Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1 Öğretme yöntemleri Hazırlayan:A.Nevzat TANIŞIK.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1 Öğretme yöntemleri Hazırlayan:A.Nevzat TANIŞIK."— Sunum transkripti:

1

2 1 Öğretme yöntemleri Hazırlayan:A.Nevzat TANIŞIK

3 2 1-İŞBAŞI EĞİTİMİ YÖNTEMİ Bir işyerinde işe yeni alınan birinin daha önce yapmadığı bir işi yapmak durumunda olan bir çırağın, veya kalfanın bu işi nasıl yapacağının öğretilmesi; a-çırağı hazırlayın, b-işi kendiniz yapın c- işi çırağa yaptırın d- çırak işi yaparken onu uzaktan kontrol edin

4 3 EĞİTİCİ USTANIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSULAR İşbaşında eğitim yönetimini başarılı kullanmak istiyorsa:

5 4 a-işlem sırasını bazı önemli noktaları kağıda yazmalı, b-söyledikleri yaptıklarına uymalı, c-işlem sırasında ve önemli noktaların açıklamasında hata yapmamalı, d-güvenlik kurallarına uygun şekilde çalışılmalı, kazaların çoğu aşırı güvenden ileri gelir. e-iş basit bile olsa, acele edilmemeli, f-çırak yanlışlık yaparsa onun moralini bozmadan yanlışlıklar düzeltilmeli, alay edilmemeli, g-eğitici usta soğuk kanlı ve rahat olmalı panik olmamalı,

6 5 EĞİTİMİN DEĞERLENDİRİLMESİ 1-Değerlendirme 2-gözlemin önemi 3-iş testi A-işlemin sıra ile doğru yapılması B-işlemin belirli süreler içinde tamamlanması C-ortaya konulan işin nitelikli olması. 4-kontrol listesi

7 6 BECERİ KAZANDIRMA ÖĞRETMENİNİN AMACI Çırağa işe girmesi için gerekli beceri kazandırmak. Çırağa becerilerini uygulaması için gerekli bilgi kazandırmak. Çırağa tutumlu olmayı ve yardım etmesi gerekir.

8 7 BECERİ KAZANDIRMA ÖĞRETMENİNİN SAHİP OLMASI GEREKEN NİTELİKLER A-KİŞİLİK 1-İnsan sevgisi 2-Dürüst –güvenilir 3-sakin, sabırlı, saygılı 4-iyimser, hoşgörülü 5-dengeli, geçimli 6-özverili

9 8 B-MESLEKİ YETİŞKİNLİK 1-Kanıtlanmış mesleki liyakat, 2-iş güvenliği kurallarına uyma, 3-makine araçları titiz kullanma, 4-üstün kalitede iş yapma 5-sipariş verme, 6-maliyet hesaplama.

10 9 C-EĞİTSEL YETİŞKİNLİK 1-insanın çırağın nasıl öğrendiğini bilme, 2-öğretimi planlayabilme, 3-eğitim ortamını hazırlayabilme, 4-uygun yöntem seçebilme, 5-eğitimi ve ürünü yapılan işi değerlendirme, 6-öğretimle ilgili kayıtları tutabilme.

11 10 EĞİTİCİ USTA “ETKİLİ ÖĞRETME” HEDEFİNE ERİŞEBİLMEK İÇİN NELERİ BİLMELİDİR.

12 11 1-Çırağın nasıl öğrendiğini, 2-çırağı nasıl motive edeceğini, 3-bilgi be becerileri etkili öğretim için nasıl düzenleyeceği, 4-öğretimi nasıl planlayacağını, 5-öğretim yöntem ve tekniklerinin nasıl kullanacağını, 6-işletmeyi, nasıl yöneteceğini, 7-çırağı, çalışanı yönetmeyi, 8-işyerinin mevzuatlarını bilmek ihtiyacındadır.

13 12 ÜRETİM VE ÖĞRETİM ARASINDAKİ FARK Üretim süreci Öğretim süreci 1-ilgi son ürün üzerinde 1-ilgi çırak üzerinde ürün ikinci planda. 2-işi bizzat üreten kişisiniz. 2-iş öğretmenle çırak arasında paylaşılmakta. 3-standart gereçlerle yapılır. 3-çırak işi uygun olan herhangi gereçle yapabilir. 4-üretim için en ekonomik 4-çırağın en iyi anlaya- yol izlenir. bileceği şekilde işlem yapılır. 5-verimlilik için ölçüt en 5-ölçüt yapabilme düşük maliyetle kalite ve yeteneği geliştirme. kontrol temini..

14 13 ÖĞRENME NEDİR? -Zihni eksersizler yapma. -Yeni fikirler kazanma. -Davranış değiştirme -Güdülerin harekete geçirilmesi. -Alışkanlık kazanma. -Davranışların yeniden organizasyonu.

15 14 DUYU ORGANLARIMIZ VE ÖĞRENME GÖRME İŞİTME DOKUNMA KOKLAMA TATMA

16 15 ÖĞRETME NEDİR? Öğrenme ile ilgili bilgiler insanın öğrenmesini ve öğrenme durumunu çeşitli yönleriyle açıklamaktır. Öğretme, öğrenmenin kılavuzlanması işidir.

17 16 ÖĞRETME’NİN PLANLAMASI VE UYGULAMASI I)HAZIRLIK:Öğretmenin hazırlığıdır. II)TAKDİM: Bilgi aktarma gösteri yapma. III)UYGULAMA: Bilgi ve becerileri uygulamaya başlama. IV)DEĞRLENDİRME: Hedefe ulaşılıp ulaşılamadığının kontrolu.

18 17 USTA ÖĞRETİCİYE ALTI TAVSİYE 1-Kısa vadeli hedeflere ilave uzun vadeli amaçlarınız olsun. 2-Öğret’mede bilinenden bilinmeye doğru yol izleyin. 3-Bilgi ve Beceri arasında ilişki kurun, bütünleştirin. 4-Basitten karmaşığa, kolaydan güçe doğru yol izleyin. 5-Pratik yapma olanağı sağlayın. 6-Başarıyı ödüllendirin.

19 18 ÇIRAĞA DÜZELTME VE ÖVGÜDE BULUNMA Eleştirilerden kaçının Düzeltmeden önce övgüde bulunun. Çırağın kendisini düzeltmesine fırsat verin. Düzeltmelerde ileriye gitmeyin. Başkalarının yanın da düzeltme yapmayın. Çırağı suçlamada acele etmeyin. Çırağı teşvik edin. Övgü ve düzeltmelerde zamanında hareket edin.

20 19 HAYIRLI İŞLER OSMANGAZİ MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ Hazırlayan: A.NEVZAT TANIŞIK

21 20

22 21


"1 Öğretme yöntemleri Hazırlayan:A.Nevzat TANIŞIK." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları