Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi."— Sunum transkripti:

1 BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi

2 Gündem Açık Erişim – Genel Bakış Türkiye’de Açık Erişim Açık Erişimi Destekleme

3 Açık Erişim- Genel Bakış

4 BioMed Central Hakemli açık erişim STM dergilerinde en büyük yayınevi İlk dergi 2000 yılında sunuldu – Şu anda 213 açık erişim dergi – Etki Faktörü > 90,000 hakemli makale yayınlandı Creative Commons Lisansı Cirosunun büyük bölümü makale işlem ücretlerinden (Article Processing Charges - APC)

5 Açık Erişim’in Özellikleri Yayınevi direk yayım hizmeti için ücret talep etmektedir Abonelik ücreti gibi bir erişim engeli bulunmamaktadır Internet üzerinden sürekli taranabilir Dağıtıma ve kullanıma uygun olarak lisanslanır Uluslar arası düzeyde bilinen depolarda saklanır (PubMed gibi)

6 İş modeli Makale işlem ücreti (APC) şunları kapsar: Editoryal: taslakların işleme alınması Teknik: Online dergi sisteminin geliştirilmesi, bakımı ve operasyonu Üretim: Makalelerin şekillendirilmesi, kaydedilmesi ve endeks sistemine dahil edilmesi Pazarlama: Okuyucuların ve yazarların, dergilerin varlığından haberdar olduğundan emin olmak Müşteri Hizmetleri: Okuyucuların ve Yazarların taleplerini karşılamak Masrafları düşük tutmak için web teknolojisi kullanılmaktadır BioMed Central’in talep ettiği tutar (~£1035 / $1680) en alt uçlardadır.

7 Açık Erişim’e giden yollar Gold Open Access (Altın Açık Erişim) Bir açık erişim dergisi yayınlamak  Tam ve Opsiyonlu Açık Erişim Dergileri Green Open Access (Yeşil Açık Erişim) Makaleleri açık erişim deposunda bulundurmak Konu Depoları – PubMed Central – ArXiV Kurumsal Depolar Örnek: Open Repository

8 Türkiye’de Açık Erişim

9 Türk araştırmacıların BioMed Central’de yayınlanan makaleleri

10 Türk araştırmacılar nerelerde yayın yapıyorlar?

11 Genel Yayın Yönetmeni: Profesör Hakan Leblebicioğlu Ondokuz Mayis Universitesi Tıp Fakültesi Editör Grubu Üyeleri: Istanbul Universitesi Cerrahpasa Tıp Fakültesi’nden, Hacettepe Universitesi Tıp Fakültesi’nden ve Kocaeli Universitesi’nden

12 Açık Erişimi Destekleme

13 Kurumsal Üyelik Destekleyici Üyelik Kurum sabit bir bedel öder, yazarlar da indirimli bir “Makale İşlem Ücreti”öderler. Ön Ödemeli Üyelik Kurum, yayının masrafını merkezi bir şekilde indirimli olarak karşılar. Paylaşımlı Destek Üyeliği Kurum ve araştırmacılar masrafları indirimli olarak ortaklaşa karşılarlar.

14 Open Repository Açık kaynak yazılımında açık erişim dijital arşivi Özelleştirilmiş DSpace depolarını kurmak ve bakımını yapmak için sağlam ve saygın çözümler Kurumların bir depoya sahip olması için en kolay ve en hızlı yol Herhangi bir uzmanlık veya altyapı gerektirmeden kurumların bilimsel çıktıları toplama, vitrinleme, ve korumalarını sağlar.

15 Makaleler tüm endekleme servisleri ve Google -> citation avantaj gibi tarama motorları için uygundur. Alanlar arasındaki engelleri kaldırır Araştırmalara sağlanan genel erişim, bilimin ve tıbbın anlaşılırlığını destekler. Hızlı yayımlama Kütüphanelerin dergi literatürüne erişim sağlamalarına yardımcı olur Açık Erişimin Yararları

16 Sorularınız? Teşekküler! +44 203 192 2190 Teşekküler! johanna.kuhn@biomedcentral.com +44 203 192 2190 johanna.kuhn@biomedcentral.com


"BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları