Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Soru 1 I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Soru 1 I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan."— Sunum transkripti:

1 Soru 1 I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan iyice sararmış zavallıcık. V. Buraya geldiğini neden söylemedin? Yukarıdaki cümlelerden hangi ikisinin yüklemi kılış bildirmektedir? A) I ve IV B) II ve III C) I ve II D) II ve V

2 Soru 1 Cevap D

3 Soru 2 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi dilek kipinde çekimlenmiştir? A) Tatilde yurt dışına çıksam. B) Tatilde yurt dışına çıkmış. C) Tatilde yurt dışına çıkacak. D) Tatilde yurt dışına çıktı.

4 Soru 2 Cevap A

5 Soru 3 I. Hafta sonu tiyatro izleyelim. II. Bir daha geri dönemem. III. Eksikliğini çok hissedeceğiz. IV. Özgürlük emek ister. V. Saat on iki kez gonkladı. Yukarıdaki cümlelerde aşağıdaki fiil kiplerinden hangisi yoktur? A) Emir kipi B) Görülen geçmiş zaman C) İstek kipi D) Geniş zaman

6 Soru 3 Cevap A

7 Soru 4 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yükleminde zaman anlamı yoktur? A) Halikarnas Balıkçısı’nın romanlarında kişiler, bildiğimiz kişilere benzemezler pek. B) Eleştirmen, eleştirilerinde kendinden bahsettiği zamanlarda bile tarafsızlığını korumalı. C) Yolculuğa çıkmadan önce ilk olarak yolda okuyacağım kitapları alırım yanıma. D) Kitaplarında anlatacağı mekânları belirledikten sonra o mekânları uzun süre incelermiş.

8 Soru 4 Cevap B

9 Soru 5 Aşağıdakilerden hangisinin fiilinde zaman kayması yoktur? A) İki arkadaş yabancı bir şehirde karşılaşır ve bir yerde oturup dertleşir. B) Hep böyle yapıyor, önce güler yüzle karşılıyor beni sonra yokmuşum gibi davranıyor. C) Birazdan iş görüşmesine o değil de ben gidecekmişim gibi koltukta rahat rahat oturuyor. D) Daha yol yorgunluğu üzerinden atmadan, kendine gelmeden yarın İstanbul’a uçuyor.

10 Soru 5 Cevap C

11 Soru 6 Aşağıdakilerden hangisinde “-miş” eki başkasından duyma anlamı taşımaktadır? A) Kendini bir deri bir kemiğe çevirmişsin. B) Dersin sonlarına doğru bir an dalmışım. C) Konser, yağışlardan dolayı ertelenmiş. D) Kurutulmuş sebzelerle aram yok benim.

12 Soru 6 Cevap C

13 Soru 7 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik çekimli bir eylem kullanılmıştır? A) Ayrılamam bu işten asla! B) onu ilk defa böyle kızgın gördüm. C) Daha dün sana telefon etmedim mi? D) Onu sınıf başkanı seçmiştik.

14 Soru 7 Cevap D

15 Soru 8 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ‘‘ek fiil’’ kullanılmamıştır?
A) Yemeğin üstüne bir de kahve olmalıydı. B) Bunu sizden duyunca şaşırmış. C) Ailenin bütün yükünü o taşıyormuş. D) Arkadaşınız, müdür beyle konuşuyordu.

16 Soru 8 Cevap B

17 Soru 9 Aşağıdakilerden hangisinde fiil basit zamanlı değildir? A) İlk ödülünü on sekiz yaşında almış. B) İkinci kitabını bu yıl çıkaracakmış. C) İnceleme yazıları da yayımlanacak. D) Kendini yinelemiyor, yeniliyor o.

18 Soru 9 Cevap B

19 Soru 10 Aşağıdakilerin hangisinde yüklem istek kipindedir? A) Hayatına yeni bir yön vermelisin. B) Bu evrakları muhasebeye bırak. C) Bir de düşündüklerimiz olsa. D) Fazla gecikmeden yola koyulayım.

20 Soru 10 Cevap D

21 Soru 11 Aşağıdakilerden hangisinde yüklemi birleşik zamanlıdır? A) Hangi otobüs önce kalkarsa ona binecekti. B) Arkadaşlarını arada sırada da olsa arıyor. C) Mesleğe çok erken yaşlarda adım attı. D) Gömleği, doğum gününde hediye edilmiş.

22 Soru 11 Cevap A

23 Soru 12 Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde anlam kayması yoktur? A) Her sabah ilk iş büroyu temizlersin. B) Olumsuzlukları da hesaba katacaksın. C) Bugün kitap evlerine uğramalıyım. D) Yanılmıyorsam bizim komşu olacak.

24 Soru 12 Cevap C

25 Soru 13 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem emir kipindedir? A) Bahçedeki gülleri sulamalıyım. B) Geç olmadan işe koyulalım. C) Yarın bu kadar geç kalmasın. D) İş olsa da sürekli çalışsak.

26 Soru 13 Cevap C

27 Soru 14 Akıllı köprü arayıncaya dek deli suyu geçer. ”
Bu atasözündeki yüklemin kipiyle aşağıdakilerden hangisinin kipi arasında benzerlik yoktur? A) Demiri tavında dövmeli. B) Sağır işitmez uydurur. C) Ateş düştüğü yeri yakar. D) Dost, kötü günde belli olur.

28 Soru 14 Cevap A

29 Soru 15 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi yardımcı fiille oluşturulmuş bir birleşik fiildir? A) Bu durum ona zaman kazandırdı. B) Yardımından dolayı çok sevindi. C) Damlalar pencereden süzülüverdi. D) Acıları onu daha da güçlü kıldı.

30 Soru 15 Cevap D

31 Soru 16 Aşağıdakilerden hangisi “anlatamazdın” fiiliyle ilgili doğru bir bilgidir? A) Basit zamanlı ve basit yapıdadır. B) Birleşik zamanlı ve basit yapıdadır. C) Birleşik zamanlı ve birleşik yapıdadır. D) Birleşik zamanlı ve türemiştir.

32 Soru 16 Cevap C

33 Soru 17 Aşağıdakilerden hangisinde şimdiki zaman anlamı vardır? A) Yazlarını Kuşadası’ nda geçiriyor. B) İki ay sonra ay üç yaşına basıyor. C) Övgü, bana başarma gücü veriyor. D) Akşamki toplantı için hazırlanıyorum.

34 Soru 17 Cevap D

35 Soru 18 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi türemiş bir fiil değildir? A) İtfaiye yangını başarıyla söndürdü. B) Bütün zararını bizden çıkarttı. C) Bu evde iyi günler de yaşandı. D) Traktörü tarla komşusuna sattı.

36 Soru 18 Cevap D

37 Soru 19 Aşağıdaki cümlelerden hangisinde bir çekimli fiil yoktur? A) Kırlangıçları izliyorum. B) Bir gün onu anlayacaksın. C) Maçın daha başlarıydı. D) Demek ki değer bilirmiş.

38 Soru 19 Cevap C

39 Soru 20 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yüklem birleşik çekimli bir eylemdir? A) El birliği ile eşyaları toplayıverdik. B) Ayağa kalkınca gözlerim karardı. C) Dayım bizi Uludağ’a çıkardı. D) Müdür, her davranışımıza kızardı.

40 Soru 20 Cevap D

41 Soru 21 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi geniş zamanın hikayesi ile çekimlenmiştir? A) Bize kalsa hiçbir zaman bu işi bırakmazdık. B) Akşama kadar tek balık bile tutamamıştık. C) Genelde birkaç kilo balıkla dönüyorduk. D) Babasıyla hafta sonları balığa gidermiş.

42 Soru 21 Cevap A

43 Soru 22 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilimsi vardır?
A) Yolda pek çok tanıdık kimseyle karşılaştık. B) Biraz konuştuk, sonra ayrıldık. C) Onu uzaktan gördük, ama yetişemedik. D) Okuldan çıktık, hemen eve geldik.

44 Soru 22 Cevap A

45 Soru 23 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük sıfat – fiil değildir? A) Sınıfa girdiği anda bir heyecan sardı yüreğini B) Dargın kişileri barıştırmak görevimiz olsun. C) Bize geleni boş çevirmeyiz asla. D) Asılmışın evinde ipten söz edilmez.

46 Soru 23 Cevap B

47 Soru 24 Hangi cümlede ad – eylem kullanılmıştır?
A) Kadınlar bağda asma yaprağı topluyordu. B) Ona o kadar gitme dediysem de o gitti. C) Bu görüşe herkesin katılacağını sanıyordum. D) Güzel konuşmasıyla herkesi etkiledi.

48 Soru 24 Cevap D

49 Soru 25 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı türden bir eylemsi (fiilimsi) vardır? A) Çıktığım yolculuklar dünyamı değiştirdi. B) Her adımımızı düşünerek atmalıyız. C) İstanbul’a geleli yaşamım bir hayli değişti. D) Bu konuda onun fikrini almadan hareket etmeyin.

50 Soru 25 Cevap A

51 Soru 26 ‘‘anlayabildik’’ birleşik fiilinde, aşağıdaki anlamların hangisi vardır? A) Yaklaşma B) Tezlik C) Yeterlik D) Sürerlik

52 Soru 26 Cevap C

53 Soru 27 Aşağıdaki çekimli fiillerden hangisi, yapısına göre, diğerlerinden farklıdır? A) Koşmalısın B) Azledecek C) Kaybolmuş D) Sabretti

54 Soru 27 Cevap A

55 Soru 28 Bir akşam uyudu Uyanmayıverdi
Bu dizelerdeki eylemlerin yapısı, aşağıdakilerin hanginde sırayla verilmiştir? A) Türemiş, türemiş B) Basit, türemiş C) Basit, birleşik D) Türemiş, birleşik

56 Soru 28 Cevap C

57 Soru 29 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birleşik fiil vardır?
A) Sevgi bütün kapıları açar. B) Bu binalar ne zaman yapılmış? C) Sitedekilerin çoğu birbirini tanımaz. D) İnsanın iyisi,iş başında belli olur.

58 Soru 29 Cevap D

59 Soru 30 Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yeterlilik fiil cümleye ‘‘ihtimal,olasılık’’ anlamı katmıştır? A) Toplantı bitti, çıkabilirsiniz. B) Terliyken su içerse hastalanabilir. C) Bu kitabı hepiniz okuyabilirsiniz. D) Bu işi sadece ikiniz yapabilirsiniz.

60 Soru 30 Cevap B


"Soru 1 I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II. Behçet Necatigil’in şiirlerini okuyorum. III. Yaz tatilin de boyun nasıl da uzamış? IV. Hastalıktan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları