Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. KARAMAN VALİLİĞİ AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. KARAMAN VALİLİĞİ AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 T.C. KARAMAN VALİLİĞİ AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ
MART/2015

2 28 EKİM 2014 ERMENEK MADEN KAZASI

3 ERMENEK’ İN HARİTADAKİ YERİ
KARAMAN İLE İLÇESİ ERMENEK ARASI : 158 KM. HAS ŞEKER MADENCİLİK :Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasındadır.

4 Yıllara Göre Ermenek Nüfusu
Ermenek’ in Nüfusu Erkek Kadın Toplam İlçe Merkezleri 5.732 5.338 11.070 Belde ve Köyler 9.491 9.503 18.994 15.223 14.841 30.064 Yıllara Göre Ermenek Nüfusu Yıl Erkek Nüfusu Kadın Nüfusu Toplam Nüfus 2013 15.223 14.841 30.064 2012 15.162 14.895 30.057 2011 15.326 15.035 30.361 2010 15.434 15.151 30.585 2009 15.502 15.395 30.897 2008 15.742 15.599 31.341 2007 15.595 15.587 31.182

5 Karaman ilimiz Ermenek ilçesinde; 28. 10. 2014 tarihinde Saat:12
Karaman ilimiz Ermenek ilçesinde; tarihinde Saat:12.15’te Has Şekerler Kömür İşletmesi Maden Ocağında meydana gelen kaza sonucunda 18 madencimiz kazı alanında mahsur kalmış olup ailelerine ve çalışmaları yürüten işçilere yönelik psiko-sosyal destek çalışmaları Karaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ nce yürütülmüştür.

6 ERMENEK MADEN ALANI

7 ŞEHİT AİLELERİNE İLİŞKİN BİLGİLER
S.NO ADI SOYADI ADRESİ MEDENİ HALİ ÇOCUK SAYISI 1 OSMAN ÇOKSÖYLER AŞAĞIÇAĞLAR EVLİ 2 HÜSNÜ ÇOLAK 3 ALİ HAZNADAR 4 MEHMET TOKAT KAZANCI 5 HÜSEYİN ÇOLAK GÜNEYYURT 2 EVLİ 1 BEKAR 6 İSA GÖZBAŞI BEKAR 7 BAHRİ ÜZER 8 KAMİL YAMAN ÜZÜMLÜ 9 ÖMER CANSU 10 UĞUR İLHAN GÖRMELİ 11 HÜSEYİN GÜLTEKİN GÖKÇEKENT 12 İSMAİL GÜRSES 13 MEHMET BAHA 14 MEHMET ÖZCAN 15 HASAN TUNCER 16 KERİM HAZNADAR 17 RECEP ÇİLOĞLU ZONGULDAK 1 EVLİ 2 BEKAR 18 TEZCAN GÖKÇE

8 Ermenek Ali Rıza Alıçlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi görevlileri olayın meydana geldiği ilk saatlerde kaza alanına giderek tespit ve değerlendirme çalışmalarını başlatmışlardır. Aynı gün Karaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü ve iki Sosyal Çalışmacıdan oluşan ekip alana ulaşmış yapılan durum değerlendirmesinden sonra uygulama planı hazırlayarak psiko-sosyal destek çalışmalarına başlamışlardır.

9 UYGULAMA SÜRECİ ERMENEK ALİ RIZA ALIÇLI BAKIM MERKEZİ PSİKO-SOSYAL DESTEK KOORDİNASYON MERKEZİ OLARAK BELİRLENMİŞTİR. DURUM ANALİZİ YAPILARAK BİR MÜDAHALE PLANI HAZIRLANMIŞTIR. MADEN ALANINDA, HASTANEDE VE KOORDİNASYON MERKEZİNDE HİZMET VERMEK ÜZERE 3 EKİP OLUŞTURULMUŞTUR. OLUŞTURULAN EKİPLERE GÖREV DAĞILIMLARI YAPILARAK ÇALIŞMALAR HAKKINDA GEREKLİ BİLGİLENDİRMELER YAPILMIŞTIR. HAZIRLANAN PLAN DAHİLİNDE ALANA GİDİLEREK ALAN TARAMASI YAPILMIŞTIR. MADENDE SU BASKINI ALTINDA KALAN MADENCİLER VE AİLELERİ BELİRLENMİŞTİR. AİLELERİN ADRES VE İLETİŞİM BİLGİLERİ BELİRLENEREK ULAŞIM PLANI ÇIKARILMIŞTIR. AİLELERE ULAŞILARAK İHTİYAÇ VE SORUN BELİRLEMESİ YAPILMIŞTIR. MADEN ALANINDA KIZILAYDAN 2 ÇADIR ALINARAK AİLELER VE ÇOCUKLAR İÇİN KULLANIMA HAZIR HALE GETİRİLMİŞTİR. HASTANE ÖNÜNE KURULULAN BAŞKA BİR ÇADIRLA AİLELERİN BEKLEME SÜRECİNE FİZİKİ DESTEK SAĞLANMIŞTIR. KURULAN BU ÇADIRLARIN İÇLERİ BEKLEME SÜRECİNE HAZIR HALE GETİRİLMİŞ VE AİLELER İLE ÇOCUKLARINA PSİKO-SOSYAL DESTEK SAĞLANMIŞTIR. MADENDE KURTARMA ÇALIŞMALARINDA BULUNAN İŞÇİLERE YÖNELİK MADEN ALANINDA OLUŞAN BEKLEME YERLERİNDE YAPILAN GÖRÜŞMELER İLE PSİKO-SOSYAL DESTEK DESTEK SAĞLANMIŞTIR.

10 Bakanlarımız Taner YILDIZ, Lütfi ELVAN ve Faruk ÇELİK ile Milletvekilimiz Mevlüt AKGÜN ve Valimiz Murat KOCA, olay günü kaza alanına gelmişlerdir.

11 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve eşi, Başbakanımız Sayın Ahmet DAVUTOĞLU ve eşi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Ayşenur İSLAM’a AFAD koordinasyon merkezinde, teknik çalışmalar ve Psiko-sosyal Destek Çalışmaları hakkında brifing verilmiştir.

12 ASPİM Psiko-sosyal Destek Ekibince kazanın olduğu günden kurtarma çalışmalarının bittiği güne kadar, kaza alanında bulunan ailelerin kaldığı çadırda, Ermenek Devlet Hastanesinde kurulan aile çadırında, cenaze-lerin defin esnasında ve ailelerin evlerinde olmak üzere psiko-sosyal destek çalışmaları aralıksız olarak sürdürülmüştür.

13 Ayrıca ASPİM Psiko-sosyal Destek Ekibince aile içerisinde meydana gelen anlaşmazlıklarda arabuluculuk hizmeti verilmiştir. Halen ev ziyaretleri düzenli aralıklarla devam etmektedir.

14 Ermenek İlçesinde bulunan Rehabilitasyon Merkezi’nin bir bölümü, Ermenek, Sarıveliler ve Başyayla ilçelerinde bulunan Yaşlı Yaşam Evleri ve Umut Evleri acil ihtiyaç durumunda afetzede yakınları ve aile bireylerine yönelik ilk (geçici) barınma yeri olarak hazır hale getirilmiştir.

15 ASPİM psiko-sosyal destek ekibi tarafından çocuklar için aile çadırının yanına çocuk çadırı kurulmuştur. Ermenek Kaymakamlığından oyuncaklar temin edilmiş, Ermenek Ali Rıza Alıçlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından ise kırtasiye ihtiyacı karşılanmıştır. ASPİM psiko-sosyal destek ekibinden de okul öncesi öğretmeni, psikolog ve sosyal çalışmacılar görevlendirilmiştir.

16 ASPİM Psiko-sosyal Destek Ekibince madende vefat eden işçilerin çocuklarına babalarının ve/veya akrabalarının çocuklarına, akrabalarının vefat ettiklerini anlatabilmeleri için yardımcı olacağı düşünülen “Çocuk ve Ölüm” adlı bir broşür hazırlanmış, aileler ile özel görüşmeler yapılmış, ailelere süreç hakkında bilgi verilmiş, broşür hakkında bilgi verilmiş ve ailelerin tamamına dağıtımı sağlanmıştır. Bu süreçte aileler yalnız bırakılmayarak çocuklar ve aileler ile birebir görüşmeler yapılarak psiko-sosyal destek verilmiştir.

17 YARDIM SÜRECİ SOMA ÖRNEĞİ BAZ ALINARAK (BİR ÇOCUĞUN DEDİĞİ GİBİ KEŞKE BENİMDE BABAM ÖLSEYDİ VE BİR YAŞLININ DEDİĞİ GİBİ KEŞKE BENİM DE OĞLUM ÖLSEYDİ DURUMUNUN ORTAYA ÇIKMAMASI İÇİN) EŞİT, DÜZENLİ VE İHTİYACA GÖRE YARDIM YAPILABİLİNMESİ İÇİN TEK MERKEZLİ ÇALIŞILMIŞTIR. GELEN YARDIMLARIN YÖNLENDİRMESİ TEK MERKEZ OLARAK BELİRLENEN ERMENEK KAYMAKAMLIĞINA YAPILMIŞ VE YARDIMLAR BİR YERDE TOPLANILARAK DAĞITIMI SAĞLANMIŞTIR. YAŞLI VE ENGELLİSİ OLAN AİLERE, SOSYAL ÇALIŞMACI VE PSİKOLOGLAR’DAN OLUŞAN PERSONEL GÖREVLENDİRİLMESİ YAPILARAK İHTİYAÇ BELİRLEMESİ VE SORUN TESPİTİ YAPILMIŞTIR. KÜÇÜK ÇOCUĞU VE BEBEĞİ OLAN AİLELER BELİRLENEREK İHTİYAÇ BELİRLEMESİ VE SORUN TESPİTİ YAPILMIŞTIR. BELİRLENEN İHTİYAÇLAR VE SORUNLARA ANINDA MÜDAHALE EDİLEREK ÇÖZÜMÜ SAĞLANMIŞTIR. SAĞLIK NEDENLERİYLE 1 ÇOCUĞUN KONYA’YA 1 ÇOCUĞUNDA ANTALYA’YA SEVKİNİN YAPILMASI SAĞNARAK SAĞLIK TAKİBİ YAPILMIŞTIR. 2 ŞEHİT YAKININA ENGELLİ OLMALARI NEDENİYLE DESTEK SAĞLANARAK FİZİK TEDAVİ SÜRECİNDE GEREKLİ YÖNLENDİRMELER YAPILMIŞ VE DESTEK SAĞLANMIŞTIR.

18 Bakanlığımızca, 18 aileye toplam 127
Bakanlığımızca, 18 aileye toplam TL nakdi yardımda bulunulmuştur. Ayrıca vatandaşlar tarafından gönderilen ayni yardımlar (kıyafet, beyaz eşya, oturma grubu, halı, elektronik eşya, gıda ve temizlik malzemeleri, bebekler için bez ve mama vb.) Ermenek SYDV deposunda toplanmış, ASPİM Psiko-sosyal Destek Ekibince ayrıştırılarak dağıtımı sağlanmıştır.

19 ASPİM Psiko-sosyal Destek Ekibince diğer kurum ve kuruluşlarca verilecek hizmetler için, kazazede aile ve yakınları ile ilgili kuruluşlar arasında gerekli irtibat sağlanmıştır. (Hastane, SGK, Milli Eğitim, Halk Eğitim, Bankalar, Tapu Kadastro, SYDV gibi)

20 tarihinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Ayşenur İSLAM ve beraberindeki heyet taziyede bulunmak için 17 aileyi evlerinde ziyaret etmişlerdir.

21 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Karaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden sosyal çalışmacı, psikolog, sosyolog, öğretmen, hemşire, çocuk gelişimciden oluşan toplam kişilik meslek elemanı ekibi maden kazası alanında ve hastanede psiko-sosyal destek sağlamışlardır.

22 Ayrıca; diğer kurumlardan da destek sağlanmış, Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden ve Karaman Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği’ nden de sosyal çalışmacı ve psikologlardan oluşan 10 kişilik meslek elemanı psiko-sosyal destek ekibine destekte bulunmuşlardır.

23 Ermenek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 10 PDR öğretmeni tarafımızdan bildirilen ailelerin tamamına ev ziyaretleri yaparak okula devam eden çocukların durumları hakkında çalışma yapmışlardır. okula devam etmek istemeyen çocuklar hakkında öğretmenlere özel bilgi verilerek çocukların yaşadıkları sorunların üstesinden gelmeleri için destek almaları sağlanmıştır. Ermenek ve Başyayla İlçe Müftülüklerinden 15 kişilik din görevlisi, hastane alanında ve cenazelerin defin sürecince görev almışlardır.

24 YAPILAN MESLEKİ ÇALIŞMALAR
Olayın meydana geldiği ilk günde 18 aile ile de, geliştirilen anket formu çerçevesinde görüşülerek aile bilgileri alınmıştır. Kurtarma çalışmalarının sürdüğü 38 gün boyunca (30 Ekim-4 Aralık 2014) ailelerle her gün görüşme yapılmış ve sürekli olarak yanlarında meslek elemanı bulunmuştur. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasından sonra haftalık olarak ailelere, görevli meslek elemanları ev ziyaretleri yapmışlardır, ev ziyaretlerimiz yapılan uygulama planı çerçevesinde halen devam etmektedir. Kurtarma çalışmalarına katılan işçilerle de 38 gün boyunca günlük görüşmeler yapılarak onlara da psiko-sosyal destek sağlanmıştır. Yapılan çalışmalar günlük olarak istatistik ve rapor halinde Bakanlığımız ilgili birimlerine, AFAD koordinasyon merkezine ve Karaman ASP İl Müdürlüğü’ne e mail olarak aktarılmıştır. Şu anda haftalık olarak bu raporlar hazırlanarak Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüze aktarılmaktadır.

25 AİLELERE YAPILAN MADDİ-NAKDİ YARDIM
NOT: YARDIMLAR HER AİLE BAŞINA DÜŞEN MİKTARLAR BELİRLENEREK GÖSTERİLMİŞTİR. RECEP ÇİLOĞLU’NUN AİLESİNİN ZONGULDAK’TA İKAMET ETMESİ NEDENİYLE ZONGULDAK ASPİM’E BİLGİ VERİLMİŞTİR. YARDIMLAR KİŞİ SAYISI MİKTARI NAKDİ 18 TL EŞYA YARDIMI 17 Her ailenin ihtiyacına göre TEMİZLİK MALZEMESİ GIDA GİYECEK

26 Psiko-sosyal Destek personeli tarafından ailelere psikolojik destek, sosyal yardımların organizasyonu ve hukuki rehberlik hizmet çalışmaları halen devam etmektedir.

27 KARAMAN İLİ ERMENEK MADEN KAZASI SONRASI YÜRÜTÜLECEK PSİKOSOSYAL DESTEK ÇALIŞMALARI İÇİN İŞ AKIŞ ŞEMASI HAZIRLANMIŞTIR. HER BİR AİLE İÇİN MESLEK ELEMANLARI (SOSYAL ÇALIŞMACI, SOSYOLOG, PSİKOLOG) GÖREVLENDİRİLMİŞ OLUP, AİLELER İLE İLGİLİ ÇALIŞMA SÜRECİ DEVAM ETMEKTEDİR.

28 ERMENEK’ TE MEYDANA GELEN MADEN KAZASINDA ASPİM PSİKOSOSYAL DESTEK EKİBİNİN KARŞILAŞTIĞI OLUMLU YÖNLER ASPİM Psikososyal Destek Ekibi personelinden bazılarının daha önceki afetlerden deneyimli olması. 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa/Soma’ da meydana gelen maden kazası örneği Kaza meydana gelir gelmez Afet Koordinasyon Merkezi’ nin kurularak Psikososyal Destek Ekibinin olay yerine ilk olarak gelmesi. ASPİM Psikososyal Destek Ekibinin özverili bir şekilde çalışmaları. Tüm afetzedelerin evleri ziyaret edilerek Psikosoyal destek ekibince ihtiyaç ve durum değerlendirme raporları hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılmıştır. Halk Sağlığı ve Sağlık İl müdürlüğünün personel katkıları. TAMP’ ın uygulamada olması ve yönlendirmesi.

29 AFAD ile yetki karmaşası. İlçe Müftülüğü ile yaşanan sıkıntılar.
ERMENEK’ TE MEYDANA GELEN MADEN KAZASINDA ASPİM PSİKOSOSYAL DESTEK EKİBİNİN KARŞILAŞTIĞI OLUMSUZ YÖNLER Psikolojik ilk yardımda bulunacak birçok personelin afetlere ilişkin deneyiminin olmaması. Birçok sosyal yardımın ASPİM Psikososyal Destek Ekibi tarafından dağıtılması. AFAD ile yetki karmaşası. İlçe Müftülüğü ile yaşanan sıkıntılar. Çalışana Destek Hizmetlerinin eksikliği

30 SAYGILARIMLA ARZ EDERİM.
Servet TÜREGÜN Karaman Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür V.


"T.C. KARAMAN VALİLİĞİ AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları