Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE YÖNETİMİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE YÖNETİMİ."— Sunum transkripti:

1 İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE YÖNETİMİ

2 KALİTE KONUSUNDA BİR HEYECAN VE ARZUNUN OLMADIĞI ORGANİZASYONDA BAŞARISIZLIK SÖZ KONUSU OLUR…

3 KALİTE GELİŞTİRME ASLA SONA ERMEYECEK BİR SEYAHATTİR.

4 Kalite Yönetiminin Amaçları Nelerdir? Kalite uğraşının tanımı, kalite politikası ile belirginleşir. Kalite uğraşının tanımı, kalite politikası ile belirginleşir.

5 BASİTE İNDİRGEMEKLE BASİTE ALMAK, KOLAYLAŞTIRMAKLA KOLAYINA KAÇMAK AYNI ŞEYLER DEĞİLDİR

6 HER BAŞARILI KALİTE YÖNETİMİ, ÜST YÖNETİMİN KATKISI VE ÇALIŞANLARIN EMEĞİ İLE OLUŞMUŞTUR

7 Kalite Politikası   Kalite politikasının oluşturulması başkalarına bırakılamayacak kadar önemlidir. Bu yetki daha alt düzeylere devredilemez.   Herkesin, görevini nasıl ve en iyi yerine getireceği yolunda kavram birliği yaratmalıdır.   Kuruluşun kalite politikasının olmadığı yerde, herkes aklına eseni yapar.   Kalite politikası, politikaya ne denli uyulduğunun denetlenmesini de içermelidir.

8   Kalite politikası saydam olmalıdır. Herkes ne olduğunu bilmeli,anlamalı ve inanmalıdır.   Açık ve seçik olmalıdır. Herkes,gereklerini yerine getirmeli ve çabalara katkıda bulunmalıdır.   Kaliteyi daha iyiye götürmek açısından katılımcılığı açık, özendirici olmalı fakat kaytarma ve kaçamak kapılarını kapatmalıdır.   Her Kuruluşun Kalite politikası ve bu politikanın gerektirdiği uygulamalar, yazılı belgelere dönüştürülmelidir. Bu belgelerin derlenmesi, tasnifi, dağıtımı ve saklanmasının bir düzen içinde olmasını sağlamak da sistem çalışmalarının bir bölümüdür.

9 KALİTEYİ GERÇEKLEŞTİRMEK YOLUNDA İSTEK YARATMAK BAŞARININ EN ÖNEMLİ ADIMIDIR !

10 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN AMAÇLARI Toplam kalite yönetimi ile ilgili amaçları belli başlıklar altında aşağıda toplamak mümkündür.   Savurganlıkları önleme   Verimliliği arttırma   Kaliteyi arttırma   İşlem zamanlarını kısaltma   Sürekli iyileştirme ve gelişme Burada özellikle savurganlıkların önlenmesi ve verimliliği arttırma konuları üzerinde durulacaktır.

11 Başkanlığımızda söz konusu olabilecek savurganlıkları, görünen savurganlıklar ve görünmeyen savurganlıklar şeklinde ikiye ayırmak mümkündür. Görünen savurganlıklar;   Kırtasiye Malzemesi   Telefon görüşmeleri   Ampuller   Damlayan musluklar   Çay,kahve ve ikram malzemesi   Tuvalet kağıdı   Fotokopi v.b.

12 İşletmelerde Görünmeyen Savurganlıklar : A. Malzeme savurganlıkları   Satın almada   İhtiyaçların iyi planlanmaması   Malzemenin iyi tanımlanmaması   Piyasa etüdü yapılmaması

13 B.Makine savurganlıkları   Uygun makine seçilmemesi   Standart makine kullanılmaması   Makinelerin iyi ayarlanmaması   Makinelerin hor kullanılması   Eski makinelerin kullanılması   Koruyucu bakım yapılmaması

14 C.İşçilik Savurganlıkları   Uygun personel seçilmemesi   Metod ve iş tarifi olmayışı   Eğitim yapılmaması   Metod geliştirilmemesi   Personel devir hızının yüksek oluşu   Ödüllendirme ve cezalandırma sisteminin olmayışı   İş Güvenliğinin olmaması

15 D.Enerji Savurganlıkları   Yanlış enerji kaynağı seçimi   Gereksiz kullanım   Ek yarar sağlanmaması

16 E.Yönetim Savurganlıkları   Planlama olmaması   Organizasyon bozuklukları   Yetki devrinin istenen ölçüde gerçekleşmemesi   Doğru ve yeterli yöneltmenin yapılamaması   Koordinasyonsuzluk   Kontrol yetersizliği   İletişim ve bilgi akışı aksaklıkları   Motivasyona önem verilmemesi.

17 Yukarıda ele alınan savurganlıklara başka maddeler eklemek mümkündür. Burada vurgulanmak istenen gerçek! BU SAVURGANLIKLARDA HEPİMİZİN ÖYLE VEYA BÖYLE ETKİSİ OLDUĞUDUR.

18 Bu nedenle konuya hepimizin sahip çıkması ve destek vermesiyle, kalite seferberliği başlatılmış olacaktır.

19 Biraz da kalite- verimlilik ilişkisini incelersek; Verimlilik kavramı genelde elde edilen üretim ile bu üretimi sağlayan üretim faktörleri arasındaki oransal ilişkidir şeklinde tanımlanmaktadır. Bu tanım,olayın sadece ekonomik boyutunu dikkate almaktadır. Konuya Toplam Kalite Yönetimi esprisi içinde bakacak olursak verimlilik, bir düşünce biçimi tarzı ve bir tutum olarak düşünülmelidir. Buna uygun bir ortamı yaratan işletmeler sonuçta insan faktörünün işe devamını, yaratıcılığını ve motivasyonunu artıracak, istenmeyen sonuçlar (iş kazası v.b.) en aza inecek ve insanların daha verimli çalışması sağlanacaktır.Sonuç olarak yapılacak işlerin daha kısa sürede ve kaliteli olması gerçekleşecektir.

20 Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili amaçlardan biri olan verimliliği arttırma konusunda Japon prodüktivite (verimlilik) merkezinin ;. “ Verimlilik her şeyin üzerinde zihinsel bir davranış biçimidir, mevcudun devamlı geliştirilmesi, gelişim ve ilerleme mentalitesidir. Ne kadar iyi görünürse görünsün ve de gerçekte ne kadar iyi olursa olsun, mevcut durumu iyileştirme, geliştirme arzusudur. Ekonomik ve sosyal hayatın değişen şartlara devamlı uydurulmasıdır.Yeni metodla yeni tekniklerin devamlı uygulanması çabasıdır, insanoğlunun gelişimine olan inançtır.” Şeklinde özetlenen sözleri Toplam Kalite Yöntemi açısından çok önemli bir mesajdır. Çünkü böylece toplam kalite yönetimine uygun ortamın hazırlanması, sürdürülmesi ve geliştirilmesi verimlilik artışı ile paralellik gösterir.

21 “ KALİTE, ASLINDA KURULUŞTAKİ HERKESİN İŞİDİR, ANCAK KİMSENİN İŞİ HALİNE GELMEYECEK ŞEKİLDE DOĞRU OLARAK YAPILANMALI, BİREYLERİN ÜRETTİKLERİ KALİTELİ İŞLER VE BÖLÜMLERİN KALİTE İÇİN YAPACAKLARI TAKIM ÇALIŞMASIYLA DESTEKLENECEK ŞEKİLDE ORGANİZE EDİLMELİDİR.”


"İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI KALİTE YÖNETİMİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları