Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARIMSAL ÜRETİM VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 31.10.2008 ANKARA TÜRKİYE ALABALIK RAPORU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARIMSAL ÜRETİM VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 31.10.2008 ANKARA TÜRKİYE ALABALIK RAPORU."— Sunum transkripti:

1 1 T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARIMSAL ÜRETİM VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ANKARA TÜRKİYE ALABALIK RAPORU

2 2 Alabalık Türleri ve Biyolojik Özellikleri Coğrafi kökenlerine göre 2 grup altında incelenirler;  Avrupa kökenli alabalıklar; Kahverenkli Alabalık ( Salmo trutta fario) Alp Alası ( Salvelinus alphinus) Atlantik Alabalığı ( Salmo salar)  Amerikan Kökenli alabalıklar; Gökkuşağı Alabalığı ( Oncorynchus mykiss) Kaynak Alabalaığı ( Salvelinus fontinalis) Kayalık dağlar alabalığı ( Salmo clarki) Amerikan göl alabalığı (Salvenilus namayckus) Pasifik som balıkları ( Oncorynchus nerca, O.keta, O.garbuschca)  Türkiye Alabalıkları Dağ Alabalığı (Salmo trutta magrostigma) Abant Alabalığı (Salmo trutta abanticus) Deniz Alabalığı (Salmo trutta labrax) Aras Alabalığı (Salmo trutta caspius)

3 3 Alabalık Yetiştiriciliği Berrak, temiz, serin ve oksijen yönünden zengin suları tercih eden Gökkuşağı alabalığı  Çevre koşullarına çok iyi uyum göstermesi,  Yem değerlendirmesinin iyi olması ve hızlı büyüme göstermesi,  Kısa süreli kuluçka dönemine sahip olması,  Üretim sezonunun su sıcaklığına bağlı olarak kısa tutulabilmesi nedeniyle yoğun olarak üretilmektedir.

4 4 Dünya Su Ürünleri Üretimi 2006 yılı su ürünleri üretimi 160 milyon tondur.  % 42’si yetiştiricilik,  % 58’i avcılık yoluyla elde edilmiştir. Kaynak: FAO

5 5 Dünya İç Su Ürünleri Üretimi 2006 yılı iç su ürünleri üretimi 40 milyon ton olup;  % 75’i yetiştiricilik,  % 25’i avcılık yoluyla elde edilmiştir. Kaynak: FAO

6 6  Dünya’da iç su avcılığı ve yetiştiriciliği yapılan ülkelerin büyük bir kısmı Asya kıtasında yer almaktadır.  Çin, dünya iç su yetiştiricilik üretiminin % 35’ini karşılamaktadır.  Türkiye iç su yetiştiricilik üretiminde dünya sıralamasında 19’uncu,  Avrupa ülkeleri arasında ise 1’incidir. Dünya İç Su Ürünleri Yetiştiriciliği

7 7 Ülkemizde 2007 Yılı Su Ürünleri Üretimi (Ton)

8 8 Ülkemizde 2007 Yılı Su Ürünleri Yetiştiriciliği (Ton)

9 9  Üretim miktarı : ton  Üretimin değeri : $  En büyük üretici : Şili  Alabalık yetiştiriciliğinin merkezi : Avrupa  Üretilen türler; Gökkuşağı alabalığı(Oncorhynchus mykiss), ton Deniz alası (Salmo trutta), ton Diğer alabalık türleri (Salmo spp.) ton  Yaklaşık 70 ülkede yetiştirilmektedir Dünyada Alabalık Yetiştiriciliği (2006)

10 10 Alabalık Yetiştiriciliğinin Yapıldığı Ülkeler (ton) Kaynak : FAO % Pay Sili Norveç Türkiye Iran Danimarka Fransa Italya ABD Ispanya Diğer Ülkeler Dünya

11 11 Alabalık Yetiştiriciliğinin Yapıldığı Ülkeler ( ton)

12 12 Alabalık Yetiştiriciliğinin yapıldığı ülkelerin Üretim Değerleri (1.000 $) % Pay Sili Norveç Türkiye Iran Italya Almanya Fransa Danimarka ABD Diğer Ülkeler Dünya Kaynak : FAO

13 13 Alabalık Yetiştiriciliğinin yapıldığı ülkelerin Üretim Değerleri (1000 $ )

14 14  Su ürünleri yetiştiriciliği 2006 yılında 1.4 milyon ton olup değer olarak 3 milyar EURO’ya ulaşmıştır.  Su ürünleri yetiştiricilik sektörü kişiye doğrudan iş sağlamaktadır  Alabalık, çipura, levrek, kalkan ve midye yetiştiriciliğinde dünya lideridir  yılları arasında AB FIFG fonundan su ürünlerine yaklaşık 6 milyar Euro destek sağlanmıştır  yılları arasında uygulanacak AB Balıkçılık Fonunda yetiştiricilik yine öncelikler arasında yer almaktadır AB’de Su Ürünleri Yetiştiriciliği

15 15 AB’de Alabalık Yetiştiriciliği Yapan Ülkelerin Üretim Miktarı (ton) % pay Türkiye Danimarka Fransa İtalya İspanya Almanya Polonya İngiltere Finlandiya Diğer ülkeler AB Toplam

16 16 AB’de Alabalık Yetiştiriciliği Yapan Ülkelerin Üretim Miktarı (ton)

17 17 AB’de Alabalık Yetiştiriciliği yapan Ülkelerin Üretim Değerleri (1000 $) & pay Türkiye Danimarka İtalya Almanya Fransa İspanya İngiltere Finlandiya Polonya Diğer ülkeler AB Toplam

18 18 AB’de Alabalık Yetiştiriciliği yapan Ülkelerin Üretim Değerleri (1000 $)

19 19 İhracat İthalat Miktar (ton)Değer (1000$)Miktar (ton) Değer (1000$) Danimarka İspanya İsveç Fransa İtalya Polonya Türkiye Almanya Hollanda İngiltere AB Alabalık Dış Ticareti (2006)

20 20 AB Alabalık Dış Ticareti ( ton;1000 $ )

21 21 İçsu Ürünleri Yetiştiriciliğinde Durum Değerlendirmesi  805 adet ön izin verilmiş ve/veya projesi onaylı üretime geçmemiş işletme olup toplam üretim kapasitesi ton/yıl’dır. YETİŞTİRİCİLİK BELGESİ OLAN İŞLETMELER ADETKAPASİTE AĞ KAFES HAVUZ GÖLET YENİ TÜR 7388 KULUÇKAHANE GENEL TOPLAM ( )

22 22 Kapasitelerine Göre Alabalık İşletmeleri KAPASİTELERİNE GÖRE DEĞERLENDİRME YÜZDESİ KAPASİTEİŞLETME SAYISI TOPLAM KAPASİTE ADETKAPASİTE ,784, ,263, ,549, ,262, ,548, ,044, ,474, ,636, ,7111, ,6135, ÜSTÜ ,166,81 TOPLAM

23 23 Yıllar İtibariyle Alabalık Üretim Grafiği (Ton)

24 24 Bölgeler itibariyle Faal Tesis Sayısı ve Kapasiteleri FAAL TESİS SAYISI ( ADET) KAPASİTE ( TON/YIL) BARAJLARDAKİ TOP YET. İÇİNDEKİ PAYI (%) EGE ,24 AKDENİZ ,93 İÇ ANADOLU ,66 DOĞU ANADOLU ,75 KARADENİZ ,03 MARMARA ,85 GÜNEYDOĞU ANADOLU ,54 TOPLAM

25 25 Bölgeler itibariyle Baraj Göllerindeki Faal Tesis Sayısı ve Kapasiteleri Baraj Göllerinde Yetiştirilen Alabalık Miktarı Türkiye AlabalıkÜretiminin % 48,5 ‘ini oluşturmaktadır. FAAL TESİS SAYISI ( ADET) KAPASİTE ( TON/YIL) BARAJLARDAKİ TOP YET. İÇİNDEKİ PAYI (%) AKDENİZ ,32 İÇ ANADOLU ,36 DOĞU ANADOLU ,93 EGE ,15 KARADENİZ ,77 GÜNEYDOĞU ANADOLU ,60 MARMARA ,87 TOPLAM

26 Miktar (kg) Tutar (YTL) Miktar (kg) Tutar (YTL) Miktar (kg) Tutar (YTL) Miktar (kg) Tutar (YTL) Alabalık Çipura- levrek Midye Yeni Türler Yavru Balık (adet) TOPLAM Destekleme 2004 – 2007 yılları arasında alabalık yetiştiriciliğine toplam olarak YTL destekleme ödemesi yapılmıştır.

27 27 Türkiye Su Ürünleri Dış Ticareti

28 28 Türkiye Su Ürünleri Dış Ticareti

29 MDMDMDMDMD Canlı Alabalıklar Dondurulmuş alabalıklar Taze veya soğutulmuş alabalıklar Taze veya soğutulmuş alabalık filetoları Dondurulmuş alabalık filetoları T ü ts ü lenmiş alabalıklar Toplam Türkiye’nin Alabalık İhracatı Kaynak: DTM (kg, $) Ülkemizin Alabalık İhracatı yaptığı en önemli ülkeler Almanya, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Danimarka ve Bulgaristan’dır.

30 30 Türkiye’nin Alabalık İthalatı MDMDMDMDMD Canlı Alabalıklar Dondurulmuş alabalıklar Taze veya soğutulmuş alabalıklar Taze veya soğutulmuş alabalık filetoları Dondurulmuş alabalık filetoları Tütsülenmiş alabalıklar Toplam Kaynak: DTM (kg, $)

31 31  Küresel ısınma nedeniyle suların azalması ve su sıcaklılarının yükselmesi  Girdi fiyatlarının yüksek olması  Tesislerin küçük aile işletmeleri şeklinde olması nedeniyle pazarlama imkanlarının yetersiz olması ve rekabet şansımızın azalması  Su kira bedellerinin bölgeler ve iller arasında farklılık göstermesi  Sektörde birlikler mevcut olduğu halde sektörün sorunlarının çözümünde bu yapıların yeterince etkin olamaması  Alabalık üretiminin doyum noktasına ulaşması nedeniyle, piyasada fiyatların düşmesi  İşlenmiş alabalık ürünlerinin iç pazarda tüketilmemesi  İhracat yapılan ülkelerin çoğunlukla AB ülkeleri olması  Sadece balık hastalıkları ile ilgili olarak merkezi bir araştırma enstitüsünün bulunmaması  Çevresel problemler nedeniyle mevcut tesislerin kapatılması riski Alabalık Yetiştiriciliğinde Yaşanan Sorunlar

32 32  Yetiştiricilikte kapalı devre sistemler ve hareketli sistemlerin teşvik edilmesi  Birlikler vasıtasıyla yem ve diğer girdilerin toplu ve aracısız temin edilmesi  Profesyonel yönetim anlayışına sahip işletmelerin teşvik edilmesi  Destekleme şeklinin değiştirilmesi  Kiralama yetkisinin Özel İdarelerden alınarak Bakanlığımıza devredilmesi  Alabalık yetiştiriciliğinin yeterli seviyeye ulaşmış olması nedeniyle kurulacak işletmelerin yeni türlerin yetiştiriciliğine yönlendirilmesi  Dış pazarlarda rekabet edilebilmesi için, işleme ve ürün çeşitliliğine önem verilmesi ve AR-GE faaliyetlerinin teşvik edilmesi  İç pazarda işlenmiş(füme, fleto v.b) alabalık tüketimin artırılması için reklam, eğitim ve medya araçlarının etkin olarak kullanılması  AB dışında farklı pazarlara yönelinmesi  Balık hastalıkları ile ilgili olarak merkezi bir laboratuvarın kurulması  Çavresel etkilerin azaltılabilmesi için, kapalı sistemlerde alabalık yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve arıtım tesislerinin kurdurulması Çözüm Önerileri

33 33


"1 T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI TARIMSAL ÜRETİM VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 31.10.2008 ANKARA TÜRKİYE ALABALIK RAPORU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları