Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM"— Sunum transkripti:

1 İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM
Kazanım: Çalışan ve işverenlerin temel hak ve sorumlulukları hakkında bilgi edinir. 12. Sınıf 109 nolu kazanım etkinliği

2 Çalışma hayatı… Aşağıdaki soruları tartışalım…
Çalışan nedir ya da kimdir? Çalışanın temel hak ve sorumlulukları nelerdir? İşveren nedir ya da kimdir? İşverenin temel hak ve sorumlulukları nelerdir?

3 İşveren ve Çalışan… İşveren: “Gerçek ve tüzel kişiler” dışında iş sözleşmesine göre işçi istihdam eden ve tüzel kişiliği bulunmayan kurum ve kuruluşlar da (örneğin, adi ortaklıklar) işveren sayılmaktadır. Çalışan: İş sözleşmesine dayanarak çalışan kişi olarak tanımlanmaktadır.

4 İşverenin sorumlulukları:
 Çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak için mesleki riskleri önleme,  Sağlık ve güvenlik önlemlerinin alınması,  Sağlık ve güvenlik ile ilgili ve işyeri ile ilgili gerekli eğitimi verme,  İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kayıt ve bildirimi,  Çalışanların sigortalanması,  İş yerine ve işe ilişkin vergilerin ödenmesi,  İşçilere eşit davranma. İşverenin hakları:  İşverenin yönetim hakkı (İşçinin işini ve yerini belirleme ve dağıtma hakları),  İşveren sendikalarına üyelik hakları

5 İşçinin (çalışanın) hakları:
 Yapılan iş sözleşmesine ya da toplu iş sözleşmesine göre maaş alma,  Yasaların ve sözleşmelerin kendisine sağladığı koruma,  Örgütlenme,  Sağlıklı ve güvenceli bir iş ortamı İşçinin sorumlulukları:  İşini özenle yapmakla,  İş yönetiminin vereceği talimata uymakla,  İşverenle yarışmaya yönelik herhangi bir işi reddetmekle,  İşyeri ve meslek sırrını saklamakla,  İşverenin çıkarlarını göz önünde bulundurmakla sorumludur.

6 İşçi ve işverenlerin hak ve sorumlulukları ile ilgili kanun, tasarı ve yönetmeliklerde zaman zaman yeni düzenlemeler yapılabilir. Bu nedenle çalışan ve işverenlerin bu konulardaki bilgilerini sürekli güncellemeleri çok önemlidir.

7 Çalışma hayatı ile ilgili tüm bilgilere http://www. csgb. gov
Çalışma hayatı ile ilgili tüm bilgilere adresinden ulaşabilirsiniz…


"İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları