edilen, Dil Yeterliliği Talimatı ile uçak, helikopter pilotları ve hava trafik kontrolörlerinin İngilizce Dil Yeterliliği’ne ilişkin esas ve usuller ile kısıtlamaları belirlenmiştir.

13 Dil Yeterliliği Esasları
Sadece freyzyoloji kullanımından ibaret değildir. Freyzyoloji dışında kullanılacak lisan bilgisini de içerir. Bu durum telsizle haberleşmede standart havacılık terminolojisine ihtiyacı azaltmaz. Her durumda ICAO standart havacılık terminolojisi kullanılır.

14 Dil Yeterliliği Konu Başlıkları
1) Telaffuz, 2) Gramer, 3) Kelime bilgisi, 4) Akıcılık, 5) Anlama, 6) İnteraksiyon.

15 Dil Yeterliliği Seviyeleri
Dil yeterliliğinin değerlendirilmesi, her bir konu başlığı için ayrı ayrı yapılır ve 1’den 6’ya kadar derecelendirilir. Altı konu başlığı içinden en düşük not, adayın sonuç notunu gösterir.

16 Operasyonel (Seviye 4) Gramer
Basit ve karmaşık gramer yapılarını ve cümle düzenlerini yaratıcı bir şekilde kullanır . Hatalar, özellikle sıradışı veya beklenmedik durumlarda, olabilir ama bunlar anlamı engellemez.

17 Operasyonel (Seviye 4) Telaffuz
Telaffuz, vurgu, ritim ve tonlama ana dil veya Bölgesel farklılıklardan etkilenmişse de iletişim aksamaz.

18 Operasyonel (Seviye 4) Kelime Bilgisi Kelime dağarcığı ve doğruluğu genel, somut veya iş ile ilgili konularda iletişim kurmaya yeterlidir. Kelime hazinesinin eksik kaldığı sıradışı ve beklenmedik durumlarda alternatif seçenekler kullanabilir.

19 Operasyonel (Seviye 4) Akıcılık Uygun bir tempoda dil kullanımı vardır. Tekrarlanmış veya kalıplaşmış cümlelerden çıkıp anında etkileşime geçişte akıcılık kaybolabilir, fakat bu etkili iletişimi engellemez. Ünlem ve bağlaçları sınırlı sayıda kullanabilir

20 Operasyonel (Seviye 4) Anlama Karmaşık bir durum ile karşılaşıldığında veya olayların sürpriz değişiminde, anlama ve kavrama yavaş olabilir fakat anlatılmak istenen kavranır.

21 Operasyonel (Seviye 4) İnteraksiyon
Cevaplar genellikle ani, uygun ve bilgilendiricidir. Olayların beklenmedik şekilde değiştiğinde bile konuşmadaki değişimi başlatır ve sürdürür. Kontrol etme, teyit etme ve açıklık getirme yöntemleriyle bariz yanlış anlaşılmaların üstesinden gelir.

22 ACCEPTABLE: I love very much to fly as a pilot.
CORRECT: I love being a pilot. ACCEPTABLE: my number of licence CORRECT: My license number is... ACCEPTABLE: This is a Cessna that have landed in a grass. CORRECT: The Cessna has landed on the grass. ACCEPTABLE: I have work as an ATC since.... CORRECT: I have worked as an ATC since .....

23 Dil Yeterliliği Notunun Geçerliliği
1) Seviye 4 dil yeterliliği, test tarihinden itibaren 3 yıl geçerlidir. 2) Seviye 5 dil yeterliliği, test tarihinden itibaren 6 yıl geçerlidir. 3) Seviye 6 dil yeterliliği, süresiz olarak geçerlidir.

24 Sınavların Uygulaması
Havacılıkla ilgili bir senaryo içerisinde bilgisayar ortamında sunulan ses ve görüntüler dinlenir ve izlenir. Soruların her birisinin tanınan süre içinde cevaplanması istenir. Cevaplar ses kaydına alınır.

25 İdari Yaptırımlar Dil yeterliliğinin süresi geçen veya dil
yeterliliği sınavına girerek başarısız olan pilot hava trafik kontrolör lisanslarının imtiyazları askıya alınır.

26 Havacılık sektöründe gelişen teknoloji teknik hataları
minimuma indirse de uçuş güvenliğinde “hatasız iletişim” daima önemini koruyacaktır. 26

27 ICAO LEVEL 4


"ICAO LEVEL 4." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları