Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ULUSLAR ARASI DİNİ EĞİTİM ÖĞRETİM GRUP BAŞKANLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ULUSLAR ARASI DİNİ EĞİTİM ÖĞRETİM GRUP BAŞKANLIĞI"— Sunum transkripti:

1 ULUSLAR ARASI DİNİ EĞİTİM ÖĞRETİM GRUP BAŞKANLIĞI
Görevleri • İkili anlaşmalar çerçevesinde, yurtdışında yaşayan Türkler ile anlaşma yapılan ülke vatandaşlarına yönelik din eğitimi ve öğretimine destek olmak, • Müslüman ülkelerin talepleri doğrultusunda eğitim-öğretim faaliyetlerine destek olmak, • Yurtdışına yönelik öğretim programları ve materyallerinin hazırlanmasında destek sağlamak, • Genel Müdürlüğün yurt dışı faaliyetleriyle ilgili proje geliştirmek ve uygulamak,  • Genel Müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

2 YABANCI ÖĞRENCİ PROJESİ
Başta Balkanlar, Kafkaslar ve Afrika ülkeleri olmak üzere halkı Müslüman olan ve din eğitimine ihtiyaç duyan Müslümanların yaşadığı diğer ülkelerdeki başarılı öğrencilerin ülkemize getirilerek uluslararası İmam-Hatip Liselerinde okutulması yoluyla bu ülkelerdeki din görevlisi ihtiyacını karşılamak, eğitim ve kültür işbirliğini geliştirmek ve dünya barışına katkı sağlamak amacıyla, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Diyanet Vakfı arasında 2004 yılında imzalanan Protokol çerçevesinde yürütülmektedir. Öğrencilerin barınma ve iaşe giderleri Bakanlığımızca diğer giderleri Vakıf tarafından karşılanmaktadır.

3 Yabancı öğrencilere yönelik olarak halen 3 okulumuz faaliyet göstermektedir.
2006 yılında Kayseri’de Mustafa Germirli Uluslararası AİHL 2011 yılında İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Uluslararası AİHL 2012 yılında Konya’da Mevlana Uluslararası İHL açılmıştır. öğretim yılında Kayseri’de 73 ayrı ülkeden toplam 790 yabancı öğrenci ülkemizde öğrenim gördü.

4 ULUSLARARASI İMAMA HATİP LİSELERİNDE ÖĞRENCİ DURUMU 2013-2014
Ayrıca Öğretim yılında İstanbul Pendik Kız İmam hatip Lisesine Balkan ülkeleri, Eiyopya, Eritre ve Kazakistandan seçilen 45 kız öğrenci öğrenim görecektir. Öğretim Yılında Öğrenci Sayımız Yaklaşık 1ooo Olarak gerçekleşecektir.

5 ULUSLARARASI İMAMA HATİP LİSELERİNDE ÖĞRENCİ DURUMU 2013-2014
Ankara’da planlanan bir Uluslararası AİHL projesi devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda Bursa, Eskişehir ve Edirne’de uluslararası imam hatip lisesi açılması planlanmaktadır.

6 ÖĞRETİM YILINDA Öğrenci Kabul edilen ülke sayısı : 73 Başvuru Yapan Öğrenci Sayısı : 2800 Asıl olarak seçilen öğrenci sayısı : 350 Yedek Olarak Seçilen Öğrenci Sayısı: 100

7 , TÜRKİYE’YE ÖĞRENCİ GÖNDEREN ÜLKELER AFGANİSTAN EKVATOR GİNESİ
KAZAKİSTAN MOZAMBİK SURİYE ARNAVUTLUK ENDONEZYA KENYA MYANMAR TACİKİSTAN AZERBAYCAN ETİYOPYA KUZEY KIBRIS T.C. NEPAL TANZANYA BANGLADEŞ FİLDİŞİ SAHİLLERİ KIRGIZİSTAN NİJER TAYLAND BENİN FİLİPİNLER KOMOROS NİJERYA TOGO BULGARİSTAN GABON KONGO ORTA AFRİKA CUM. TÜRKMENİSTAN BURKİNA FASO GANA KOSOVA PAKİSTAN UGANDA BURUNDİ GİNE LİBERYA RUANDA ÜRDÜN CEZAYİR GİNE BİSSAU LİTVANYA RUSYA VİETNAM CİBUTİ HİNDİSTAN MADAGASKAR SENEGAL YEMEN ÇAD IRAK MALAVİ SIRBİSTAN YUNANİSTAN ÇİN İSVEÇ MALEZYA SİERRA LİONE ZAİRE (D.K.C.) ÇİN (KAŞGAR) KAMERUN MALİ SRİ LANKA (SEYLAN) ZAMBİYA ÇİN (URUMÇİ) KARADAĞ MOĞOLİSTAN SUDAN ZİMBABVE ,

8 ULUSLARARASI OKULLARA ÖĞRENCİ KABULÜ
Protokol çerçevesinde istenilen şartlara haiz ortaokul mezunu öğrenciler Web sayfası üzerinden başvurularını yapmakta, Öğrenci yoğunluğu olan ülkelere mülakat heyetleri gönderilmekte diğer ülkelerde ise belge üzerinden öğrenci seçimi yapılmaktadır.

9 YAPILAN VE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR
Bakanlığımızca Somali’ye yapılan yardımlar kapsamında ülkemize getirilen ortaöğretim öğrencileri Türkçe öğrenimlerini müteakip 8 ayrı ilimizdeki okullarımıza yerleştirilmiştir. Bu okullarımızda öğretim yılında 156 öğrenci öğrenim görmüştür. Okul Adı Öğrenci sayısı 1 Balıkesir İmam Hatip Lisesi 13 2 Bartın İmam Hatip Lisesi 16 3 İstanbul Bahçelievler İmam Hatip Lisesi 12 4 Manavgat İmam Hatip Lisesi’nde 21 5 Kırklareli İmam Hatip Lisesi’nde 18 6 Karadeniz Ereğli İmam Hatip Lisesi 17 7 Kastamonu İmam Hatip Lisesi 8 Kocaeli Gölcük İmam Hatip Lisesi 36 TOPLAM 150

10 YURTDIŞINDA AÇILAN İMAM HATİP LİSELERİ
Yurtdışındaki vatandaşlarımızın din eğitimine katkı sağlamak üzere öğretim yılında Riyad, Cidde, Mekke, Medine, Taif KKTC, Belçika, Hollanda, Danimarka, Avusturya açılan imam hatip liselerinin açılışı için gerekli destek sağlanmış olup işbirliğimiz devam etmektedir. Halen TDV tarafından himaye edilen ve Bakanlığımızca desteklenen Bulgaristan’da 3 Romanya’da 1, Somali’de 1, Kırgızistan 1 İHL bulunmaktadır.

11 DEVAM EDEN OKUL AÇMA ÇALIŞMALARI
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliğinde ABD’nin New Jersey ve New York eyaletleri ile Fransa’nın Strazburg şehirlerinde İHL açma çalışmaları sürdürülmektedir.

12 AÇIK İMAM HATİP LİSESİ ÇALIŞMALARI
Avrupa ülkelerinde yaşayan örgün eğitim dışındaki vatandaşlarımıza açık imam hatip lisesi imkanı sunmak üzere Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile gerekli çalışmalar sürdürülmektedir. Belçika’da öğretim yılında açık İHL uygulaması başlamıştır. Avusturya’ da bu öğretim yılında başlayacaktır. Almanya çalışmaları devam ediyor

13 ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ İHL öğrencilerinin farklı kültürleri tanımaları ve yabancı dil becerilerinin geliştirilmesi amacıyla Ürdün ve ABD ile devam eden işbirliğinin diğer ülkelerle yaygınlaştırılması çalışmaları sürdürülmektedir. Aynı amaca yönelik olarak İstanbul’da bir Arapça Eğitim Merkezi kurulması çalışmalarına devam edilmektedir.

14 REHBERLİK VE DESTEK HİZMETLERİ
Başta soydaş ve akraba topluluklar olmak üzere Müslüman ülkelere din eğitimi alanında rehberlik, program ve materyal desteği sağlanmaktadır. Batı Trakya’da yaşayan soydaşlarımızla Romanya, Rusya ve Somali’de yaşayan Müslümanların öğrenim çağındaki çocukları için müfredat oluşturma, kitap hazırlama ve materyal desteği verilmiştir.

15 YABANCI HEYETLERİN KABULÜ
Ülkemizdeki din eğitimini yerinde incelemek üzere gelen ve Genel Müdürlüğümüzü ziyaret eden, heyetlere rehberlik edilerek gerekli bilgilendirmeler yapılmakatır. Son iki yıl içinde bu amaçla: Belarus, Pakistan, Kırgızistan, Suudi Arabistan, Bulgaristan, Tunus, Nijer, Bosna-Hersek, Kosova Avusturya Çin Filistin Norveç

16 HEDEF ÇALIŞMALAR Ülkemizde okuyan yabancı öğrencilerin sorunlarının görüşülmesi ve okullarda uygulanan programların değerlendirilmesi amacıyla Konya Necmeddin Erbakan üniversitesi ile bir Çalıştay yapılmıştır.

17 Kayseri Mustafa Germirli AİHL Öğretim Binası

18 Fatih Sultan Mehmet AİHL Öğretim Binası

19 Konya Mevlana Uluslararası İHL


"ULUSLAR ARASI DİNİ EĞİTİM ÖĞRETİM GRUP BAŞKANLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları