Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan Gülnihal BAYINDIR ALKAN İMKB MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ANADOLU LİSESİ GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI BÖLÜM ŞEFİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan Gülnihal BAYINDIR ALKAN İMKB MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ANADOLU LİSESİ GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI BÖLÜM ŞEFİ."— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan Gülnihal BAYINDIR ALKAN İMKB MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ANADOLU LİSESİ GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI BÖLÜM ŞEFİ

2 RGB - CMYK

3 RGB RGB ingilizce Red (kırmızı), Green (yeşil) ve Blue (mavi) renklerinden oluşur monitör (CRT-LCD) projektör televizyon (CRT-LCD-plazma) kamera cep telefonu irili ufaklı oyun konsollar tarayıcılar bazı yazıcılar gibi sayısal görüntüleme ve baskı cihazlarının kullandığı, TOPLAMSAL (additive) bir renk modelidir.

4

5 RGB ingilizce Red (kırmızı), Green (yeşil) ve Blue (mavi) renklerinden oluşan, monitör (CRT-LCD) / projektör / televizyon (CRT-LCD-plazma) / kamera / cep telefonu irili ufaklı oyun konsolları / tarayıcılar / bazı kişisel yazıcılar gibi sayısal görüntüleme ve baskı cihazlarının kullandığı, TOPLAMSAL (additive) bir renk modelidir. Bu modelin eklemeli olarak adlandırılmasının nedeni, beyaz renk oluşturmak için tüm R, G, B renklerinin tam güç yayımlanıyor olması, yani arasındaki 256 renklik skalada 255 değerinde birbirlerine eklenerek beyazı oluşturuyor olmalarıdır. Diğer bir deyişle, RGB sisteminde ideal beyaz oluşturmak için R:255 / G:255 / B:255 değerlerine ulaşması, ideal siyah oluşturmak üzere ise hiç bir emisyonun olmaması, yani R:0 / G:0 / B:0 değerleri olması gerekmektedir.

6 CMYK CMYK ise baskI cihazlarında (yazıcı - printer) kullanılan bir renk modelidir ve siyah, beyaz renk oluşturmada RGB modeli ile bütünüyle karşıt bir şekilde çalışmaktadır. ÇIKARIMSAL (subtractive) sistem olarak adlandırılan CMYK modelinde beyaz oluşturmak üzere hiç bir mürekkebin kağıda dökülmemesi gereklidir. Beyaz renk çoğunlukla beyaz olan kağıdın rengi kullanılarak elde edilir ve ideal beyazın CMYK kodu C:0 / M:0 / Y:0 / K:0 olarak belirlenir. Siyah için ise tüm mürekkeplerin yüksek değer taşıması gereklidir. Yalnız burada, RBG sisteminde olduğu gibi ideal siyah kodlaması söz konusu değildir.

7 Bu konuda en doğru çözüme ulaşabilmek için, sürekli olarak aynı matbaa ile çalışmak ve o matbaanın vereceği ideal siyah kodlamasını dikkate almak, istenen siyah değerine ulaşabilmek için daha doğru bir yöntem olacaktır.

8

9

10 Renk ayrımı Basılacak orijinali, kendisini oluşturan ana renklere ayırma işlemidir. Bu ana renkler: cyan, magenta, sarı ve siyahtır. Bu renkleri içeren ayrımların (filmlerin) herbiri farklı bir kalıp üzerine pozlandırılır. Pozlanan kalıplar aynı zemin üzerine üst üste basılır. Bu sürecin sonunda renkli baskı gerçekleşir. ideal siyah: Matbaa baskısında siyah rengin basıldığı bölümlerde tam bir siyahın oluşması mümkün olmaz. Tam siyahın oluşması, siyah renge eklenen magenta ve cyan renklerin kullanımıyla gerçekleşir. Bu ton, ideal siyah olarak adlandırılır.

11 RGB VE CMYK RENK ARALIKLARI ARASINDAKİ FARKLAR
RGB üç adet, CMYK ise 4 adet kanaldan oluşmaktadır RGB daha canlı, CMYK ise daha donuk renkler içeren paletlere sahiptir RGB ekran tabanlı görüntüleme sistemlerinde,CMYK ise baskı sistemlerinde kullanılan renk aralıklarıdır RGB fotoğraf çekim sürecinde CMYK ise matbaada baskı sürecinde kullanılır

12

13

14

15

16


"Hazırlayan Gülnihal BAYINDIR ALKAN İMKB MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM ANADOLU LİSESİ GRAFİK VE FOTOĞRAF ALANI BÖLÜM ŞEFİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları