Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RECYCLING GERİ DÖNÜŞÜM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RECYCLING GERİ DÖNÜŞÜM."— Sunum transkripti:

1 RECYCLING GERİ DÖNÜŞÜM

2 KONULAR Çöpün tanımı Atık maddeler
Atık maddelerden kaynaklanan tehlikeler Geri dönüşüm nedir? Geri dönüşümün amaçları Üç R

3 KATI ATIK NEDİR? Katı atık kullanmak istemediğimiz veya atmak istediğimiz kullanışsız ürünlerdir

4 KATI ATIK TÜRLERİ Evlerdeki atıklar Tıbbi Atıklar Endüstriyel Atıklar
Zirai Atıklar Tehlikeli Atıklar Elektronik Atıklar Madeni yağlar Petrol

5 EVLERDEKİ ATIKLAR Bir şey satın aldığımızda, aldığımız şeylerin içindekilerini kullanır kutularını atarız.

6 TIBBİ ATIKLAR Hastaneler tarafından üretilen atıklardır.

7 ENDÜSTRİYEL ATIKLAR Fabrikalarda bir şey ürettiğiniz zaman, Üretimden arta kalanlar endüstriyel atıklardır. Örneğin; Maden atıkları, Madeni yağlar Curuf Metaller Kullanılmış bakır aleminyum vs.

8 Zirai Atıklar Hasat esnasında meydana gelen atıklar; saman, kök, yapraklar gibi.

9 Tehlikeli Atıklar Çok küçük miktarda olsalar dahi insan yaşamı için tehlikeli olabilirler. Bunlar toksit, kanserojen maddelerdir. Kolayca ateş alıp patlayabilen kimyevi ürünlerdir.

10 ELEKTRONİK ATIKLAR Bilgisayar, Cep telefonu, Televizyon
VCD, DVD çalar, ve diğerleri.

11 MADENİ YAĞLAR Madeni yağlar makinelerde sürtünmeyi azaltmak için kullanılır. Petrolden elde edilir. Bu yağlar kullanıldıktan sonra tehlikeli atıklardır. Denize, akarsulara vs. dökülmemelidir; doğa için tehlikeli olabilir.

12 BİTKİSEL YAĞLAR Bir litre yağ bir milyon litre suyu içilmez hale getirir.

13 Atık Ambalajlar Market alışverişlerinde şişe veya ambalajların içindekileri kullandıktan sonra geriye kalan cam ve plastik şişeler, kartonlar, kağıtlar, plastikler, metaller vs atık ambalajlardır.

14 GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?

15 Yeni ürünlerden elde edilen atıkların belli işlemlerden geçerek yeniden kullanılabilir hale getirilmesidir. Atık maddeler doğru bir şekilde toplanırlarsa, cinslerine göre çöplere atılırsa, bu atıklar geri dönüştürülerek doğanın daha fazla zarar görmesinin önüne geçilebilir.

16 Attığımız Atıklar ne işlem görüyor?
Geri Dönüşüme ve ya yakılmaya Enerji elde etmek için yakılıyor Toprağa gömülüyor

17 Geri Dönüşüm Basamakları
1. Toplama ve İşleme Atıkları toplama işleminden sonra, geri dönüştürülebilir maddeler atık maddeleri işleme tesislerine, türlerine göre ayıklama, temizleme sınıflara ayırma için gönderilir. Kullanılabilir olanları atık işleme fabrikalarına gönderilir.

18 2. İmalat; Günümüzdeki pek çok ürün geri dönüşüm maddelerinden elde edilmiştir. Evlerde yaygın olarak kullanılan geri dönüşümden elde edilen maddelere örnek vermek gerekirse; Gazete ve kağıt havlular alüminyum, plastik kutuları, ve cam şişeler Çelik kutular Plastik deterjan kutuları. Geri dönüşüm maddelerinden, dönüştürülmüş camlar asfaltta, kaldırım döşemede, dönüştürülmüş plastik halıcılıkta ve park bentlerinde ve bir çok alanda kullanılmaktadır.

19 3. Geri Dönüşümden Elde Edilen Ürünleri Satın Alma
Geri dönüşüm maddelerinden elde edilmiş ürünler alarak geri dönüşüm halkasının işlemesine yardımcı olursunuz, dolayısıyla doğamızın korunmasına yardımcı olursunuz. Marketlere gittiğiniz zaman; Geri dönüşüme uygun olan ürünleri, ve Geri dönüşümden elde edilen ürünleri almaya özen gösteriniz.

20 Geri Dönüşümden Elde Edilen Kolaylıkla Bulunabilecek Bazı Yaygın Ürünler:
◦Alüminyum Kutular ◦Araba Tamponları ◦Kilimler Cips ambalajları ◦Yumurta Ambalaj Kutuları ◦Cam kavanozlar ◦Deterjan Kutuları ◦Motor Yağları ◦Çiviler ◦Gazeteler ◦Kağıt Havlular ◦Bazı Çelik Ürünler ◦Çöp bidonları ve poşetleri

21 DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR ATIK MADDELERİN SINIFLANDIRILMASI
Plastik Ambalajlar Metal Ambalajlar Cam Kaplar Kağıt/Karton Ambalajlar Kompozit Paketler

22 PLASTİK AMBALAJLAR   Plastik petrolden üretilir ve içerikleri çeşitlilik gösterir: PET (Polietilentetraftalat) PVC (Polivinilklorür) PP (Polipropilen) PS (Polistren) PE (Polietilen)

23 POLIETILEN(PE) Bunlar evimizde çoğunlukla kullandığımız çamaşır suyu şişeleri, deterjanlar, şampuan, çöp poşetleri ve benzerleridir POLIVINILKLORUR(PVC) Bunlar sıvı deterjan kutuları, bazı kimyasal maddeler, sağlık ve kozmetik ürünleridir.

24 POLIPROPILEN(PP) Bunlar deterjan, yağ vs. kutularının kapaklarıdır. POLISTREN(PS) Yoğurt, margarin vs. kutularıdır. POLIETILENTETRAFTALAT(PET) Su şişelerinin kapaklarıdır.

25 Geri Dönüşümün Faydaları
Bir ton atık madde dönüştürdüğümüzde, saatte KW enerji tasarrufunda bulunmuş oluruz. Örneğin; Türkiye’de, yılda, 4 milyon KW enerji tasarruf etmiş oluruz

26 METAL AMBALAJLAR Çelik ve teneke kutular (çorba, sebze, kahve vs. kutularıdır.) Çelik ve teneke kutu dönüştürülmesi, örneğin, onları üretirken tükettiğimiz enerjinin % 74’ünü tasarruf etmiş oluruz. Hurdayı geri dönüştüren bir demir-çelik fabrikası su, hava ve madencilikten kaynaklanan kirliliği % 70 oranında azalmaktadır. Ayrıca, demir ve çeliği geri dönüşümle kazandırmak, bu madenleri hammaddeden elde etme ile kıyaslarsak % 75 enerji tasarrufu da sağlar. Bu enerji tasarrufu 18 milyon evin enerjisini sağlamaya yeterlidir.

27 Bir ton metal geri dönüştürüldüğünde, 1300 Kg hammadde tasarrufunda bulunmuş oluyoruz. Türkiye yılda yaklaşık olarak 2 milyon ton hammadde tasarrufunda bulunmaktadır.

28 Cam Cam sonsuza kadar dönüştürülebilmektedir, ve çoğu cam kap ve şişeler en az % 25 oranında dönüştürülmüş cam içermektedir. – Bu da camı hammaddeden üretmek ile karşılaştırıldığında % 75 daha az enerji harcanması anlamına gelmektedir Bir ton cam geri dönüştürüldüğünde, 100 litre doğal gaz tasarrufunda bulunmuş oluruz.

29 Neler Geri Dönüştürülemez
Taş, kir içeren camlar ve yemek atıkları geri dönüşüm çöplerine atılmamalıdır. Geri dönüştürülemeyen bazı ürünler: •Seramik, çeşitli tabaklar, güveç kapları, ve dekorasyon süslemeleri •Pyrex gibi ısıya dayanıklı camlar •Çok renkli camlar •Ayna ve pencere camları •Kristal .

30 Kağıttan Paketler ve Karton Kutular
Karton, magazin dergileri, büro kağıtları, gazeteler, mukavva, günlük meyve suyu kapları, istenmeyen postalar, telefon numaraları kitapları vs. Kağıt ve Mukavva Kağıt üretimi dünya ekonomisinin % 1.2’sini oluşturmaktadır.

31 Bir ton kağıt dönüştürüldüğünde, 16 meşe ağacını kurtarmaktayız
Örneğin; Türkiye’de 80 milyon meşe ağacı ve hektar orman alanı kurtarılmış olur.

32 KOMPOZİT AMBALAJLAR Ambalaj bandı, teflon bant, plastik film, folyo gibi ambalajlardır.

33 ISKENDERUN’DAKİ ÇÖP KUTULARI

34 İskenderun Belediyesine bağlı özel bir şirket ambalaj atıklarını bu çöp konteynırlarında toplamaktadır. Kentimizde bunların sayısı istenen düzeyde değildir. Önümüzdeki günlerde belediyemizin bu konteynırların Avrupa’daki standartları yakalayıp geçmesini umut ediyoruz.

35 Bu kafes konteynırlar büyük alış-veriş merkezlerinde kullanılmaktadır.

36 Üç R Azalt, Tekrar Kullan, Geri Dönüştür.

37 Azalt (Reduce) Yeni bir şeyler üretmek için çok miktarda hammadde ve enerji gerektirmektedir. Hammaddeyi elde etmek için ya çeşitli bitkiler ya da madenler gerekeceğinden ve bu hammaddeyi işlemek ve naklini yapmak için enerji gerekeceğinden çevremize zarar vermemiz kaçınılmazdır. Sonuç olarak, tüketim maddelerini azaltıp yeniden kullanmak doğal kaynaklarımızı korumak için en önemli adımdır

38 Tekrar Kullan (Reuse) Yeniden kullanmanın faydaları:
• Kirliliği önler ve ham madde ihtiyacını azaltır. • Enerji tasarrufu sağlar; • İklim değişikliğine sebep olan sera gazı etkisini azaltır. • Gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre bırakmamızı sağlar; • Para tasarrufunda bulunmuş oluruz; • Atık madde miktarını azaltmış oluruz ve geri dönüşüm daha az atık elde edip enerji tasarrufu elde ederiz

39 Geri Donüşüm (Recycle)
Geri dönüşüm atık maddeleri toplama, işleme ve yeni maddelere dönüştürme işlemidir. Geri dönüşüm doğanın korunması için kaçınılmaz bir gerekliliktir.

40 Geri Dönüşümün Faydaları
• Atık ayıklama tesislerine ve çöpleri islah etme alanlarına daha az atık gönderilir, • Kereste, su ve mineral bakımından doğal kaynakları korur, • Hammadde elde ederken kullandığımız enerji tüketimini azaltacağından kirliliği azaltır, •İklim değişikliğine sebep olan sera gazı emisyonunu azaltır, •Gelecek nesillere daha temiz bir doğa bırakmamızı sağlar, • Geri Dönüşüm ve geri dönüşümden elde edilen ürünleri işlemekte yeni iş alanları kurulabilir.

41 THANKS


"RECYCLING GERİ DÖNÜŞÜM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları