Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AĞRI DAĞI EFSANESİ Ağrıdağı Efsanesi Yaşar Kemal'in destansı romanlarındandır. İlk basımı 1970'de Cem Yayınevi tarafından yapılmıştır. Yaşar Kemal bu romanında.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AĞRI DAĞI EFSANESİ Ağrıdağı Efsanesi Yaşar Kemal'in destansı romanlarındandır. İlk basımı 1970'de Cem Yayınevi tarafından yapılmıştır. Yaşar Kemal bu romanında."— Sunum transkripti:

1 AĞRI DAĞI EFSANESİ Ağrıdağı Efsanesi Yaşar Kemal'in destansı romanlarındandır. İlk basımı 1970'de Cem Yayınevi tarafından yapılmıştır. Yaşar Kemal bu romanında da etkileyici anlatımı ile kültürel mirası, kahramanların ruh hallerini,çevrenin pastoral özelliklerini okuyucuya yaşatır.

2 AĞRI DAĞI EFSANESİ YAŞAR KEMAL
KAYNAK BİLGİSİ YAZARI: Yaşar Kemal RESİMLEYEM: Abidin Dino KAPAK TASARIMI: Tülay Ulukılıç KAPAK FOTOĞRAFI: Ara Güler YAYIN TARİHİ- YILI: İstanbul YAYINLAYAN: ADAM YAYINEVİ

3 BİÇİM ÖZELLİKLERİ BOYUT: 20 cm KAĞIT CİNSİ: Saman kağıdı
HARFLER: harfler küçük puntolarla yazılmıştır. YAZIM VE NOKTALAMA: yazım ve noktalamaya özen gösterilmiş, çok azda olsa yazım hataları vardır. RESİMLER: Resimler azda olsa anlatılanları açıklamakta.

4 İÇERİK ÖZELLİKLERİ TEMASI: Aşk KONU: Ağrı Dağı'nda bulunan dağ köylerinden birinde yaşayan Ahmet ve o dönemde oranın yöneticisi olan Mahmut Han'ın kızı Gülbahar arasındaki aşkı ve bu sevdalıların kavuşmak için yaptıkları, İnsanların geleneklerine bağlılığını, hiçbir gücün aşk karşısında duramayacağını ve aşkın her engeli aşabileçeğini anlatır.

5 kahramanlar Eserin belli başlı kahramanları; Ahmet, Sofi, Mahmut Han ve Gülbahar’ dır AHMET: Sarışın. Mavi gözlü sarı sakallı cesur bir insan. İnandıkları değerler için her şeyini verebilir. Geleneklerine bağlılığıyla eserde ön plana çıkıyor. MAHMUT HAN: Beyazıt paşası. Zalim inatçı ve korkak biri. Başa çıkılmaz, hep kendi dediğini yapan kibirli bir insan.

6 …… GÜLBAHAR: Mahmut Han’ın kızı Orta boylu, açık tenli güzel bir kız. Babasını çok sevdiğine karşın ondan çok korkuyor. Çok zeki ve duygusal. İyi yürekli cesur bir kız… SOFİ: Uzun, ak sakallı, akıllı ve yaşlı bir adam. Ahmet’in ustası. Ahmet’in sürekli akıl danıştığı iyi bir dost. Çok iyi kaval çalan biri

7 Bunların dışında Ahmet’e sürekli yardım eden onun yanında bulunan Ağrı halkı var. Bunlardan bazıları ( Demirci Hüso, Kervan şeyhi…) Saraydaki insanlar: Memo ( zindancı başı, gülbahar ile Ahmet’e çok yardım ediyor), Yusuf ( Gülbahar’ın kardeşi babasından çok korkuyor.)

8 YER VE ZAMAN YÖNÜNDEN ESERİN İNÇELENMESİ
Olayların büyük bölümü Ağrı dağı çevresinde, Küp Gölü kenarında ve sarayda geçiyor. Göle kuyu deniyor. Gölün dört tarafı kırmızı, keskin kayalarla çevrili. Yer yer çimenler var. Çiçeklerin renkleri alabildiğine parlak . Çobanlar sürülerini bu bölgeye getirip otlatıyor ve bir yandan ağrı dağı türküsünü çalıyorlar. Zaman kavramından bahsedilmeyen eserde kimi zaman “ bahar, sonbahar” gibi ifadeler kullanılıyor. Onun dışında belli bir zaman yok.

9 DİL VE ANLATIM İNCELEMESİ
Dil anlaşılır bir nitelikte, kolayca anlaşılıyor, sade bir dil var. Dil akıcı, efsanevi bir şekilde anlatılmış. Anlatım 2. kişi ağzından yapılıyor. Kimi zaman 3. kişi ağzından da yapılan anlatımlar var. Anlatımdaki akıcılık sağlanmıştır.

10 Yaşar Kemal Türk ve dünya edebiyatında söz sahibi yazarlarımızdandır
Yaşar Kemal Türk ve dünya edebiyatında söz sahibi yazarlarımızdandır. Asıl adı Kemal Sadık Göğceli olan Yaşar Kemal 1923 yılında Adana'nın Osmaniye ilçesine bağlı Hemite köyünde doğdu. Henüz ortaokul sıralarındayken halk yazınına duyduğu ilgi onu folklor derlemeleri yapmaya yöneltti. Ortaokulun son sınıfındayken okulu bırakmak zorunda kalarak ırgatlık amelebaşılık pirinç tarlalarında su bekçiliği ,arzuhalcilik ,öğretmenlik kütüphane memurluğu gibi işlerde çalıştı. Bu arada "Ülke" "Kovan" "Millet" "Beşpınar" dergilerinde şiirleri görüldü yılında İstanbul'a yerleşerek Cumhuriyet Gazetesi' nde fıkra ile röportaj yazarlığı yapmaya başladı. "Dünyanın En Büyük Çiftliğinde Yedi Gün" başlıklı röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti Özel Başarı Armağanı'nı kazandı. O yıllarda öyküleriyle de ilgi çeken sanatçının 1952 yılında "Sarı Sıcak" adlı öykü kitabı yayımlandı. İlk romanı "İnce Memed" 1955 yılında çıktı yılları arasında öykü roman röportaj ile makalelerinden oluşan 33 kitabı yayımlandı. 29 dilde yayımlanmış olan kitaplarıyla dünya yazınında çok önemli bir yeri var.


"AĞRI DAĞI EFSANESİ Ağrıdağı Efsanesi Yaşar Kemal'in destansı romanlarındandır. İlk basımı 1970'de Cem Yayınevi tarafından yapılmıştır. Yaşar Kemal bu romanında." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları