Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PARAGRAFTA ANLAM. 1. Kitap kurdu,Charles’e “Tanıştırayım!”dedi. “Bu Robinson Crusoe! Yakın dostum olur.İşte şurada duran bey Don Kişot! Şu ilerdeki padişahları.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PARAGRAFTA ANLAM. 1. Kitap kurdu,Charles’e “Tanıştırayım!”dedi. “Bu Robinson Crusoe! Yakın dostum olur.İşte şurada duran bey Don Kişot! Şu ilerdeki padişahları."— Sunum transkripti:

1 PARAGRAFTA ANLAM

2 1. Kitap kurdu,Charles’e “Tanıştırayım!”dedi. “Bu Robinson Crusoe! Yakın dostum olur.İşte şurada duran bey Don Kişot! Şu ilerdeki padişahları görüyor musun? Onlar,Binbir Gece Masaları’ndan çıkıp beni ziyarete gelmişler!” “Kitap kurdu,bütün bu insanları tanıyordu,çünkü tavan arasında duran kitapların tümünü okumuştu.Tavan arasında duran kitapların içinde Charles için ilginç bir kalabalık vardı şimdi. Bu parçadaki kahramanın yaşadığı duygu aşağıdakilerden hangisidir? a)Kitap kurdunun söylediklerinden kuşkulanmıştır. b)Çok kitap okumadığı için üzülmüştür. c)Yeni tanıştığı kitap kahramanlarını merak etmektedir. d)Kendisinden daha çok kitap okuyan arkadaşına imrenmiştir.

3 Cevap: C seçeneği.Çünkü kahraman yeni tanıştığı kitap kahramanlarını merak etmektedir.

4 Ne olur bir sabah vakti Çağırsa bizi sonsuzluk. Birden demir alsa gemi Başlasa güzel yolculuk Bu dizelere göre şair hakkında neler söylenebilir? a) Bir isteğini belirtmiştir. b) Hayallerle gerçekleri karşılaştırmıştır. c)Bulunduğu yerden şikayet etmektedir. d)Yolculuğun ne olduğunu tanımlamıştır.

5 Cevap: A şıkkı.Çünkü şair söylediği sözlerde bir isteğini belirtmiştir.

6 3. Sevdiğim bu yana bakmaz Kaş eğip kirpiğini kırpmaz Kırıldı kanadım kalkmaz Kolum yavaşça yavaşça Bu dizelerde öne çıkan duygu hangisidir? a)Kızgınlık b)Korku c)Çaresizlik d)Pişmanlık

7 Cevap: C şıkkı.Çünkü kahraman sözlerinde çaresizliği ifade etmiş.

8 4. Karar veren insan gerçek insandır.Doğru ya da yanlış düşünmesi değildir önemli olan.Kendisi düşünmüştür ya, bu yeter. Bu parçada sözü edilen insanın asıl niteliği aşağıdakilerden hangisidir? a)Doğru karar verebilmek b)Kendisini düşünmek c)Başka fikirlere saygı duymak d)Karar verme iradesi göstermek

9 Cevap: D şıkkı.Çünkü paragrafta ilk önce karar vermemizi öğütlemiştir.Bunun içinde paragrafta önemli olan doğru olup olmadığı değil yazılmıştır.

10 5. Güneş gibi ışık saçan Bilgi verip,zeka açan Kötülüktür sizden kaçan Kitaplarım,kitaplarım Bu dörtlüğe göre kitapların hangisine yardımcı olduğu söylenemez? a)Bilgi sahibi olmak isteyen öğrenciye b)Zekasını geliştirmek isteyen öğrenciye c)Yararlı işler yapmayı amaçlayan kişilere d)İnsanların kötülüğünü isteyen kişilere

11 Cevap: D şıkkı.Çünkü yazarın yazdığı dörtlük iyi işlere dayalı bir dörtlük.

12 6. Bilgili,lüzumlu sözü söyler Lüzumsuz sözü gömerek gizler Bilgisiz ne söylese anlamadan söyler Onun kendi dili kendi başını yer Bu dörtlükte aşağıdaki atasözlerinden hangisine uygun bir anlam yoktur? a)Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar. b)Boş fıçı çok langırdar. c)Aşını bil pişir,der devşir. d)Söz gümüşse sükut altındır.

13 Cevap: A şıkkı.Çünkü doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar başka bir anlam.Diğer üç atasözü paragrafla alakalı.

14 7. Ali annesinin elini öptü.Sonra şekerli bir şey yemiş gibi dudaklarını yaladı.Annesi gülüyordu.O,annesini her öpüşte,böyle bir defa yalanmayı adet edinmişti.Evin küçük bahçesindeki saksıların içinde fesleğenler vardı.Ali,birkaç fesleğen yaprağına dokunup avuçlarını koklaya koklaya uzaklaştı. Yukarıdaki parçada aşağıdakilerden hangisinin cevabı yoktur? a)Bahçedeki saksıların içinde ne vardı? b)Ali nasıl uzaklaştı? c)Ali dudaklarını nasıl yaladı? d)Annesi Ali’ye ne dedi?

15 Cevap: D şıkkı.Çünkü o cümlenin cevabı yok.

16 Nasrettin Hoca,çok zaman olduğu gibi yine eşeğini kaybetmiş.Her tarafı aradığı halde eşeğini bulamamış.Komşularından biri, “Pazara git,yüksek sesle bağırarak eşeğini kaybettiğini duyur.” demiş.Hoca da pazara giderek şöyle bağırmaya başlamış: -Eşeğim kayboldu.Onu kim bulursa ona yularıyla,semeriyle müjdelik vereceğim.Hocanın bağırmasını duyanlardan biri Hocaya şunları söylemiş: -Aman Hocam!Takımıyla bağışladıktan sonra ha eline geçmiş,ha geçmemiş ne fark eder?Kazancın ne olacak?Hoca adama şu karşılığı vermiş: -Amma da yaptın ha!Bulmak zevkini önemsiz mi sayıyorsun? 8,9,10 ve 11. soruları metne göre yanıtlayın.

17 8.Aşağıdakilerden hangisi metne uygun bir başlıktır? a)Bulmak Zevki b)Hocanın Komşuları c)Bulunan Eşek d)Pazar Yeri

18 Cevap: A şıkkı.Çünkü metnin sonunda bulmak zevki yazıyor.Bu yüzden metne en uygun başlık budur.

19 9.Metnin ana karakteri kimdir? a)Nasrettin Hoca b)Hocanın Eşeği c)Hocanın bir komşusu d)Pazardaki satıcılar

20 Cevap:A şıkkı.Çünkü fıkra Nasrettin Hoca fıkrası olduğu için.

21 10.Metinde anlatılan olay nedir? a)Eşeğini kaybeden Hocanın onu bulmak için yaptıkları. b)Hocanın eşeğini komşularından birinin alması. c)Hocanın eşeğini satmak için pazara gitmesi. d)Hocanın eşeğiyle birlikte pazara gitmesi.

22 Cevap: A şıkkı.Çünkü zaten metinde Hocanın eşeği kayboluyor.Bunun için cevap A şıkkı.

23 11.Metinde aşağıdaki hikaye unsurlarından hangisi tam olarak belirtilmemiştir? a)yer b)zaman c)olay d)ana karakter

24 Cevap: B şıkkı.Çünkü, yer=Pazar,olay=Eşeğin kaybolması,ana karakter=Nasrettin Hoca.Bunun için zaman dışarıda kalır.

25 12. “Dayım iki gün sonra heyecanla beni aradı.” cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur? a)Kim b)Ne zaman c)Nasıl d)Niçin

26 Cevap: D şıkkı.Çünkü d şıkkının cevabı yoktur.

27 13.Bundan yıllar önce bu köyde sel nedir bilinmezdi ama o zamanlar köy böyle değildi.Dağlar,bayırlar,tepeler………..her yer ormandı. Yukarıdaki paragrafa göre noktalı yere hangisi gelmelidir? a)kısacası b)böylece c)son olarak d)örneğin

28 Cevap:A şıkkı.Çünkü diğer kelimeler gelince anlam bozuluyor.

29 14.Aşağıdakilerden hangisi bir metnin yer unsuru olamaz? a)orman b)mahalle c)mektup d)istasyon

30 Cevap: C şıkkı.Çünkü bir mektup metnin yer unsuru olamaz.

31 15. “Teyzemin kızı gelecek hafta konser izlemek için İstanbul’a gelecek.cümlesinde aşağıdaki sorulardan hangisinin cevabı yoktur? a)Kim? b)Nereye? c)Niçin? d)Nasıl?

32 Cevap: D şıkkı.Çünkü diğer üç cümlenin cevabı var.Ama bir tanesinin yok.


"PARAGRAFTA ANLAM. 1. Kitap kurdu,Charles’e “Tanıştırayım!”dedi. “Bu Robinson Crusoe! Yakın dostum olur.İşte şurada duran bey Don Kişot! Şu ilerdeki padişahları." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları