Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HIV ve AIDS Dr.Esin DOĞANTEKİN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HIV ve AIDS Dr.Esin DOĞANTEKİN."— Sunum transkripti:

1 HIV ve AIDS Dr.Esin DOĞANTEKİN

2 Acquired Immune Deficiency Syndrome
Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu

3 HIV Nedir? Human Immunodeficieny Virus (İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü) kelimelerinin baş harfleri ile adlandırılmış HIV virüs, bağışıklık sisteminin içine yerleşerek, bireyin bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüstür HIV Pozitiflik Nedir? Kanında HIV virüsü bulunan kişilere HIV pozitif denir. Bu kişiler aynı zamanda kanında antikor bulunan seropozitif (Anti-HIV testi=ELISA testi pozitif) kişilerdir.

4 I ; Immun ;çünkü vücudun immün sistemini etkiler.
AIDS A; Acquired – Edinsel ;Çünkü genlerle geçmez, kişi enfekte olur yada edinir. I ; Immun ;çünkü vücudun immün sistemini etkiler. D ;Deficiency –Yetersizlik ; Çünkü immün sistemde yetmezlik oluşturarak gerektiği gibi çalışmasını engeller. S ; Syndrome – Sendrom ; Çünkü AİDS li kişi çok geniş , farklı ve fırsatçı enfeksiyonlara maruz kalır.

5 H ; Human-İnsan ;Çünkü bu virüs sadece insanları enfekte eder.
HIV H ; Human-İnsan ;Çünkü bu virüs sadece insanları enfekte eder. I ; Immuno Deficiency – İmmün Yetmezlik ; Çünkü virüsün etkisi vücutta immün sistemde yetmezlik oluşturmak, düzenli çalışmasını önlemek yönündedir. V ; Virüs ; Bu organizma bir virüstür ve üremek için insan hücrelerine ihtiyaç duyar.

6 AIDS’in bulaşmadığı durumlar
Aile yaşantısı, toplumsal yaşam El sıkışma, kucaklaşma, cilt temasları Sosyal öpüşme Yemek ve içki, tabak-kaşık-bardak Yüzme havuzu, banyo, tuvalet Giysi ve çamaşır Böcek ve sinek sokmaları

7 AIDS Nasıl Bulaşır? Üç şekilde bulaşır. Cinsel ilişki yoluyla
Kan yoluyla Anneden bebeğe

8 Cinsel bulaş açısından riskli davranışlar; *birden fazla partneri olmak *eşcinsellik *hayatını fuhuşla kazanmak *rastgele kişilerle cinsel ilişkiye girmek

9 Cinsel ilişki sayısı ile bulaşma riski doğru orantılı olarak artmakla birlikte, tek bir penetratif cinsel ilişkiyle de bulaşma olabilmektedir.

10 Enfekte kan ve kan ürünleri Organ/sperm nakli
Kan Yoluyla Enfekte kan ve kan ürünleri Organ/sperm nakli Kanla bulaşık delici, kesici aletlerin kullanımı

11 Uyuşturucu madde kullananlar ortak enjektör kullanımı nedeniyle HIV riski taşırlar

12 Alkol, esrar, eroin, kokain, amfetamin gibi uyuşturucular doğru ve sağlıklı düşünmeyi engelleyerek, cinsel ilişki sırasında olumsuz davranışlara neden olabilir.

13 Hamilelik sırasında placenta yoluyla Doğum sırasında vaginal sıvılarla
Anneden bebeğe Hamilelik sırasında placenta yoluyla Doğum sırasında vaginal sıvılarla Doğumdan sonra anne sütüyle

14 HIV günlük yaşamda aynı odada, büroda, sınıfta bulunmakla, aynı havayı solumakla bulaşmaz.

15 Anti-HIV Testi Nedir? Ne Zaman Yapılır? Nerelerde Yaptırılabilir?
HIV vücuda girdiğinden itibaren, vücutta bununla savaşmak için özel antikorlar oluşur. Kandaki bu antikorların ELISA yöntemiyle saptanmasına Anti-HIV testi denir. Anti-HIV antikorların ELISA yöntemiyle ölçülebilecek düzeye ulaşması için 3 aylık bir süreye (pencere dönemi) ihtiyaç vardır. Bu nedenle test, bulaşma olduğu düşünülen tarihten 3 ay sonra yapılmalıdır. Anti-HIV testinin pozitif olması kanda HIV virusunun olduğunu gösterir.Ancak anti-HIV testinin yalancı pozitif çıkma ihtimali de vardır. Bu nedenle, kişinin HIV pozitif (seropozitif) olduğunu söyleyebilmesi için, Westernblood testi denen doğrulama testinin de yapılıp sonucunun pozitif olması gerekmektedir. Anti-HIV testi, üniversite hastanelerinin mikrobiyoloji laboratuarlarında, devlet hastanelerinin laboratuarlarında ve hıfzısıhha merkezinde yaptırılabilir.

16 AIDS Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Tekrarlayan ateş ve gece terlemesi Nedeni belirsiz hızlı kilo kaybı Boyun, koltuk altı ve kasık lenf bezlerinin şişmesi Sürekli yorgunluk İshal İştah azlığı Ağızda beyaz lekeler Deride değişiklikler Nedensiz kanamalar Geçmeyen öksürük veya nefes darlığı

17 Belirtiler Kanserler İnfeksiyon Hastalıkları Ateş 1 aydan uzun süreli
Kilo kaybı %10’dan fazla İshal 1 aydan uzun süreli

18 AIDS Tedavisi? AIDS’in kesin tedavisi yoktur, bugün için ilaç kullanımı ile yalnızca hastalık belirtilerinin ortaya çıkışı geciktirilmektedir. İlerleyen hastalık ölümle sonuçlanmaktadır. Henüz AIDS’ten koruyucu bir aşı bulunamamıştır.

19 HIV ENFEKSİYONU BUZDAĞI GÖRÜNÜMÜ
TÜM AİDS BULGULARI MEVCUT BİREYLER HIV İLE ENFEKTE OLAN ,KENDİNİ HASTA HİSSEDEN ANCAK HASTALIK BELİRTİLERİ TAM OLARAK TANIMLANAMAMIŞ BİREYLER Henüz tanı almamış (HIV POZİTİF ASEMPTOMATİK BİREYLER) 3 YIL İÇİNDE %10’U BUZDAĞININ EN ÜSTÜNE GEÇER %25’İ AIDS RELATED COMPLEKS-ARC (+) HALE GELİR BUZ DAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜNÜN HEMEN ALTINDA YER ALIRLAR

20 HIV/AİDS BUZDAĞI ELİSA + AİDS HASTALARI ÖLENLER KANDA VİRÜS YÜKSEK
SEROPOZİTİFLER ELİSA + KANDA VİRÜS AZ- HIV (+) TAŞIYICILAR- SEROPOZİTİFLER KANDA VİRÜS YÜKSEK- HIV(-) (SERONEGATİF PENCERE DÖNEMİ) ELİSA - VİRÜS KANA ULAŞMAMIŞ-HIV (-) (SERONEGATİFLER)

21 RED RİBBON- KIRMIZI KURDELE
Umut İlgi Destek

22 DÜNYADA EN FAZLA HASTA GÜNEY AFRİKADA (SWAZİLAND)
DÜNYA’DA HIV/AIDS DÜNYADA EN FAZLA HASTA GÜNEY AFRİKADA (SWAZİLAND)

23 Bir Günde 7000’den fazla kişi HIV/AIDS hastalığına yakalandı!!!!
2009 yılında dünyada Bir Günde 7000’den fazla kişi HIV/AIDS hastalığına yakalandı!!!! Bunların arasında Yaklaşık 1000’i, 15 yaşından küçük çocuklar Yaklaşık 6000’i 15 yaşından büyük erişkinler

24 DÜNYA’DA HIV/AIDS AIDS, günümüzde dünya çapında bir salgın boyutuna ulaşmıştır. UNAIDS tahminlerine göre 2009 itibarı ile 33,3 milyon erişkin HIV taşıyıcısının olduğu, 2009 yılı içinde 2,6 milyon kişinin HIV’e yakalandığı, 1,8 milyon kişinin AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir.

25 TÜRKİYE’DE HIV/AIDS 3127 HIV (+) 771 AIDS vakası
Ülkemizde 1985 ve 2009 yılları arasında 3127 HIV (+) 771 AIDS vakası Toplam 3898 vaka bulunmaktadır. Vakaların %70’ini erkekler oluşturmaktadır. Enfeksiyondan en fazla etkilenen yaş grubu ise yaş arasıdır.

26 TÜRKİYE’DE HIV/AIDS

27 Sağlık Bakanlığı'nın rakamlarına göre alınan önlemlere ve yapılan uyarılara rağmen HIV/AIDS vakaları her geçen yıl artış gösteriyor. 2011 yılı sonu itibarıyla bildirimi yapılan 5 bin 224 HIV/AIDS vakasının 3 bin 723'ü erkek, bin 501'i kadın. Hastalık yoğun olarak grubundakilerde görülüyor. Yaklaşık 2 bin kişinin bu hastalıktan tedavi gördüğü tahmin ediliyor. Bakanlığa en fazla vaka bildirimi yapılan bölge Marmara, il ise İstanbul. Bunu sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Adana ve Bursa illeri izliyor. Vakaların yaklaşık yüzde 16'sını oluşturan yabancı uyruklu hastalar ise Ukrayna, Moldova ve Romanya'dan. Sağlık Bakanlığı verilerine göre enfekte olanların yarısından çoğu hastalığı korunmasız cinsel ilişki yoluyla almış.

28 HIV ve AIDS konusunda bilgilendirici etkinlikler yaygınlaşmalı,
Erken tanı almayı sağlayacak ücretsiz ve anonim test imkânlar ısağlanmalı Prezervatif kullanımı özendirilmeli Herkesin tedaviye erişimi kesintisiz ve ücretsiz sağlanmalı Sağlık alanında kişisel bilgilerin gizliliği garanti altına alınmalı, Nefret ve ayrımcılık karşıtı yasalar oluşturulmalı.


"HIV ve AIDS Dr.Esin DOĞANTEKİN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları