Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AYLIK İSTASYON SORUMLULARI ve KKM TOPLANTISI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AYLIK İSTASYON SORUMLULARI ve KKM TOPLANTISI"— Sunum transkripti:

1 AYLIK İSTASYON SORUMLULARI ve KKM TOPLANTISI
07 ŞUBAT 2013 1

2 112 PERSONELİNE VERİLEN EĞİTİMLER
OCAK AYINDA YAPILAN EĞİTİMLER 2-3-4 OCAK 2013 İLYAD- 24 KİŞİ(YSP) OCAK 2013 ÇİLYAD- 21 KİŞİ (YSP) OCAK 2013 TEMEL MODÜL 20 KİŞİ(YSP) OCAK 2013 İLK YARDIM- 8 KİŞİ OCAK 2013 TRK- 24 KİŞİ (YSP) 1-31 OCAK 2013 – SAE- 29 KİŞİ 2

3 2013 YILI OCAK AYI VAKALARININ SONUÇLARINA GÖRE DAĞILIMI

4 2013 YILI OCAK AYI VAKALARININ ÖNTANILARINA GÖRE DAĞILIMI

5 2013 YILI OCAK AYI ÇAĞRI NEDENLERİNE GÖRE VAKA SAYILARI

6 VAKAYA ULAŞMA SÜRELERİ
2013 YILI OCAK AYI VAKAYA ULAŞMA SÜRELERİ Süreler Vaka Sayısı Toplama Göre Yüzdesi 0-10:00 dk 14090 66 10:01-20:00 dk 6123 29 20:01-30:00 dk 756 4 30:01-60:00 dk 277 1 60:00 dk'nın üzerinde 52

7 İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ VE BAĞLI BİRİMLERİN PERFORMANS DEĞERMLENDİRME KRİTERLERİ

8 VERİMLİLİK DEĞERLENDİRMESİ (3000 PUAN)
KENTSEL ACİL VAKALARA 10 DK ALTINDA ULAŞMIŞ OLMAK (1000 PUAN) KIRSAL ACİL VAKALARA 30 DK ALTINDA ULAŞMIŞ OLMAK (1000 PUAN) TÜM AÇILAN FORMLARA PROTOKOL NUMARASI VERİLMESİ (400 PUAN) YER AYARLANMADAN YAPILAN İKİNCİL NAKİL ORANI (300 PUAN) (BU ORANIN DÜŞÜK OLMASI GEREKMEKTEDİR.)

9 KOMUTA KONTROL MERKEZİ PERFORMANSININ DEĞERLENDİRİLMESİ (4000 PUAN)
ÇAĞRI CEVAPLAMA ORANININ 10 Sn ALTINDA OLMASI (1000 PUAN) ÇAĞRININ YAPILDIĞI ANDAN , GÖREVLENDİRMENİN YAPILDIĞI ANA KADAR OLAN SÜRENİN 120 Sn VE ALTINDA OLMASI (1000 PUAN) CEVAPLANMAYAN ÇAĞRI SAYISININ EN MİNİMAL DÜZEYDE OLMASI (600 PUAN) TELEFON AÇILIP, KARŞIDAN HİÇ SES GELMEMESİ DURUMUNDA ÇAĞRIYI DEĞERLENDİRMEK AMACIYLA TELEFONU AÇIK TUTMA SÜRESİ 5-10 SN ARALIĞINDA OLMALIDIR (200 PUAN)

10 TELEFON AÇILIP, KARŞIDAN HİÇ SES GELMEMESİ DURUMUNDA ÇAĞRIYI DEĞERLENDİRMEK AMACIYLA TELEFONU AÇIK TUTMA SÜRESİ 5-10 SN ARALIĞINDA OLMALIDIR (200 PUAN) VAKA FORMLARININ EKSİKSİZ DOLDURULMASI GEREKMEKTEDİR (400 PUAN) İSTASYONLARIN DURUM KONUM BİLGİLERİNİN VAKA FORMUNA ANLIK OLARAK GİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR.( 200 PUAN) SONUÇLANAN FORM SAYISI İLE ÇIKIŞ YAPILAN FORM SAYILARININ BİRBİRİNİ TUTMASI GEREKMEKTEDİR. (200 PUAN)

11 İSTASYON PERFORMANS DEĞERLENDİRİLMESİ (4000 PUAN)
GÖREVLENDİRİLEN EKİP 90 SN VE ALTINDA ÇIKIŞ YAPMASI GEREKMEKTEDİR. (1200 PUAN) KENDİ BÖLGESİNDE VERİLEN VAKALARA İSTASYONUIN 10 DK VE ALTI SÜREDE ULAŞMASI (1000 PUAN) HER VAKANIN TAHMİNİ TANISINA UYGUN ICD-10 KODUNUN VERİLMESİ (400 PUAN) HASTANIN HASTANEYE DEVİR SÜRESİ 15 DK VE ALTINDA OLMALIDIR (400 PUAN) AYLIK ÇALIŞMALARIN ZAMANINDA BİLDİRİLMESİ( 400 PUAN)

12 İSTASYONLARIN VAKA SÜRESİNCE TELEFON, TELSİZ VE DİĞER YOLLARDAN DURUM KONUM BİLDİRİMLERİNİ ANINDA KKM’YE BİLDİRMELERİ VE BU BİLDİRİMLERİN KKM TARAFINDAN ANLIK OLARAK VAKA FORMLARINA GİRİLMESİ,

13 OLAĞAN DIŞI DURUM YÖNETİMİ

14 AMAÇ Olağan dışı durumlar ve çok sayıda yaralı tahliyesi işlemlerinde; KKM ve olay yerinin yönetimi ve ilgili makamlara bilgi akışı işlemlerini içeren hareket planı oluşturmaktır.

15 KAPSAM Olağan dışı durumlar ve çok sayıda yaralı tahliyesi işlemlerinde; KKM yönetimi, Olağandışı Durum raporlarının hazırlanması, olay yerinin yönetimi ve bilgi akışının sağlanması işlemlerini kapsar.

16 SORUMLULAR Uygulanmasından acil yardım istasyonu ve KKM çalışanları ve Sorumluları, koordinasyon ve denetiminden İl Ambulans Servisi Başhekimliği ve Acil Sağlık Hizmetleri Şubesi ile İl Sağlık Müdürlüğü Yönetimi sorumludur.

17 Olağan Dışı Durum Nedir?
1 ölü ve 5 yaralı ile bunun üzerinde sayıda kişinin etkilendiği olaylar Ölüm ve ağır yaralanma olmasa dahi, kitlesel etki yaratan olaylar(terör saldırıları, toplu gösteri benzeri olaylarda yaşanan izdiham sonrası gelişen olaylar) Etkisi geniş alana yayılmış veya yayılabilecek olaylar (KBRN olayları ) Çok sayıda kurum kuruluşun birlikte çalışması gereken komplike olaylar Olaydan etkilenenlerin özellikleri nedeniyle önem arz eden olaylar, (devlet büyükleri, yabancı devlet görevlileri, ülkeye resmi temas için gelen diplomatlar vb.) Endüstriyel kazalar (endüstriyel kimyasallar,petrol ürünleri, çevre felaketine neden olan deniz kazaları vb.)

18 Çoklu Yaralı Tahliyesi Nedir?
Tedavisi herhangi bir yerde devam etmekte iken; Yurtdışından hava, kara ya da deniz yoluyla; Yurtiçinden hava ve karayoluyla İl içinde bir hastaneden (meydana gelen arıza, yangın, su baskını, karantina vb. nedenlerle) ildeki diğer hastanelere 112 ambulansları ile yapılan 5 ve üzeri sayıda hasta/yaralının aynı anda naklinin gerektiği durumlar.

19 OLAĞAN DIŞI DURUMLARDA KKM YÖNETİMİ
Olay bildiren kişi kurum: Valilik Kriz Merkezi, Sağlık Bakanlığı Kriz Merkezi, Başbakanlık Kriz Merkezi, Güvenlik Güçleri, Olağandışı durumlarda olay yerinde bulunan vatandaşlar tarafından 112 hattının aranması ile süreç başlar. Olay yerine ilk olarak üç ekip görevlendirilir Olay yerine görevlendirilen bu üç ekipten en az biri mutlaka UMKE ekibi olmalıdır. Olay yerine ilk giden ekip ve KKM tarafından olay değerlendirilir.

20 Değerlendirilecek Hususlar;
Olayın mahiyeti: Endüstriyel kaza, patlama, KBRN, göçük, terör olayları, yangın (tipi, yanan malzeme özelliği) planlı yaralı nakli, trafik kazası vb. Olayın büyüklüğü: Olaydan etkilenen çok sayıda ölü veya yaralı, geniş etkilenmiş alan, uzun süreli müdahale gereği, çok sayıda kurum ve görevlinin birlikte çalışması gerekliliği, terör olayı, olay bölgesinin stratejik önemi vb.

21 Verilecek Tahmini Acil Sağlık Hizmeti Kapsamı: Yaklaşık kaç ekibe (doktorlu, paramedikli, diğer,), hangi özelliklerde kaç ambulansa (KBRN, kuvöz, obez, ventilatör) ve ambulans tipine (kara, helikopter, uçak, motor) ihtiyaç duyulabilir? Hangi Şube (Çevre Sağlığı, Bulaşıcı Hastalıklar, Yataklı Tedavi vb.) ya da kurumlarla(Afet Acil Durum Yönetimi, Sivil Savunma, İtfaiye, güvenlik ekipleri vb.) çalışmaya ihtiyaç duyulabilir? Olay Olağandışı durum ya da çoklu yaralı tahliyesi kararı verildiğinde KKM’de olağan dışı durum ekibi aktif hale getirilir. ( KKM bu kararı gelen bilgiler doğrultusunda verebilir ya da ilk ekibin olay yerine ulaşmasını bekleyerek ekipten gelecek bilgilerle verebilir.)

22 KKM her nöbet başlangıcında o gün için olağan dışı durum ekibi ve olay yeri ekibi oluşturur.
Olağandışı durum ekibi; bir veri hazırlama personeli, bir ambulans yönlendirme personeli ve bir hekimden oluşur. Ekibin koordinatörü ve sorumlusu KKM Sorumlu hekimidir. KKM Olay Yeri Ekibi; KKM’den bir hekim, bir ambulans hareket memuru ve bir veri hazırlama çalışanından oluşur.

23 I. AŞAMA Olağandışı durum ekibi önceden belirlenen Koordinasyon Merkezinde çalışmalarına başlar. KKM Sorumlusu bu süreçte aşağıdaki konuları değerlendirir ve gerekli tedbirleri alır; Ambulans, ekip ve ekipman yeterli mi? Destek gerekli mi? Olay yerinde ikinci bir olay/saldırı/patlama ve giden ekiplerin sıcak alanda kalma ya da kazazede olma ihtimaline karşı çevrenin ambulans ekipleri ile donatılması gerekli mi? KKM girişinde izinsiz girişleri ve kalabalığı engellemek amacıyla görevlendirilen bir güvenlik personeli KKM’de bulunan en üst düzey yöneticinin bilgisi dışında KKM’ne giriş ve çıkışı engellemeli mi?

24 Olağandışı durum ekibi göreve başladıktan sonra olayla ilgili tüm çağrılar bu ekibe aktarılır.
Olay yerinde bulunan ekiplerle, diğer kurumlarla, kriz merkezleriyle ve yöneticiler ile sadece bu ekip irtibat kurar. Bilgi alır ve verir. Alınan ilk bilgiler doğrultusunda (ilk 15 dakika içinde) Olağandışı Durum İlk Bilgi Notu Form A (ANK112-FR-66), KKM Sorumlu Hekimi veya görevlendireceği kişi tarafından, form sonunda yer alan açıklamaları içerecek şekilde hazırlanır.

25 Hazırlanan form mesai saatlerinde Başhekim, mesai saatleri dışında Acil Koordinasyon Hekimi veya Başhekimlikçe belirtilen diğer yetkililere iletilir. Bu sırada olay yerine ekip nakli ve olayın takibi ODD ekibi tarafından yönetilmeye devam edilir. KKM Sorumlu Hekimi ve ODD Ekibi tarafından destek sağlayacak, birlikte çalışılacak birim ve kurumlarla iletişime geçilir.

26 Destek Sağlanacak Birim ve Kurumlar;
Hasta ve yaralıların nakledilmesi muhtemel hastaneler belirlenir ve bilgilendirilir. (İlgili hastane Yetkilisi, Yataklı Tedavi Şube Md.) KBRN olaylarında Sivil Savunma ya da ihtiyaç duyulacak kurumlarla iletişime geçilir. (kontaminasyon, korunma, arındırma) KBRN olaylarında Çevre Sağlığı, Kamu ve Özel Yataklı Tedavi, Bulaşıcı Hastalıklar şubeleri ile koordinasyon ve işbirliği sağlanır. Önceden planlanan çoklu yaralı nakillerinde ilgili kurumların koordinasyon ve işbirliği ile hastaların özelliklerine göre yerleştirileceği hastaneler Yataklı Tedavi Şubesi tarafından belirlenir ve 112 KKM’ne bildirilir. Önceden planlanan çoklu yaralı nakillerinde hastane acillerinde karşılama ekibi oluşturulur. (Hastane yetkilisi ve Yataklı Tedavi Şubesi yetkilisi)

27 Olayı yönetmek için olay yeri yönetim ekibinin oluşturulması veya olay yerinde bulunan triaj ekibinin olayı yönetmesi kararı bilgi verilen yöneticilerin talimatları doğrultusunda alınır.

28 II. AŞAMA Olay yerinde bulunan triaj ekibinin olayı yönetmesi kararı alınırsa olay, KKM Sorumlu Hekiminin koordinasyonuyla sadece 112 KKM ve ambulans ekipleri eliyle yürütülür ve sonlandırılır.

29 Olay Yeri Yönetim Ekibi Oluşturulacaksa
Olay Yeri Yönetim Ekibi Şunlardan Oluşur; Olayın büyüklüğüne göre sırasıyla, KKM Sorumlu Hekimi ya da görevlendireceği KKM Hekimi, Acil Koordinasyon Hekimi, Başhekim Yardımcısı, Başhekim, Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü, Nöbetçi İl Sağlık Müdür Yardımcısı, Acil Sağlık Hizmetlerinden Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı, İl Sağlık Müdüründen en az biri KKM Olay yeri ekibi Teknik Destek birimi şoför ya da sürücüsü (araç ile) Gerektiğinde UMKE personeli

30 Olay Yeri Yönetim Ekibinin Görevleri
Olay yeri güvenliğinin sağlanması Olay yerinde ihtiyaç duyulan diğer kuruluşların tespiti ve kuruluşlarla işbirliği Olay ve yaralılar hakkında KKM’ne bilgi akışı İhtiyaç duyulan ekip ekipman tespiti Olay Yeri Triajı Olayın raporlanması (Form B, C) Gerektiğinde triaj hastanesi belirlenmesi KKM’nin her aşamada bilgilendirilmesi

31 Olay yerine gönderilen ve kurumda kalan yetkililerin durumu dikkate alınarak, 112 KKM yönetimi sırasıyla; KKM Sorumlu Hekimi ya da görevlendireceği KKM Hekimi, Acil Koordinasyon Hekimi, Başhekim Yardımcısı, Başhekim tarafından yapılır. Bu süreçte ODD Ekibi KKM’ye olayla ilgili gelen tüm çağrıları alır, bilgileri toplar ve ODD formlarını gelen bilgiler doğrultusunda doldurur. Formlar her 15 dakikada muhatap olunan en üst düzey kurum yöneticisine iletilir. Hiçbir kriz merkezine, dış kurum ve kişiye KKM tarafından bilgi verilmez. Bilgi sadece kurum yöneticilerine verilir. İl SAKOM’un göreve çağrılması kararı bilgi verilen yöneticilerin talimatları doğrultusunda alınır.

32 III. AŞAMA İL SAKOM’un göreve çağrılacağı durumlar;
İl düzeyinde alarm oluşturan ve Kurum dışı yetkililerin bilgilendirilmesi gereken olaylar, Kazazedelerin özellikleri nedeniyle önem arz eden olaylar(devlet büyükleri, kurum-takım gibi özellikli gruplar, yabancıların maruziyeti vb.) İL SAKOM şu kişi ve birimlerden oluşur; Olayın büyüklüğü ve mahiyetine göre sırasıyla Nöbetçi İl Sağlık Müdür Yardımcısı, ASH Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı, İl Sağlık Müdürü ASH Şube Müdürü veya yerine Afet, UMKE, ASKOM Sorumluları Olayın mahiyetine göre gerektiğinde Yataklı Tedavi Şubesinden görevlendirilen personel Olayın mahiyetine göre gerektiğinde Bulaşıcı Hastalıklar, Çevre Sağlığı, Ruh Sağlığı, Basın, Bilgi İşlem ve gerek duyulabilecek diğer şube ve birimlerden görevlendirilmiş personeller

33 Olayın özelliğine göre valilik kriz merkezi durumdan haberdar edilir
Olayın özelliğine göre valilik kriz merkezi durumdan haberdar edilir. Valilikten teknik ve ekip desteği istenecekse bu bildirilir. Olayın özelliğine göre Olay Yeri Yönetimi, Olay Komuta Yönetimi veya Olay Yönetimi yapılır. OYY’nde gerektiğinde Bakanlıktan teknik destek hizmetleri istenir. Duruma göre kara ambulansları, hava ambulansları, sivil savunma, itfaiye, kolluk kuvvetleri, meteoroloji, çevre ve orman müdürlüğü ekipleri, belediye gibi teknik hizmetler hakkında valilik kriz merkezinden destek talep edilir.

34 IV. AŞAMA 6 saat içinde kontrol altına alınamayan olaylar için AFET DURUMU ilan edilerek, dış destek talep edilir. Kriz merkezinin aktif hale getirilmesi durumunda Bilgi İşlem Nöbetçisi teknik, Haberleşme İletişim Nöbetçisi iletişim altyapısını sürekli açık tutmak ve KKM’den görevlendirilen bir personel de Kriz merkezinin sekretaryasını yürütmek üzere olay tamamlanana ve Kriz merkezi kapatılana kadar görev yapar. Tamamlanan ANK112-FR-67 Olağandışı Durum Raporu Form (B) kurulmuşsa bir üst kriz merkezine ve her durumda hastaların takibi açısından Yataklı Tedavi Hizmetleri Şube Müdürlüğüne (Kurum Yöneticisi tarafından) üst yazı ile resmi olarak bildirilir. ODD formları ve bilgilendirme amaçlı gönderilen resmi yazılar bir dosya haline getirilerek KKM’de arşivlenir. ODD formların ayrıca dijital olarak arşivlenir.

35

36

37

38

39

40

41 OLAY YERİ YÖNETİMİNDE KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER-2
Yönetim Eksikliği: Liyakatsizlik, çok başlılık, lider eksikliği, hatalı kararlar operasyon başarısını olumsuz etkiler. Çevredekilerin beklentileri: Yaralı veya ölü yakınları ve çevredekilerin baskıları çalışma şartlarını güçleştirebilir. Lojistik Yetersizlik,Barınma: Uzun süreli operasyonlarda eldeki stokların tükenmesi ve lojistik desteğin gecikmesi ,araçların temininde zorlukların yaşanması ,araç ve tıbbi cihazların bakımlarının düzenli yapılmaması sonucunda hizmet sunumunda yetersizlik ortaya çıkar

42 OLAY YERİ YÖNETİMİNDE KARŞILAŞILAN GÜÇLÜKLER-2
İkinci Basamak Sağlık Tesislerinin Yetersizliği: Olay yerine yakın mesafede ikinci basamak tanı ve tedavi merkezlerinin olmaması sonucunda olay yerinde yığılmalar ve aciziyet ortaya çıkabilir. Basın: Basının yoğun ilgisi veya yanlı yayınları ekiplerin çalışmasını güçleştirebilir. Ekipten hiç kimse basınla muhattap olmamalıdır.

43 2. ANK112-FR-66 Olağan Dışı Durum Form A
İLGİLİ DOKÜMANLAR 1. Triaj Kartları 2. ANK112-FR-66 Olağan Dışı Durum Form A 3. ANK112-FR-67 Olağan Dışı Durum Form B

44 ODD ALGORİTMASI İlgili Emniyet Birimleri bilgilendirilir.
TTNet’ten ODD grubuna mesaj atılır. İlk 30 dk da A formu doldurulur. ODD grubuna mail atılacak. Fax çekilecek(sakom+valilik kriz) VHKİ‘ye bilgi verilecek. Sağlık Müdürü için ODD formatı doldurulup gmail’den mail atılır. İlk 90 dk’da B formu doldurulur. Fax çekilir (sakom+valilik kriz)

45 İL SAĞLIK MÜDÜRÜ İÇİN MAİL FORMATI
  OLAY: TARİH VE SAAT: ADRES : GÖREVLENDİRİLEN EKİP SAYISI VE ULAŞMA SAATİ: TOPLAM ETKİLENEN(SAYI,VAKANIN GENEL DURUMU VS BİLGİLERİ): TOPLAM ÖLÜ SAYISI:   Bilgilerinize arz ederim.

46 ODD A FORMU OLAYIN MAHİYETİ: (Trafik kazası, yangın vb olay kısa ismi yazılacaktır.)  OLAY İHBARI YAPAN KİŞİ/KURULUŞ:  OLAYIN OLUŞ TARİH VE SAATİ:  OLAY ADRESİ : (Adres ayrıntılı ve ilçe mevki belirtilerek yazılacaktır.) OLAYIN OLUŞ ŞEKLİ: (Olayın nasıl gerçekleştiğine dair mevcut bilgiler yazılacaktır.) OLAY YERİNE GÖREVLENDİRİLEN EKİPLER: (Olay yerine gönderilen ekipler telsiz kodları ve istasyon adları ile yazılacaktır.) Triaj Ekibi ve Ulaşma Saati: Diğer Ekipler:  TOPLAM YARALI/HASTA SAYISI: (112 ekipleri tarafından müdahale edilen ve edilmeyen olaydan etkilenen toplam sayı yazılacaktır.) 112 EKİPLERİNİN MÜDAHALE ETTİĞİ TOPLAM YARALI/HASTA SAYISI: (Yaralıların cinsiyet, erişkin/çocuk, genel durum, ön tanı, yönlendirildiği hastane belirtilecektir. )  TOPLAM ÖLÜ SAYISI:(Cinsiyet ve erişkin/çocuk olarak belirtilecektir.

47

48

49

50 DUYURULAR

51 KIZAMIK VE GRİP AŞILARININ MUTLAKA EN KISA ZAMANDA TAMAMLANMASI,
AVUKATLIK HİZMETLERİNİN İLGİ YAZISI DOĞRULTUSUNDA MAHKEME VE DAVA TAKİBİ İÇİN TÜM BİLGİ VE BELGELERİN “AVUKATLIK HİZMETLERİNE” GÖTÜRÜLMESİ, VAKAYA MÜDAHALE İÇİN EVE GİRİLMEDEN ÖNCE MUTLAKA GALOŞ GİYİLMESİ,

52 SOSYAL PAYLAŞIM SİTELERİNDE KURUMA VE KURUMDA ÇALIŞAN KİŞİLERE AİT; KURUMSAL FOTOĞRAF, VİDEO, PERSONEL BİLGİSİ VE KİŞİSEL BİLGİLERİN PAYLAŞILMAMASI GEREKMEKTEDİR.

53 KKM, İSTASYON ÇALIŞANLARININ GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

54 TEŞEKKÜRLER 


"AYLIK İSTASYON SORUMLULARI ve KKM TOPLANTISI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları