Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TAURİN HAZIRLAYAN: MÜCAHİT MUSLU www.gencdiyetisyenler.com.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TAURİN HAZIRLAYAN: MÜCAHİT MUSLU www.gencdiyetisyenler.com."— Sunum transkripti:

1 TAURİN HAZIRLAYAN: MÜCAHİT MUSLU

2 İnsan vücudunda da üretilir ve doğal olarak bulunur.
Yarı esansiyel methiyonin ve sistinden türetilen sülfür türevi bir aminoasittir. İnsan vücudunda da üretilir ve doğal olarak bulunur. Beyin ve karaciğer taurin sentezinden sorumlu iki önemli organdır.

3 TARİHÇE; İlk kez 1827 de Friedrich Tiedermann ve Leopond Gmelin tarafından boğanın safrasından elde edilmiştir. Taurin yunanca ‘taurus’(boğa) kelimesinden türemiştir. Daha sonra yapılan bilimsel araştırmalarda insan vücudunda da üretildiği ve birçok etkiye sahip olduğu keşfedilmiştir.

4 İŞLEVİ VE ETKİLERİ Taurin;Beyin ve sinir sistemindeki kalsiyum ve potasyum dengesinin düzenlenmesinde yardımcıdır. Merkezi sinir sisteminde anksiyete önleyici özellik taşır. Zihinsel aktiviteyi arttırdığı tespit edilmiştir. Kanda su ve mineral dengesine yardımcıdır.

5 Psychopharmacology dergisinin Kasım 2011 sayısından rapor;
Kafein ile kombine edilen taurinin zihinsel performans üzerine etkilerinin incelendiği plesebo-kontrollü bir çalışma yayımlanmıştır. Plesebo grubuyla karşılaştırıldığında kafein-taurin kullanan grupta dikkat, sözel akıl yürütme ve tepki süresinin uzadığı görülmüştür.

6 Antihipertansif özelliğinden dolayı koroner risk ve enfarktüs tehlikesini azaltmaktadır.
Japonya’da taurin tedavisi gören ischemic kalp rahatsızlığı ve kalp aritmisi olan hastalarda başarı elde edilmiştir. Bazı araştırmalarda kalp kasının kasılma gücünü arttırdığı ve kalp yetmezliğini önleyici etkisi olduğu bulunmuştur.

7 University of Maryland Medical Center araştırma sonuçlarında;
Günde 2 kez alınan 1000 mg taurinin kalp ve akciğer sorunlarının gelişme riskini azaltacağı ve kalp sağlı ve işleyişini geliştirebileceği bildirilmiştir.

8 ‘Japanese Circulation Journal’ dergisinin Ocak 1992 sayısından;
Yapılan bir çalışmada konjestif kalp yetmezliği olan 17 kişi üzerinde oral taurin desteğinin etkileri incelenmiş. Osaka University Medical School araştırmacıları 6 hafta boyunca alınan günlük 3gr taurin dozunun ventrikül fonksiyonu üzerinde önemli bir tedavi etkisi olduğu tespit edilmiştir.

9 Journal of Cardiology’nin Mayıs 2011 sayısından;
Yaş ortalaması 60 olan ve kalp yetmezliği görülen kişiler 2 hafta boyunca günde 3 kez 500mg taurin kullanmıştır ve egzersiz süresi ve mesafesinde kayda değer artış olduğu tespit edilmiştir. Farklı bir çalışmada; günde 2 kez 2 mg olarak alınan taurinin 24 konjestif kalp hastasının 19’unda pozitif etkili olduğu saptanmış.

10 Güçlü bir antioksidan olan taurin yüksek miktarda gözün retina kısmında bulunur.
Retina yapısı ve fonksiyonunu korur ve makula dejenerasyona karşı koruma sağlar. Taurin eksikliği göz hastalığı olan retinit pigmentoza bağlantılı olmuştur ve fotoreseptör hücrelerinin dejenerasyonuna yol açabilir.

11 Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi;arşivinden;
(in vitro glükoz kataraktı oluşmuş tavşan lenslerindeki glutatyon ve lipid peroksidasyon düzeylerine taurinin etkisi) Taurinin lenste de antioksidan etki göstererek membranı LPO ya karşı korumuştur.Taurin tek başına aldoz redüktaz inhibisyonuna alternatif kabul edilmesede diyabetle ilişkili katarakt oluşumundaki metabolik hasarı önlediği tespit edilmiştir.

12 ‘Experimental Medicine and Biology’ dergisi 2009 sayısından;
‘Experimental Medicine and Biology’ dergisi 2009 sayısından; *Yapılan çalışmada 22 sağlıklı orta yaşlı kadın günlük 3 gr taurin almış ve 4 hafta sonra kan testinde homosistein düzeyinde belirgin bir azalma tespit edilmiştir.

13 TGF-beta2 saç dökülmesi ve fibrozis ile sonuçlanan saç foliküllerinin içindeki hücrelerin ölümüne yol açan bir proteindir. Taurin TGF-beta2 proteinini bastırıcı etkisiyle saç dökülmelerini azaltabilir. Ayrıca saç köklerinin hasar görmesini engeller.

14 İnternational Journal of ‘Cosmotic Science’
Dergisinin 2006 basımından; *Yapılan in vitro deneyde saç problemi görülen 36 kadında 7 hafta içinde düzelmeler görülmüştür. *Bu deneyde taurin omega-3 ve resveratyol içeren bir ürün kullanılmıştır.

15 Tip 1 şeker hastalarında;serbest radikallerle savaşarak serbest radikallerin pankreasta yaptığı tahribatı önleyen bir antioksidan etkisi olduğu Aynı zamanda safra asitine dönüşerek vücuttan daha fazla kollesterol atımını sağladığı tespit edilmiştir Taurin eksikliği obezite ile bir arada bulunabilmekte ve obezitenin kalıcı hale gelmesinde etkili olabilmektedir.

16 The journal of Retinal and Vitreous Diseases dergisinden;
The journal of Retinal and Vitreous Diseases dergisinden; *Uzun vadali taurin takviyesi diyabetik sıçanlarda ölüm oranını azaltmıştır. *Deneysel verilerin çoğunda taurinin Tip 1 diyabetik tedavisinde ve insülin direnci önlenmesinde yararlı olduğu bulunmuştur.

17 Dr . Michael B.Schachter’in araştırma sonuçlarına göre;
Taurin uyarıcı nörotransmitterlerin vahşilesmesi ve hücre ölümlerine yol açmasını engeller. Endişe,hiperaktivite ve beyin aktivitesi bozukluklarında taurin eksikliği görülmüştür.

18 Missouri Shealy Enstitüsü klinik araştırma sonuçlarına göre;
Missouri Shealy Enstitüsü klinik araştırma sonuçlarına göre; *Depresif insanların %78’inin taurin eksikliğine sahip olduğu tespit edilmiştir Psikiyatrist James Greenblatt’in ‘Depresyondan Kurtulmanın yolları’ adlı kitabından; *Her öğünde ve uyumadan önce mg aralığında magnezyum taurin tüketen bireyler daha rahat uyumakta ve depresyon geçirme riskleri azalmaktadır.

19 AYRICA;. Kemiklerde osteoblast üretimini arttırıcı
AYRICA; *Kemiklerde osteoblast üretimini arttırıcı *Pankreatik bazı hastalıklarda tedavi edici *Çinko ile birlikte oksijensizlik durumlarında nöron koruyucu *osmoregüasyon,immünomodülasyon ve safra tuz oluşumunda önemli rollerinin olduğu tespit edilmiştir.

20 GEREKSİNİM VE KAYNAKLAR
GEREKSİNİM VE KAYNAKLAR *Günde 3000mg taurin kullanımı sağlıklı bir insan için yeterlidir. *İnsan vücudunda üretildiği gibi; et,balık ve anne sütünde bulunmaktadır. *Prematüre doğan ve bu yüzden taurin üretemeyen bebeklere ilave olarak verilebilir.(sistein ile beraber prematüre bebekler için esansiyel aminoasittir.)

21 EKSİKLİĞİ; İnsan vücudu taurin üretebilir yalnız A vitamini B6 vitamini,metionin ve sistein aminoasitlerinin eksikliğinde taurin yeteri kadar üretilemez. Ayrıca beyin ve ciğerlerde oluşan kronik rahatsızlıklar eksikliğe neden olabilir.

22 Endişe ,hiperaktivite,beyin işlevi bozuklukları,uyku düzensizlikleri
Kalp ve retina dejenerasyonu Oksidatif stress Nörodejerenatif hastalıklar Aterosikleroz Saç dökülmesi Bazı pankreas bozuklukları gibi durumlarda taurin eksikliğine rastlanmıştır. (ama kesinliği hala tartışılmaktadır)

23 GÜNLÜK KULLANIMLARI; *Neredeyse bütün enerji içeceklerinde bulunur (kafein,guarana ve şeker ile beraber bulunur bu nedenle fazla kullanımı obeziteye neden olabilir ve aynı zamanda alkol ile kullanılmaması gerekmektedir.) *Saç kremlerinde kullanılmaktadır. *Magnezyum ile birlikte antidepresanlarda *Bazı hayvan mamalarında bulunmaktadır.

24 KAYNAKÇA; MAKALELER ve KİTAPLAR
*Wright CE, Tallan HH, Lin YY, Gaull GE. Taurine: biological update. Annu Rev Biochem.1986;55:427–453.  *Thomas EL, Grisham MB, Melton DF, Jefferson MM. Evidence for a role of taurine in the in vitro oxidative toxicity of neutrophils toward erythrocytes. J Biol Chem. 1985 Mar 25;260(6):3321–3329.  *Aruoma OI, Wasil M, Halliwell B, Hoey BM, Butler J. The scavenging of oxidants by sulphasalazine and its metabolites. A possible contribution to their anti-inflammatory effects?Biochem Pharmacol. 1987 Nov 1;36(21):3739–3742.  *’Depresyondan Kurtulmanın Yolları’ writen by Psk. Michael B.Schachter. * in vitro glükoz kataraktı oluşmuş tavşan lenslerindeki glutatyon ve lipid peroksidasyon düzeylerine taurinin etkisi.İzmir üniv.Ecz fak.Borova.Ege tıp 2001. DERGİLER; *Japanese Circulation Journal …1992 OCAK *Journal of Cardiolagy… 2011 MAYIS *Experimental Medicine and Biology… 2009 ŞUBAT *Psychopharmacology …2001 KASIM *İnternational Journal of’Cosmetic Science’ …2006 *The Journal of retinal and Vitreous Disease …2010

25


"TAURİN HAZIRLAYAN: MÜCAHİT MUSLU www.gencdiyetisyenler.com." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları