Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM"— Sunum transkripti:

1 VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
KONULAR ÖNDER ÖZYÜKSEL

2 KONULAR BESİNLERİN GEREKLİLİĞİ VE DENGELİ BESLENME
BESİNLERİN SİNDİRİMİ BOŞALTIMDA GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR SİGARA; ALKOL;İNSAN VE TOPLUM SAĞLIĞI

3 ÜNİTE KAVRAMLARI enerji yapımı Kalın bağırsak Enerji verici vitamin
protein yağ karbon- hidrat yapıcı onarıcı İnce bağırsak düzenleyici sağlık kan yutak mineral Sindirim ağız besin dişler Besin maddesi Yemek borusu mide vücudumuz su

4 BESİN NEDEN GEREKLİDİR?
Gün boyu durmadan koşar oynarız, hareket ederiz. Bisiklete binerken , hareket ederken, düşünürken, çalışırken enerji harcarız. Vücudumuz bu enerjiyi besinlerden karşılar.

5 BESİN NEDEN GEREKLİDİR?
Enerji, canlı organizmalardan besinlerin parçalanması sırasında oluşan iş görme kapasitesidir. Vücudumuzun etkinliklerini sürdürebilmesi için gerekli gerekli enerjiyi sağladıkları gıdalara besin denir.

6 Bunları biliyor musunuz?
Bir yılda yaklaşık 1000 kez yemek yediğimizi ve ortalama olarak 65 yaşına kadar yaşadığımızda düşünürsek. Yaşamımız boyunca kere yemek yiyeceğimiz ve yaklaşık olarak 50ton besin maddesi tüketeceğimizi biliyor musunuz ?

7 Senin yaşamını devam ettirebilmen ve gereken enerjiyi üretebilmen için bana ihtiyacın var. Ben kimim ? Soru

8 İÇERİKLERİNE GÖRE BESİNLER
Besinler içeriklerine göre; protein, yağ, karbonhidrat, vitamin olarak 4 grupta incelenir. Vücudumuzun ihtiyacı olan su ve mineraller ayrı bir grup olarak değerlendirilir. Su ve mineraller bütün besinlerde bulunur.Yediğimiz besinlerin vücudumuz tarafından kullanımı farklıdır. Bazıları enerji, bazıları onarım için bazıları ise düzenleyici olarak kullanılır.

9 PROTEİNLER Tüm hayvansal ürünler ve baklagiller proteince zengin yiyeceklerdir. Örnek: et, süt, yumurta, bakla, fasulye, nohut çokça protein içerir. Proteinleri vücuttaki görevi yapım onarımdır.

10 YAĞLAR Yağlar ikiye ayrılır : hayvansal ve bitkisel yağlardır.
Örnek : tereyağı, kuyruk yağı, iç yağlar hayvansal yağlardandır. Zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık yağı gibi yağlar bitkisel yağlardır.

11 KARBONHİDRATLAR Şekerli ürünlerde ve hamur işlerinde karbonhidrat bulunur. Örnek: ekmek, çikolata, börek, simit, tatlı çeşitleri karbonhidrat içerir. Karbonhidratlar vücuda enerji sağlar.

12 Beslenme ile ilgili meslekler
Gıda mühendisliği , gıda teknolojileri, aşçılık ve diyetisyenlik gibi meslek grupları besinlerle ilgili çalışmalar yapar.

13 VİTAMİNLER A, B, C, D, E, K vitaminleri vücut için sürekli alınması gereken vitamin çeşitleridir. Vitaminler genel olarak sebze ve meyvelerde bulunur. Vitaminlerin vücutta görevi düzenlemedir.

14 BULUNDUKLARI BESİNLER
VİTAMİN ÇEŞİTLERİ BULUNDUKLARI BESİNLER

15 A VİTAMİNİ Balık yağı, karaciğer, böbrek, süt ve süt ürünleri, yumurta, tereyağı, yeşil ve sarı sebzeler. Loş ışıkta görmemizi sağlar.

16 B VİTAMİNİ Karaciğer, böbrek, fındık, süt, süt ürünleri, kuru baklagiller ( nohut, mercimek, fasulye, barbunya) Sinir sistemimizin sağlığı için gereklidir. Kansızlığı önler.

17 C VİTAMİNİ Biber, yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller (portakal, limon, greyfurt) , çilek, böğürtlen. hastalıklara karşı direncimizi arttırır. Kemik ve diş sağlığı için gereklidir.

18 D VİTAMİNİ Balık yağı, yumurta, süt, tereyağı.
Sağlıklı kemik ve diş gelişimi için gereklidir.

19 E VİTAMİNİ Yeşil bitkiler, et, süt, fıstık, kakao, bitkisel yağlar, karaciğer. Büyümede çok etkilidir.

20 K VİTAMİNİ Domates, karaciğer, yumurta, sarısı, kestane, ısırgan otu, yeşil bitkiler. Yararlandığımızda kanın pıhtılaşmasını sağlar.

21 BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ ?
Vitaminler vücutta depolanamaz. Vücut, alınan vitamini ihtiyacı kadarını kullanır. Kalan kısmı atılır. Bunun için vitaminler her gün yeterince alınmalıdır.

22 1.ENERJİ VERİCİLER Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler bu grupta yer alır. Vücudumuz enerji üretmek için en önce karbonhidratları (ekmek,Makarna) kullanır.Sonra yağları(zeytinyağı, tereyağı ) en son olarak da proteinleri(et, süt,bakla) enerji kaynağı olarak değerlendirir.

23 2. YAPICI VE ONARICILAR Proteinler, su ve madensel tuzlar bu grupta yer alır. Yapıcı ve onarıcı maddelerin en önemlisi proteinlerdir. Vücudumuzda meydana gelen büyüme, gelişme, kırık ve yaraların iyileşmesi proteinler sayesinde gerçekleşir.

24 3. DÜZENLEYİCİLER Vücudumuzda düzenleyici olarak görev alan maddeler, su, vitamin ve madensel tuzlarlardır. Organlarımızın düzgün ve düzenli çalışması yanında vücut yapısının düzenliliği içinde bu maddeler gereklidir. Su ve madensel tuzlar( mineraller) bütün besinlerin içinde bulunur.

25 DENGELİ BESLENME Dengeli beslenme, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu her türlü besinden yeterince almaktır. Sağlığımızı korumak, düzeltmek amacı ile uygulanan beslenme düzenine diyet denir.

26 Neler öğrendik ? büyümek, gelişmek ve sağlıklı olmak için çeşitli besin ögelerinin dışarıdan alınarak vücutta kullanılmasıdır. Beslenme aşırı beslenme dengeli beslenme a)Karbon hidratlar yapım onarım b)Vitamin ve mineraller düzenleyici c)Proteinler enerji verici

27 DENGELİ BESLENME KURALLARI
1.Birey yaşına göre beslenmelidir. Çocuklar büyüklere göre daha çok enerji tüketirler. 2. Birey işine uygun beslenmelidir.Bir futbolcu ile masa başında çalışan farklı enerji tüketir. 3. Birey sağlık durumuna uygun beslemelidir. 4.Birey her besinden yeteri kadar almalıdır.

28 BESİNLERİN TAZELİĞİ TEMİZLİĞİ VE KORUNMASI
Besinler bizim olduğu kadar bir çok canlının da besin kaynağıdır. Mikrop dediğimiz; havada suda toprakta bolca bulunan bu canlılar besinlerimize çeşitli yollarla kolayca bulaşır. Bekletilen yiyecekler üzerinde bulunan mikroplar, kendilerine uygun ortam bulduğunda hızla çoğalır ve besinlerin bozulmasına neden olurlar. Bu besinleri yediğimizde hastalanırız.

29 BESİNLERİN TAZELİĞİ VE KORUNMASI
Besinlerin saklanması sırasında çeşitli önlemler alınarak mikropların gelişmesi engellenebilir. Ortamın sıcaklığını ayarlama, dondurma, pastörize etme, kurutma, tuzlama, konserve yapma besinleri saklama yöntemlerinden bazılarıdır.

30 BESİNLERİN VÜCUTTA TAŞINMASI
Zevkle yediğimiz besinler vücudumuz tarafından doğrudan kullanılabilecek durumda değildir. Ancak çeşitli aşamalardan geçtikten sonra kullanılmak üzere vücudumuzun her noktasına iletilir.Bu iletimin gerçekleşmesini kan sağlar. Kan, yaşamın devamı için gerekli olan hayati sıvıdır.

31 BESİNLERİN VÜCUTTA TAŞINMASI
Sindirim, besinlerin kana geçebilecek kadar küçük parçalara ayrılmasıdır. Sindirim sırasında besinlerin küçücük parçalara dönüşmesini sağlayan bazı özel salgılar vücudumuz tarafından salgılanır. Besinler ancak bu şekilde gözle görülemeyecek kadar küçük yapılara kadar taşınabilir.

32 Değerlendirme Hangi besinler karbon hidrat içerir ?
Hangi besinlerde yağ vardır ? Hangi besinler protein bakımından zengindir ? Hangi besinler vitamin içerir ? Hangi besinlerde mineral vardır ? Hangi besinler su içerir ?

33 Aşağıdaki besin maddelerinin içeriklerini tabloda işaretleyiniz.
Patates Toz şeker Ceviz Ekmek yumurta Yağ X Protein Karbonhidrat

34 Verilen besinlerin öncelikli görevlerini tabloda işaretleyiniz.
Su Yağ Protein Vitamin Karbonhidrat Mineral Yapıcı Onarıcı düzenleyici Enerji verici

35 Verilen besinlerin öncelikli görevlerini tabloda işaretleyiniz.
Su Yağ Protein Vitamin Karbonhidrat Mineral Yapıcı Onarıcı x düzenleyici Enerji verici

36 Patates, portakal, kuşburnu
Eşleştirme yapınız Vitamin adı Bulunduğu besinler C vitamini Patates, portakal, kuşburnu E vitamini Mısır, baklagiller, fındık D vitamini Karaciğer, havuç, yeşil sebzeler A vitamini Peynir, tereyağı, süt,

37

38 SİNDİRİMDE GÖREVLİ YAPI VE ORGANLAR
Yediğimiz besinler kana geçmeden önce sindirime uğrar. Sindirim vücudumuzda aşamalı olarak gerçekleşir.

39 AĞIZ, DİL, DİŞLER, YUTAK, Ağız: Tükürük bezleri, dişler ve dil burada yer alır. Dişler: Yiyeceği keser ve çiğner. Dil: Ağza alınan yiyecekleri dişlere yönlendirir. Tükürük bezleri: Tükürük salgılar. Yutak:Ağızdan gelen lokma yemek borusuna yönlendirir.

40 YEMEK BORUSU VE MİDE   Yemek borusu: Ağızda biraz parçalanmış ve yutağa yönlendirilen lokma mideye aktarılır. Mide: yiyecekler küçük parçalara ayrılır, salgılarla sindirime hazır hale getirilir.

41 İNCE BAĞIRSAKLAR Sindirilen besinler ince bağırsak tarafından emilir

42 KALIN BAĞIRSAKLAR Kalınbağırsak: İşe yaramayan besinler kalın bağırsak tarafından dışarı atılır.

43 DİŞLER Yetişkin bir insanda toplam 32 diş bulunur. Ağzımızda çıkan ilk dişler geçicidir. Bunlar süt dişleri olarak adlandırılır. Ağzımızda kalıcı dişler görevlerine göre; 1. Kesici dişler Köpek dişleri 3. Küçük azı dişleri 4. Büyük azı dişleri Olmak üzere dört gruba ayrılır.

44 ÖĞÜTME MAKİNEMİZ Dişlerimiz besinleri tıpkı bir değirmen taşları gibi parçalamasını sağlar. Ağzımızdaki dişler farklı görevleri yerine getirmek amacıyla farklı şekillere sahiptir.

45 ÖĞÜTME MAKİNEMİZ 6-8 Aylıkken çıkmaya başlayan Süt dişleri yaklaşık 6 yaşına kadar bizimle kalır. 20 Tane olan bu dişler dökülerek yerini kalıcı dişlere bırakır. 32 tane dişin büyük dişin çeneye sığabilmek için çene kemiğimiz de büyür.

46 ÖĞÜTME MAKİNEMİZ Ağzımızın ön tarafında dördü aşağıda dördü yukarıda bulunan sekiz diş kesici dişlerdir. Bu dişler besinleri kesmeye yarar. Bunların sağında ve solunda, ikisi aşağıda ikisi yukarıda olmak üzere dört diş bulunur. Bunlar köpek dişleridir.

47 ÖĞÜTME MAKİNEMİZ Ağzımızda en çok bulunan diş türü azı dişleridir. Bunların on tanesi yukarıda on tanesi aşağıdadır. Bu yirmi diş , besinlerin öğütülmesinden sorumludur. Kalıcı dişlerimiz çürüdüğü zaman yerine yenisi çıkmaz bu nedenle iyi beslenmeli ve fırçalamalıyız.

48 Yenen bir elmanın sindirim yapı ve organlarından geçiş sırasını tabloda numaralandırınız.
Mide İ. bağırsak Ağız Yutak Y.borusu K. bağırsak

49 Yenen bir elmanın sindirim yapı ve organlarından geçiş sırasını tabloda numaralandırınız.
Mide İ. bağırsak Ağız Yutak Y. borusu K. bağırsak 4 5 1 2 3 6

50 BOŞALTIMDA NEDİR ? Yaşanan her yerde oluşan çöp gibi çalışan her sistemin de bir atığı yani çöpü oluşur. Sistemin devamlılığını sağlana bilmesi için vücutta oluşan bu artıkların atılması gerekir. Bu olaya boşaltım denir

51 BOŞALTIM YAPISI Yediğimiz proteinli besinler sindirime uğradıktan sonra açığa atık ürün olarak amonyak çıkar. Bu madde vücudumuz için zehirdir. Amonyak karaciğerde daha az zehirli olan üre ve ürik aside dönüştürülür.Bunlar atılmak üzere kana karışır.Vücudumuzda boşaltımı sağlayan yapılar vardır. Bunlar; böbrek, idrar borusu ve idrar kesesidir.

52 BÖBREK Böbrek: kanımızda bulunan üre, ürik asit, fazla olan su ve madensel maddeleri süzerek idrar borusuna iletir.

53 Bunları Biliyor musunuz ?
Böbreklerimizin her birinde yaklaşık bir milyon tane küçük filtre bulunur. 1 saat içinde böbreklerimizdeki bu filtrelerden yaklaşık 7 litre kan süzülür. Süzülen atıklar idrar kanallarıyla idrar kesesine gider.

54 ÜRETER, İDRAR KESESİ Üreter : Böbreğin süzdüğü boşaltım sıvısını sidik torbasına iletir. İdrar kesesi: üreter ile böbreklerden taşınan idrarın toplandığı yerdir. Üreretra: İdrar kesesinde biriken idrarı dışarı atar.

55 BOŞALTIMDA GÖREVLİ YARDIMCI ORGANLAR
Vücudumuzdaki asıl boşaltım organlarımız sağlar. Ancak başka organlarımız da artık maddelerin atılmasını sağlayarak boşaltım organlarına yardımcı olur. Bunlar deri, akciğerler ve karaciğerdir.

56 DERİ VE AKCİĞERLER Deri : terleyerek vücudumuzdaki suyu suyla birlikte bazı maddeleri dışarı atar. Akciğerler: solunum atığı olan karbondioksidi ve bir miktar suyu dışarı atar.

57 KARACİĞER Çok zehirli olan protein atığını daha az zehirli olan üre ve ürik aside dönüştürerek boşaltıma yardımcı olur.

58 Sindirim, boşaltım ile ilgili yapı ve organları tabloda işaretleyiniz
Böbrek Yutak Mide K. bağırsak Boşaltım Sindirim

59 ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyadaki bir milyar yüz milyon insan sigara içiyor.

60 DİKKAT Sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçü sigara tiryakisi oluyor.

61 DİKKAT erkeklerin yüzde doksan üçü sigara içiyor.
Türkiye’de 40 yaş üstü erkeklerin yüzde doksan üçü sigara içiyor.

62 DİKKAT Günde 5 adet sigara içen bir kişi, Çernobil kazasının yüz kilometre çevresinde bulanan biri kadar radyasyon alır.

63 DİKKAT Sigarada dört binden fazla zehirli kimyasal madde vardır.

64 DİKKAT Dünya Sağlık Örgütü’nün 30 verilerine göre; her on üç saniyede, bir kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor.

65 DİKKAT Dünya Sağlık Örgütü’nün 30 ülkede yaptığı çalışmalara göre; Cinayetlerin yüzde seksen beşi boşanmaların yüzde sekseni trafik kazalarının yüzde altmış biri alkolle ilgilidir.

66 DİKKAT Dünya Sağlık örgütüne göre ; tütün tüketimine bağlı hastalıklar 2020 yılında dünyanın en çok ölüme yol açan hastalıkları olacak. Bu hastalıklardan ölen insan insan sayısının tüberküloz, trafik kazaları, cinayet ve intihardan ölenlerden daha fazla olacağı tahmin ediliyor.

67 SİGARA PROBLEMİ Bir kişi günde bir paket sigara içmektedir. Buna göre bu kişi 1 yılda; 1- Kaç paket sigara içer ? 2- Ne kadar para harcar ? 3- Kaç izmarit atar ? 1 paket sigaranın fiyatını 2YTL olarak alın. 1 pakette 20 sigara bulunur.

68 Kaç paket sigara içer ? Ne kadar para harcar ?
Günde 1 paket sigara içerse : 1 Yılda -> 365 paket sigara içer 1 paket YTL ise 365 paket ? 365X 2 = 730 YTL para harcar.

69 Kaç izmarit atar ? 1 pakette 20 sigara bulunuyorsa 365 pakette ?
365X 20 = 7300 sigara bulunur. Demek ki : 7300 sigara izmariti atar.

70 Sigara, Alkolün İnsan ve Toplum Sağlığına Etkileri
Alkol ve sigara kullanmayı alışkanlık haline getiren insanların önce sağlıkları bozulur. Aileleriyle ve içinde yaşadıkları toplumla ilişkilerinde sorunlar görülmeye başlar. İş gücü düşer. Kazancından olur. Toplumda olumsuz örnek olarak gösterilir.Alkol ve sigara tutkunu insanlar, sağlık sorunları ortaya çıkınca bırakmak isteyebilirler.Ancak başarmak mümkün olmaz.

71 ALKOLÜN ZARARLARI 1. Merkezi sinir sistemimizi dolayısıyla beynimizdeki kontrol merkezlerini olumsuz etkiler kendimizi kontrol yeteneğimizi kaybederiz. 2.Aşırı alkol vücutta uyuşukluğa neden olur. Kaslar arasında uyumda sorun ortaya çıkar. Konuşma bozuklukları bunun sonucudur.

72 ALKOLÜN ZARARLARI 3. Alkolün zehirleyici etkisi vardır. Alkol hamile bayanlarda anne karnındaki bebeğe ve anne sütü emen bebeğe geçerek bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkiler. 4.Alkol vücuttaki tepkileri azaltır. Refleksi yavaşlatır.Denge bozukluğu ortaya çıkar. 5.Midedeki asit salgısını arttırarak mide yapısına zarar verir.

73 ALKOLÜN ZARARLARI 6.Alkol karaciğeri olumsuz etkiler daha sonra iş yapamaz hale getirir. 7.Alkol alan şahıs çalıştığı işte görevini yapamaz hale gelir. İşini kaybeder. 8. Ailenin ihtiyaçları için ayrılan parayı alkole harcamaya başlar. 9. Çevreye zarar verir. Çevresinden uzaklaşır.

74 SİGARANIN ZARARLARI 1. Sigara içen kişinin ve çevresindekilerin yaşam süresini kısaltır. 2. Sigara dumanında kanserojen maddeler bulunduğundan sigara içen kişinin ve dumanından etkilenen kişilerin kansere yakalanma risk çok yüksektir. 3.Ev yangınlarının pek çoğunun sigaradan çıktığı tespit edilmiştir.

75 SİGARANIN ZARARLARI 4. Sigarada bulunan nikotin tansiyonu yükseltir. Kanın pıhtılaşmasını artırır. Kalp daha hızlı çalışır ve oksijen ihtiyacı artar. Kalp ve solunum yolu hastalıklarına yol açar. 5.Sigara insanın iş verimini azaltmaktadır. 6. Sigar dudak, gırtlak ve akciğer kanserine neden olur.

76 SİGARANIN ÇEVREYE ZARARLARI
1. Sigaranın pis kokulu atıkları çevremizi kirletir. 2. Ülkemizdeki yangınların pek çoğuna neden olur. 3. Sigara kağıdının yapımı için yılda 2 milyon ağaç kesilmektedir. 4. Sigara bağımlısının yanında bulananlar kullanmadığı halde dumanından etkilenmektedir.

77 ALKOLÜN ÇEVREYE ZARARLARI
1. Alkol kullanan kişi maddi olarak kendine ve topluma zarar verir. 2.Alkolik anne ve babalar birbirlerine, çocuklarına ve çevresine karşı saldırgan davranabilirler. 3. Alkolik çevrede huzuru bozar. 4.İşini kaybeden alkolikler içki parası için çevresine kötü davranışlar sergileyebilir.

78 PASİF İÇİCİCİLİK Sigara içen bir yerde hava kirlenir. Bu ortamda bulunuyorsanız sizde bu kirli havayı solumak zorunda kalırsınız. Bu durum sizi sigara içen bir kişi konumuna getirir. Buna pasif içicilik denir.Solunumla aldığınız sigara dumanını oluşturan gazlar bir çok zehirli madde içerir. Bunlar zamanla vücutta birikerek sağlığı bozucu düzeye gelir.

79 YEŞİLAY Yurdumuzda alkollü içki ve uyuşturucu madde kullanmaya karşı olanlar 5 Mart 1920 tarihinde Hilali Ahdar Derneğini kurdular. Hilali Ahdar daha sonra Yeşilay adını aldı. 1-7 Mart günleri arasında Yeşilay Haftası etkinlikleri düzenlenir. Bu haftada içki ve uyuşturucunun zararları anlatılır.

80 ÖDEV Sigara ve alkol hakkında topladığınız bütün bilgilerle poster oluşturunuz. Bunları sınıfta arkadaşlarınıza sununuz.

81 SPOR YAPMANIN ÖNEMİ Dinlenme ve eğlenmeye ayırdığınız zamanımızı eğlenceli ve vücudumuz için yararlı olan etkinlikleri tercih etmeliyiz. Zararlı olan sigara, alkol, oyun salonları yerine herhangi bir spor alanı tercih edilebilir. Böylece yararlı alışkanlıklar kazanılmış olur.

82 Canlılar yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek için besinlere ihtiyaç duyarlar.
Büyüme, gelişme ve sağlıklı olabilmek için çeşitli besinlerin alınmasına beslenme denir. Yeterli ve dengeli beslenme, besinlerin her birinin yeterli miktarda alınmasına denir. Besin maddeleri karbonhidrat,, yağ, protein, vitamin, mineral ve sudur. Karbonhidratlar ve yağlar, vücudumuza öncelikle enerji sağlar.

83 ÖZET

84 DEĞERLENDİRME 1.Canlılar neden besinlere ihtiyaç duyarlar?
2. Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminlerin hangi tür besinlerden alındığını listeleyiniz. 3.İyi bir sporcu olan Emre hangi tür besini daha çok almalıdır? Neden ? 4. Tuğba elindeki yiyeceğin üzerine tentürdiyot damlatarak renginin mavileştiğini fark ediyor. Bu yiyeceğin türü nedir? Neden ?

85 DEĞERLENDİRME 5. A,B,C,D,E,K vitaminlerinden her birinin, hangi besinlerde bulunduğunu yazınız. 6. Dengeli beslenen biri için örnek bir akşam yemeği hazırlayınız. 7. Besinlerin taze ve temiz olması neden önemlidir ? 8. Kanın görevlerini açıklayınız.

86 DEĞERLENDİRME 9. Teknolojik gelişimin besin çeşitliliğindeki artışa nasıl sebep olduğunu açıklayınız. 10.Sindirimde görevli olan yapı ve organları sırasıyla yazınız. 11. Dişlerin sindirimdeki görevlerini yazınız.

87 1.Besinlerde yağın varlığını anlamak için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır ?
A) besine nitrik asit damlatılmalıdır. B) besine tentürdiyot damlatılmalıdır. C) besine biüret damlatılmalıdır. D) besine kağıda sürülmelidir.

88 1. Cevap Besinlerde yağın varlığını anlamak için besin beyaz kağıda sürülür. Kağıtta oluşan parlak renk, yağın varlığını gösterir. Doğru seçenek D dir.

89 2. Bütün besinlerde bulunan ve düzenleyici görevi olan besin içerikleri aşağıdaki hangi seçenekte doğru verilmiştir? A) Karbonhidrat-yağ B) Su- mineral C) Vitamin- protein D) su- yağ

90 2. Cevap Bütün besinlerde bulunan ve düzenleyici görevi olan su ve minerallerdir. Doğru seçenek B dir.

91 3. Dişlerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?
A) Azı dişleri besinlerin öğütülmesini sağlar. B) Köpek dişleri toplam dört tanedir. C) Kesici dişler üst çenede iki tanedir. D) Ağzımızda sayıca en fazla azı dişleri bulunur.

92 3. Cevap Kesici dişler alt çenede 4 üst çenede 4 olmak üzere toplam 8 tanedir. Doğru seçenek C dir.

93 4. Aşağıdaki sindirimde görevli yapılardan hangisi aynı zamanda soluk alıp vermede de görev yapar
A) yutak B) yemek borusu C) gırtlak D) mide

94 4. Cevap Yutak, hem sindirim hem de solunumda görevlidir.
Doğru seçenek A dır.

95 5. İçeriğini bilmediğimiz bir besin maddesine iyot çözeltisi damlatılıyor ve mavi –mor renk oluşumu gözleniyor. Bu besin maddesinin aşağıdakilerden hangisini içerdiğini söylenebilir? A) protein B) karbonhidrat C) yağ D) vitamin

96 5. Cevap İyot çözeltisi damlatıldığında mavi-mor rengin oluşumu, karbonhidrat varlığını gösterir. Doğru seçenek B dir.

97 6. Aşağıdaki yapı ve organlardan hangisinin boşaltımla ilgisi yoktur?
A) deri B) akciğer C) böbrek D) mide

98 6. Cevap Mide sindirimde görevli bir organdır. Doğru seçenek D dir.

99 7. Aşağıdakilerden hangisi sindirimde görevli yapı ve organlardan biri değildir?
A) ağız B) kalp C) ince bağırsak D) yemek borusu

100 7. Cevap Kalp, dolaşımda görevli bir organdır. Doğru seçenek B dir.

101 8. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri sigaranın zararlarındandır ?
1. Akciğerlere zarar verir. 2. Kalbi yorar 3. Havayı kirletir. 4. Karaciğeri yorar. A) yalnız IV B) I ve II C) I ve IV D) I,II ve III

102 8. Cevap Sigara kullanımı akciğerlere zarar verir, kalbi yorar ve havayı kirletir. Doğru seçenek D dir.

103 9. Aşağıdakilerden hangisi proteinlerin öncelikli görevlerinden biridir?
A) onarım B) düzenleme C) enerji verme D) besin ve atık maddeleri taşıma

104 9. Cevap Onarım doğru seçenek A dır.

105 10.Aşağıdakilerden hangisi su ve minerallerin öncelikli görevidir?
A) yapıcı B) Düzenleyici C) enerji verici D) onarıcı

106 10. Cevap Düzenleyici, doğru seçenek B dir.

107 11. Soru 1. Enerji verir. - 2. Dokuları onarır. - 3
11. Soru 1. Enerji verir.- 2. Dokuları onarır.- 3. İç organları dış etkilerden korur. Yukarıda verilenlerden hangileri yağların yararlarındandır ? A) 2 ve 3 B) 1 ,2 ve 3 C) 1 ve 3 D) 1 ve 2

108 12 . Aşağıdaki Proteinlerin hangisi bitkiseldir?
A) et B) süt C) Yumurta D) baklagiller


"VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları