Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ana mektepleri. Karabekir Paşa’nın ana mektebi etkinlik masaları 1-Kağıt işleri masası : Kağıt bükmek, makas tutmak, kesilen kağıtlarla oyuncaklar şekiller.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ana mektepleri. Karabekir Paşa’nın ana mektebi etkinlik masaları 1-Kağıt işleri masası : Kağıt bükmek, makas tutmak, kesilen kağıtlarla oyuncaklar şekiller."— Sunum transkripti:

1 Ana mektepleri

2 Karabekir Paşa’nın ana mektebi etkinlik masaları 1-Kağıt işleri masası : Kağıt bükmek, makas tutmak, kesilen kağıtlarla oyuncaklar şekiller yapmak vb. kağıt işleri. 1-Kağıt işleri masası : Kağıt bükmek, makas tutmak, kesilen kağıtlarla oyuncaklar şekiller yapmak vb. kağıt işleri. 2-İğne iplik masası: İğne –iplik işleri yapmak, düğme söküp dikmek vb. 2-İğne iplik masası: İğne –iplik işleri yapmak, düğme söküp dikmek vb. 3-Çamur, kum ve boya masası : Çamurdan şekiller yapmak, kumdan yığınlar dereler yapmak vb. 3-Çamur, kum ve boya masası : Çamurdan şekiller yapmak, kumdan yığınlar dereler yapmak vb. 4-Temizlik masası. Örgütsel temizliğini, nasıl yapılması gerektiğini öğrendiği bölümdür. 4-Temizlik masası. Örgütsel temizliğini, nasıl yapılması gerektiğini öğrendiği bölümdür. 5-Güzel yaşayış masası : Sofra tertibi, el öpmek, hasta ziyareti gibi uygulamalı görgü kuralları bölümü, 5-Güzel yaşayış masası : Sofra tertibi, el öpmek, hasta ziyareti gibi uygulamalı görgü kuralları bölümü, 6-Terbiye-i fikriye masası : Küçük hikayeler, sohbet, çocuklar içim şiirler. 6-Terbiye-i fikriye masası : Küçük hikayeler, sohbet, çocuklar içim şiirler.

3 7-Ağaç ve mukavva masası :Kibrit çöpleri kesmek, ağaç yontmak, ve mukavva işleri gibi etkinliklerin uygulandığı bölüm. 7-Ağaç ve mukavva masası :Kibrit çöpleri kesmek, ağaç yontmak, ve mukavva işleri gibi etkinliklerin uygulandığı bölüm. Yedi yaşın çok geç olduğunu 1920’li yıllarda savunan ve açtığı ana mekteplerinde uygulamalı sistemde ortaya koyan Karabekir paşa, bu yaş grubunun eğitimine özel önem sarf etmiştir. Yedi yaşın çok geç olduğunu 1920’li yıllarda savunan ve açtığı ana mekteplerinde uygulamalı sistemde ortaya koyan Karabekir paşa, bu yaş grubunun eğitimine özel önem sarf etmiştir. MEB’in okul öncesi bir yılı zorunlu eğitim kapsamına alması bu yolda altmış çok önemli bir ad adımdır. MEB’in okul öncesi bir yılı zorunlu eğitim kapsamına alması bu yolda altmış çok önemli bir ad adımdır.

4 Karabekir paşa neler diyor. Çocuk(ana sınıf öğrencisi) amele gibi bir önlük giymiş ve karşısında çamurla hayatla mücadele ediyor. Çocuk(ana sınıf öğrencisi) amele gibi bir önlük giymiş ve karşısında çamurla hayatla mücadele ediyor. –Çamurdan envai şekiller yapıyor.Bardaklar yapıyor.Tabaklar yapıyor.Dört yaşında bir çocuk iğneden iplik geçiriyor, teyelliyor, makasla ufak ufak muntazam şekiller kesiyor.Üstünü temizliyor.Adeta hayata lazım olan işleri yapan bir adamın ufak bir modeli şeklinde onu mücadeleye alıştırıyor. –Şu halde ana mektebinden çıkmış altı yaşındaki bir çocuk, hayatta ne lazım gelirse kendi yaşına kendi idrakine göre yapar ve faydalı bir şekilde, usulü idaresinde gelişmiş olarak çıkıyor.

5 Ana mektebinde suyla çamurla oynamayan bir çocuğun bu zevkini (ihtiyacını) sağlık koşulları uygun olmayan ortamlarda gerçekleştirme durumu ortaya çıkacağını savunan paşa pratik hayatın ana mekteplerine de girmesini memnuniyetle dile getiriyor. Ana mektebinde suyla çamurla oynamayan bir çocuğun bu zevkini (ihtiyacını) sağlık koşulları uygun olmayan ortamlarda gerçekleştirme durumu ortaya çıkacağını savunan paşa pratik hayatın ana mekteplerine de girmesini memnuniyetle dile getiriyor. Çocukların ana mekteplerinde fikren ve bedenen gelişmelerini hedefleyen Karabekir Paşa bu mekteplerde çocukların gündelik hayatlarında faydalanabilecekleri yedi farklı etkinlik masasını bu nedenle oluşturuyor. Çocukların ana mekteplerinde fikren ve bedenen gelişmelerini hedefleyen Karabekir Paşa bu mekteplerde çocukların gündelik hayatlarında faydalanabilecekleri yedi farklı etkinlik masasını bu nedenle oluşturuyor.

6 Kurduğu İrfan müesseseleri, 1-İbret Yeri ( TİYATRO) 1-İbret Yeri ( TİYATRO) 2-Müze, 2-Müze, 3-Müzik Mektebi, 3-Müzik Mektebi, 4-Muhtelif Kurslar (Elektrikçilik, sinemacılık, fotoğrafçılık gibi) 4-Muhtelif Kurslar (Elektrikçilik, sinemacılık, fotoğrafçılık gibi) 5-Spor Kulübü (Avcılık,atıcılık, binicilik, uzun yürüyüş ) binicilik 12 yaşında başlar. 5-Spor Kulübü (Avcılık,atıcılık, binicilik, uzun yürüyüş ) binicilik 12 yaşında başlar. 6-Okuma salonu, 6-Okuma salonu, 7-Okuma bilmeyenlere mektup yazma merkezi, 7-Okuma bilmeyenlere mektup yazma merkezi, 8-Bir Gazete Çıkarma, 8-Bir Gazete Çıkarma, 9-Sinema ve film kütüphanesi, 9-Sinema ve film kütüphanesi, 10- Bayramlar (Ağaç bayramı, idman bayramı, kitap bayramı ) 10- Bayramlar (Ağaç bayramı, idman bayramı, kitap bayramı )

7 OKUMA FAALİYETLERİ Bütün aillerin geceeri hoşça okumaları ve çocuklarımızında yükselmeleri halkı üç kitaba lüzüum görüyor. Bütün aillerin geceeri hoşça okumaları ve çocuklarımızında yükselmeleri halkı üç kitaba lüzüum görüyor. A_İçtimai, sıhhi, iktisadi, ve yanlış inanış bilişilerini terhiş ve tashih eden bir takım öğütlerdir. A_İçtimai, sıhhi, iktisadi, ve yanlış inanış bilişilerini terhiş ve tashih eden bir takım öğütlerdir. B-Fikir, ruh, beden terbiyesini bir arada yapacak müzikli hareket oyunları ve istiklal marşı, B-Fikir, ruh, beden terbiyesini bir arada yapacak müzikli hareket oyunları ve istiklal marşı, C-Makine kudretinin yarattığı fabrikaların resimleri ve yazıları, C-Makine kudretinin yarattığı fabrikaların resimleri ve yazıları, D-Evlerde ve mahalle kahvelerindeki amiyana resimler ve levhalar yerine milli gurur verecek ve birlik temin edecek resim ve yazılar asılması. D-Evlerde ve mahalle kahvelerindeki amiyana resimler ve levhalar yerine milli gurur verecek ve birlik temin edecek resim ve yazılar asılması. Bu güzel düşünceleri ortaya çıkaramak için çocukları olduğu kadar halkımızıda az zamanda yükseltecek ve istiklal davamızda bize feyizli yardımlarıda dokunacaktır. Bu güzel düşünceleri ortaya çıkaramak için çocukları olduğu kadar halkımızıda az zamanda yükseltecek ve istiklal davamızda bize feyizli yardımlarıda dokunacaktır.


"Ana mektepleri. Karabekir Paşa’nın ana mektebi etkinlik masaları 1-Kağıt işleri masası : Kağıt bükmek, makas tutmak, kesilen kağıtlarla oyuncaklar şekiller." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları