Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

*Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "*Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi"— Sunum transkripti:

1 *Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi
KÖPEKLERDE KALİTATİF OLARAK PARVOVİRUS, CORONA VİRUS VE GİARDİA ANTİJENLERİNİN ARAŞTIRILMASI Alperen URAL* Serkal GAZYAĞCI *Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi

2 KÖPEKLERDE PARVOVİRUS ENFEKSİYONLARI
Kanin parvovirus yaşamı tehdit edebilecek, oldukça yüksek kontagüyöz bir viral hastalıktır. Özellikle intestinal sistem başta olmak üzere hızlı bölünen köpek vücut hücrelerine yerleşir.Genç hayvanlar enfekte olduğunda Parvovirüs lökositlere yerleşebilir. Virüs kalp kaslarına zarar verir ve ömür boyu kalp problemlerine neden olur. GENEL BELİRTİLER Letarji, şiddetli kusma ,iştahta azalma , kanlı ve kötü kokulu ishal ,ileri derecede dehidrasyon. BULAŞMA Parvoirus çok bulaşıcıdır ve hayvan dışkısına temas etmiş insan hayvan yada herhangi bir obje ile taşınabilir. Çok dirençlidir, virüs doğada yemek kabları, ayakkabılar, halı zemin gibi canlı olmayan objelerin üzerinde aylarca yaşayabilir. Aşılanmamış köpeklerin parvvovirusu sokaklardan ve çok fazla köpeğin bulunduğu bölgelerden alması mümkündür.

3 KÖPEKLERDE CORONAVİRUS ENFEKSİYONU
Coronavirus genellikle yavru köpeklerin sindirim sisteminin viral bir enfeksiyonudur fakat olgun köpeklerde de bulunabilir. Barınaklardaki aşısız köpeklerde sıklıkla gözlenir. Tipik olarak bilinen bir fetal virüs değildir. Klinik Belirtiler : kötü kokulu sulu sarı /turuncu ishal letarji iştah kaybı ateş kusma Korunma: Köpeğinizin 6 haftalıktan itibaren, düzenli aşılanması bu hastalıktan koruyabilir. Köpeğin bulunduğu yer ve barınakların düzenli temizliği virüsün yayılışını engeller.

4 KÖPEKLERDE GİARDİA SPP.
Uzun yıllardır köpeklerdeki giardia’nın (giardiosis diye de bilinir) farklı bir suşunun insanlarda kalıcı ishale neden olduğu bilinmekteydi. Hastalığın yayılımının dışkıyla kontamine yüzme havuzları, gıdalar, içme suları ve yüzeylerle arttığı anlaşıldı. Bu farkındalık hayvan sağlığındaki giardiasis in anlaşılmasını ve tanısal metodların geliştirilmesini sağladı. Köpeklerde en sık görülen giardia semptomu; mukuslu yada mukussuz orta dereceden şiddetliye kadar ishaldir. İshalde nadiren kan bulunur. Diğer bir semptom ise kusmadır. Giardia kisti döken birçok köpek asemptomatiktir yani hiçbir giardia semptomu göstermiyebilir. Köpek giardiya tedavisinde bir çok çeşitli ilaç seçeneği mevcuttur. Bunlar : fenbendezol (50 mg/kg gün) bütün köpeklerde etkilidir. metronidazol (25 mg/kg 5gün) Bazı köpeklerde metronidazol toksik olabilir. drantolplus (3 gün)

5 Bu çalışma; Parvovirus, Coronavirus ve Giardia Spp
Bu çalışma; Parvovirus, Coronavirus ve Giardia Spp. teşhiste yardımcı olan ticari bir test kitinin değerlendirilmesi ve hasta köpeklerin tedavisinde yol göstermek amacıyla yapılmıştır.

6 Materyal ve Metot Bu çalışmada ishal şikayeti olan 112 köpekte çalışıldı. Dışkıda Parvovirus, coronavirus and giardia spp. etkenleri araştırıldı Bu etkenlerin araştırılması için (Anigen Rapid CPV-CCV-Giardia Ag) özel bir test kiti kullanıldı.

7 Test Prosedürü Testi kutusundan cıkartılıp düz kuru bir alana yerleştirilir. 2 swabı kullanılarak köpek dışkılarından örnek alınır. CPV-CCV Ag testi için , 1ml diluet (P-C) içerecek sekilde tübe swabı yerleştiriniz. Giardiya tersti için , 1ml diluent (G) içerecek sekilde tüpe swabı yerleştiriniz. Swabın örnekleri diluent ile karıştırınız. 1dk sonra, verilmiş olan tek kullanımlık damlatıcı yardımıyla karıştmış örnekleri tüpten alınız. (P-C dilüenti ve G dilüenti için farklı tek kullanımlık damlatıcıları kullanın) Her örnek kutucuguna damlatıcıdan yavasca 4 damla damlatınız. Test calışmaya başladıgından testin ortasında yer alan test sonuç çizgisinde mor bir çizginin hareket ettiğini göreceksiniz. Eger bu hareket 1 dakika içine gercekleşmezse 1 damla dilüet daha ilave ediniz. 5 ile 10 dakika içinde testi yorumlayınız. 20 dakikadan sonra yorumlama yapmayınız.

8

9 HIZLI TANI KİTLERİNİN AVANTAJLARI
Hızlı sonuç verir. Uygulaması kolaydır. Sağaltıma yol gösterir. Non invazivdir.

10 SONUÇLAR Parvovirus Coronavirus Giardia spp. Köpek sayısı 5 12 7 12 köpekte Coronavirus antijeni belirlenirken, 5 köpekte Parvovirüs antijeni tespit edildi. 7 köpekte ise Giardia Spp. belirlendi. İki veya üç antijeni birlikte taşıyan dışkıya rastlanmadı.

11 TEŞEKKÜR EDERRİM…


"*Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları