Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yağda Eriyen Vitaminler Dr. G. Eskandari. Yağda eriyen vitaminler  Beş karbonlu izopren ünitelerinden köken alırlar  -  Vitamin A (Retinol,  -Karoten)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yağda Eriyen Vitaminler Dr. G. Eskandari. Yağda eriyen vitaminler  Beş karbonlu izopren ünitelerinden köken alırlar  -  Vitamin A (Retinol,  -Karoten)"— Sunum transkripti:

1 Yağda Eriyen Vitaminler Dr. G. Eskandari

2 Yağda eriyen vitaminler  Beş karbonlu izopren ünitelerinden köken alırlar  -  Vitamin A (Retinol,  -Karoten)  Vitamin D (Kolekalsiferol)  Vitamin E (Tokoferol)  Vitamin K (Filoquinon, Menakinon)

3 Vit A

4  1913; ratların büyümesi için gerekli bir faktör olduğu  1917; yumurta sarısı, tereyağ, kc.’den izolasyonu  1930; Vitamin A’nın yapısı  1968; rodopsinin görme mekanizması üzerindeki etkisini ortaya çıkaran Ward’a Nobel ödülü Tarihçe

5  A vitamini biyolojik aktif formları  Retinol  Retinal (retinaldehid)  Retinoik asit   -   -karoten provitamin olup iki molekül retinalden oluşur Retinal Retinal

6 Cis

7  Karaciğer, balık, tereyağ, yumurta, yağlı süt gibi hayvansal gıdalarda  Kayısı, havuç, domates gibi sarı renkli meyve ve sebzeler ile kuşkonmaz, maydanoz, ıspanak, kereviz, marul gibi yeşil renkli sebzeler Kaynakları

8  İntestinal sistemde lipid ve safra tuzları ile karışarak Miçel yapısına katılırlar  Karotenler, karoten dioksijenaz ile parçalanarak iki molekül retinale çevrilir, retinal ise redüktaz ile retinole dönüşür  Retinil esterleri, Retinil ester hidrolaz ile retinole çevrilir  Retinol intestinal mukoza hücrelerine pasif diffüzyon ile girer  Şilomikronlarla kc.e taşınır  Karaciğerde lipid damlacıkları içinde retinil esteri olarak depolanır Emilim ve taşınma

9  Üreme (sperm ve ovum üretimi)  Normal kemik gelişimi  Karanlıkta görme  Enfeksiyonlara karşı direnç  Antioksidan etkilerinden dolayı mutagenezi ve ışıktan dolayı gelişen DNA hasarını azaltır Fonksiyonları

10 Retinol  retinal ve retinoik asit Retinoik asid bir kez oluşunca tekrar retinal ya da retinole dönüşmez

11 Opsin oluşumu

12

13

14  Karaciğerde parankimal hücrelerde, retinol- bağlayıcı proteine (RBP) bağlanır ve golgi aygıtında işlenerek plazmaya salınır  KC dışı dokularda ise hücresel retinol bağlayıcı proteine (CRBP) bağlanır. CRBP retinolün oksidasyonunu önler  Retinolün mobilizasyonu ve transportu kanda prealbumine (Transtretin) bağlanarak gerçekleşir Retinol

15  Daha polardır ve kanda albumine bağlanarak taşınır  Direk portal sistem ile KC’e ulaşır  Depolanmaz  Glukronidlerle konjuge halde safra ile atılır Retinoik asit

16 RetinolRetinalRetinoik asit Üreme GAG sentezi Glikoprot sent. Üreme Görme Büyüme Hücresel farklılaşma Gen aktivasyonu Morfogenez Hematopoezis Epitelyal hücre prolifer.

17 Vit D

18  Steroid yapıda prohormondur.  “Kalsiferoller”  “Antiraşitik vitamin” olarak da bilinir  Bitkisel Hayvansal Ergosterol 7-Dehidrokolesterol Ergokalsiferol (Vit D2) Kolekalsiferol(Vit D3)  Biyolojik Aktif Formu 1,25-Dihidroksikalsiferol (kalsitriol) olup Vit D2 ve Vit D3’ten sentezlenir Vit D

19

20 Biyolojik aktif formun oluşumu

21

22 25 Hidroksilaz 1,25-dihidroksikalsiferol VitD 3 VitD 2 24,25-dihidroksikalsiferol AKTİF İNAKTİF (Kalsitriol) 25-OH-D3 dolaşımda yer alan esas D vitamin formudur 24 Hidroksilaz 1  Hidroksilaz 25-hidroksikalsiferol

23  VİTD; Böbrek, barsak ve kemik gibi dokularda özel reseptörlerine bağlanır

24  VitD, Osteoblastlarda Osteokalsin yapımını arttırır  Osteokalsin (Kemik Gla Proteini); En spesifik kemik yapım markırıdır

25 KEMİK  Antiraşitik etkisi var, osteoid dokunun mineralizasyonunu arttırır  Yüksek dozlarda yıkımı arttırır (PTH varlığında Ca rezorbsiyonu) BÖBREK  Kalsiyum ve Fosfatın tübül hücreleri tarafından reabsorbsiyonunu direkt olarak artırır ve atılımlarını azaltır

26 GİS  İnce barsak epitel hücrelerinde Ca bağlayan taşıyıcı protein sentezini arttırarak Ca emilimini arttırır  Daha az olarak fosfat ve magnezyum emilimini de arttırır SERUM  Kalsiyum düzeyini arttırır  Fosfor düzeyini arttırır PARATROİD BEZİ  PTH sentez ve salınımını inhibe eder

27 Vit D yapımını stimüle edenler  Düşük kalsiyum ve fosfor  PTH  Östrojen, androjen  Prolaktin  Plasental laktojen  Growth hormon  Kalsitonin  İnsülin Vit D yapımını inhibe edenler  Yüksek kalsiyum ve fosfor

28 Kaynakları  Diyetteki esas kaynağı süt  Kc., et, sardunya, ton balığı, yumurta sarısı ve tereyağ, sebzeler  Güneş ışınları

29 Vit E Tokoferoller

30 Doğum yaptıran, fertilite vitamini 8 izoformu –Alfa-Beta-Gama-Delta-Zeta-Epsilon-Eta-Metil- tokoferol –Doğada en yaygın ve biyolojik açıdan en aktif olan alfa-tokoferol Tokoferol

31  Barsakta Şilomikron yapısına katılır  Karaciğer dışı dokulara yağ asitleri ile birlikte salınabilir  Karaciğere gelen şilomikron kalıntıları ile karaciğere alınır, lipoproteinlerin yapısına katılır  Dolaşımda lipoproteinlerle (VLDL, LDL, HDL) taşınır  Yağ dokusunda depo edilir

32  Serbest oksijen radikallerinin neden olduğu, lipid peroksidasyonunda ilk savunma hattını oluşturur ve hücre membran devamlılığının sürdürülmesini sağlar  Antioksidan etkileri ile (LDL) kolesterolün serbest radikaller vasıtasıyla oksitlenip damar çeperine çökerek ateroskleroz yapmasını engeller  Antioksidanlar olarak bilinen C,E ve A vitamini koroner kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını azaltır

33

34  Sinir sisteminin faaliyetlerini düzenli bir biçimde yapmasını sağlar  Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatır, yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirir  Üreme organlarında meydana gelebilecek dejenerasyonları da engelleyici etkiye sahip  Yapıcı-onarıcı özelliğinden dolayı bazı kozmetik ürünleri de E vitamini içermekte

35 Kaynakları  Buğday, tohumlu besinler, fıstık, badem, pamuk, mısır, zeytin, soya fasulyesi yağı, ceviz  Marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana gibi yapraklı sebzeler başlıca diyetteki kaynakları

36 Vitamin K

37 1934 yılında antihemorajik faktör olarak tanımlanmış ve VitK (Koagülasyon vitamini) adı verilmiş  Temel olarak üç farklı tipi vardır;  Bitkilerde bulunan Filokinon (VitK1)  Barsak bakteri florasında Menakinon (VitK2)  Tedavi amacıyla kullanılan sentetik türev Menadion (VitK3)

38

39 VitK nın temel fonksiyonu; Gla proteinlerinin posttranslasyonel modifikasyonunda kofaktör olarak görev yapması  FII  FVII  FIX  FX  ProtC  ProtS  Osteokalsin

40  Gla proteinlerin glutamat rezidüleri γ- karboksiglutamata dönüşür  Bu reaksiyonu gerçekleştiren enzim Vitamin K bağlı protein karboksilaz

41

42

43   -karboksi glutamat rezidüleri güçlü kalsiyum iyon şelatörleri  COO - negatif yükü divalent katyon olan kalsiyumun bağlanma gücünü arttırır  Koagülasyon faktörü- Ca 2+ -Fosfolipid etkileşmesi ile koagülasyon mekanizması başlar

44  Protein C kafaktörü olan Protein S ile birlikte Faktör V ve VIII’i inaktive ederek antikoagulan etki gösterir

45 Kaynakları  Pirinç, mısır, soya fasulyesi, bitkisel yağlar  Kabak, marul, domates, lahana, ıspanak, muz, şeftali, çilek  KC, tereyağ, yumurta, kırmızı, et  Şilomikron aracılıklı emildiğinden, barsaklara safra akışında sorun olan durumlarda ve tıkanma sarılıklarında eksikliği görülür  KC’de sınırlı depolanma görülür

46 Gla (gama-karboksi glutamat) proteinlerinin posttranslasyonel modifikasyonunda kofaktör olarak görev alan vitamin aşağıdakilerden hangisidir? a)Vitamin A b)Vitamin C c)Vitamin D d)Vitamin E e)Vitamin K


"Yağda Eriyen Vitaminler Dr. G. Eskandari. Yağda eriyen vitaminler  Beş karbonlu izopren ünitelerinden köken alırlar  -  Vitamin A (Retinol,  -Karoten)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları