Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

/ 321 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk Riyad Uluslararası Türk Okulu, 14 Mart 2007 GENÇLERDE Sağlıklı Beslenme

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "/ 321 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk Riyad Uluslararası Türk Okulu, 14 Mart 2007 GENÇLERDE Sağlıklı Beslenme"— Sunum transkripti:

1 / 321 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk Riyad Uluslararası Türk Okulu, 14 Mart 2007 GENÇLERDE Sağlıklı Beslenme

2 / 322 Beslenmemize dikkat etmesek neler olabilir? Şişmanlık Zayıflık Kalp hastalıkları Tansiyon yüksekliği Yağ yüksekliği Kansızlık Kemik zayıflığı Kanser Guatr …

3 / 323

4 4 Bu sunum hakkında Amaç –Gençlerde sağlıklı beslenmenin önemini kavramak –Beslenmenin hastalıklarla ilişkisini açıklayabilmek –Önemli besin öğelerine olan günlük ihtiyacı belirtebilmek –Vücut kitle endeksini hesaplayabilmek –Şişmanlığın risklerini sayabilmek –Besin piramidini açıklayabilmek Süre –30 dk sunum –15 dk tartışma ve özet

5 / 325 Türkiye’de nüfusun %19.7’sini yaşlar arasındaki gençler oluşturmaktadır TNSA 2003

6 / ’lü yıllarda ölüm nedenleri Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Health Statistics. National Vital Statistics System and unpublished data

7 / 327 Günümüzde ölüm nedenleri

8 / 328 Besin öğeleri Su Karbonhidratlar Vitaminler, mineraller ve lif Proteinler Yağlar

9 / 329 Besin piramidi Yağlar Proteinler Lif Karbonhidratlar Su

10 / 3210 Vücudumuzdaki su Günlük ihtiyacımız: 1-3 litre (40ml/kg)

11 / 3211 Demir Günlük ihtiyacımız: 10-18mg (1-2mg/kg) Kaynaklar: –Et –Tavuk –Balık –Karaciğer –Yumurta –Kurubaklagiller, –Pekmez,tahin –Yeşil yapraklı sebzeler

12 / 3212 Kalsiyum

13 / 3213 Kalsiyum kaynakları

14 / 3214 D Vitamini Günlük ihtiyacımız ünite Kaynaklar: –süt ve süt ürünleri, –balıklar, –balıkyağı, –deniz ürünleri, –yumurta, –karaciğer, –Tereyağı –…–…

15 / 3215 Osteoporoz

16 / 3216 Protein Günlük ihtiyacımız: 1 gram / kg vücut ağırlığı Kaynaklar: –etler, –süt ürünleri –yumurta –baklagiller, –tahıllar, –sebzeler –kabuklu yemişler

17 / 3217 Kahve-Kola Kafeinli içeceklerin fazla miktarlarda tüketilmesi osteoporoz gelişiminde bir risk faktörüdür. Kanda kafein düzeylerinin yükselmesi kalsiyum atılımını artırmaktadır. Kafein, kemikler açısından önemli bir mineral olan magnezyum atılımını da etkiler Kafein demirin vücutta kullanılmasına engel olur

18 / 3218 Sigara Sigara içenlerde bağırsaklardan kalsiyum emilimi azalmaktadır, Kemik yıkımı artmaktadır. Oksijen taşınması bozulduğundan besinlerden yeterince yararlanılamamaktadır.

19 / 3219 Lif alımı Günlük 25 gram lif (posa) alınması önerilmektedir Kaynaklar: –Sebzeler –Meyveler

20 / 3220 Tek açıdan doğru beslenmek yetmez! Resmin tamamını görmeliyiz…

21 / 3221

22 / 3222 Kahvaltının önemi Akşam yemeği ile sabah arasında 12 saatlik süre geçer. Sabah kalktığımızda kahvaltı yapmazsak beynimizde yeterince enerji oluşmaz. Kahvaltı bazal metabolizma hızımızı artırır. Vücudumuz daha iyi çalışır.

23 / 3223 Şişmanlık Gelişmiş toplumlarda şişmanlık oranı %20-40 Ben şişman mıyım? –Vücut Kitle Endeksi (BMI) –Ağırlık (kg)/Boy 2 (m 2 ) –(71)/(1,65) 2 = 71/2,7 = 26,1

24 / 3224 BMI BMI (kg/m 2 )İlişkili sağlık riskleri Zayıf< 18.5Düşük (ama başka sorunları var) Normal Average Kilolu ,9 Artmış Şişman Orta derecede artmış Çok şişman Çok artmış Aşırı şişman40 or higher Tehlikeli düzeyde artmış

25 / 3225

26 / 3226 Şişmanlığın riskleri Kalp hastalığı Şeker hastalığı Yükske tansiyon Kanser Psikolojik sorunlar Eklem problemleri Diğer…

27 / 3227 Öneriler 1.Günde 2 bardak süt içiniz. 2.Her gün kahvaltı ediniz. 3.Günde 3 öğün yemek yiyiniz. 4.Süt ürünlerini, meyve ve sebzeleri her gün yiyiniz. 5.Spor yapınız. 6.Yemeklerden önce ve sonra ellerinizi yıkayınız. 7.Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyiniz. 8.Acıkmadan yemeyiniz ve tabağınıza yiyebileceğiniz kadar yemek alınız. 9.Açıkta satılan besinleri almayınız. 10.Kola, kahve, çay, cips, şekerleme yemeyiniz TC Sağlık Bakanlığı Beslenme Rehberi

28 / 3228 Özet 1.İnsanlar en çok hangi hastalıklardan ölmektedir? 2.Protein içeren besinler hangileridir? 3.Kalsiyum içeren besinler hangileridir? 4.Demir içeren besinler hangileridir? 5.Vücut kitle endeksini nasıl hesaplarız?

29 / Günde ne kadar su içmeliyiz? 7.Vücudumuzun ne kadarı sudan oluşmaktadır? 8.Besin piramidinin basamakları nelerdir? 9.Günlük enerji ihtiyacımızın en fazlasını hangi tür besinlerden almalıyız?

30 / Hangi besin grubunda en fazla kalsiyum bulunur? a. Bir su bardağı süt b. Bir adet muz c. Bir su bardağı yoğurt d. 100 gram fındık

31 / 3231 "If we could give every individual the right amount of nourishment and exercise, not too little and not too much, we would have found the safest way to health." -Hippocrates c B.C.

32 / 3232


"/ 321 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk Riyad Uluslararası Türk Okulu, 14 Mart 2007 GENÇLERDE Sağlıklı Beslenme" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları