Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ"— Sunum transkripti:

1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ELLE KALDIRMA VE TAŞIMADA RİSK FAKTÖRLERİ ERHAN KATILMIŞ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİM UZMANI

2 Elle taşıma işi: Malzemelerin veya Yüklerin, bir veya daha fazla işçi tarafından elle veya beden gücü kullanılarak; - Kaldırılması - İndirilmesi - İtilmesi - Çekilmesi tarzı işlemlerle Başka bir yere götürülmesi veya hareket ettirilmesi işine Elle taşıma işleri denir.

3 YÜKLE İLGİLİ RİSK FAKTÖRLERİ
1. Yükün özellikleri 2. Fiziksel güç gereksinimi 3. Çalışma ortamının özellikleri 4. İşin gerekleri Aşağıda belirtilen özelliklere sahip yüklerin elle taşınması sırt ve bel incinmesi riski oluşturabilir; Çok ağır veya çok büyükse, Kaba veya kavranılması zor ise, Dengesiz veya içindekiler yer değiştiriyorsa, Vücuttan uzakta tutulmasını veya vücudun eğilmesini veya bükülmesini gerektiren bir konumda ise, Özellikle bir çarpma halinde yaralanmaya neden olabilecek yoğunluk ve şekilde ise.

4 2. Fiziksel güç gereksinimi
İş, çok yorucu ise, İş, vücudun eğilip-bükülmesi ile yapılıyorsa, İş, vücud dengesiz bir pozisyonda iken yapılıyorsa, Aşırı derecede efor sarf etmemize neden olur. Böyle bir çalışma şekli ve harcanan güç, özellikle sırt ve bel incinmelerine neden olabilir.

5 3. Çalışma ortamının özellikleri
Çalışılan yer işi yapmak için yeterli genişlik ve yükseklikte değil ise, Zemin düz değilse, engeller bulunuyorsa veya düşme veya kayma tehlikesi varsa, Çalışma ortam ve şartları, işçilerin yükleri güvenli bir yükseklikte veya uygun bir vücut pozisyonunda taşımasına uygun değilse, İşyeri tabanında veya çalışılan zeminlerde yüklerin indirilip kaldırılmasını gerektiren seviye farklılıkları varsa, Sıcaklık, nem veya havalandırma uygun değilse. Bu ve buna benzer uygun olmayan ortam özellikleri çalışanlarda sırt ve bel incinmelerine sebep olur.

6 4. İşin gerekleri Aşağıda belirtilen çalışma şekillerinden bir veya daha fazlasını gerektiren işler sırt ve bel incinmesi riski oluşturabilir. Özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık veya aşırı uzun süreli bedensel çalışmalar, Yetersiz ara ve dinlenme süresi, Aşırı kaldırma, indirme veya taşıma mesafeleri, İşlemin gerektirdiği, işçi tarafından değiştirilemeyen çalışma temposu.

7 Yükü doğru kaldırma Ayaklarınızı ve vücudunuzu yükün üzerine gelecek şekilde yerleştirin. Yükü kaldırırken bacak kaslarınızı kullanın. Sırtınızı dik tutun. Yükü olduğunca vücudunuza yakın tutun. Yükü kaldırırken ve taşırken kollarınızı düz ve aşağı doğru dönmüş bir pozisyonda tutun.

8 2- Doğru Kaldırma ve Taşıma Yöntemleri

9 Elle Taşıma Riskleri (Bel Ağrısı)
Bel ağrısı oluşumunu kolaylaştıran etkenler başlıca 2 gruba ayrılır: Kişisel etkenler İşle ilgili etkenler 1. Kişisel etkenler Kötü duruş Kondisyon yetmezliği Sırt-bel kaslarının güçsüzlüğü Aşırı kilo Sigara içmek  2. İşle ilgili etkenler a) Fiziksel etkenler Ağırlık kaldırma, taşıma gibi ağır fiziksel zorlanma Uzun süre aynı pozisyonda kalma Sık olarak öne eğilme ve dönme hareketleri Tekrarlamalı hareketler Titreşim b) Psikolojik etkenler İşinden memnun olmama Yetersiz amir ve arkadaş desteği İş baskısı Monoton iş

10 Ayakta çalışırken mümkün olduğunca yardımcı araç kullanın.
Bel ve Sırt İncinmeleri İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Ayakta çalışırken mümkün olduğunca yardımcı araç kullanın. Otururken koltuğa düzgün oturun. Gerekirse bel kıvrımınıza uyan yastıkla belinizi takviye edin. Otururken sırtı düz tutun ve yaslanın. Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda olmaya gayret ediniz ve bunu alışkanlık haline getiriniz Otururken zaman zaman pozisyon değiştirmeniz iyi olur. Yatarken sert ve ortopedik yatakları tercih edin. Salt yer ve tahta üzerine yatmak doğru değildir. Yatarken bacaklarınızı gergin tutmayın. Sırt üstü yatarken baldırlarınızın altına koyulacak küçük bir yastık sizi rahat ettirecektir

11 Kilonuza dikkat edin, dengeli beslenin.
Sigara içmeyin. Günlük gerilim ve streslerinizi azaltın Düzenli ve günlük egzersiz yapın. Tempolu yürümek, yüzmek ve koşu sizin için ideal sporlardır. Dişlerinizi fırçalarken ya da elinizi, yüzünüzü yıkarken lavaboya doğru eğilmeyiniz; belinizi olabildiğince dik tutmaya gayret ediniz. Bu yüzden evinizdeki lavaboların mümkünse biraz daha yüksekçe yapılmasını sağlayınız Günlük yaşantınızda ani hareketlerden sakınınız. Özellikle yataktan veya koltuktan kalkarken ani hareket yapmayınız.

12 Sandalyeden kalkarken bir ayağınız diğerinin önünde olmalı, bacak kaslarınız ve kollarınızın yardımıyla kendinizi yukarıya doğru iterken sırtınız dik pozisyonda bulunmalıdır.

13 ELLE TAŞIMA İŞLERİ YAPARKEN DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN DURUMLAR
1. Kaldırma işini planlayın Yük nereye konacak. Eğer mümkünse uygun kaldırma için yardımcı malzemeler kullanın. (manivela , takoz vb.) Kaldırma yaparken yardıma ihtiyacınız var mı? Engelleri kaldırın. Kaldırmak istediğiniz cisim omuz boyunuza göre uzun ise yükü götüreceğiniz yolun yarısı kadar mesafede masa üzerinde bırakacak şekilde plan yapın veya taşıma pozisyonunu değiştirin.   2. Ayakların arasında mesafe bırakın Kaldırma için dengeli ve sabit bir yüzey sağlayın (Dar kenar ve uygun olmayan ayakkabı bunu güçleştirir.) İlerideki ayak gerideki ile arada mesafeli ve rahat olmalıdır. Mümkünse gerideki ayak yükü götüreceğiniz yönü göstermelidir.

14 3. Uygun Kaldırma Pozisyonuna Hazırlanın
Alçak mesafede bir yük kaldıracaksanız dizlerinizi bükün, Fakat , tamamen diz çökmeyin veya dizleriniz çok fazla eğmeyin. Arkanızı düz tutun(vücudun doğal yuvarlak arka şeklini korumak için çeneyi içeri çekmek faydalı olur) Yükü kavramak için ileri doğru yükün üzerine hafifçe eğilin. Omuz seviyesini koruyun ve kalçanızla aynı yönde tutun. 4. Yükü Sıkıca kavrayın Kolları, bacaklar tarafından oluşturulan sınırı koruyacak şekilde tutun. En iyi kaldırma pozisyonu ve çeşidi o anki durum ve kişisel tercihe dayanır.

15 G ü v e n l i Y ü k T a ş ı m a PÜF NOKTALARI

16 EMNİYETLE YÜK KALDIRMA
G ü v e n l i T a ş ı m a EMNİYETLE YÜK KALDIRMA Sırt yaralanmaları en yaygın işyeri kazaları arasında ikinci sıradadır. Tıbbı hasar ve işgücü kaybı olarak değerlendirildiğinde, her bir sırt yaralanmasının ortalama maliyeti 11,645 Amerikan Doları’dır. A.B.D. Milli Emniyet Konseyi (U.S. National Safety Council) Bir çok sırt yaralanmaları önlenebilir.

17 Aklını Kullan ve Sırtını Koru! Dizlerinizi bükün sırtınızı değil
G ü v e n l i T a ş ı m a Aklını Kullan ve Sırtını Koru! Bırakın kaldırmayı bacaklarınız yapsın. Yüke yakın ayakta durun. Dizlerinizi bükün sırtınızı değil

18 Aklını Kullan ve Sırtını Koru!
G ü v e n l i T a ş ı m a Aklını Kullan ve Sırtını Koru! Ağır veya biçimsiz yükler için yardım alın. Doğru araçları kullanın!

19 G ü v e n l i T a ş ı m a Yükü taşımak....
Yükü ilerisini görmenizi engellemeyecek bir pozisyonda tutun. Yükü dengede tutun. Vücudunuzun bükülmesini engelleyin. Kapı girişleri ve sıkışma noktalarına dikkat edin Yüzünüzü hareket edilen yöne çevirin.

20 G ü v e n l i T a ş ı m a Biçimsiz Anlarda....
Eğer yükün kaldırılması veya yüksek bir yerden indirilmesi gerekiyorsa; Merdiven yerine platformda durun. Mümkünse yükü küçük parçalar halinde taşıyın Yükün ne kadar ağır veya dengeli olup olmadığını iterek kontrol edin. Yükü kaldırmadan veya indirmeden önce kendinize doğru olabildiğince çekin. Yaralanmalardan kaçınmak için yardım alın.

21 Kavraması zor olan yerlerde...
G ü v e n l i T a ş ı m a Kavraması zor olan yerlerde... Yüke olabildiğince yakın olun. Sırtınızı düz, mide kaslarınızı gergin tutun. Kalçanızı arkaya doğru itin. Dizlerinizi bükün Yük kaldırmada el, karın ve kalça kaslarınzı kullanın – sırtınızı değil.

22 SUNU BİTTİ TEŞEKKÜRLER


"İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları