Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AFET KURBANLARININ KİMLİKLENDİRİLMESİ. Olay yerinde kemiklerin üzerini örten materyal dikkatli (en az düzeyde kemiklere zarar verecek) bir şekilde kürek.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AFET KURBANLARININ KİMLİKLENDİRİLMESİ. Olay yerinde kemiklerin üzerini örten materyal dikkatli (en az düzeyde kemiklere zarar verecek) bir şekilde kürek."— Sunum transkripti:

1 AFET KURBANLARININ KİMLİKLENDİRİLMESİ

2 Olay yerinde kemiklerin üzerini örten materyal dikkatli (en az düzeyde kemiklere zarar verecek) bir şekilde kürek v.b. aletler yardımıyla kaldırılır. Fot.1. “Introduction to forensic Anthropology”, Byers,S.N., 2002, Allyn&Bacon,U.S.A.

3 Üzerindeki materyal kaldırılan kemikler çeşitli dişçi aletleri ve fırçalar yardımıyla bulunduğu yerden çıkarılır.Kalan toprak hiçbir bulgunun gözden kaçmaması için elekten geçirilir.Kemikler incelenmek üzere laboratuara götürülür. Fot.2. “Introduction to forensic Anthropology”, Byers,S.N., 2002, Allyn&Bacon,U.S.A.

4 Laboratuara getirilen kemikler önce kaç birey olduğunun saptanabilmesi için kendi içlerinde gruplandırılır.Bu gruplandırma yapılırken hangi kemiklerin bulunduğu, bu kemiklerin insana ait olup olmadığı veya bulunan materyalin kemik olup olmadığı da incelenmektedir. Fot.3.”Inside Forensic Science –Forensic Anthropology”,Bradley,J.A.,2007,New York.

5 Birey sayısının belirlenmesi için gruplandırılan kemikler sayının yanlış tespit edilmemesi için olabildiği kadar çok onarılmalıdır.Sonraki işlem bireylerin kimliklendirilebilmesi için yaşlarının ve cinsiyetlerinin tespit edilmesidir.

6 İskeletlerin Kimliklendirilmesi İskeletlerden yapılacak olan kimlik tayininde iki temel basamak vardır; 1-Yaş Tayini 2-Cinsiyet Tayini Diğer aşamalar ırk tayini, boy ölçülmesi ve bireye özgü, onu tanımlamaya yarayacak herhangi bir karakteristik özelliğinin olup olmadığının araştırılmasıdır.

7 Bireylerin Biyolojik Yaşlarının Saptanması Sırasında Kullanılan Yöntemler Bebek ve Çocuklarda Kullanılan Yöntemler 1.Dental Yaşlandırma Yöntemi 2.Kaynaşma Merkezlerinden Yaşlandırma Yöntemi Genç Erişkinlerde Kullanılan Yöntemler 1.Epifizyal Yaşlandırma Yöntemi 2.Basilar Kaynaşmadan Yaşlandırma Yöntemi 4.Dental Yaşlandırma Yöntemi Erişkinlerde Kullanılan Yöntemler 1.Dental Yaşlandırma Yöntemi 2.Spongiosa Yoğunluğunun Ölçülmesi 3.Auricular Yüzeyden Yaşlandırma Yöntemi 4.Symphisial Yüzeyden Yaşlandırma Yöntemi 5.Sutural Yaşlandırma Yöntemi 6.Komplex Yaşlandırma Yöntemi (sutural+symphisial+humerus&femur) 7.Costalardan Yaşlandırma Yöntemi 8.Clavicular Yaşlandırma Yöntemi

8 Dental Yaşlandırma Yöntemi İki yolu bulunmaktadır.Birincisi dişlerin çıkış ve dökülme durumlarının gözönüne alınmasıyla yapılan yaşlandırmadır. Fot.5. “Human Skeletal Remains”, Ubalaker,D.H.,1999,Taraxacum Press, Washington.

9 İkinci yol ise çene ve dişlerin röntgen filminin çekilerek dişlerin gösterdiği gelişim aşamalarının incelenmesidir. Fot.6.”Inside Forensic Science – Forensic Anthropology”,Bradley,J.A.,2007,New York.

10 Epifizyal Yaşlandırma Yöntemi Uzun kemikler büyüme dönemi içinde düzenli bir gelişim gösterdiği için yaş tayininde kullanılabilir.Belirli bir yaşa kadar epifizler kaynaşmadığı için bu yaş grupları için epifizsiz ölçümler kullanılır.Diğer yaş gruplarında ise epifizli ölçümler kullanılmaktadır. Fot.7. “Introduction to forensic Anthropology”, Byers,S.N., 2002, Allyn&Bacon,U.S.A.

11 Kemikleşme Merkezlerinden Yaşlandırma Yöntemi Kemikler önce kemikleşme merkezleri halinde ortaya çıkarlar.Genelde bir sıra izleyerek görülürler. Bu sıra izlenerek hangi kemikleşme merkezinin oluşma aşamasında olduğu ve hangilerinin tamamen oluştuğu dikkate alınıp bireyin yaşı tespit edilir. Fot.8.”Inside Forensic Science –Forensic Anthropology”,Bradley,J.A.,2007,New York.

12 Symphisis Pubisten Yaşlandırma Yöntemi Symphisial yüzey gençlerde birbirine paralel kabartılar oluştururken yaşlandıkça bu kabartılar kaybolmakta ve yüzey düzleşme eğilimi gösterir. Bu gelişim aşamaları incelenerek yaş tayini yapılmaktadır. Fot.9.”Inside Forensic Science –Forensic Anthropology”,Bradley,J.A.,2007,New York.

13 Costalardan Yaşlandırma Yöntemi Genç bireylerde costaların sternal uçları düz bir yapı göstermektedir.Yaşa bağlı olarak bu bölgede çukurlaşmalar gözlenir.Bu aşamaların incelenmesiyle yapılan bir yaşlandırma yöntemidir. Fot.10.”Inside Forensic Science –Forensic Anthropology”,Bradley,J.A.,2007,New York.

14 Fot.11. “Introduction to forensic Anthropology”, Byers,S.N., 2002, Allyn&Bacon,U.S.A.

15 Sutural Yaşlandırma Yöntemi Kafatasını oluşturan kemikler birbirlerine suturlar aracılığıyla tutunmaktadırlar. Suturlar genç yaşlarda tamamen açık olup yaşla birlikte birbiriyle kaynaşmaktadır.Bu aşamalar değerlendirilerek yaş tayinin yapılması mümkün olmaktadır. Fot.12. “Introduction to forensic Anthropology”, Byers,S.N., 2002, Allyn&Bacon,U.S.A.

16 Auricular Yüzeyden Yaşlandırma Yöntemi Yaşla birlikte auricular yüzeyde oluşan kemik çıkıntılar artmakta ve yüzey düzleşmektedir. Bu aşamaların değerlendirilmesi sonucunda bireyin yaşı tespit edilebilmektedir. Fot.13. “Introduction to forensic Anthropology”, Byers,S.N., 2002, Allyn&Bacon,U.S.A.

17 Bireylerin Cinsiyetlerinin Belirlenmesinde Kullanılan Yöntemler Cinsiyet belirlenmesinde temelde kafatası ve pelvisteki iki cins arasındaki anatomik farklılıklar incelenmektedir.

18 Fot.14.”Inside Forensic Science –Forensic Anthropology”,Bradley,J.A.,2007,New York.

19 Kafatasında Cinsiyet Tayininde Kullanılan Bölgeler KadınErkek Kaş KemerleriAz belirginBelirgin Elmacık Kemeriİnce, alçakKalın, yüksek Göz ÇukurlarıYuvarlakDörtgene yakın Mastoid ÇıkıntıKüçükBüyük Menton ÇıkıntısıKüçükBelirgin

20 Fot.15-16. “The Human Bone Manual”,White,T.,Folkens,P.2005,Elsevier Inc.,U.S.A.

21 Pelviste Cinsiyet Tayininde Kullanılan Bölgeler KadınErkek İlium KanatlarıGenişYüksek, belirgin “S” formu Pubis AçısıGeniş açılıDar Açılı Sciatich Notch“V” şekilli“U” şekilli Pelvis MajorGenişDar SacrumDüzİç bükey

22 Fot.17-18. “The Human Bone Manual”,White,T.,Folkens,P.2005,Elsevier Inc.,U.S.A.

23 Fot.19-20. “The Human Bone Manual”,White,T.,Folkens,P.2005,Elsevier Inc.,U.S.A.

24 Fot. 21-22. “The Human Bone Manual”,White,T.,Folkens,P.2005,Elsevier Inc.,U.S.A.

25 Fot.23-24. “The Human Bone Manual”,White,T.,Folkens,P.2005,Elsevier Inc.,U.S.A.

26 Fot.25-26. “The Human Bone Manual”,White,T.,Folkens,P.2005,Elsevier Inc.,U.S.A.

27 Fot.27. “Introduction to forensic Anthropology”, Byers,S.N., 2002, Allyn&Bacon,U.S.A.

28 Fot.28. “Introduction to forensic Anthropology”, Byers,S.N., 2002, Allyn&Bacon,U.S.A.

29 Bireylerin Kimliklendirilmesinde Irk Tayininin Yapılması Irk, kültürel ve biyolojik bir terimdir. Bilim insanları dünya üzerinde yaşayan insanları 3 ana ırk grubu içerisinde toplamaktadırlar. Asyalı, Avrupalı ve Afrikalı. Irkların tespit edilmesi, kafatasındaki belirli bazı noktalar arasında yapılacak ölçümlerin değerlendirilmesi sonucunda olmaktadır.

30 Afrikalı bir kadın ve bir erkeğe ait kafatasları Fot.29-30.http://www.boneclones.com/catalog-human-adult-skulls.htm

31 Asyalı bir kadın ve bir erkeğe ait kafatasları Fot.31-32.http://www.boneclones.com/catalog-human-adult-skulls.htm

32 Avrupalı bir kadın ve bir erkeğe ait kafatasları Fot.33-34.http://www.boneclones.com/catalog-human-adult-skulls.htm

33 Bireylerin Kimliklendirilmesinde Boy Hesaplanması Bireylerin kimliklerinin saptanmasında önemli bir yeri olan boy hesaplaması uzun kemiklerin ölçülmesi ve çeşitli formüllerin uygulanmasıyla yapılmaktadır. Fot.35-36. http://www.aberdeencity.gov.uk/localhistory/loc/loc_archkirk_oct07.asp,http://www.openfos.com/supply/SERITEX- INC-4230655/

34 Facial Rekonstrüksiyon Fot.37.http://www.longpauses.com/hughes/education.htm

35 Kafatasında rekonstrüksiyon iki ya da üç boyutlu olarak yapılabilmektedir.İki boyutlu da kafatasının fotoğrafı kullanılırken üç boyutlu da kafatasının kendisi kullanılarak nasıl bir morfolojiye sahip olduğu belirlenmeye çalışılır. Fot.38-39.http://www.mpi-inf.mpg.de/departments/d4/areas/physicsbasedmodeling/, http://www.huntsman.com/advanced_materials/eng/Home/Welcome_to_Huntsman_Advanced_Materials/RenShape%C2%AE_SL_ materials_helps_bring_the_past_to_life/index.cfm?PageID=5985&News_ID=1316&style=256

36 DNA İle Kimliklendirme DNA kimliklendirme çalışmalarında oldukça önemlidir.DNA’nın kimliklendirmede kullanılması biyolojik delillerden (saç,kemik,diş, kan,sperm) elde edilen DNA molekülünün belirli bölgelerinin çoğaltılması ve bu gen bölgelerinin bilgisayar yardımıyla analiz edilip karşılaştırma materyaliyle karşılaştırılması sonucunda gerçekleştirilir. Karşılaştırma materyali bireyin anne, baba ya da çocuğundan veya kişisel eşyalarından (diş fırçası,tarak v.b.) alınacak örneklerden oluşur. Fot.40.http://araniyorum.com/genel-bilgi/dna.html


"AFET KURBANLARININ KİMLİKLENDİRİLMESİ. Olay yerinde kemiklerin üzerini örten materyal dikkatli (en az düzeyde kemiklere zarar verecek) bir şekilde kürek." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları