Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ HAZIRLAYAN: OSMAN DEMİRCİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ HAZIRLAYAN: OSMAN DEMİRCİ"— Sunum transkripti:

1 ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ HAZIRLAYAN: OSMAN DEMİRCİ
OLED Organic Light Emitting Diodes HAZIRLAYAN: OSMAN DEMİRCİ

2 İçindekiler 1) Oled Nedir? 2) Oled Bileşenleri Nelerdir?
3) Oled Nasıl Işık Yayar? 4) Oledlerin Üretilişi 5) Oled Teknolojisi’nin Türleri 6) Oled Ekranların Avantajları 7) Günümüzde Oled Teknolojisi’nin Kullanım Alanları 8) Kaynakça

3 OLED Organic Light Emitting Diodes
Çok sayıda organik ince film tabakaları ve 2 yarı iletken bir araya gelerek oluşturulan bir yapıya verilen isimdir. Bu yapının üzerinden elektrik akımı geçtiğinde ise parlak bir ışıma yapmaktadır. Bu özelliği sayesinde bildiğimiz LCD ekranlardan farklıdır.

4 Çünkü günümüzde kullanılan LCD ekranlarda görüntü olabilmesi için beyaz bir arkaplan ışığına ihtiyaç duyulmaktadır. OLED ekranların bu özelliği sayesinde çok ince ve kaliteli görüntü elde edilmektedir.

5 OLED BİLEŞENLERİ * LED gibi, OLED de katı bir yarı iletken cihazdır.
* ile 500 nanometre kalınlığında, * OLED'lerin iki ya da üç organik katmanı vardır. * Üç katmanlı tasarımda, sonuncu katman, katottan ışık yayan tabakaya elektronların taşınmasına aracılık eder.

6 Oled Şu Parçalardan Oluşur;
Substrat: OLED'i destekleyen, yataklık eden tabakadır. Anot: Cihazdan akım geçerken, pozitif yüklü oyuklar oluşturur negatif yüklü elektronların geçebilmesi için. Şeffaftır. Organik katmanlar: Bu katmanlar organik moleküllerden veya polimerlerden yapılır.

7 Oled Şu Parçalardan Oluşur;
İletim katmanı: Bu tabaka organik plastikten imal edilir ve anottan elektron oyukları taşır. Yayıcı katman: İletim katmanından farklı organik plastikten (Örnek: Polyfluorene) yapılır, katottan elektronları taşır, işte ışık burada oluşur. Katot: OLED'in tipine bağlı olarak şeffaf olabilir de, olmayabilir de. Katot cihaza gerilim uygulandığında elektronları veren tabakadır.

8 PEKİ OLED'LER NASIL IŞIK YAYAR?
Bir güç kaynağından, OLED'e gerilim uygulanır. 2. Katottan anoda organik tabakaların içinden doğru elektron akışı olur. Katot, ışık yayıcı organik tabakaya elektronları verir. Anot iletim katmanından elektronları çeker, yani pozitif yüklü oyuklar verir.

9 3. Yayıcı ve iletim katmanları arasındaki sınırda,elektronlar, oyukları bularak devresini tamamlar.
Bir elektron, elektron oyuğu bulduğu zaman oraya yerleşir. Bu olay meydana geldiğinde, elektron, ışık (foton) şeklinde enerji salar.

10 4.OLED ışığı yayar. 5. Işığın rengi, yayıcı katmandaki organik molekülün tipine bağlıdır. Üreticiler, renkli OLED görüntüleyicileri yapabilmek için, birden fazla renkli organik film koyar. 6. Işığın parlaklığı veya yoğunluğu uygulanan elektrik akımına bağlıdır, akım arttıkça, parlaklık artar.

11 OLED'LERİN ÜRETİLİŞİ Üretimin en büyük kısmını, substrat denilen tabakaya organik katmanların uygulanması işlemi oluşturuyor. Bu da üç şekilde yapılabilir. Vakumlu yoğunlaştırma Organik buhar değişimli yoğunlaştırma (OVPD) Mürekkep püskürtmeli çıktı

12 VAKUMLU YOĞUNLAŞTIRMA
VTE, yani vakumlu termal buharlaştırma olarak da bilinir. Aslında bu işlem hem yoğunlaşma, hem buharlaşmayı içeriyor. Bir vakum odasında, organik moleküller uygun sıcaklıkta ısıtılarak, buharlaştırılır ve soğutulmuş substrat üzerinde ince filmler olarak yoğunlaşması sağlanır. Bu yöntem pahalıdır ve verimli değildir.

13 ORGANİK BUHAR DEĞİŞİMLİ YOĞUNLAŞTIRMA (OVPD)
-Düşük basınçlı ortamda, -Duvarları ısıtılmış tepkime odasında, -Taşıyıcı bir gaz, buharlaşmış organik molekülleri, soğutulmuş substrat üzerine taşır ve yine burada bu moleküller yoğunlaşarak ince film hâlini alır. Taşıyıcı gaz kullanılması; -Verimi arttırır -OLED üretiminin masrafını azaltır.

14 MÜREKKEP PÜSKÜRTMELİ ÇIKTI
Bu teknoloji ile; OLED'ler substrat üzerine aynı çıktı alınırken olduğu gibi mürekkebe benzer şekilde püskürtülür. -Masrafını çok azaltır. -Çok büyük görüntü paneli. 200 ekran televizyon veya elektronik reklam panoları gibi.

15 OLED TEKNOLOJİSİNİN TÜRLERİ
* Pasif Matriks * Aktif Matriks * Şeffaf * Tepeden ışık yayan * Kıvrılabilen * Beyaz ışık yayan

16 Pasif Matriks OLED (PMOLED)
* PMOLED'lerde katot şeritleri, organik tabakalar ve anot şeritleri vardır. * Anot şeritleri, katot şeritlerinin dikine hizalanmıştır. * Katot ve anotların birleşme noktaları, ışığın oluştuğu pikselleri oluşturur. * Bir devre ile ilgili anot ve katot şeritlerine akım verilir, böylece hangi pikselin yanıp yanmayacağı belli olur. Ve yine, her pikselin parlaklığı uygulanan akımla orantılıdır.

17 Aktif matriks OLED (AMOLED)
AMOLED'lerin şeritler yerine tam katman katot, organik molekülleri ve anodu vardır. Anot tabakası ince film transistör (TFT) bir tabaka üzerine yayılmıştır. TFT düzeneğinin kendisi, hangi pikselin yanıp yanmayacağını belirleyen devredir.

18 Şeffaf OLED Şeffaf OLED olarak anılan cihazların bütün tabakaları şeffaftır. Cihaz kapatıldığında, görevi yataklık ve destek olan substrat tabakası dahil, ışığı %85 geçirgendir. Şeffaf OLED açıldığında ise, her iki tarafından da ışık geçebilir. Pikselleri aktif veya pasif matriks ile sürülebilir.

19 Tepeden ışık yayan OLED
Bu tiplerin substrat tabakası mat veya yansıtıcıdır. En iyi aktif matriks tasarıma uyarlar.

20 Kıvrılabilir OLED Bu tip OLED'lerin substrat tabakaları çok esnek metal yapraklardan veya plastiklerden imâl edilir. Çok hafif ve dayanıklıdırlar.

21 Beyaz OLED Beyaz OLED'ler, daha parlak beyaz ışık yayarlar, floresan lambalar gibi ama onlardan enerji tüketimi olarak daha verimli. Floresanlardan farklı olarak, akkor lambaların ışık kalitesine sahiptir. Büyük alanları kaplayacak şekilde üretilebildiklerinden, floresan lambaların yerini alıp, enerji maliyetlerini düşürebilirler.

22 OLED EKRANLARIN AVANTAJLARI ŞU ŞEKİLDE SIRALANABİLİR
-Heyecan Verici Ekranlar: Şimdiye kadar görülmemiş, çok ince, esnek yada transparan ekranlar. -Düşük Enerji Tüketimi: Özellikle taşınabilir cihazlarda düşük enerji gereksinimi sayesinde çevre dostu. -Daha Yüksek Parlaklık : Daha yüksek parlaklık ve her açıdan mükemmel görüntü kalitesi. -Hafif : Çok ince yapıda olduğundan her türlü esnek yapıda kullanılabilme.

23 Günümüzde OLED kullanan bazı ürünleri aşağıda görebilirsiniz...
Cep Telefonu MP3 Player Kol saati

24 Günümüzde OLED kullanan bazı ürünleri aşağıda görebilirsiniz...
Dünya’nın ilk kavisli OLED TV’si

25 Kaynakça http://www.pclabs.com.tr/2008/10/27/oled-nedir-nasil-calisir/

26

27 Soru 1: OLED ekranların günümüzdeki kullanım alanlarına 3 tane örnek veriniz. Soru 2: OLED’i oluşturan katmanları yazınız.


"ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ HAZIRLAYAN: OSMAN DEMİRCİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları