Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ? A. Eyvah, yine geç kaldım B. Onunla ne zamana tanışmıştınız C. Bebek, uyandığı ağlamaya.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ? A. Eyvah, yine geç kaldım B. Onunla ne zamana tanışmıştınız C. Bebek, uyandığı ağlamaya."— Sunum transkripti:

1 1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ? A. Eyvah, yine geç kaldım B. Onunla ne zamana tanışmıştınız C. Bebek, uyandığı ağlamaya başladı. D. Seni o kadar özledim ki

2 Cevap : C Açıklama : A’ daki cümlenin sonuna ünlem, B’ deki soru işareti, C’ deki cümle tamamlanmış bir cümle olduğu için sonuna nokta konulmalıdır.

3 2.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki nokta yanlış kullanılmıştır ? A. Hayatta nefret ettiğim iki şey vardır : yalan ve hırs. B. Doktorum : ´İlaçlarını zamanında almalısın.´ dedi. C. Bütün yaz tarlada çalıştığından : çok yorgundu. D. Varlıkların verilişine göre isimler ikiye ayrılır : Özel isim, cins isim

4 Cevap : C Açıklama : İki nokta ; A ve D seçeneklerinde kendisinden sonra örnek verildiği için kullanılmıştır. B’ de ise kendinden sonra açıklama yapıldığından kullanılmıştır.

5 3.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki kısa çizgi diğerlerinden farklı bir görevde kullanılmıştır ? A. Ahmet Bey’ le - okul müdürüyle – görüşmeye gittim. B. İstanbul – Ankara yolu altı saat sürüyor. C. Ablama Türkçe – Fransızca sözlük aldım. D. Yarın Galatasaray – Fenerbahçe maçını izleyeceğim.

6 Cevap : A Açıklama : Kısa çizgi A seçeneğinde ´ara sözü´ ayırmak için kullanılmıştır. Diğer seçeneklerde ise ile, ve anlamlarını vermek için kullanılmıştır.

7 4.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir noktalama yanlışı vardır ? A. O elbiseyi, kırmızı olanı, alabilir miyim ? B. Bu akşam çok misafir var ;dayımlar, amcamlar………… C. Erken kalktım, yürüyüşe gittim. D. Beni aryan oldu mu ? Olmadı mı bilmiyorum.

8 Cevap : D Açıklama : soru anlamının bulunduğu cümlelerde soru işareti cümlenin sonuna konur.

9 5.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilk sözcükten sonra kullanılan virgül cümlenin anlamını değiştirmez ? A. O evi dün temizlemiş. B. Doktor Selin’i odasında bekledi. C. Bu gün ona yardımcı olamadım. D. Güzel, ellerine yüzük takmış.

10 Cevap : C Açıklama : A, B ve D seçeneklerinde virgül kullanılmaması anlam değişikliğine yol açar. C’ de virgülün kullanılıp kullanılmaması anlamı değiştirmez.

11 6.soru Bu soruma sadece bir kişi yanıt verdi………… Tarık Bu cümlede parantezle gösterilen yere, aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi konmalıdır ? A. Nokta B. Virgül C. Noktalı virgül D. İki nokta

12 Cevap : D Açıklama : Bu cümleden sonra açıklama yapılacağı için parantezle gösterilen yere iki nokta konmalıdır.

13 7.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kesme işareti yanlış kullanılmıştır ? A. Mehmet’ ler yarın memleketten dönüyorlar. B. Saat 17.00’ de okulun önünde buluşalım. C. Haftaya Ankara’ ya uçuyorum. D. Orhan Pamuk’ un eserlerini beğenmiyorum.

14 Cevap : A Açıklama : Özel adlara gelen çokluk eki kesme işaretiyle ayrılamaz.

15 8.soru Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna ünlem işareti gelmelidir ? A. Beni gerçekten yanlış anladınız B. Çabuk, ışığı kapat C. Saat on olmadan hepimizi yatırdı D. Ona bir daha selam vermeyeceğim

16 Cevap : B Açıklama : Cümlede emir anlamı vardır. Emir, komut gibi ifadelerden sonra ünlem işareti kullanılır.

17 9.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı vardır ? A. Sanatçımızın başarısı, sınırlarımızı aşıyor. B. Sana bağırdım ; fakat sen duymadın. C. Sizce bu iş ne zaman biter. D. Eyvah, soruyu yanlış yanıtlamışsın.

18 Cevap : C Açıklama : Cümle soru anlamı taşıdığı için cümlenin sonuna soru işareti konmalıdır.

19 10.soru Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta konulmalıdır ? A. Dışarıdan gelen çığlık hepimizi korkuttu B. Çok kısmetsizim, neye el atsam kırılıyor C. Dolapta neler yoktu ki : meyveler, tatlılar, sebzeler D. Bizi ne kadar mutlu ettiğinin farkında mısın

20 Cevap : C Açıklama : Üç nokta : sözün bir yede kesilerek geri kalan bölümünün okuyucunun hayal gücüne bırakıldığını göstermek için kullanılır. Bu cümlede üç nokta bu göreviyle kullanılmıştır.

21 11.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgülün işlevi diğerlerinden farklıdır ? A. Dedem, dünyadaki en tatlı insan, çok hastaydı. B. Evi, kırmızı boyalı olanı, sayın aldık. C. Ali, dondurmacıda çalışan çocuk, işten ayrılmış. D. Kardeşim, çarşıya gelen oyuncakları görmek için sabırsızlanıyor.

22 Cevap : D Açıklama : A, B ve C seçeneklerinde ara sözü vurgulamak için; D’ de ise yüklemden uzak kalan özneyi vurgulamak için kullanılmıştır.

23 12.soru Aşağıdakilerden hangisi kısa çizginin görevlerinden değildir ? A. Anlama güç kazandırmak için tekrarlanan sözcükler arasına konur. B. Ara sözleri ve ara cümleleri ayırmak için kullanılır. C. Satır sonuna sığmayan sözcüklerin bölünmesinde kullanılır. D. Dil bilgisinde eklerin başına konulur.

24 Cevap : A Açıklama : A’ daki cümlenin tanımı virgüle aiittir.yani cevap A

25 13.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna ünlem işareti koymak gerekir ? A. Ne söylediysem bir yararı olmadı B. Kadın senden ne istedi C. Ben onu ne gördüm ne de onunla konuştum. D. Bahçedeki çiçekler ne güzel

26 Cevap : D Açıklama : duygu belirttiği için biraz da sevinç belirttiği için ünlem işareti konulması gerekir.

27 14.soru Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti konulmalıdır ? A. Beni tanıdınız mı Hakan Bey B. Bu havada takım elbise mi giyeceğiz C. Hiç bu yağmurda evden çıkılır mı D. Lütfen kapıyı kapatır mısınız

28 Cevap : A Açıklama : A’ daki cümlede mi soru edatı vardır. Mi soru edatı da soru cümlelerinde bulunur.

29 15.soru Aşağıdakilerin hangisinde virgül kaldırılınca cümlenin anlamı değişir ? A. Toplantıdaki adam, tanıdık biriydi. B. Büyük, dağ yamaçlarını iyi bilir. C. Hizmetçi, bizi salona buyur etti. D. İhtiyar adam, bir hayli bekledi.

30 Cevap : B Açıklama : eğer B’ deki seçenekte virgülü kaldırırsak büyük dağ anlamına gelir anlam karışıklığı ortalığa çıkar.


"1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ? A. Eyvah, yine geç kaldım B. Onunla ne zamana tanışmıştınız C. Bebek, uyandığı ağlamaya." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları