Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ENERJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ENERJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ENERJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Müdür : Prof. Dr. İhsan TOROĞLU (Müh. Fak., Maden Müh. Böl.) Müdür Yrd. : Yrd. Doç. Dr. Okan SU (ZMYO, Madencilik ve Maden Çıkarma Böl.) Müdür Yrd. : Yrd. Doç. Dr. Rıfat HACIOĞLU (Müh. Fak., Elektrik-Elektronik Müh. Böl.) Üye : Doç. Dr. Adnan TOPUZ (Müh. Fak., Makine Müh. Böl.) Üye : Yrd. Doç. Dr. Sefa KOCABAŞ (Devrek Meslek Yüksekokulu) Üye : Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul YILDIRIM (İkt. ve İdari Bil. Fak., İktisat Böl.) Üye : Yrd. Doç. Dr. İbrahim ALIŞKAN (Müh. Fak., Elk.-Elektr. Müh. Böl.)

2 Amaç : Her türlü konvansiyonel, nükleer ve alternatif enerji alanlarında bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunmak, bu faaliyetleri ülke ekonomisine katkıda bulunmak üzere uygulamaya geçirmektir. Bu amaçlara ulaşmak için, İlgili bilim dalları arasında koordinasyon ve işbirliği sağlayarak enerji konusunda uygulama ve araştırmaların yapılacağı bir ortam temin etmek. Çeşitli enerji konularında danışmanlık ve eğitim hizmeti vermek. Prototipler geliştirmek. Ulusal ve uluslararası seminer, sempozyum, kongre ve konferanslar düzenlemek. Dergi, kitap ve benzeri yayın faaliyetlerinde bulunmak.

3 ENERJİ KAYNAKLARI Yenilenemeyen Enerji Kaynakları: Kömür, Doğalgaz, Petrol, Nükleer Yenilenebilir Enerji Kaynakları : Hidrolik, Rüzgar, Güneş, Jeotermal, Biyokütle

4 BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI
TAŞKÖMÜRÜ DOĞAL GAZ KÖMÜRE DAYALI METAN GAZI METAN HİDRAT HİDROLİK RÜZGAR BİYOKÜTLE GÜNEŞ

5 BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI
1. TAŞ KÖMÜRÜ Demir-çelik sanayisinin hammaddesidir. Termik santrallerin çalıştırılmasında kullanılır.

6 2. Doğalgaz Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığı (TPAO) Alaplı (Ayazlı-Akkaya) sahilinden 14 km açıkta 1600 metre derinlikten 2012 yılında 350 bin m3/gün(127 milyon m3/yıl) dogalgaz üretilmiştir yılında Türkiye’de üretilen 664 milyon m3/yıl üretimin %20’si bu doğalgaz yatağından üretilmiştir. Yeni kuyu açma çalışmaları devam etmektedir.

7 BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI
3. KÖMÜR KAYNAKLI METAN GAZI Hema Doğal Enerji Kaynaklar A.Ş. mevcut enerji kaynaklarını ülke ekonomisine katmak amacıyla Batı Karadeniz Bölgesi’nde (Zonguldak-Amasra-Azdavay Bölgelerinde) 600 milyar m3 rezerv olduğunu rapor etmiş, toplam km2 alan içerisinde metan gazı aramalarına başlamıştır. Açılan ilk üç kuyuda aktif gaz çıkışı tespit edilmiştir.

8 BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI
4. METAN HİDRAT Karadeniz dibinde Metan gazı üretimine uygun Metan Hidrat kristalleri mevcuttur. 50 cm kalınlığında buz parçası görünümündeki metan hidrat yapılar büyük miktarda doğal gaz içermektedir. Japonya 2013 yılında deniz tabanında katılaşmış halde bulunan metan hidrat kristallerini enerji üretimi için kullanmaya başlamıştır. Bu gaza gaz hidrat denilmektedir.

9 BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI
5.HES Filyos Çayı üzerinde Bolkuş köyü yakınlarında MW’lık iki HES projesi Karabük Enerji Elektrik AŞ. Tarafından işletmeye alınmıştır. Arıt Çayı üzerinde de HES proje çalışmaları yapılmaktadır.

10 BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI
6. RÜZGAR Bartın Amasra ve Kurucaşile bölgesi ülkemizin en çok rüzgar alan bölgelerindendir. Hema ve Yurtbay Şirketi bölgede rüzgar santrali kurmak için lisans almıştır.

11 BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ KAYNAKLARI
7. BİYOKÜTLE Batı Karadeniz biyokütle bakımından ülkemizin en zengin bölgelerinden birisidir.

12 BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ SANTRALLARI
ÇATALAĞZI TERMİK SANTRALİ (ÇATES): TTK’nın taşkömürü atığı olan, ticari değeri olmayan, kalorisi düşük kömürleri ana yakıt olarak kullanır. Yeri        : Zonguldak iline bağlı Çatalağzı kasabası Kapasite : 2 x 150 MW (2 x kw) Yıllık Üretim : 2 x kwh Ana Yakıt : Lavuar artığı Mikst ( ton/yıl)                              Fuel-oil (7200 ton/yıl) Motorin (480 ton/yıl)

13 BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDE ENERJİ SANTRALLERİ
EREN TERMİK SANTRALİ : Zonguldak ili , Çatalağzı belediyesi  sınırları içinde bulunan ZETES ( Zonguldak Eren Termik Santrali ) ZETES 1 : MW (Akışkan Yataklı Kazan Teknolojisi) ZETES 2 : 2 x 615 MW (Pülverize kömür yakıtlı) ZETES 3 : 2 x 700 MW (Pülverize kömür yakıtlı) (Proje aşamasındadır.) Ana Yakıt : İthal kömür

14 BATI KARADENİZ BÖLGESİ’NDEKİ POTANSİYEL ENERJİ SANTRALLERİ
HEMA-AMASRA 1 TERMİK SANTRALİ : Akışkan Yataklı Kazan Teknolojisi ile çalıştırılacaktır. Kapasite : 150 MW HEMA-AMASRA 2 TERMİK SANTRALİ : Ultra Süperkritik teknolojisi ile çalıştırılacaktır. Kapasite : 2 x 660 MW HEMA ARMUTÇUK-KİREÇLİK TERMİK SANTRALİ : Ultra Süperkritik teknolojisi ile çalıştırılacaktır. Ana Yakıt : Taşkömürü

15 Hema Doğal Enerji Kaynakları, sahip olduğu iki adet 2500 metre delme kapasiteli iki kulesi ve diğer bir delme kulesi ile metan sondajlarını yürütmektedir

16 Metan’dan Enerji Üretimi

17 ENERJİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİNİN STRATEJİK HEDEFLERİ
1. Enerji uygulama ve araştırmaları konusunda çalışan bilim insanlarını merkez çatısı altında buluşturmak ve ortak çalışma yapmalarını sağlamak, 2. Enerji uygulama ve araştırmaları konusundaki mevcut bilgi altyapısını tespit ederek değerlendirmek, 3. Enerji konusunda çalışanların veya faaliyet gösterenlerin talepleri doğrultusunda bilimsel toplantılar düzenlemek, projeler geliştirmek ve teknolojik uygulamalar gerçekleştirmek,

18 ENERJİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİNİN STRATEJİK HEDEFLERİ
4. Enerji araştırmaları ve uygulamaları konularına yönelik ortak laboratuvar altyapısı oluşturmak, prototip üniteler kurmak, 5. Yenilenebilir enerji kaynakları ve üretimi konularında özgün araştırmalar yapmak, 6. Kömür, bitümlü şist, biyokütle, ve metan hidrat gibi enerji maddelerini gazlaştırarak yeterli miktarda, kaliteli ve temiz enerji kaynağı elde etmeye yönelik araştırmalar ve prototip üretimler yapmaktır.

19 ENERJİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİNİN POTANSİYEL PROJELERİ
1. Kömürden gaz yakıtı üretimi 2. Biyokütleden gaz yakıtı üretimi 3. Atıklardan gaz yakıtı üretimi 4. Enerji uygulama ve araştırma laboratuvarı kurulması 5. Karadeniz dibindeki Metan Hidrat kristallerinden metan gazı üretimi


"BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ ENERJİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları