Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SON ON YILDA BİTKİSEL ÜRETİMDE GELİŞMELER Dr. Talat ŞENTÜRK Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ocak 2013.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SON ON YILDA BİTKİSEL ÜRETİMDE GELİŞMELER Dr. Talat ŞENTÜRK Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ocak 2013."— Sunum transkripti:

1 SON ON YILDA BİTKİSEL ÜRETİMDE GELİŞMELER Dr. Talat ŞENTÜRK Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ocak 2013

2 TARIMDA KÜRESEL DEĞİŞİM TÜRKİYE TARIMINA BAKIŞ SEKTÖRE YÖNELİK ÇALIŞMALAR TARIMDA 2023 VİZYONU YENİ PROJELER HEDEFLER 2 SUNUM PLANI

3

4 4 TARIMDA NE DEĞİŞTİ? Kalkınmada temel faktör Kırsal alanda önemli Yaşamsal faaliyetlerin tedarikçisi Toprak ve pazardaki süreç ve araçlarla yönetilebilir bir alan Ulusal pazarlar için üretim yaklaşımı Kendi kendine yeterli olma kaygısı Bölgesel seviyede bir üretim Sadece üretim odaklı bir bakış DÜNBUGÜN Kalkınmanın bir parçası Kentlerde de etkin Ticarete konu bir meta Küresel ölçekte izlenmesi ve yönetilmesi gerekli bir alan Dünya için üretim ve pazarlama yaklaşımı Küresel ticarete konu olma amacı Markalaşan bir üretim Üretim ve tüketime bütüncül bakış GIDA TÜKETİMİ VE TARIMSAL ÜRETİM; iç içe geçmiş iki kavram olarak, tarım sektörünün bir bütün içinde algılanması gerektiğini çok net ortaya koymuştur.

5 Tarım SEKTÖRÜ; Gıda güvencesinden gıda güvenilirliğine, Enerjiden sanayiye, Biyoçeşitliliğin korunmasından sürdürülebilirliğe, Tarımsal girdilerden tüketime kadar, bir bütün olarak algılanmalı ve her unsur en iyi şekilde yönetilmelidir. 5 TARIMIN YENİ PARADİGMASI TARIMI YÖNETMEK, DEĞİŞİMİ TAKİP ETMEKLE MÜMKÜN Tarım SOSYAL ALAN olmaktan çok, STRATEJİK VE REKABETE dayalı İKTİSADİ bir sektör olmalıdır

6 6 DÜNYA TARIMININ GÖRÜNÜMÜ -1 Tarımda ÜRETİM, TÜKETİM ve TİCARET dengeleri değişmekte, tarım küresel ölçekte yeniden şekillenmektedir… 2050 yılı dünya nüfusunun 9 Milyar olması beklenmektedir. Bunun gıda fiyatlarında önemli bir atışa neden olmaması için 2050’ li yıllarda bugün ki üretimin yaklaşık 2 katına ihtiyaç duyulacaktır. Nüfus artışı Küresel ısınma Küresel ısıda 2 derecelik artışın Dünyanın bazı bölgelerinde %20–40 verim düşüşüne neden olacağı öngörülmektedir (Intergovernmental Panel on Climate Change, 2007). Küresel düzeyde temel gıda maddelerinin fiyatları sürekli artmaktadır. FAO’nun verilerine göre gıda maddeleri fiyatları son 20 yılda iki kattan fazla artmıştır. Gıda fiyatları ve üretiminde dalgalanmalar

7 DÜNYA TARIMININ GÖRÜNÜMÜ - 2 Tüketici alışkanlıkları ve değer yargılarının değişmesi Yükselen alım gücü ve küresel marketlere erişimin artması, insanların gıda tercihlerini ve tüketim alışkanlıkları önemli ölçüde değiştirmektedir. Gıda sisteminin ulusal ve uluslararası düzeyde yönetimi Gıda arz zinciri ulusal ve uluslararası düzeyde çok katmanlı, çok aktörlü hale gelmekte ve yönetimi gittikçe karmaşık hale gelmektedir Tarım Kişi başına işlenen alan azalması 1970 yıllarda 3,8 dekar olan miktar, 2000 yılında 2,3 dekara düşmüştür Tarımsal ticaretin artması Dünya Tarım ürünleri ihracatı 2011 yılında bir önceki yıla göre % 2 artarak 1,35 trilyon $’a ulaşmıştır. 7

8

9 Bölgenin Kalbi TÜRKİYE RUSYA FEDERASYONU TÜRK CUMHURİYETLERİ KUZEY AFRİKA ORTA DOĞU TÜRKİYE Dünya GSMH’sinin 1/3‘üne ve Dünya Nüfusunun yaklaşık 1/5’ine, En fazla 4 saatlik uçuş mesafesindedir. ZENGİN BİYOÇEŞİTLİLİK Türkiye’de Yetişen; Bitki Türü Bu türlerden 3.906’sı endemik Kaynak: FAO, DTÖ, BM AB-27 9 TARIMDA BÖLGESEL GÜÇ ve TİCARET KÖPRÜSÜ 2010 YILINDA BU COĞRAFYADA TOPLAM Nüfus 1,3 Milyar Tarımsal GSYİH 564 Milyar $ Tarımsal İhracat 578 Milyar $ Tarımsal İthalat 680 Milyar $

10 61,8 50,0 23, TARIMSAL GSYİH (Milyar $) TARIMSAL DIŞ TİCARET (Milyar $) İTHALATİHRACAT 4,0 15,3 11,2 17,5 9,6 3,9 32,8 20,8 7,9 TARIM SEKTÖRÜNÜN GSYİH’daki payı (2011) % 8,0 İstihdamdaki payı (2010) %25,5 TARIMDA Son 9 Yılın 8’inde büyüme … TÜRK TARIMINDA GSYİH ( ) %161 Kişi başına gelir ( ) %235 İhracat ( ) %277 Tarımsal ticaret ( ) %315 arttı… Ekonominin “ TAMPON” Türkiye’nin “ LOKOMOTİF” Sektörü 10 TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIM Bin ton

11 Kaynak: TÜİK 11 BİTKİSEL ÜRETİMDEKİ GELİŞMELER ÜRETİM MİKTARI (TON) % Değişim MEYVE ,2 SEBZE ,5 TARLA ,2 TOPLAM ,3 (HA) ÜRETİM ALANI (HA) Ürün grubu YıllarDeğişim (%) TARLA MEYVE SEBZE TOPLAM

12 12 BİTKİSEL ÜRETİMDEKİ GELİŞMELER BİTKİSEL ÜRETİM DEĞERİ (BİN TL) Ürün Grubu DEĞİŞİMİ % TARLA SEBZE MEYVE* TOPLAM Kaynak: TÜİK (*Zeytinyağı ve çay dahil)

13 13 BİTKİSEL ÜRETİMDEKİ GELİŞMELER Kaynak: TÜİK, ÜRÜN GRUPLARI2002 (TON)2011 (TON)ARTIŞ (%) Tahıllar Yağlı Tohumlu Bitkiler Baklagiller Tohum Fide - fidan Organik Zeytinyağı Yem bitkileri ÜRETİM ve KALİTEDE artış sağlandı…

14 TÜRKİYE DÜNYADA; 16. Büyük Ekonomi 7. Büyük Tarımsal Ekonomi Fındık, Kayısı, kiraz, Vişne, haşhaş ve Ayva’da En Büyük Üretici Kavun, Karpuz, Çilek, Hıyar ve İncir’de 2.Büyük Üretici Nohut, Mercimek, Zeytin, Elma, Çay, Domates, Antep Fıstığı, Ceviz, Koyun sütü, Patlıcan, Şekerpancarı ve Bal’da 3-5. Büyük Üretici Arpa, Üzüm, Şeftali, Mandarin, Limon, Badem, Zeytinyağı ve Koyun eti’nde Büyük Üretici Fındık içi, Kuru Kayısı ve Üzüm, İncir ve Ayva’da 1. Sırada Buğday unu, Kiraz ve Yoğurt’ta 2.Sırada Makarna, Mercimek, limon, Mandarin, Portakal, Nohut, Konserve Zeytin, Domates ve Hıyar’da 3-5. Sırada Üzüm, Tütün, Kestane, Zeytinyağı, Çilek, Patlıcan ve Şeftali’de Sırada TÜRKİYE DÜNYA TARIMSAL ÜRETİMİNDE; DÜNYA TARIM ÜRÜNLERİ İHRACATINDA; 14 DÜNYADA TÜRK TARIMI

15 Kaynak: TÜİK 15 BİTKİSEL ÜRETİM 33,2 35, Tahıl Üretimi (Milyar $) 4,6 4,2 2, Mısır Üretimi (Milyon ton) 1,37 1,33 0,85 Ayçiçeği (Milyon ton) Bin ton

16 Kaynak: TÜİK 16 BİTKİSEL ÜRETİM 1,15 1,09 1,4 Baklagil Üretimi (Milyon ton) ,1 2, Yağlı Tohumlu Bitkiler Üretimi (Milyon Ton)

17 Kaynak: TÜİK 17 BİTKİSEL ÜRETİM 3,4 3,6 2, Turunçgil Üretimi (Milyon ton) 2,88 2,68 2, Elma Üretimi (Milyon ton) Kayısı (bin ton) Bin ton

18 Kaynak: TÜİK 18 BİTKİSEL ÜRETİM 11,3 11 9, Domates Üretimi (Milyon ton) 1,74 1,75 1, Hıyar Üretimi (Milyon ton) 2,04 1,28 1,78 Biber (milyon ton) Bin ton

19 19 Tohum Üretimi (ton) Kaynak:BÜGEM T ü r l e r Değişim (%) Buğday Arpa Mısır Çeltik Ayçiçeği Soya Şeker Pancarı Patates Pamuk Sebze Yonca Korunga Fiğ Diğerleri TOPLAM

20 20 Yıllara Göre Örtü Altı Üretimi ve Alanı Yıllar Üretim Alanı (bin da)Üretim Miktarı (bin ton) Cam Sera Plastik Sera Yüksek Tünel Alçak Tünel Toplam Cam Sera Plastik Sera Yüksek Tünel Alçak Tünel Toplam Değişim (%) Kaynak: TÜİK

21 21 Yıllara Göre Süs Bitkileri Üretim Alanı ve Miktarı Yıllar Üretim YeriÜretim (milyon Adet) Kapalı Alan (ha) Açık Alan (ha) İç Mekân Dış Mekân Kesme Çiçek Soğanı Değişim (%) Kaynak: Bakanlık il Müdürlükleri

22 Biyoyakıtlar EPDK tarafından piyasaya akaryakıt olarak arz edilen benzin türlerine, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren % 2, 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle% 3 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle% 3 yerli tarım ürünlerinden üretilen etanol ilave edilmesi. 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle % 1, Piyasaya akaryakıt olarak arz edilen motorin türlerine ise ; 1 Ocak 2014 tarihi itibariyle % 1, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle % 2, 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle % 3 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle % 3 yerli tarım ürünlerinden üretilen Yağ Asidi Metil Esteri ilave edilmesi zorunluluğu getirilmiştir Biyoetanol için 2011 yılında yaklaşık 2,1 milyon m 3 benzin tüketildiği dikkate alındığında; % 2 Karışım olması durumunda; 42 bin m 3 biyoetanole ihtiyaç vardır. Bunun için ha alanda 116 bin ton mısır veya ha alanda 494 bin ton şekerpancarı üretilmesi gerekir

23

24 Tarım Strateji Belgesi 14 Temel Kanun Tarımda Derinlik Analizi Tarımda Vizyon Tarım Kanunu Gıda Kanunu Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu Organik Tarım Kanunu Tarım Sigortaları Kanunu Tohumculuk Kanunu Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu Bitki Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Kanunu T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri Tarafından Kullandırılan Grup Kredilerinden Doğan Kefaletin Sona Erdirilmesi Hakkında Kanun Türkiye Ziraat Odaları Birliği Kanununda Değişiklik Biyogüvenlik Kanunu Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 24 TARIMDA STRATEJİK YAKLAŞIM

25 Toplam Destekler 3,1 kat Fark (Prim) Ödemeleri 12 kat Hayvancılık Destekleri 26 kat artırıldı… Mazot - Gübre AR-GE Arıcılık, Su Ürünleri Kuraklık Hububat, Baklagil Prim Toprak Analizi Organik Tarım İpekböcekçiliği Tarım Sigortası Kırsal Kalkınma % 50 hibe Sertifikalı Tohum, Fidan Hayvancılığa faizsiz kredi Sulamaya faizsiz kredi %50 Hibe DESTEKLERİ VERİLDİ… DÖNEMİNDE; İLK KEZ; 7,1 1, TOPLAM TARIMSAL DESTEKLER (Milyar TL) 25 TARIMSAL DESTEKLER 7,7 2012

26 Tarımsal Kredi Faiz oranı 2002 yılı % yılı % Sulama ve hayvancılık % 0 Diğer % 5 - 7,5 KREDİLERİN GERİ DÖNÜŞ ORANI 22,3 16 0, TARIMSAL KREDİ MİKTARI (Ziraat Bankası + Tarım Kredi Kooperatifleri) (Milyar TL) 26 TARIMDA FAİZSİZ FİNANSMAN DÖNEMİ Tarımsal Kredi kullanımı 42 KAT ARTTI, Çiftçimiz aldığı kredi rahatça ödeyebilecek duruma ulaştı Ziraat Bankası%38%99 Tarım Kredi Koop.%71%98

27 KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ İLK KEZ 2006 yılında başlatıldı… KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİYLE; tesis bitti, 581 proje devam ediyor 707 Milyon TL Hibe verildi, 42 Bin istihdam sağlandı. MAKİNE EKİPMAN ALIMINDA; alet-makine desteklendi, 625 Milyon TL hibe ödendi. Tarımsal ürünlerin işlenmesi, Paketlenmesi, Depolanması ile ilgili yatırımlara Alet-Ekipman alımlarına Basınçlı sulama yatırımlarına %50 HİBE DESTEĞİ VERDİK YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ AÇTIK 27 KIRSAL KALKINMA HAMLESİ 2015 yılında kadar devam edecek destekler ile; yeni tesis, 30 Bin yeni istihdam hedeflendi

28 AB HİBE DESTEKLERİ YATIRIMCILARLA BULUŞTU … Türkiye için döneminde Kırsal Kalkınma kapsamında AB tarafından 863 Milyon Avro hibe sağlanacak Desteklenecek Sektörler Et ve Et Ürünleri Süt ve Süt Ürünleri Meyve/sebze Su ürünleri Kırsal Kalkınma Amaçlı projeler 28 AB KIRSAL KALKINMA DESTEKLERİ Afyon, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, K.maraş, Kars, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Aydın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Elazığ, Erzincan, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Uşak 20 İLDE DESTEKLER BAŞLADI 22 İLDE KOORDİNATÖRLÜKLER KURULUYOR… DESTEK 2013 YILINDA BAŞLAYACAK

29 170 TARIM ALAN I (Milyon ha) 23,6 10,3 SULANAN ALAN (Milyon ha) 5, İŞLETME SAYISI ( 000 adet) ,1 İŞLETME BÜYÜKLÜĞÜ (Ha) TİCARET HACMİ (Milyar $) GSYİH (Milyar $) 61,8 Kaynak: EUROSTAT, TÜİK, DTÖ 29 TARIMDA AB - TÜRKİYE

30 AB Müzakerelerinde 35 fasıldan 3’ü Doğrudan tarımla ilgilidir. Tarım ve Kırsal Kalkınma (Fasıl 11) Gıda Güvenilirliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı (Fasıl 12) Balıkçılık (Fasıl 13) KİLİT FASILAR…  30 Haziran 2010 tarihinde 12. Fasıl müzakerelere açıldı.  Diğer iki fasıl ise, AB tarafından Kıbrıs şartına bağlı olarak askıya alınan sekiz fasıl arasında yer alıyor.  Fasıl 11’in önemli bir açılış kriteri, Avrupa Komisyonu’nun Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna 2011 yılı Ağustos ayında verdiği yetki devri kararıyla tamamlandı. 30 AB MÜZAKERE SÜRECİNDE TARIM

31 Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli ile tarım envanteri oluşturuldu. 528 Milyon veri kullanılarak 30 tarım havzası belirlendi. Sağlıklı tarım politikası ve üretim planlamasının oluşturulması AMAÇ 50x50 metrelik alan 190 Tarım Havzası Ürün Desenleri, yönetilebilirlik, benzer ekoloji.vb. 31 TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ

32

33 200223,7 Milyar $ ,8 Milyar $ Artış % 161 Hedef 150 Milyar $ … Türkiye, dünyada tarımsal ekonomik büyüklük açısından, 2002 yılında Avrupa’da 4. Dünyada 11. sırada 2011 yılında Avrupa’da 1. Dünyada 7. sırada Hedef dünyanın İLK 5 ÜLKESİ arasında yer almak… TARIMSAL GSYİH TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİR VE POZİTİF BÜYÜME… Milyar $ ,3 Milyar $ Artış % 277 Hedef 40 Milyar $… TARIMSAL İHRACAT 33 MAKRO HEDEFLER

34

35 Tarım arazilerinde bölünmenin önlenmesine yönelik yasal düzenlemeler (miras hukuku kanununda değişiklik) Arazi toplulaştırma çalışmalarında yeni ve daha etkin bir yaklaşım Tarım ürünlerinde piyasa düzenleme mekanizmaları Organize Tarım Bölgeleri ve jeotermal enerji kaynaklarına dayalı üretim 35 YENİ PROJELER

36 HEDEFLER

37 37 HEDEF Ürün GruplarıÜrünler Üretim (ton) Tarla Bitkileri Buğday Arpa Mısır Çeltik K. Fasulye Pamuk Ayçiçeği Patates Meyveler Elma Kayısı Kiraz Zeytin Portakal Mandarin Ceviz Sebzeler Domates Karpuz İhtiyaç Duyulan Ürünlerde Üretim Arttırılacak Yağlı tohumlu bitkiler hedefi : 5.4 milyon ton

38 38 Sertifikalı Tohumluk Üretimi 1 milyon Ton’a Çıkarılacak Sertifikalı tohumluk ihtiyacı: 2.7 milyon ton İhtiyacı karşılama oranı: % 30 Özel sektör üretimi artırılacak, İhracat ithalattan fazla olacak, Uluslararası piyasalarda söz sahibi olunacak HEDEF- 2023

39 39 Havza bazlı desteklerle üretimde ürün ihtisas havzaları oluşturulacaktır. İşletme büyüklüğü artırılacak, Ortalama 6 hektardan, 2023 yılında 17.5 hektar’a çıkarılacak Toplulaştırma çalışmaları tamamlanacaktır Sulu şatlardaki tarım alanı artırılacak 5.4 milyon hektar’ dan, 2023 yılında 8,5 milyon hektara çıkarılacak HEDEF- 2023

40 40 İşlemesiz Tarım Yaygınlaştırılacak, Toprak işleme maliyetini %50 ve üzerinde azaltan işlemesiz tarım 13 bin hektar alanda başlatıldı. Bugüne kadar 8 ilde 6 bin hektar alanda uygulandı yılında 45 ilde 100 bin hektar hedeflendi HEDEF Organik tarım ve İTU üretimi artırılacak Organik tarımsal üretim alanının genel tarım alanı içindeki payı %1.8’den %5 çıkarılacak. İTU alanı ise her yıl%20 artırılacak

41 41 HEDEF Ülkemiz dünyada 7. Avrupa ise 1. sırada jeotermal potansiyele sahiptir C’nin üzerinde olan 170 jeotermal saha vardır. Mevcut Durum Jeotermal enerji ile ısıtılan sera 250 hektar Üretim 50 bin ton Üretim alanı hektara ve üretim miktarı 500 bin tona çıkarılacaktır. Jeotermal enerjiye dayalı örtü altı üretim artırılacak ( ( Afyon, Aydın, Denizli, Diyarbakır, İzmir, Kırşehir, Konya, Kütahya, Manisa, Şanlıurfa, Yozgat)

42 42 HEDEF Sözleşmeli Üretim Yaygınlaştırılacak öncelikle olarak İç ve dış pazarlara yönelik yaş meyve ve sebzede 100 bin hektar alanda Sözleşmeli Üretim desteklenerek, Hedef Üretim alanı 600 bin hektar Üretim miktarı 15 milyon ton’ a çıkarılacak Toplam 44,5 milyon ton yaş meyve - sebze üretiminin % 30’u sözleşmeli üretim kapsamına alınacak.

43 43 Çalışalım, Terleyelim, Adam olalım Ama, hep yukarıya çıkalım TEŞEKKÜRLER


"SON ON YILDA BİTKİSEL ÜRETİMDE GELİŞMELER Dr. Talat ŞENTÜRK Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ocak 2013." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları