Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER).

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)."— Sunum transkripti:

1 FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)

2 Fiil,kök veya gövdelerinden türeyen fiile benzeyen ama artık fiil olmayan kip ve şahıs eki almayan kelimelerdir. *Çok uyumak baş ağrısı yapar. *Gelecek günler çok şeylere gebe. *Gün geçtikçe seni daha iyi anlıyorum

3 İSİM FİİLLER (MASTARLAR)
Fiil kök veya gövdelerinden “–me,-iş,-mek” (MAyIŞMAK) ekleriyle türetilen fiilimsilerdir. *Ders çalışmaya zaman ayırmalısın. *Bakışlarından hoşlanmadım. *Gülmek sana yakışıyor.

4 UYARI! : İsim fiiller bir yönüyle isim olduklarından isim çekim eki alabilirler.
Hal Eklerini Alabilirler: => Kitap okumada onun üstüne yoktur. => Artık gülmeyi unuttuk. Çoğul Eklerini Alabilirler: => Gülüşmeler sona erdi. İyelik Eklerini Alabilirler: => Oraya gelmem imkansız.

5 UYARI! : İsim fiil ekleri alan bazı kelimeler fiilimsi özelliklerini kaybederek kalıcı isim olurlar.
* Yemek yemeyi seviyor. isim Fiilimsi *Çiftçi için toprağa ekmek kazançtır. İsim Fiil *İki ekmek aldı. İsim

6 SIFAT FİİLLER (ORTAÇLAR)
Fiil, kök ya da gövdelerinden, “-an,-ası,-mez,-ar,-dik,-ecek,-miş” ekleriyle türetilir. Sıfat fiiller cümlede sıfat görevinde kullanılır. *Gezen tilki yatan aslandan iyidir. *Ağlamayan çocuğu meme vermezler. *Yıkılası duvarlar var şimdi aramızda. *Allah görünmez kazadan korusun.

7 *Söylediklerin yenilir yutulur sözler değil.
*Kitapta çözülmedik soru kalmasın. *Gelecek yıl liseye gideceksin. *Davete tanınmış yazarlar katılmış.

8 UYARI! : Sıfat fiilin önündeki isim düşerse sıfat fiil adlaşır.
*Çözemediğin soruları bana sorabilirsin. Sıfat Fiil Çözemediklerini bana sorabilirsin. Adlaşmış Sıfat *Bugün yapılacak işleri yarına bırakmayın. Bugün yapılacakları yarına bırakmayın.

9 UYARI!: Sıfat fiil ekleri olan bazı kelimeler fiilimsilik özelliğini kaybederek kalıcı isim olurlar.
*Geçmişten geleceğe bir köprüdür İstanbul. *Üsküdar dolmuşu kalkacak.

10 UYARI! : “-mez,-r,-ecek,-miş” sıfat fiil ekleri aynı zamanda kip ekidir.Bunları tür ve görevleri cümle içinde kullanımı belirler. *Geçmiş günleri hasretle andık. Sıfat Fiil Eki *Zaman ne çabuk geçmiş. Önceki Zaman Eki *Onunkisi çekilir dert değil. *Senden gelen her dert çekilir. Geçmiş Zaman Eki

11 ZARF FİİL (BAĞ FİİL-ULAÇ)
Fiile sorulan “Nasıl?” ve “Ne zaman?” sorularının cevabı eğer bir fiilimsi ise zar fiildir. Nasıl? => Durum Anlamlı Zarf Fiil Ne Zaman? => Zaman Anlamlı Zarf Fiil Fiil kök veya gövdelerine getirilen “İP-İNCE-ELİ-KAN-A-MADAN-DIKÇA-DIĞINDA-İN-MEZ” ekleriyle yapılır.

12 *Gecesini gündüzüne katıp sınavı kazandı.
*Koşarak annesinin yanına gitti. *Zaman gelince her şeyi anlatacağım. *Onu gördükçe seni hatırlıyorum. *Düşe kalka yanımıza geldi.

13 UYARI. : Fiilimsiler ek fiil alıp yüklem olabilirler
UYARI! : Fiilimsiler ek fiil alıp yüklem olabilirler.Fiilimsilerin yüklem olduğu cümle isim cümlesidir. *Bizim görevimiz çalışmaktır. çalışmak-tır İsim Fiil Ek Fiil


"FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları